michell 24.01.06, 13:35 witaminy (a, e, b...), mikroelementy, i inne (wapń, magnez....) "zazywajac" je tylko i wylacznie w postaci naturalnej, z pozywieniem? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oktisek Re: czy mozna przedawkowac... 24.01.06, 14:09 Wszystkie dostępne mi źródła mówia: nie można Ostatni raz udało sie przedawkować witaminę A polarnikom odżywiajacym sie przez dłuższy okres czasu wątrobą z białego niedźwiedzia.(Ale kiedy to byłłłło?) W przypadku minerałów dodatkowa barierę stanowi możliwość wchłonięcia przez jelita Np: wapń i magnez powinny być w stosunku 2:1 i bez obecności tłuszczu gdyż tworzą sie mydła wapniowe i magnezowe kompletnie nie przyswajalne.Pzdr. Odpowiedz Link
zosiad Re: czy mozna przedawkowac... 24.01.06, 15:22 Syntetyczne witaminy potrafia narobić w organizmie więcej szkody niz pozytku. Najlepiej przyjmowac naturalne. Odpowiedz Link
calikk Re: czy mozna przedawkowac... 24.01.06, 17:22 tylko skąd wziąść te naturalne jak dieta taka uboga we wszystko Odpowiedz Link
michell Re: czy mozna przedawkowac... 24.01.06, 21:06 oktisek, dziekuje za wypowiedz. tez czytalam w wielu publikacjach, ze nie mozna. Panie Doktorze, jaki jest Panski stosunek do tej sprawy? Odpowiedz Link
andrzej.janus Re: czy mozna przedawkowac... 28.01.06, 11:24 Zawartość związków mineralnych i witamin w obecnie hodowanych roślinach jest 10% w stosunku do tych hodowanych 100 lat temu. Ludzie mają tak niesamowicie duże zapotrzebowanie na te związki, że przez 30 lat uprawiania medycyny nie zetknałem się z objawami ich przedawkowania. Polecam oczywiście tylko preparaty, których surowcem są związki naturalne. Z przyczyn oczywistych nie mogę podać ich nazw i producenta. Jak ktoś jest tym zainteresowany to proszę o kontakt e.mail na ufo53@tlen.pl Odpowiedz Link