Dodaj do ulubionych

Drodzy Nowi Forumowicze

07.11.06, 10:27
Ostatnimi czasy pojawia sie tu szereg niby nowych watków na tematy wałkowane
już na forum nie jeden raz. Robi sie bałagan. Oj, bo się załozycielka na nas
pogniewa i wcale sie jej nie bedę dziwiła. Prosze korzystajcie z wyszukiwarki
w lewym górnym rogu forum, szukajcie hasła w temacie,w treści, zanim
załozycie kolejny wątek na ten sam temat. Pozdrawiam. K
Obserwuj wątek
    • jadwiga_r Re: Drodzy Nowi Forumowicze 07.11.06, 17:39
      Uważam, że nie można zabraniać zakładać nowych wątków, mimo, że juz były
      omawiane na Forum.
      Są tacy co dopiero pierwsze kroki stawiają na Forum i nie wiedzą jak odnaleźć
      wcześniejsze wątki.
      Poza tym w nowym wątku może udzielić odpowiedzi i wnieść coś wartościowego
      osoba, kóra dopiero zaczyna udzielać się na Forum.
      • kawka37 Re: Drodzy Nowi Forumowicze 07.11.06, 17:59
        Jadwigo , z całym szacunkiem i naprawdę bez złośliwosci, w starym wątku o tym
        samym tytule można zrobić dokładnie to samo, o czym piszesz; dodać coś nowego,
        zapytać , wnieść wartościowe uwagi, czyli zgromadzić całą wiedzę na dany temat
        w jednym miejscu.
        Nikt tu też nikomu niczego nie zabrania ( nie ma nawet takich uprawnień), tylko
        grzecznie prosi. Monika- założycielka kiedyś tez prosiła, żeby ratować stare
        wątki, dopisywać nowe uwagi właśnie w nich, jeśli są w danym temacie i z tego,
        co się orientuję, chyba że się źle orientuję, tak jest na forach w ogóle. Zyczę
        zdrówka wszystkim nowym i starym grzybobójcom.
        • monikx2 Re: Drodzy Nowi Forumowicze 07.11.06, 20:18
          Zgadzam sie z tym co napisala KAWKA ale ten watek tez zniknie i dalej beda
          powstawaly nowe. Jedyne co mozemy poradzic, to w nowych a powielanych watkach
          podawac link do starszego,w ktorym sa odpowiedzi i prowadzone juz dyskusje.
          Wtedy taka nowa osoba powinna kontynuowac stary watek, tam jest sporo
          odpowiedzi.

Prosba do Wszystkich forumowiczow.
          Jezeli jestescie w stanie odszukiwac stare watki i wklejac je do nowych
          tematow, to bardzo byscie mi pomogli. W ten sposob stare watki bylyby
          podrzucane do gory a nowi forumowicze mogliby je kontynuowac.

Pozdrawiam. Monika.
    • psvpl Re: Drodzy Nowi Forumowicze 08.11.06, 03:09
      Teoretycznie jest przypiety watek FAQ (od niego zaczalem czytanie tego forum, a
      nim skoncze to pewnie minie ze 2 miesiace, patrzac na tempo w jakim sie
      posuwam), ale niestety nie ma tam az tak wielu informacji. Milo by bylo, gdyby
      ktos z wiekszym stazem sprobowal go jakos uzupelnic.

W zasadzie mam wrazenie, ze im wiecej czytam tym mniej wiem. Oprocz watkow o
      kandydozie systemowej pojawiaja sie np. watki wylacznie o grzybicy pochwy, wiec
      nie wiem czy forum to sluzy grzybicy systemowej czy jakiejkolwiek i mezczyzni
      zaczna pisac o pojedynczych przypadkach grzybicy stop. Dla mnie to wprowadza
      zamieszanie, bo czytam pare postow o jakims leku/metodzie, po czym w kolejnym
      pojawia sie tekst, ze teraz to mam sobie zrobic czopek i wsadzic w miejsce,
      korego nie posiadam. wink
      • monikx2 Re: Drodzy Nowi Forumowicze 08.11.06, 09:25
        A wiec tak, u kobiet jednym z objawow grzybicy jest wlasnie przewlekla grzybica
        pochwy i powinienes sie cieszyc,ze jej nie masz i nie musisz sie dodatkowo
        leczyc jakimis czopkami a wiec ten temat zawsze bedzie w czolowce forum.

Jezeli ktos zacznie miec problem ze stopami, ze skora itd. to uwazam, ze tez
        bedzie jak najbardziej na temat i napewno takiego watku nie skasuje. Grzybica
        ogolnoustrojowa to nie tylko bialy nalot na jezyku i burczenie brzucha-
        niestety.....
        • kawka37 Re: Drodzy Nowi Forumowicze 29.01.07, 10:02
          Ponieważ od jakiegoś czasu pomagam Monice moderować forum , zwracam sie do
          Nowych Forumowiczów,żeby korzystali z wyszukiwarki forumowej i upewniali się,
          czy dany temat nnie był juz poruszany. Nie chce mi sie już do każdego nowego
          forumowicza pisac z osobna- ten watek juz był, poszukaj w wyszukiwarce ,
          kontynuuj w starym watku, daj znac wswoim watku to go skasujemy... i tak w
          kólko. Litości, pliiiz
          • ula.smith Re: Drodzy Nowi Forumowicze 29.01.07, 19:35
            Zgadzam się z monikx2 i kawką37. W postach powtarzane są te same wątki co
            bardzo utrudnia czytanie tym, którzy są od początku forum. Może to zaowocować
            powolnym przenoszeniem się na inne fora osób bardziej doświadczonych. Powstaje
            bałagan. NOWI muszą się dostosowac.
    • kawka37 Re: Drodzy Nowi Forumowicze 31.01.07, 10:52

JAK ZNALEŹĆ WĄTEK W WYSZUKIWARCE

Żeby znaleźć dany wątek wstukujesz go po prostu w wyszukiwarce,która jest nad
      napisem CANDIDA a potem zaznaczasz opcje szukaj w temacie / w treści, na
      koniec, gdy pojawią się poszczególne wypowiedzi wątków, możesz jeszcze przeorać
      poprzednie lata, zaznaczając w okienku po prawej np. 2005.
      • ida42 Re: Drodzy Nowi Forumowicze 12.02.07, 16:38

Nie wiem dla kogo to forum jest, z tego co przeczytałam prosicie NOWYCH by
        szukali w starych wątkach bo bardziej doświadczeni( ci którzy są od początku
        forum) pójdą sobie stąd. Zadałam pytanie po wnikliwym przejrzeniu starych
        wątków, ale tak naprawdę nie znalazłam odpowiedzi jednoznacznej. Stąd moje
        pytanie. Dochodzę też do wniosku, że im więcej czytam, tym większy mam chaos w
        głowie, a często znajduję sprzeczne informacje, np. dotyczące diety ( zwłaszcza
        chleba). Od miesiąca czytam wszystkie wpisy i artykuły, myślałam , że mogę
        pytać, gdy mam wątpliwości. No cóż, skoro to forum jest dla zaawansowanych,
        trudno. Życzę zdrowia wszystkim. Pozdrawiam. Ida
        • kawka37 Re: Drodzy Nowi Forumowicze 12.02.07, 19:08
          Hallo halo, czy ktos tu napisal, ze forum jest dla zawansowanych? Była tylko
          UPRZEJMA prośba , żeby starać się dopisywać uwagi na już istniejący temat w
          już istniejących wątkach , czy przed napisaniem swojego zajrzeć do
          wyszukiwarki, sprawdzić , czy tego , o czym chcemy pisac juz nie ma, tak żeby
          właśnie nowym forumowiczom ułatwić zdobywanie wiedzy, tym bardziej, że dużo
          bardzo cennych wiadomości znalazło się właśnie na POCZĄTKU ISTENIENIA forum.
          Tworząc NIEPOTRZEBNE nowe wątki , w perspektywie doprowadzimy do tego , że
          stare, do których nikt nic nie dopisał przechodzą do archiwum a stamtąd z
          biegiem czasu są kasowane, by robić miejsce dla pseudo nowości. I wówczas ci ,
          co tu przyjdą np. za 2 lata już nigdy nie przeczytają jakiejś ważnej informacji
          z np.2005 roku. Czy pomyślałaś o nich?
          Proszę więc zrozumieć, że to co robimy, o co prosimy, to w trosce o wszystkich
          chorych , NIE TYLKO NAS OBECNYCH, choć zapewne byłoby wygodniej, mi na pewno
          by było, nic nie robić albo zająć się czymś przyjemniejszym i niech się
          dzieje, co chce. Dośc sporo czasu zajmuje mi np., przeklejanie informacji na
          dany temat z wątku do wątku, żeby zrobić porządek w informacjach , uratować te
          starsze, właśnie z myślą o innych i tych, co zachorują kiedyś w przyszłości.
          Monix prosiła wszystkich , żebysmy wspólnie porobili porządki i.........może
          się mylę , to mnie poprawcie, ale wydaje mi się , że tylko Homeopatka poczuła
          się do współodpowiedzialności. Natomiast o krytykę jak widzę o wiele łatwiej.
          Tak więc droga przedpisarko, forum jest dla wszystkich i, moje pobożne
          życzenie , jesteśmy dorośli więc WSZYSCY wykażmy się troską.
          NAPRAWDĘ WIĘCEJ OSIAGNIEMY WSPÓŁPRACUJĄC NIŻ DROCZĄC SIĘ
          • kawka37 Re: Drodzy Nowi Forumowicze 20.02.07, 18:47
            • zoa81 Re: Drodzy Nowi Forumowicze 21.02.07, 16:35
              Wydaje m isię, że powinny być zadawane pytania przez nowe osoby. Wyszukiwarka
              na tym forum słab odziała. Ja mam sporo pytań. Np. czy mógłby mi ktoś
              powiedzieć dlaczego nie można wydrukować artykułu Cichy zabójca, jest do niego
              czerony odnośnik, a przy tym artykule blokuje mi się cały komp. Inne artykuły
              mogę jak najbardziej wydrukować. Jest on dosyć ciekwy, chciaałbym sobie np.
              przepisy wydrukować.
              • kawka37 Re: Drodzy Nowi Forumowicze 21.02.07, 17:06
                Z góry i to najmocniej Cię przepraszam jesli sie myle, ale moze popełniasz ten
                sam błąd , co ja gdy jeszcze nie znałam zasad działania forum. Myslałam wtedy ,
                że wyszukiwarka , to to obok napisu sortuj według. Dopiero nieco później
                odkryłam , że jest nad napisem CANDIDA, że mogę szukac według tematu autora
                tresci, lat wcześniejszych, późniejszych, że jest opcja wyszukiwanie
                zaawansowane. Od tego momentu znajdowałam wszystko, czego chciałam. Tylko sie
                nie śmiejcie , że tak myślałam, bitte :0)
                • kawka37 Re: Drodzy Nowi Forumowicze 21.02.07, 17:11
                  Dlatego teraz staram sie , żeby ten watek z instrukcją obsługi wyszukiwarki był
                  na wierchu, bo wiem po sobie jakie sa poczatki i może to wyjasnienia komus
                  pomogą szybciej dotrzeć do wiekszej ilosci informacji od razu.
                  Cholender , tylko nie wiem przedpisarko, co Ci odpowiedziec z tym
                  wydrukowaniem. Może ktos bardziej techniczny tu zajrzy i pomoże?
                  Serdecznie pozdrawiam
              • psvpl Re: Drodzy Nowi Forumowicze 22.02.07, 10:56
                zoa81 napisała:

> Wydaje m isię, że powinny być zadawane pytania przez nowe osoby. Wyszukiwarka

A mnie sie wydaje, ze nalezy sie troche szacunku dla starszych uczestnikow forum
                i nie robienie tu smietnika zadajac codziennie takie same pytania, bo to tak to
                wlasnie wyglada. Wiekszosc odpowiedzi jest juz na forum albo w dostepnych
                artykulach, tylko trzeba sie troche wysilic i poszukac a nie liczyc na gotowe.

> powiedzieć dlaczego nie można wydrukować artykułu Cichy zabójca, jest do niego

Bo madry webmaster zabezpieczyl te strone przed wydrukiem a nawet zaznaczeniem i
                skopiowaniem tekstu.

• kawka37 Re: Drodzy Nowi Forumowicze 24.02.07, 09:43
                  Dzęki. ja bym to tak ujęła - należy sie chyba troche szacunku dla czyjeś
                  pracy , bo w niektórych przypadkach wygląda to tak , że ktos wie jak działa
                  wyszukiwarka, ale nie ma cierpliowości poszperać, więc piętrzy nowe wątki a my
                  z Moniką musimy to potem sprzatać, segregować. A komu się usmiecha sprzątanie
                  po innych? Jakoś lasu rąk nie widać :0)
                  • wallis Re: Drodzy Nowi Forumowicze 24.02.07, 12:07
                    Czyli jednym słowem lepiej, żeby forum było martwe, wtedy będziesz miała mniej
                    pracy. Oj chyba powinnaś zrezygnować z moderowania z takim podejściem. Nie ma to
                    nic wspólnego z szacunkiem lub brakiem szacunku dla kogokolwiek a jedynie z
                    brakiem życzliwości dla nowych-nienowych forumowiczów. Moderator powinien nie
                    tylko moderować, ale i witać nowych uczestników, być uprzejmym, otwartym na nową
                    wiedzę, obiektywnym, zachęcać do jaknajaktywniejszego uczestnictwa na forum
                    swoją postawą etc. No i cóż się takiego stanie jeśli wątek się zdubluje? może
                    coś ciekawego z tego wyniknie?
                    • kawka37 Re: Drodzy Nowi Forumowicze 24.02.07, 12:26
                      Zrobiło mi się niesamowicie, NIEWYMOWNIE przykro. Naprawdę długie godziny i
                      wiele wieczorów spedziłam na tym, zeby zrobic porzadek tam, gdzie był najgorszy
                      bałagan, w wątkach o aloesie, czy paraproteksie, noni i wielu wielu
                      innych.Robię to mimo swojego nieraz bardzo złego samopoczucia.( Ci , co sa tu
                      dłużej wiedza , że w ubiegłym roku otarłam się o sepse grzybiczą) Miałam
                      zamysł taki; skoro Monika poprosiła mnie o pomoc i obiecałam , że pomoge,
                      zrobie tak, żeby przyszłe roczniki chorych mogły trafić na całośc informacji na
                      dany temat w jednym wątku. TAKIE JEST MOJE PODEJŚCIE, CHODZIŁO MI O TO , ŻEBY
                      POMÓC INNYM CHORYM,ŻEBY IM BYLO ŁATWIEJ znaleźć informacje, a w uporządkowanych
                      wiadomościach na pewno szuka sie lżej. ABSOLUTNIE NIE ZASŁUZYŁAM NA SŁOWA ,
                      KTÓRE TU PRZED CHWILĄ PRZECZYTAŁAM. sk ąd w tobie taka postawa?...
                      • kawka37 Re: Drodzy Nowi Forumowicze 24.02.07, 13:15
                        Dodam jeszcze tylko, że kazdego tygodnia dostaję maile od forumowiczów na
                        priva . W niemal każdym są miłe słowa typu dobrze , że starasz się, żeby było
                        przejrzyście itp. PO raz pierwszy spotkałam się z tak bezpardonowo wyrażonym
                        IDŹ SOBIE. Ale myśle , że o tym ma prawo zadecydować wyłącznie założycielka
                        forum.
                        • monikx2 Re: Drodzy Nowi Forumowicze 24.02.07, 14:55
                          Podczas gdy ja odpowiadalam na Twoj poprzedni post , Ty napisalas nowy i ja juz
                          odpowiadam.

Nikt nie ma prawa Ci nic zarzucic, to co robisz -robisz dobrze , mi sie to
                          podoba i tak ma byc. Zawsze wszystko ma jakies zasady i to forum
                          takze ,mysle,ze warto sie dostosowac i po klopocie, zasady sa jasno opisane w
                          FAQ-u. Gorzej bylo ,gdy na forum pojawialy sie watki typu- ale tu balagan itp.
                          Jedna osoba nie zmieni jego zasad.

Nie martw sie Kawko, wiem,ze Ci przykro. Ja tez mialam juz kilka takich
                          przykrych przezyc w wirtualnym swiecie. Tak widocznie musi byc, zawsze znajda
                          sie tacy ludzie i na to nie mamy wplywu.
                      • monikx2 Re: Drodzy Nowi Forumowicze 24.02.07, 13:20
                        A wiec moze ja teraz jasno napisze jakie sa zasady forum.
                        Kopiuje FAQ
                        W miarę możliwości proszę nie tworzyc nowych wątkow jeżeli juz istnieją wątki o
                        podobnej tematyce i raczej dopisywać sie do tych starych.

I sprawa jest jasna, po co te komentarze? Nie mozemy dopuscic aby na forum byly
                        dziesiatki pytan na ten sam temat, wtedy by juz nikt i nic nie mogl znalezc.

Co do moderacji, to niestety ani ja ani Kawka 37 nie jest w stanie cala dobe
                        kontrolowac forum i to jest normalne. Poprosilam Ja o pomoc, zgodzila sie i
                        wykonuje wiele rzeczy dobrze a nawet lepiej niz ja. Ciezko jest moderowac
                        forum, ktore jest malo znane w sensie medycznym.

Jeszcze raz prosze wszystkich, przed napisaniem przejrzyjcie choc kilka stron
                        tego forum i jezeli jest podobny watek o ktory chcecie zapytac to w nim wlasnie
                        sie dopisujcie.

Pozdrawiam Kawke37 i forumowiczow.
                        • kawka37 Re: Drodzy Nowi Forumowicze 24.02.07, 15:46
                          Dziękuję Moniko. Łezki osuszyłaś tymi słowamiwink
                          Dzisiaj przy obiedzie rozmawiałam z rodzinką o sposobie potraktowania mnie
                          przez niejaką Wallis. Rodzina podsunęła mi myśl , która może jest słuszna , ale
                          mi nie przyszła do głowy: otóż niektórym wydaje się, że za administrowanie
                          forum my dostajemy kasę! Nie wiedzą , że robimy to całkowicie społecznie, a z
                          kasą ma to tylko tyle wspólnego , że płacimy trochę wyższe rachunki za prąd.
                          Może cos w tym jest.....
                          Pozdrawiam czytających
                          • psvpl Re: Drodzy Nowi Forumowicze 27.02.07, 02:05
                            Nie przejmuj sie opiniami kogos, kto jak wynika z tego co pisze, gowno wie o
                            moderowaniu. Szkoda, ze jeszcze nie masz zaplacic komus, zeby laskawie poczytal
                            to forum i upiec mu tort powitalny.
    • elpasz Re: Drodzy Nowi Forumowicze 27.02.07, 07:27
      Kawko- nie przejmuj się,proszę. Ogromna większość z nas na pewno docenia Twoją
      (i Moniki)ciężką pracę na tym forum. Zawsze i wszędzie może znaleźć się ktoś
      komu coś się nie spodoba.
      Ja zaglądam na to forum od wielu miesięcy i bardzo często widzę wciąż te same
      pytania, a przecież mamy wyszukiwarkę-czy to dla niektórych aż tak wielki problem?

Robisz dobrą robotę-tak trzymać.

pozdrawiam serdecznie
      • psvpl Re: Drodzy Nowi Forumowicze 28.02.07, 12:51
        Niektorzy maja widac problem ze zrozumieniem, ze jak wchodza do kogos do domu to
        maja sie dostosowac do gospodarza, a nie gospodarz do nich.
        • kawka37 Re: Drodzy Nowi Forumowicze 01.03.07, 11:56
          Very Danke za poparcie i mile słowa. Macie racje, trzeba sie liczyć z tym , że
          w każdej chwili może sie pojawic jakaś roszczeniowa osoba, którą po prostu nie
          nalezy sie przejmować. Ale w sobotę miałam ogólnie taki dzień, że oczy mi się
          same spociły...
          A żart z tortem powitalnym( na naszym forum czytaj z chlebem żytnim razowym na
          zakwasie) setnie mnie rozbawił. POzdrawiam czytających.
          • kawka37 Re: Drodzy Nowi Forumowicze 05.03.07, 12:04
            :0)
            • zoyzola Re: Drodzy Nowi Forumowicze 16.04.07, 12:01
              up
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka