Dodaj do ulubionych

czy mozna przedawkowac...

24.01.06, 13:35
witaminy (a, e, b...), mikroelementy, i inne (wapń, magnez....) "zazywajac"
je tylko i wylacznie w postaci naturalnej, z pozywieniem?
Obserwuj wątek
    • oktisek Re: czy mozna przedawkowac... 24.01.06, 14:09
      Wszystkie dostępne mi źródła mówia: nie można
      Ostatni raz udało sie przedawkować witaminę A polarnikom odżywiajacym sie przez
      dłuższy okres czasu wątrobą z białego niedźwiedzia.(Ale kiedy to byłłłło?) W
      przypadku minerałów dodatkowa barierę stanowi możliwość wchłonięcia przez jelita
      Np: wapń i magnez powinny być w stosunku 2:1 i bez obecności tłuszczu gdyż
      tworzą sie mydła wapniowe i magnezowe kompletnie nie przyswajalne.Pzdr.
    • zosiad Re: czy mozna przedawkowac... 24.01.06, 15:22
      Syntetyczne witaminy potrafia narobić w organizmie więcej szkody niz pozytku.
      Najlepiej przyjmowac naturalne.
      • calikk Re: czy mozna przedawkowac... 24.01.06, 17:22
        tylko skąd wziąść te naturalne jak dieta taka uboga we wszystko
        • michell Re: czy mozna przedawkowac... 24.01.06, 21:06
          oktisek, dziekuje za wypowiedz. tez czytalam w wielu publikacjach, ze nie
          mozna. Panie Doktorze, jaki jest Panski stosunek do tej sprawy?
          • andrzej.janus Re: czy mozna przedawkowac... 28.01.06, 11:24
            Zawartość związków mineralnych i witamin w obecnie hodowanych roślinach jest
            10% w stosunku do tych hodowanych 100 lat temu. Ludzie mają tak niesamowicie
            duże zapotrzebowanie na te związki, że przez 30 lat uprawiania medycyny nie
            zetknałem się z objawami ich przedawkowania. Polecam oczywiście tylko
            preparaty, których surowcem są związki naturalne. Z przyczyn oczywistych nie
            mogę podać ich nazw i producenta. Jak ktoś jest tym zainteresowany to proszę o
            kontakt e.mail na ufo53@tlen.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka