madzialala19
27.11.11, 18:23
Wklejam link do mojego poprzedniego wątku:
forum.gazeta.pl/forum/w,24776,104901325,104901325,planowanie_ciazy.html
i ostatnie wpisy dotyczące Novothyralu:
Rosteda:
Madzialala
napisz prosze ile bierzesz aktualnie tyroksyny i od kiedy jestes na stalej dawce.
Przebrnac caly ten watek aby znalezc twoje dawkowanie jest ciezko.
Napisz tez czy dostalas Novothyral 100 czy Novothyral 75.
Ja:
Dostałam Novothyral 75. Wg zaleceń lekarza mam od razu przyjmować samo Novo, a odstawić Euth. Jestem na dawce Euthyrox 112 od mw 20 sierpnia (czyli mw 3 miesiące).
Wyniki na tej dawce, wrzesień: FT4 91.25%, FT3 37.92%, potem, na początku listopada: FT4 51.25%, FT3 10.83% (po poronieniu/ciąży biochemicznej).
Od czterech dni biorę 1/4 Novo75 i 3/4 Euth112. Na razie jest nieźle, nie boli mnie nic, odrobinę więcej energii, starcza mi na cały dzień, zawroty głowy w dalszym ciągu.
Rosteda:
Przez 2 tygodnie bierz tak dawke tyroksyny i Novo bez jakichkolwiek zmian i za 2 tygodnie zrob ponownie badania fT3 i fT4.
Badania mozesz zrobic bo nie zmienialas dawki tyroksyny i one beda wiarygodne.
Szkoda ze jednak nie masz novothyral 100µg bo te tabletki dzieli sie lepiej i latwiej manewruje przy zamianie z euthyroxem a poza tym pol tabletki 75µg zawiera T3 7,5µg co obawiam sie ze dla ciebie moze byc za duzo.
Co do witaminy D to powinno sie ja brac przez okres calej zimy az do maja kiedy to dopiero bedziesz mogla wyjsc na slonce bo inaczej jej poziom po paru tygodniach znowu bardzo spadnie.
4000j to nie jest duzo jak sie ma niedobor tej witaminy.
2000j to dawka zapobiegawcza ktora moga brac osoby bez niedoborow.
Ja tak biore.
Wspomnialas we wczesniejszym watku cos o zakrzepicy.
Bylas przebadana w kierunku zespolu fosfolipidowego?
Jesli ginekolog o tym nadmienial to powinien byl dac ci skierowanie na te badania.
Rosebush:
madzialala19 napisała:
> Jestem na dawce Euthyrox 112 od mw 20 sierpnia (czyli mw 3 miesiące). (...)
> Od czterech dni biorę 1/4 Novo75 i 3/4 Euth112.
rosteda napisała:
> Przez 2 tygodnie bierz tak dawke tyroksyny i Novo bez jakichkolwiek zmian i za
> 2 tygodnie zrob ponownie badania fT3 i fT4.
> Badania mozesz zrobic bo nie zmienialas dawki tyroksyny i one beda wiarygodne.
rostedo, jeśli madzialala19 zamieniła 1/4 Euthyroksu 112 na 1/4 Novothyralu 75, to czy nie bierze teraz 102.75 mcg tyroksyny zamiast 112 mcg, czyli o 9.25 mcg mniej?