mela54 16.05.06, 23:56 Chciałabym wiedzieć czy były wydane w Polsce pamiętniki L.M.Montgomery pt."Chwile smutku, chwile szczęścia" oraz "Godzina cieni".Jeżeli tak to może ktoś ma do odstapienia? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
biljana Re: Pytanie o pamiętniki L.M.Montgomery 17.05.06, 00:09 z tego co wiem, pamietniki LLM wydane zostaly w Polsce. najlepiej szukac (a raczej polowac;) na Allegro ja tam ostatnio zdobylam Białą Magię - zwana tez bialym krukiem ;-) i się nią zaczytuje wlasnie Odpowiedz Link
mela54 Re: Pytanie o pamiętniki L.M.Montgomery 17.05.06, 08:04 Na allegro jak narazie nie było, ale mam subskrypcję, więc moż kiedyś? Odpowiedz Link
mela54 Re: Pytanie o pamiętniki L.M.Montgomery 17.05.06, 08:07 W allegro mam na nie subskrypcję, ale jak narazie- nic. Odpowiedz Link
elwinga Re: Pytanie o pamiętniki L.M.Montgomery 17.05.06, 13:17 O ile mi wiadomo, wyszły tylko dwa pierwsze tomy, jako "Krajobraz dzieciństwa" i "Uwięziona dusza". W każdym razie katalog Biblioteki Narodowej nie odnotowuje niczego więcej. Ale tak między nami - dalsza część tych pamiętników jest strasznie dołująca, więc może nie masz czego żałować? A w ogóle to się witam. :) Odpowiedz Link
mela54 Re: Pytanie o pamiętniki L.M.Montgomery 17.05.06, 18:20 Ja również witam.A skąd wiesz, że te pamiętniki są dołującę?Czytałaś w oryginale?Jeżeli tak to podziwiam. Tak czy owak chciałabym je przeczytać.Druga część pamiętników też nie napawa optymizmem, ale wszystko co jest związane z Maud mnie interesuje! Gdzieś w internecie czytałam wzmiankę o trzeciej części, a poza tym na innych książkach są o nich informacje. Więc może jednak? Pozdrowionka Odpowiedz Link
elwinga Re: Pytanie o pamiętniki L.M.Montgomery 17.05.06, 21:06 Czytałam. Podziwiać nie ma za co, chyba że za wytrwałość. :) Rzecz w tym, że większość z nich powstała za lat małżeńskich LMM, a że małżeństwo nie było przesadnie szczęśliwe (choroba umysłowa czy też depresja męża - nie pamiętam szczegółów, chyba raczej depresja na tle religijnym), więc pisanie pamiętnika służyło jej do dawania upustu rozmaitym frustracjom i rozczarowaniom. Ja zrobiłam ten błąd, że przeczytałam całość jednym hurtem (korzystając ze stypendium za granicą i dostępu do biblioteki uniwersyteckiej usiłowałam przeczytać maksimum tego, co u nas niedostępne) i przyznaję, w okolicach ostatniego tomu odczuwałam szczerą ulgę, że to koniec... Ale, oczywiście, to moje subiektywne odczucia. Może nie trzeba było czytać tak zachłannie. ;) Odpowiedz Link
mela54 Re: Pytanie o pamiętniki L.M.Montgomery 17.05.06, 21:29 No cóż, myślę,że wrażliwy charakter Maud przysparzał jej wielu trosk. Czasami nie mogłam się oprzeć wrażenie, że zbytnio się nad sobą użala, nie ujmując jej tego, że mogła mieć ciężkie życie. Odpowiedz Link
elwinga Re: Pytanie o pamiętniki L.M.Montgomery 17.05.06, 21:56 > zrobiłam ten błąd, że przeczytałam całość jednym hurtem (korzystając ze "Jednym hurtem"? Nie wiem, skąd mi się to wzięło. Miało być chyba: hurtowo... Odpowiedz Link
biljana Re: Pytanie o pamiętniki L.M.Montgomery 17.05.06, 23:34 elwinga napisała: > "Jednym hurtem"? Nie wiem, skąd mi się to wzięło. Miało być chyba: hurtowo... bardzo ladny neologizm utworzyłaś:) jednym tchem czy hurtowo no w efekcie mamy jednym hurtem :)) podoba mi się Odpowiedz Link