Dodaj do ulubionych

staranie o dziecko

06.05.11, 23:28
Witajcie. odkąd pamiętam mam candidę (potwierdzoną badaniami). Można powiedzieć że jestem na jako-takiej diecie od kilku lat. Mimo tego (może ze względu na jej `jako-takość` smile) nie czuje się rewelacyjnie aczkolwiek tragicznie nie jest. Od jakiegoś czasu myślę o tym, żeby zacząć starać się o dziecko a że naczytałam się w internecie w ciągu tych kilkunastu lat wielu dziwnych rzeczy to nie dość, że czuję się skołowana to zwyczajnie boję się tej ciąży a dokładnie tego że z powodu grzybicy mogę urodzić chore dziecko. Błagam, jeśli ktoś może mnie wyprowadzić z błędu to niech to zrobi!
Obserwuj wątek
    • ri.ka Re: staranie o dziecko 12.06.11, 23:09
      nic rewelacyjnego ci nie powiem bo ja nigdy nie czytała i nie wnikałam mam tylko swoje prywatne doswiadczenia
      bo jestem po 3 poronieniach i o candidzie dowiedziałam się jakoś w między nimi
      ale żaden gin nigdy tego nie łaczył z candida wieć ja tym bardziej do czasu
      gdy urodziłam drugie dziecko

tzn. w czwarta ciąze zaszłam 2mce po konskim (pół rocznym) odgrzybianu organizmu i urodziłam zdrowego synka
      i wtedy zazczełam sie zastanawiac czy candida miała związek z poronieniami ale gin twierdził ze raczej nie mimo że przyczyna poronień była wielka niewiadomą

natromiast w ciaze z córka (5 ciaż.) zaszłam w trakcie kuracji odgrzybiania w 2mcu leczenia i ta ciąza jak widac też zakonczyła się pomyslnie Zdrowym dzieckiem

moje osobiste wnioski są takie że moja candida była przyczyna wcześniejszych problemów z utrzymaniem ciązy choc to tylko moje prywatne wnioski
      gin nie do końca jest przekonany, choc jak byłam u niego na poczatku ciązy i mówiłam że zaszłam w trakcie leczenia to powiedizał 'ze nie mam sie martwić i wszystko z dzieckiem bedzie dobrze, a własciwie to wczesniej od tego trzeba było zacząc' (czyli od odgrzybienia)

jedyną osoba która sugerowała że candida może mieć związek z poronieniami była moja dermatolog i to własciwie ona zaproponowała odgrzybienie a potem ciąże i z Antem to było wszystko zaplanowane przez nią a Agata miała być po kuracji tylko jej się śpieszyło wink

wiec myslę że jeśli masz dobrego lekarza który pilnuje candidy to są szanse na zdrowego dzidziusia, powodzenia

-
      • umpala Re: staranie o dziecko 22.04.12, 09:43
        późno ale szczerze dziekuję za odpowiedź wink Twój post podnosi mnie na duchu aczkolwiek strach pozostaje tym wiekszy, że mój niegdys zdrowy mąż (przed spotkaniem mojej skromnej zarażającej osoby) ma teraz te same objawy co ja więc jak na dłoni jestem WINOWAJCĄ i wyjatkowo mi z tym źle. Byłabym wdzięczna o podanie (na e-mail jesli tu nie wypada) namiaru na twojego lekarza. Mieszkam w Łodzi ale w takim wypadku jak zdrowie potomka odległość nie ma największego znaczenia.
        • jan440 Re: staranie o dziecko 22.04.12, 21:48
          Jako admin tego forum absolutnie nie mam nic przeciw podawaniu danych dobrych lekarzy leczących grzybicę. Na tym forum raczej nie stosuję cenzury i popieram wszelkie nowe i nie tylko metody byle potwierdzone wynikami badań naukowych.
    • 2-aleksandra1981 Re: staranie o dziecko 22.04.12, 16:27
      Ja mając candidę ( z powodu pasożytów ) i nie wiedząc o tym urodziłam córkę w 2006 roku, zdrową, ale ze składonnością do alergii. po odstawieniu solidnie się przeleczyłam, i w 2009 roku urodziam syna już bez tych problemów, bez bolących brzuchów, problemów z kupami i co najwazniejsze absolutnie wszystko żerny. Jak coś to pisz na priv. mądry polak po szkodzie.
      • comic Re: staranie o dziecko 09.05.12, 22:36
        Halo, to i ja zabiorę głos. Urodziłam synka w 2011. Dopiero po dostawieniu zaczęłam czytać o candidi. Teraz (gdy mały ma 14m-cy) jestem pewna że ją mam. Dostałam Fluconazol. Mam brać30 dni 200mg. Czy jeszcze powinnam coś robić? Tzn. teraz biorąc jak również po? Doczytałam o diecie, o badaniu wątroby. Jest to dla mnie o tyle ważne że w 1 ciąży dostawałam antyb a teraz chciałabym uniknąć tego jak i nawrotu candida. I - co ważne - planuję kolejnego smyka.
        Pozdrawiam serdecznie
        • jan440 Re: staranie o dziecko 10.05.12, 19:04
          Badania wątroby robisz zawsze w trakcie, ew.po leczeniu p. grzybowym.
          Takie środki zawsze obciążają wątrobę w mniejszym lub większym stopniu.
        • anathe0 Re: staranie o dziecko 02.06.12, 18:18
          fluko zawsze trochę obciaża wątrobę. można kupic sobie jakiś hepatil czy essential jakby co ale lepiej przed badaniami nic nie brać. unikaj antybiotyków, ja bym jeszcze może łykała lacibios femina? tak osłonowo, może pomóc.
          udanych starań! smile
      • umpala Re: staranie o dziecko 29.05.12, 20:15
        Olu, jak możesz to odezwij sie na mojego e-maila. Chętnie dowiedziałabym się czegos o twoim leczeniu.
        Pozdrawiam,
        umpala@gazeta.pl
        • umpala Re: staranie o dziecko 03.06.12, 08:02
          Dziewczyny wszczynam panikę! Jestem w 3 tc. i bardzo proszę o kontakt od mam, które były w ciązy mając candidę. Będę niezmiernie wdzięczna.
          umpala@gazeta.pl
    • stasia82 Re: staranie o dziecko 21.08.12, 22:45
      Fajny wątek. Nie ukrywam, że bardzo mnie ten temat interesuje. Staramy się z moim Mężem o dziecko już od dwóch lat i nic nie idzie po naszej myśli. Mam zdiagnozowany zespoł policystycznych jajników, hiperprolaktynemię i prawdopodobnie endometriozę (za parę tygodni będę miała robiona laparoskopię, to wtedy się okaże). Mam także jedno poronienie na konciesad

Od ponad miesiąca jestem na diecie oraz kuracji różnymi środkami grzybobójczymi. I w tym miesiącu po raz pierwszy od dawna miałam owulację i miesiączka pojawiła się w spodziewanym terminie (bez wywołania luteiną). Także już efekty widać. Wynika z tego, że moje problemy są spowodowane przerostem grzybków. Od kilkunastu lat dodatkowo mam straszne migreny, a od czterech lat głowa praktycznie mnie codziennie bolała. Od miesiąca widzę wyraźną poprawę. Po laparoskopii zamierzam przejść kurację przeciw pasożytom (balsam kapucyński), a potem solidne odgrzybianie. I sporo ruchu (w przypadku endometriozy podobno ma to ogromne znaczenie).

Może ktoś ma dla mnie jeszcze jakieś dobre rady smile będę wdzięczna za pomoc smile
      • karo.8 Re: staranie o dziecko 21.08.12, 23:31
        ja po laparoskopii od reki zaszłam w ciążę. tez miałam 1 poronienie.
        wszystkiego naj..
        • stasia82 Re: staranie o dziecko 22.08.12, 13:03
          Dziękuje za dobre słowo smile też liczę, że laparoskopia udrożni co się da i potem będzie już tylko z górki smile pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka