09.07.05, 19:27
Jako, że na forum udziela sie kilku studentów, to Was wykorzystam! haha! :)

Pytanie pierwsze: Jak jest na studiach?

To temat rzeka, wiec oczekuje wyczerpujacych odpowiedzi :))))))
Obserwuj wątek
    • bad_habit Re: Studia... 09.07.05, 19:52
      łatwiej by było gdybyś zadawał szczegółowe,konkretne pytanka;)na pewno na wszystkie odpowiem;)
      • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 19:53
        hmm.. nie wiem jakie :(

to moze czy duzo jest nauki? :P
        • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 19:56
          tylko ze Ty studiujesz na AMB, a to troche inny rodzaj studiow... :)
        • bad_habit Re: Studia... 09.07.05, 20:02
          nekroskop88 napisał:

> hmm.. nie wiem jakie :(
          >
          > to moze czy duzo jest nauki? :P
          >
          jest sporo przedmiotów bezużytecznych,teoretycznych,które trzeba ZZZ:)
          Wszyscy wiedzą o co chodzi!
          Jest bardzo przyjemnie,musisz się uczyć systematycznie,zeby nie narobić sobie zaległości (dzięki temu wszelkie powtórki do kół czy egzaminów są o wiele prostsze),niektóre przedmioty nie wymagają od studenta zbyt wiele wysiłku i starań,np.filozofia czy podtawy informatyki(ważne że jesteś,coś zrobisz i ew. wypowiesz się na dany temat filozof.).
          To czy dany przedmiot będzie łatwy do zaliczenia i przyjemny lub nie,zależy
          -od zaangażowania i przygotowania się grupy ćiwczeniowej
          -od asystenta
          Ja akurat miałam dużo szczęścia,trafiali się nam sami świetni asystenci i atmosfera na zajęciach była bardzo przyjemna
          Poza tym w grupie nie było niezdrowej atmosfery i tzw.wyścigu szczurów o oceny itp.Każdy sobie pomagał(w miarę możliwości),wszycsy sie mobilizowaliśmy do nauki.Wynik-jedynie z biologii 5 osób ma poprawkę we wrześniu,a biofizyka,anatomia i łacina zaliczona przez wszystkich,to na prawdę świetny wynik;)
          kolejne pytanko,proszę;)
          • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 20:04
            dzieki ;)
            ale nie mam pomysłu na nastepne :(
            dorzuc cos od siebie :P
    • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 20:05
      czy realne jest studiowanie dwoch kierunkow na dwoch roznych uczelniach? ;)
      • bad_habit Re: Studia... 09.07.05, 20:11
        nekroskop88 napisał:

> czy realne jest studiowanie dwoch kierunkow na dwoch roznych uczelniach? ;)
        >
        >
        tak!Są ludzie którzy równolegle studiują np. medycynę i psychologię,a na AMB mam znajomych,którzy są np. na 3 roku lekarskiego i 4 anglistyki;)
        wszystko można pogodzić a ponoć im więcej masz zajęć tym więcej czasu na wszystko;)
        Mój brat np. studiuje na KULu filozofię przyrody i robi doktorat na PAN-ie w Wawie;)
        • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 20:12
          hehe fajnie :)

a oba kierunki dziennie?
          • bad_habit Re: Studia... 09.07.05, 20:14
            nekroskop88 napisał:

> hehe fajnie :)
            >
            > a oba kierunki dziennie?
            >
            > tak
            • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 20:15
              to jak to sie odbywa? znaczy na studiach zajecia sa codziennie od pon. do pt.?
              i jest kilka zajec od razu jedne po drugich czy w jakichs odstepach?
              • bad_habit Re: Studia... 09.07.05, 20:22
                wszystko zależy od planu,grupy ćwiczeniowej.Wykłady są dla całego roku,natomiast istnieje możliwość zmiany godziny ćwiczeń lub dnia(bo np. masz jakieś inne zajęcia),wszystko zależy od asystenta i tego,jak będziesz z nim rozmawiał.Ja w pierwszym semestrze miałam w poniedziałki i czwartki tylko anatomię,wtorki-od 8.30 do 13.30 chemie i angielski,środa-godzinny wykład z chemii na 15,piątek wf o 8 i łacinę o 11.30,przez pierwszy miesiąc była też nikomu nie potzrebna informatyka,luzik,luzik luzik.(imprezki grupowe)
                W 2 semestrze pon i czw bez zmian,wtorek bez przerwy od 12 do 18.30,środa ,3 wykłądy i histola(przerwy mniej więcej 1.5 godziny),piątek-doszła biologia po południu,ale też nie było źle,zawsze można było się przyczepić do innej grupy i odrobić to w innym dniu:)
                • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 20:24
                  aha dzieki :)

czyli kazda grupa ma swojego asystenta? i tak jest na kazdym kierunku i na
                  kazdej uczelni? :))))

i sorry za tyle pytań... :)
                  • bad_habit Re: Studia... 09.07.05, 20:29
                    to zależy z jakiego przedmiotu.Na anatomii było 9 bloków tematycznych i każda z 12 grup miała innego asystenta(w sumie 9 różnych),chyba że zdarzyło sie komuś zwolnienie lekarskie lub nieobecność z jakiegoś powodu,wtedy mógł się pojawić w zastępstwie znany już grupie asystent.
                    Biofiza-3 bloki-bodajże 8 asystentów(zależało na kogo się trafiło),ja miałam 3 stałych
                    Chemia-każda grupa miała 1 asystentkę przez cały semestr
                    Biologia-w zakłądzie pracuja 4 kobiety,jedna jest kierowniczka i prowadzi wykłądy,3 pozostałe prowadzą ćwiczenia.
                    języki obce,filozofia,w-f-jeden nauczyciel przez cały rok lub semsstr
                    Tak mniej więcej wyglada u mnie
                    :)
                    • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 20:31
                      aha dobra, dzieki bardzo :)
                      i jeszcze raz przepraszam za tyle pytań :))))
                      • bad_habit Re: Studia... 09.07.05, 20:31
                        nekroskop88 napisał:

> aha dobra, dzieki bardzo :)
                        > i jeszcze raz przepraszam za tyle pytań :))))
                        >
                        >
                        bez przesady,po to jestem żeby udzielać odpowiedzi na pytanka;)
                        • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 20:32
                          chyba nie tylko po to :)))
                  • bad_habit Re: Studia... 09.07.05, 20:30
                    nekroskop88 napisał:

> aha dzieki :)
                    >
                    > czyli kazda grupa ma swojego asystenta? i tak jest na kazdym kierunku i na
                    > kazdej uczelni? :))))
                    >
                    > i sorry za tyle pytań... :)
                    >
                    > inne uczelnie?hmm!zależy jakie Cię interesuja...(kierunki,UwB i PB?)
                    • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 20:31
                      interesuje mnie UwB i WSFiZ ;)
                      • bad_habit Re: Studia... 09.07.05, 20:32
                        nekroskop88 napisał:

> interesuje mnie UwB i WSFiZ ;)
                        >
                        >
                        nie wiem jak jest na WSFiZ,a na UwB jaki kierunek?
                        • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 20:32
                          mysle nad socjologią ;)
                          • bad_habit Re: Studia... 09.07.05, 20:34
                            nekroskop88 napisał:

> mysle nad socjologią ;)
                            >
                            > hmm,musiałabym spytać kolegę(tyle że on jest na zaocznej socjologii).Mam koleżankę na prawie,na pedagogice,kilka osób jest na informatyce...
                            • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 20:37
                              to jest tylko założenie :)
                              myslalem nad gospodarką przestrzenną na SGH albo UW ale wiem ze sie nie
                              dostane :( wiec zostaje WSFiZ, co do socjologii to pewnie tez sie nie dostane
                              na UW (tak wogole to nie jestem jeszcze co do niej pewny) hehe wiec zostaje w
                              Białym :P
                              • bad_habit Re: Studia... 09.07.05, 20:41
                                nekroskop88 napisał:

> to jest tylko założenie :)
                                > myslalem nad gospodarką przestrzenną na SGH albo UW ale wiem ze sie nie
                                > dostane :( wiec zostaje WSFiZ, co do socjologii to pewnie tez sie nie dostane
                                > na UW (tak wogole to nie jestem jeszcze co do niej pewny) hehe wiec zostaje w
                                > Białym :P
                                > nie mów tak!nie zakładaj od razu że się nie dostaniesz!Jeśli wiesz że to kierunek który Cie interesuje i wiażesz z nim swoją przyszłość,dąż do tego żeby zrealizować ten plan;)
                                Jeśli na wstępie tak mówisz to rzeczywiście bez sensu!Po pierwsze zmień nastawienie,myśl pozytywnie,staraj się przygotowywać do maturki z tych przedmiotów które są wymagane przez daną uczelnie.Trzeba czasem zapomnieć o realizmie i myśleć pozytywnie,wtedy jest o wiele łatwiej:)
                                >
                                • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 20:43
                                  dobrze! zmieniam postanowienie! :)))))

i bede sie starał dostac na gospodarke przestrzenna na SGH! :)

o socjologii jeszcze pomysle... :)
                                  • bad_habit Re: Studia... 09.07.05, 20:45
                                    nekroskop88 napisał:

> dobrze! zmieniam postanowienie! :)))))
                                    >
                                    > i bede sie starał dostac na gospodarke przestrzenna na SGH! :)
                                    >
                                    > o socjologii jeszcze pomysle... :)
                                    >
                                    >

i to mi się podoba!!!!Tak trzymaj!!!Masz jeszcze sporo czasu,ale go nie zmarnuj!!!:)))))))
                                    • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 20:46
                                      hmmm na gospodarke przestrzenna jak sprawdzalem potrzebna była matura z
                                      geografii i jezyka obcego

zaraz sprawdze co na socjologie ;)))
                                      • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 20:48
                                        nie zobacze, strona UW nie działa :/
                                        • bad_habit Re: Studia... 09.07.05, 20:53
                                          nekroskop88 napisał:

> nie zobacze, strona UW nie działa :/
                                          >
                                          >
                                          być moze jakaś konserwacja albo coś w tym rodzaju-geografia-jest dobra książka wydawnictwa EFEKT Skrzypczaka 2 części do szkoły średniej-jest tu dużo szczegółów,ciekawostek itd.Wszyscy moi znajomi,którzy zdawali geografię na maturze i na studia,uczyli się z niej!!!
                                          • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 20:54
                                            dzieki za cynk :]
                                            • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 20:55
                                              ja mam Skrzypczaka "Geografie ekonomiczna dla szkol srednich" :)
                                              • bad_habit Re: Studia... 09.07.05, 21:00
                                                nekroskop88 napisał:

> ja mam Skrzypczaka "Geografie ekonomiczna dla szkol srednich" :)
                                                >
                                                >
                                                wiem że jedna z tych książek jest formatu A4-geografia fizyczna i ogólna,a druga Polski i świata
                                                coś takiego znalazłam:
                                                Leszek Baraniecki,Włądysław Skrzypczak-Geografia fizyczna(ogólna i Polski)
                                                2 podręczniki
                                                • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 21:01
                                                  ok, dzieki bardzo! :)
                                                  kochana jestes hehehehehe ;D
                                          • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 21:00
                                            na UJ na socjologie wymagany jest rozszerzony jezyk polski i jezyk obcy :)
                                            • bad_habit Re: Studia... 09.07.05, 21:02
                                              nekroskop88 napisał:

> na UJ na socjologie wymagany jest rozszerzony jezyk polski i jezyk obcy :)
                                              >
                                              >
                                              to na UW albo j.polski albo historia albo WOS,zazwyczaj tak jest
                                              • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 21:03
                                                pewnie tak ...
                                        • kamilario Re: Studia... 09.07.05, 22:34
                                          Zgaduje, że WOS albo Historia
                              • kamilario Re: Studia... 09.07.05, 22:33
                                Koleżanka byla na GP na WSFiZ, na licencjacie. Poziom podobno dno, nic nie
                                trzeba robić, będziesz mial dużo bogatych kolegów i koleżanek. A niektórzy
                                profesorowie to lubią chrzanić jakoie to ze studentów są zera a w Wasiawce to
                                taka inteligiencja studiuje.
                                • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 22:39
                                  ehhh to chyba jednak wybiore Wawe, skoro tutaj taki poziom :|
                                • kamilario Re: Studia... 09.07.05, 22:44
                                  Ja tylko przekazuje zaszłyszane opinie.

w każdym razie ciekawe jest, że osoba, która w ciągu roku nie pożyczyła z
                                  biblioteki żadnej książki bez problemu zdaje egzamin.
                                  Ważne jest jednak nie to, co robią inni, ale co robisz ty. Jeżeli ci zależy nie
                                  patrz na innych, rób swoje i pracuj, a to, że inni wywalają pieniądze rodziców w
                                  błoto to ich sprawa.
                                  • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 22:45
                                    no tak, ale uczyc sie samemu to raz, a dwa to byc uczonym przez dobrych
                                    profesorow ;)
                                  • bad_habit Re: Studia... 09.07.05, 22:47
                                    kamilario napisał:

> Ja tylko przekazuje zaszłyszane opinie.
                                    >
                                    > w każdym razie ciekawe jest, że osoba, która w ciągu roku nie pożyczyła z
                                    > biblioteki żadnej książki bez problemu zdaje egzamin.
                                    > Ważne jest jednak nie to, co robią inni, ale co robisz ty. Jeżeli ci zależy nie
                                    > patrz na innych, rób swoje i pracuj, a to, że inni wywalają pieniądze rodziców
                                    > w
                                    > błoto to ich sprawa.
                                    właśnie,słuchaj sie starszych,oni czasami mają rację(np.w tym pzrypadku).
                                    Ja wybierając AM nie sugerowałam się opiniami ludzi dotyczącymi miasta czy poziomu uczelni.Zdecydowałam się na AMB,bo mam najbliżej do domu.Miał być Lublin,ale cieszę się ,ze zrezygnowałąm z niego.Nie żałuję!
                                    • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 22:49
                                      AMB ma wysoki poziom, co innego WSFiZ albo UwB :/
                                    • kamilario Re: Studia... 09.07.05, 22:50
                                      Ja wybrałem Białystok bo nie stać mnie było na studiowanie gdzie inndziej.
                                      Jakkolwiek ciotka namawiała mnie, żebym pojechał studiować do niej do Krakowa,
                                      ale tam nie miałbym warunków, za ciasno:)
                                      A teraz, jak UwB placi mi 300 miesięcznie za to, że chodzę do nich studiować to
                                      szkoda z tego rezygnować:)
                                      • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 22:52
                                        no dokładnie ;)))
                                        • kamilario Re: Studia... 09.07.05, 22:55
                                          Dokładnie to jest tak, że jak masz średnią powyżej 4,2 to Ci płacą stypę. Im
                                          wyższa średnia tym wyższa stypa. Tylko, że płacą dopiero od drugiego roku:(
                                          • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 23:00
                                            o masz ;)
                                            • kamilario Re: Studia... 09.07.05, 23:02
                                              Mam, trudno nie było. Co roku jest lepiej, średnio o jedną dziesiętną z groszami:)
                                              • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 23:04
                                                hehe, gratuluje ;)
                                                • kamilario Re: Studia... 09.07.05, 23:07
                                                  No i to, że mi dobrze idzie, świadczy tylko o poziomie uczelni:(
                                                  • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 23:09
                                                    albo ze sie starasz? :)
                                                  • kamilario Re: Studia... 09.07.05, 23:14
                                                    Ale mimo wszystko mam niedosyt, że to za łatwo mi szło. Prze pierwszy semstr
                                                    przychodziłem na zajęcia nieprzygotowany, ponieważ dorabiałem do stypy w Makro,
                                                    a i tak łapałem same piąteczki i 4,5, gorszej nie było. W drugim semestrze to i
                                                    owszem zacząłem się starać, ale to dopiero od końca kwietnia:)
                                                  • kamilario Re: Studia... 09.07.05, 23:15
                                                    Spójrz ta Alexa, zgadłbyś po poziomie wypowiedzi, że to pracownik naukowy
                                                    uniwersytetu, wydziału humanistycznego??:)
                                                  • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 23:18
                                                    oj wy sie tego Alexa czepiacie :))))
                                                  • kamilario Re: Studia... 09.07.05, 23:20
                                                    No dobra, może nie powinienem, ale nie mogę mu zapomnieć jak obiecał przygotować
                                                    300 pytań na marzec, a dostaliśmy je w maju. Cały czas mówił muszę je tylko na
                                                    kompie przepisać, we wtorek w lektorium będą. I nie był:(
                                                  • kamilario Re: Studia... 09.07.05, 23:22
                                                    Za to szacuneczek dla Alexa, za to, że nie bał się zajęćw pubie prowadzić:)
                                                    Oraz za zajęcia nt Co ma wspolnego opis bitwy na polach K......... (nazwa tak
                                                    głupia, że nie pamiętam) Jordanesa z opisem bitwy na Polach Pelenoru:)
                                                  • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 23:24
                                                    :))))))
                                                  • bad_habit Re: Studia... 09.07.05, 23:18
                                                    kamilario napisał:

> Spójrz ta Alexa, zgadłbyś po poziomie wypowiedzi, że to pracownik naukowy
                                                    > uniwersytetu, wydziału humanistycznego??:)

alex-być może ,analex-nigdy w życiu
                          • kamilario Re: Studia... 09.07.05, 22:31
                            Wiem co nieco o socjologiim mógłbym tak się dostać beż egzaminu, jako, że mam
                            wysoką średnią na historii.
                            Nie radzę tam iść:(
                            • kamilario Re: Studia... 09.07.05, 22:38
                              Wydział historyczno socjologiczny streszczę ta: socjologowie komuniakcji nie są
                              komunikatywni, socjologowie organizacji nie sa zorganizowani, historycy nie
                              znają historii. Welcome in real world
                              • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 22:39
                                real word na UwB :/
                            • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 22:38
                              dlaczego? :(
                              • kamilario Re: Studia... 09.07.05, 22:40
                                Bo jakoś wszyscy znajomi z socjologii, narzekają, że przedmioty nienormalne, i
                                ogólnie jest jakoś bee:(
                                • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 22:41
                                  ehhh Białystok - tu szanse mają medycy, muzycy i aktorzy :/
                                • kamilario Re: Studia... 09.07.05, 22:41
                                  A może po prostu przemawia przezemnie wydziałowa zawiść.
                                  P.S. Historycy i socjologowie się nie lubią:) Bo ci cholerni socjologowie nam w
                                  kompetencje włażą:)
                                  • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 22:42
                                    hehe :)

socjologia na 23 uczelnie jest 13 w rankingu Polityki, wiec nie jest znowu tak
                                    rozowo :)
          • bad_habit Re: Studia... 09.07.05, 20:15
            nekroskop88 napisał:

> hehe fajnie :)
            >
            > a oba kierunki dziennie?
            >
            > a my brother robi doktorat z matematyki stosowanej-i filozofia tu pasuje jak [...] cenzura by się przydała;)
            • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 20:16
              faktycznie ;))))
      • kamilario Re: Studia... 09.07.05, 22:28
        Tak:)
    • bad_habit Re: Studia... 09.07.05, 20:35

a ja w tym roku będę miała socjologię medyczna:)
      • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 20:37
        fajnie!
        pewnie cos z zachowaniem pacjentow hehehe
        • bad_habit Re: Studia... 09.07.05, 20:42
          nekroskop88 napisał:

> fajnie!
          > pewnie cos z zachowaniem pacjentow hehehe
          >
          >choroby cywilizacyjne,zarządzanie i marketing w służbie zdrowia,PR itp.,może być fajne..
          • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 20:43
            wow to faktycznie super! :)
    • bad_habit Re: Studia... 09.07.05, 21:01
      Władysław Skrzypczak
      Geografia społeczno-ekonomiczna świata i Polski to druga książka
      • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 21:03
        dzieki :)
    • kamilario Re: Studia... 09.07.05, 22:48
      Za każdym razem, przy ostatnim egazminie stresuję się bardziej jak przed maturą.
      A co do planu i asystentów, to u mnie było tak, że od 2 roku sami mogliśmy
      decydować kiedy robimy część przedmiotów, czy na 2, 3 czy 4 roku. To bardzo
      ułatwia sprawę dla osób studiujących na kilku kierunkach.
      • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 22:49
        aha fajnie ;)
        • kamilario Re: Studia... 09.07.05, 22:54
          Od drugiego 5roku przestały też istnieć grupy, każdy wybierał sobie do kogo chce
          chodzić. Tylko największy przyapał zrobili na 3 roku, kidy to częś zajęć
          pokrywał się z innymi, dlatego musiałem zrezygnować z regionalnej. Ale no cóż
          student zdolna bestia, dla niego trilokacja to pestka. A i jeszcze siędziwili,
          że są 4 grupy a do jednej chodzą tylko 2 osoby, do następnych po 30, kiedy im
          tłumaczyliśmy, że kiedy zajęcia ma dr. Dajnowicz więkzość roku jest na
          specjalizacji na Świerkowej byli w szoku.
          • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 22:57
            a co ma UwB na Świerkowej oprocz Wydziały PiP i Instytutu Biologii??
            • kamilario Re: Studia... 09.07.05, 22:59
              Jest tam Centrum Edukacji Nauczycieli, no i oczywiście Pedagogika, gdzie fajne
              dziewczyny, a wydział ujest bardzo sfeminizowany:)
              P.S. w poprzednim wątku miało być od drugiego roku, a napisałem piątego, sorki
              • nekroskop88 Re: Studia... 09.07.05, 22:59
                aha, dzieki bardzo za wszystkie informacje :)))
    • kamilario Pytanie do Bad 09.07.05, 23:27
      Czy u was panie w dziekanacie też słyną z tego, że są subtelne, delikatne i
      przesympatyczne:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka