rzymianka6 19.02.06, 20:48 Może ktoś mógłby mi poradzić jaki filtr do wody kupić.Na co należy zwrócić uwagę przy jego kupnie? Pozdrawiam.Rz. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
calgaryjka Re: Filtr do wody. 20.02.06, 05:09 jeśli szukasz filtra to kup tylko taki co ma odwróconą osmozę, szukaj informacji na internecie. Odpowiedz Link
andrzej.janus Re: Filtr do wody. 20.02.06, 08:58 Proponuje kupić filtr o odwróconej osmozie na aukcjach Alegro, za połowę ceny, jaką oferują w miejscowych firmach. Ja zakupilem za 690 zł, razem z montażem. O ile dobrze pamiętam to mieli nick na aukcjach - czystawoda. Odpowiedz Link
ulaa4 Re: Filtr do wody. 04.05.06, 13:39 ja mam pytanie do tej osmozy? co sie dzieje z tymi bakteriami i wirusami zatrzymanymi w filtrze? czy one tam nie rozwijają się? Odpowiedz Link
nowajulka Re: Filtr do wody. 04.05.06, 16:54 Sprawdż czy nie bardziej opłaca się kupowanie wody żródlanej w 5l baniakach. Woda w filtrze o odwróconej osmozie powinna być kontrolowana co pół roku. Koszt zakupu + serwis może wyjść podobnie. Poza tym, filtr filtrowi nierówny. Musi on mieć mineralizator. Przed kupnem warto zasięgnąc opinii fachowca - aby doradził Ci coś rozsądnego. Odpowiedz Link
ulaa4 Re: Filtr do wody. 04.05.06, 18:29 to ten sam filtr który ma Pan Doktor. więc myślę, że to pewne źródło. a jakoś z tych plastików nie chcę wody. lekarz mojego taty powiedział że może sie przyczyniać do rozwoju raka...(woda butelkowana w plastik) Odpowiedz Link
setia Re: Filtr do wody. 05.05.06, 12:21 ulaa4 napisała: lekarz mojego taty powiedział że może > sie przyczyniać do rozwoju raka...(woda butelkowana w plastik) zadziwiajace stwierdzenie. ja z kolei naczytalam sie jakis czas temu o ujemnych skutkach stosowania filtrow do wody i przestalam sie zajmowac tym tematem. niestety nie potrafie odnalezc tego artykulu, pamietam jedynie dosc mgliscie, ze chodzilo o niekorzystne zmiany skl. min w wodzie i w ogole powstawanie jakichs niezdrowych proporcji;P Odpowiedz Link
ulaa4 Re: Filtr do wody. 05.05.06, 12:43 nie chce mi sie jesc zup i brokułków gotowanych na wodzie z chlorem Odpowiedz Link
nowajulka Re: Filtr do wody. 05.05.06, 15:40 To właśnie Setia chodzi o ten mineralizator. Odpowiedz Link
ulaa4 na jakiej wodzie gotujecie? 05.05.06, 14:33 moge wiedzieć na jakiej wodzie gotujecie? zupę, warzywka, herbatę? jak mieszkałam sama to zawsze miałam w dzbanku wodę "ustaną" i z niej zawsze gotowałam. (gorzej jak mi była potrzebna woda na makaron) Odpowiedz Link
nowajulka Re: na jakiej wodzie gotujecie? 05.05.06, 15:40 Kranówie lub z żródlanej z baniaka. Odpowiedz Link
rzymianka6 Re: na jakiej wodzie gotujecie? 05.05.06, 22:40 W dalszym ciągu nie mam filtra więc gotuję na wodzie żródlanej z 5-cio litrowych pojemników, o małej zawartości jonów wapniowych, magnezowych oraz pozbawione jonów siarczkowych i siarczanowych. Wody alkaliczne (dużo Ca i Mg), czyli twarde, nie są dobre dla zdrowia.U mnie powodują wręcz bóle migrenowe i nerwobóle ( nerw trójdzielny i kulszowy).I nie ma się co dziwić, bo przy kandydozie mamy zaburzoną gospodarkę wapniową ( na skutek braku wit.K nie jest on wchłaniany do kości i w związku z tym jest tam gdzie być nie powinien). Magnez, siarczki i siarczany z kolei rozszerzają naczynia krwionośne, które i tak mamy już "rozdęte" z powodu braku zwężających je wit.K oraz krzemu.Jak wiadomo bóle migrenowe spowodowane są właśnie przez nadmiernie rozszerzone tętnice. Niestety niektóre firmy dodają do wody butelkowanej konserwantów(!).Moja głowa jednak chyba jest i na nie wrażliwa, bo mimo dobrego składu jednej z wód zareagowała wściekłym bólem. Poza tym drożdżaki spotyka się wszędzie, zatem w wodzie też.I dlatego myję warzywa do surówek przegotowaną wodą z dodatkiem sody oczyszczonej, która działa m.in. odkażająco, sprzyja zachowaniu zielonego koloru, czyli chroni chlorofil przed rozkładem a także niszczy witaminę B 1, w którą bogate są drożdżaki i która też przyczynia się, w jakiś sposób, do moich migren. No i jeszcze jedno.Uważa się, że bez jedzenia możemy wytrzymać 40 dni, ale bez wody tylko 4.Wygląda więc na to, że woda jest dla naszego organizmu dziesięciokrotnie ważniejsza od pożywienia.Obrazuje to wagę problemu. Pozdrawiam.Rz. Odpowiedz Link
zocha18 Re: na jakiej wodzie gotujecie? 06.05.06, 14:12 Ja mam dzbanek z filtrem brita, nie wiem czy jest dobry. Plus jest taki, że nie ma kamienia w czajniku juz od 3 lat, odkąd uzywam filtra. A do picia robię strukturowaną. Odpowiedz Link
molla7 Re: na jakiej wodzie gotujecie? 08.05.06, 00:01 do Zocha18: mam pytanie co to jest woda srtukturowana? Odpowiedz Link
ulaa4 do rzymianka6 06.05.06, 21:47 w poniższym linku jest opis filtra wraz z ilościami zwiazków mineralnych po zastosowaniu mineralizatora dolomitowego. nic mi to jednak nie mówi mogłabyś ocenić jakość tej wody (przefiltrowanej)? z góry dziękuję www.allegro.pl/item100750003_promocja_odwrocona_osmoza_montaz_gratis_.html Odpowiedz Link
etka12 Re: Filtr do wody. 06.05.06, 15:37 Ja mam zawsze dylemat, którą wodę wybrać. Nałęczowianka jest średnizmineralizowana, a poza tym ponad 2 zł za 1,5 lita. Czy ktoś może polecić sprawdzoną wodę źródlaną? Jakieś badania wykazały, ze 1/4 butelek zawiera wodę z kranu. Odpowiedz Link
kawka37 Re: Filtr do wody. 11.03.07, 19:43 Odwrócona osmoza lizia123 16.08.06, 15:42 + odpowiedz Używacie filtrów do wody o odwróconej osmozie (cokolwiek miałoby to znaczyć) w kilku miejscach poświęconych candidzie pisali że dobrze byłoby pić taką wodę. Ciekawe czym ona różni się od zwykłej wody... • Re: Odwrócona osmoza artur737 16.08.06, 15:48 + odpowiedz Ma 10 razy mniej mineralow od kranowy. Nadto usuniety jest chlor, pestycydy i herbicydy. Wiekszego znaczenia taka woda dla leczenia Candidy nie bedzie miala. • Re: Odwrócona osmoza wodnik07 17.08.06, 13:37 + odpowiedz Jest to po prostu woda destylowana. Sprawdzilam- nie warto jej uzywać. Lepiej kupic wodę niskomineralizowaną w sklepie. • Re: Odwrócona osmoza malgos78 17.08.06, 14:52 + odpowiedz Jeżeli chodzi o wodę pozbawioną wszelkiego badziewia to ja robię tak: na noc nalewam wody do dużego garnka i rano ją gotuję (przez noc wyraruje chlor), nast. po ostudzeniu wlewam do butelek 1,5l i zamrażam w zamrażarce. Taki sposób odtruwania wody zaleca Ojciec Grande i Tombak. W moim przypadku picie zwykłej przegotowanej wody z kranu powodowało dziwne drżenia stóp, a po takiej mrożonej nie. Tak więc niech produkcja kwitnie!!!! Odpowiedz Link