alicja553 26.01.10, 12:03 Jakie biura mają w swojej ofercie Marsa el Alam? Jakie polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miriam_73 Re: Marsa el Alam 26.01.10, 12:31 Itaka i ALfastar. Byłam z oboma, zdecydowanie stawiam na Itakę, Alfa niezbyt się przykłada do obsługi klientów na tym kierunku. Itaka - pełna profeska, wszystko bardzo sprawnie zorganizowane (łącznie z tym, że np. karty meldunkowe dostaliśmy już w autokarze, podobnie opaski all, a w efekcie proces zakwaterowania 15 osób trwał na miejscu w recepcji 5 minut). Rezydent ma stale dni i godziny dyżurów, jest dostępny na miejscu pod telefonem bez żadnych cyrków, a przede wszystkim cała ekipa to Polacy którzy "w razie czego" nie zapominają języka polskiego i nie przestają go rozumieć (Alfa trzyma na miejscu - a to też pojecie względne - Egipcjan, mam bardzo niemiłe doświadczenia z tymi łobuzami, np. w sytuacji kryzysowej okazało się że pan rezydent jest w.... Hurgadzie). Odpowiedz Link Zgłoś
maja1166 Re: Marsa el Alam 26.01.10, 15:43 wybieramy się tam w marcu lub na początku kwietnia. Sprawdzałam pogodę na teraz. Czy to możliwe, że jest tam chłodniej niż w Sharm lub Hurgadzie ? Przecież to południe i chyba powinno byc cieplej. Miriam, - czy możesz napisać coś o nurkowaniu ? Z kim, jakie ceny,... żeby zobaczyc te żółwie, krowy morskie... - rozważam hotele z Itaki: Iberotel Lamaya, Iberotel Coraya, Three Corners Fayrouz, Sol Y MarAbu Dabbab. Ceny podobne i nie wiem na co się zdecydować. Coś doradzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Marsa el Alam 26.01.10, 16:43 Ja twardo obstaję przy Avalon Divers i Juniorze, niezależnie od kalumni rozsiewanych tutaj przez niejaką Ewę z Nałęczowa (której o mało, rzekomo, nie utopiono) - Itaka, póki co z nimi współpracuje, na meetingu po przyjeździe w każdym z hoteli Junior powinien być i opowiedzieć o wszystkim co wiąże się z nurami. Cennik masz tutaj: avalondivers.com/site.php?lang=pl&page=n_r_ceny&action=tab To, co najistotniejsze - nurkujesz z Profesjonalistami (przez duże "P"), którzy robią to z pasją i ogromnym zaangażowaniem a przy tym dużym ładunkiem poczucia humoru. Lamaya i Coraya są obok siebie, w którymś nie ma AI, Avalon odbiera ludzi z tych hoteli, Solymar Abu Dabbab jest bliżej bazy, poza tym ma fajniejsza zatokę, Fayrouza nie znam. SOlymar sie popsuł, jest taki "zapyziały", jedzenie zrobiło się średnie, ale ja np. na czerwiec zdecydowałam sie jednak ponownie na Solymara (po raz trzeci ;-) - za bardzo kocham tamtejsze żółwiki ;-) Iberotele na pewno na dziś daja lepszy standard, ale musisz ocenić ile czasu faktycznie będziesz spędzać w hotelu. Ja tam Solymara lubie - baseny fajne, snacki - wbrew temu co jedna panna wysmarowała na Holidaychecku - są - w barze przy plaży, napoje nie rozcieńczane bardziej niż w innych hotelach, winko i piwo do kolacji jest, dużo sałatek (dla mnie jako podstawa wyżywienia), plaża super, rozległa piaszczysta z łagodnym zejściem po piasku, rafy przepiękne, zwłaszcza południowa "za zakrętem" i północna od brzegu no i sama łączka na środku - żółwie morskie są na 300%. Krówka niestety się wyniosła :((( Odpowiedz Link Zgłoś
amat1 Re: Marsa el Alam 26.01.10, 16:44 NMa początku kwietnia będzie już ciepło, troszkę gorzej może być z temp. wody. Zobacz temp. z ub roku (stronka centrum nurkowego troszkę zawyżają temp powietrza o kilka st C. Temp wody są zbliżone) www.club-mistral.com/en/destinations/weather/23/?From_Day=01&To_Day=30&To_Month=04&To_Year=2009&submit=search Zdecydowanie najlepszy jest Iberotel Lamaya. Największe prawdopodobieństwo pływania z żółwiami masz w Sol Y Mar Abu Dabbab. Piękną rafę (z pomostu) oraz żółwie spotkasz w Fayrouz. Z diugoniami może być problem. bywają w różnych miejscach. Ostatnio dość trudno je spotkać.Ceny nurkowań sprawdź na stronkach w necie. Z tego co wiem miriam nurkuje z Avalonem www.avalondivers.com/site.php Do Marsa też latam z Itaką. Na trzy wyloty raz umoczyli zmieniając mi hotel, ale otrzymałem różnice w cenie a w ramach rekompensaty wycieczkę gratis. Marsa jest piękne polecam :) www.panoramio.com/photo/30191521 Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Marsa el Alam 26.01.10, 16:47 Co do pogody nie wiem - w końcu grudnia pomimo, że temperatury podawane w prognozach nie były jakieś szczególnie wysokie, faktycznie było bardzo ciepło, nawet wieczorem specjalnie nie trzeba było się pakować w sweter czy polar, a woda była zdecydowanie cieplejsza niż w SSH czy HRG (gdzie podawali 21-22 st - w Marsa na komputerze nurkowym regularnie mam odczyty 23-25 stopni, w zależności od głębokości). Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Marsa el Alam 26.01.10, 20:29 na rezydentów nie ma reguły, ja mam niemiłe doświadczenie z polskim rezydentem z biura Sky Club. Według mnie, każdy rezydent jest dobry, dopuki nie zaczną się problemy i trzeba zrobic coś więcej niz zakwaterować/wykwaterować/skasować kasę za fakultety. Nasz mimo że Polak i tak zlał sprawę i sami musieliśmy wojować z egipcjanami. Napisałęm do Sky Club i ani słowem nie odpowiedzieli. Mojej opinii na swojej stronie też nie zamieścili. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karuzela100 Re: Marsa el Alam 26.01.10, 18:36 Byłem z Alfą potwierdzam słowa miriam rezydenci dramat a hotel miał gwiazdki z księżyca pozdrawiam karuzela100 Odpowiedz Link Zgłoś
kaka73 Re: Marsa el Alam 26.01.10, 19:22 Też wybrałam Braykę. Proszę jeszcze o info czy warto brać pokój z widokiem na morze tutaj, czy lepiej dopłacić (i ile?) w hotelui? Cena z Itaki jest teraz dosyć atrakcyjna - my wybieramy się 20 marca. Chyba, że warto czekać jeszcze? Sama nie wiem? Doradźcie coś. Odpowiedz Link Zgłoś
maja1166 Re: Marsa el Alam 27.01.10, 12:34 Miriam, Amat - dzięki za info. znalazłam sporo interesujących info od scorpio1956, muszę to wszystko przejrzeć dokładnie też nie wiem czy już brać z Itaki czy czekac na lasta. Ale ostatnio z lastem można się przeliczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
maja1166 Re: Marsa el Alam 27.01.10, 12:42 Miriam, jeszcze jedno: mąż nurkuje głębinowo, ja tylko snorkling. Czy snorklując można zobaczyć żółwie na tej trawce, jak tam jest głęboko ? jestem panikara i za nic nie można mnie wciągnąć na głęboką wodę :( Odpowiedz Link Zgłoś
amat1 [...] 27.01.10, 13:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Marsa el Alam 27.01.10, 13:15 Żółwie żerują już na 3-4 metrach (i głębiej), od czasu do czasu (co ok. 10-15 min) wypływając na powierzchnię żeby złapać parę oddechów - wtedy można je mieć snurkując na wyciągnięcie ręki (ale proszę - nie dotykać!!!). Jeśli boisz się głębokości to kup kamizelkę, chociaż zasolenie jest takie, ze mając na nogach płetwy nie ma się czego obawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Marsa el Alam 27.01.10, 13:18 PS. To są moje fotki sprzed miesiąca ze snorklowania właśnie w Abu Dabbab na 3 godziny przed wylotem do domu :) travel.webshots.com/album/576367013JTKgpO Odpowiedz Link Zgłoś
maja1166 Re: Marsa el Alam 27.01.10, 13:55 Miriam, Amat - dzięki za pomysł z kamizelkami Miriam - widziałam Twoje zdjęcia już wcześniej, są cudne. I dlatego tym razem myślimy o Marsa. Odpowiedz Link Zgłoś
nina_d Re: Marsa el Alam 09.05.10, 10:49 podnoszę temat, bo może coś się zmieniło? czy nadal tylko z Itaką i Alfa można dostać się do (na ;)) Marsa? wrzucajcie też koszty dla orientacji. Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: Marsa el Alam 09.05.10, 12:56 Na przykład," prawie" za darmo: www.itaka.pl/wczasy/egipt/marsa_el_alam/hotel_resta_reef_resort_482.php Również Triada próbuje"podejść" Marsa, ale to baaaaaardzo ryzykowny sposób spędzenia wakacji. Na dzień dzisiejszy tylko Itaka w sposób profesjonalny realizuje tę dystancję. Już za 2 tygodnie (jak nie przeszkodzi ten pieprzony wulkan) będę Tam. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
karuzela100 Re: Marsa el Alam 09.05.10, 15:54 Podzielam zdanie Scorpio i Mirian byłem z Alfastar w hotelu Fantazja jako jeden z pierwszych z tego forum rezydenci Alfy mają wszystko w D.... wiadomo że fakultety zero konkurencji a nury to konkurencja już jest transfer do bani ogólnie Alfa wypadła na 3+ Odpowiedz Link Zgłoś
basty41 Re: Marsa el Alam 10.05.10, 07:26 Witaj, a czego Ty oczekujesz po rezydentach???? Jaka może być konkurencja w fakultetach jeśli hotel jest na pustyni??? A transfer do bani??? Też byłem w kwietniu w Fantazi 2 tygodnie - dla mnie super urlop :-) Odpowiedz Link Zgłoś
nina_d Re: Marsa el Alam 09.05.10, 19:34 tak, tak, też to widziałam - piękny last! :) ja szykuję się na wrzesień, więc Scorpio liczę na Twoją relację po powrocie :) i fotki!! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Marsa el Alam 09.05.10, 19:47 Scorpio, kiedy lecisz i do którego hotelu? Bo ja do Solymara 29 maja... Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: Marsa el Alam 09.05.10, 20:06 Ja lecę do Grand Resta Resort 23 maja na 2 tygodnie, czyli tydzień wcześniej od Ciebie. Będzie okazja do spotkania się, co?. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Marsa el Alam 09.05.10, 20:25 Zapewne, zapewne :) Ja to tradycyjnie nury :))) Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio1956 Re: Marsa el Alam 09.05.10, 20:45 Ja tym razem nastawiam sie przede wszystkim na lenistwo i snurkowanie. Od tamtego roku stwierdziłem, że wiecej spotykam stworzątek snurkując powierzchniowo niż będąc na nurach. O rafie na 0,5-1,0m nie wspominając. Może jakies jedne nurkowanie zaliczę. A poza tym,prowokuje mnie Big Blue w free diving-u. Co roku bije swoje rekordy w głębokosci i czsie przebywania pod wodą, bez butli i ołowiu.Choć moja małżonka uwielbia jednak nurkowanie z butlą. Z lenistwa robimy to najczęściej z hotelowego Diving Centrum, nurkując przy hotelu. Solymara nie wybrałem tym razem po krytycznych uwagach nie tylko internautów, ale po zdaniu relacji moich znajomych, ktorzy byli 1,5 miesiaca temu. Ponoć bardzo sie pogorszyło jedzenie, no i diugonii już brak. Dwa lata temu, jak tam byłem zaraz po otwarciu hotelu(byli też tam ze mną ci sami znajomi)było boooooooosko!!!!. Miriam , musimy się koniecznie spotkać i zrobic mini-mini-mini- zlocik chorych na Egiptus Chronica ze wskazaniem na dolegliwość Big Blue. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Marsa el Alam 10.05.10, 09:14 Koniecznie :) Odezwę się na prv. Ja dzisiaj bedę dzwoniła do biura w sprawie ew. zmiany hotelu, ale to jeszcze się zobaczy. Mam tylko nadzieję, że to cholerstwo przestanie kichac i wyloty bedą się odbywały. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Scorpio - wysłałam @ na prv 11.05.10, 15:45 nie wiem na którą skrzynkę poszło, mozliwe że na gazetową. Odpowiedz Link Zgłoś