Dodaj do ulubionych

Nowe anime o Ani!

30.03.25, 03:48
Premiera wiosną. Adaptacji przygód Ani z Zielonego Wzgórza nigdy za wiele. Oficjalnie ogłoszono, że słynny cykl powieści, autorstwa Lucy Maud Montgomery, doczeka się nowej wersji anime. Tytuł ten przygotowuje studio The Answer, a premierę przewidziano na kwiecień 2025 roku!

www.youtube.com/watch?v=GXUaLD071as
Prezentuje się ślicznie. Dziwi mnie tylko rudawy Gilbert Blythe! :O

Obserwuj wątek
    • briar_rose Re: Nowe anime o Ani! 22.04.25, 13:41
      Mamy już opening! :)

www.youtube.com/watch?v=UQD4mwWpoJc

Wygląda cudnie.
    • briar_rose Re: Nowe anime o Ani! 14.10.25, 00:31
      Seria ślicznie zrobiona, może w niektórych odcinkach czuć było „sprint”, ale spędziłam z Anią i Gilbertem absolutnie przemiłe pół roku. Polecam wszystkim, którzy szukają ciepłych, spokojnych serii, gdzie główną rolę gra piękne dziewczęce serce pełne dobra, charakteru i wyobraźni. Jeśli ktoś szuka dobrego streszczenia przygód Ani od dzieciństwa po dorosłość, to śmiało może sięgnąć po tą serię :) To nie znaczy, że jest zła – wręcz przeciwnie, czuć w niej pasję ekipy produkcyjnej i miłość do oryginału. Ale na pewno miejscami akcja mocno prze do przodu, co fanów książek może drażnić. Nie spodziewałam się, że seria obejmie aż trzy tomy!
    • vaccaria Re: Nowe anime o Ani! 03.12.25, 19:38
      Bardzo sympatyczne anime, wierne książkom. Mi akurat podobało się, że twórcy zekranizowali aż trzy tomy. W ten sposób udało im się zamknąć historię młodości Ani i jej związku z Gilbertem.

Tym, co mnie irytowało, jest typowy dla anime styl. Nie chodzi o kreskę, ale o pewne typowe dla japońskich produkcji schematy i rozwiązania.

Po pierwsze, ubrania: bohaterowie niemal cały czas chodzą w jednym zestawie ciuchów. Na przykład Ania w ostatnich odcinkach nosi prostą i zwyczajnie nudną pomarańczową sukienkę, obojętne, czy jest na wykładach, czy na spacerze; w lecie czy w zimie; w Avonlea czy w Redmond. Co więcej, jedną sukienkę ma także rzekomo bogata Filipa.

Po drugie, z nieznanych mi powodów zmieniono pewne szczegóły wyglądu postaci. Chyba największa różnica to to, że Ania ma w anime niebieskoszare oczy, zielone oczy ma natomiast Diana...
      • briar_rose Re: Nowe anime o Ani! 18.01.26, 15:28
        vaccaria napisała:

> Tym, co mnie irytowało, jest typowy dla anime styl. Nie chodzi o kreskę, ale o
        > pewne typowe dla japońskich produkcji schematy i rozwiązania.

O to, to. Zawsze chwaliłam starszą serię animowaną o Ani za to, że twórcy pamiętają o zmianie wyglądu bohaterów w miarę upływu czasu. Postacie dookoła dorastają pięknie, z dziewczynek wyrastają kobiety. Ani nawet pięknie zmieniały się rysy, widać było, że lat przybyło. Tutaj nie możemy cieszyć się tym smaczkiem. W nowej serii nasza Ania zyskuje jedynie dłuższe nogi, zachowując tę samą, dziecięcą twarz :/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka