Dodaj do ulubionych

obecny rynek pracy

03.11.11, 11:13
Witajcie, chciałabym poznać Wasze odczucia na temat obecnego rynku pracy. Oczywiście chodzi mi o stanowiska Asystenckie i pokrewne administracyjne. Ja szukam pracy od 3 miesięcy, ponieważ kończy mi się umowa na zastępstwo i mimo fajnego doświadczenia które zdobyłam w obecnej firmie i referencji od Szefa nie mogę znaleźć nic za uczciwe pieniądze. Na informację o oczekiwaniach finansowych w wysokości 3500 netto nie przechodzę do kolejnej tury rozmów. Czy sądzicie, że to z powodu kryzysu pracodawcy boją się zatrudniać czy może jest tak dużo Asystentek i wolą zatrudniać młode osoby do przyuczenia za połowę tej kwoty? Jakie są Wasze odczucia co do rynku pracy? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • xxxasystxxx Re: obecny rynek pracy 03.11.11, 14:05
      witaj,
      nie potrafię powiedzieć jak to jest w innych firmach, ale w mojej firmie szukaliśmy bardzo długo osoby z doświadczeniem. czyli właśnie nie do przyuczenia, nie kogoś z 2-3 letnim doświadczeniem, lecz co najmniej 5 letnim lub więcej, plus angielski oczywiście, samodzielność itd. zatrudniliśmy panią z doświadczeniem 15 lat, wiek ok. 40 za ok. 6000 brutto (dokładnej kwoty nie znam).
      nie dyskutuję, czy na warszawę to dużo czy mało w tym wieku, podaję jakie u nas były realia.
      pozdrawiam, nie poddawaj się, wysyłaj do agencji - my szukaliśmy tylko przez agencje.
      • margot452 Re: obecny rynek pracy 03.11.11, 16:32
        Ja myślę, ze to zalezy od firmy. Z mojego doświadczenia wynika, ze mniejsze firmy częściej zatrudniają bez pśrednictwa agencji, ale też oferują niższe zarobki. Z pośrednictwa agencji częściej korzystają korporacje, duże kancelarie prawne it. - i tam liczy się własnie doświadczenie, obycie, osoba której nie trzeba wszystkiego pokazywać paluszkiem co i jak.
    • madziulec Re: obecny rynek pracy 03.11.11, 18:15
      Asystentek tak naprawde nie jest wcale duzo.
      Duzo za to jest "biurw", czyli osob, ktorym sie wydaje, ze praca asystentki jest super latwa, super lekka i przyjemna.

Teraz zreszta co druga to asystentka... Ale jak co do czego - moze co 20.

Co do zatrudnienia: firmy w wielu przypadkach nei zdaja sobie sprawy ile plusow da zatrudnienie profesjonalnej asystentki i co ona moglaby zrobic, bardzo czesto nawet zrewolucjonizowac prace w biurze i wszystkim te prace ulatwic.
      Ale w zwiazku z tym, ze kazdy tnie koszty zatrudnia sie takie po szkole, nie majace pojecia o tym, co to jest praca asystentki i juz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka