Dodaj do ulubionych

Prawo pacjenta do wyboru lekarza tej samej płci...

27.12.12, 21:31
Prawo pacjenta do wyboru lekarza tej samej płci w lecznictwie szpitalnym i klinicznym w ginekologii i położnictwie, perinatologii oraz onkologii i endokrynologii ginekologicznej oraz uroginekologii, proktologii, chirurgii oraz gastroenterologii. Zbyt mała liczba lekarzy -kobiet w naszym kraju wyspecjalizowana jest w kierunku badań endoskopowych(rektoskopia, kolonoskopia,kolposkopia). Dominacja mężczyzn ww. specjalizacjach. Ciągłe poszukiwania szpitali i klinik spełniające oczekiwania tej grupy pacjentów, walczących o swoje prawa. Prosimy o pomoc i wsparcie w tej materii. Temat poddaję do dyskusji.
Obserwuj wątek
    • jag_2002 Re: Prawo pacjenta do wyboru lekarza tej samej pł 28.12.12, 17:53
      a może inaczej - prawo wyboru kobiety-lekarza takiej specjalizacji, jaka jej odpowiada?

zawsze możesz, zgodnie z prawem, zapisać się na termin do wybranego lekarza, a że masz takie, a nie inne fanaberie, to poczekasz dłużej
    • do.ki Re: Prawo pacjenta do wyboru lekarza tej samej pł 28.12.12, 18:09
      Dobry wieczór.

Dziś krótka odpowiedz, bo jestem w drodze. Mogę pózniej rozszerzyć na życzenie.

Co do zasady, w publicznej opiece zdrowotnej problem nie istnieje i nie może istnieć. W prywatnej zaś problemu prawie nie ma.

W opiece ambulatoryjnej da się zorganizować tak, żeby pacjent sam sobie wybrał konkretnego lekarzami wliczając płeć.

W stanach nagłych NIE MOŻE BYĆ MOWY o fanaberiach pacjenta.

Osobnym zjawiskiem są rodziny (zwykle partnerzy) pacjentki, którzy maja obiekcje co do mężczyzny-ginekologa, który bedzie odbierał poród czy wykonywał inny ginekologiczny zabieg. Praktycznie wyłącznie chodzi tu o partnerów-islamitow. Ortodoksyjny islam w Europie należy zwalczać. Ale to wykracza poza temat tego forum.

Abstrahujac zaś od islamu, to w XXI wieku, w Europie, to zjawisko wstydu wobec lekarza to ciemnogród niegodny prawdziwych lemingow. Więc Pani M. Środa zaraz nas tu poucza, ze dyskutujemy bez sensu. Ale zdaje się, ze to tez wykracza.
      • jag_2002 Re: Prawo pacjenta do wyboru lekarza tej samej pł 29.12.12, 07:29
        nawet i w publicznej ochronie zdrowia mozna sobie lekarza wybrac, tyle, ze byc moze dluzej sie poczeka

ja drazliwe kwestie badania meskich narzadow, jak juz musze, zalatwiam w obecnosci pielegniarki i jak do tej pory nikt nie wyrazal obiekcji co do płci badajacego, bo w momencie jak dzieje sie cos powaznego, naprawde plec lekarza nie jest wazna

a ciemnogrod istnieje i ja jednak wiaze go z pruderyjnym wychowaniem, glownie dziewczynek - jestem internista, widze, ze dziewczyna powinna isc do ginekologa (co oczywiscie zapisuje w karcie), mowie, ze powinna isc, czasami daje skierowanie, pomimo, ze nie trzeba, a ona na to, ze nie, bo sie wstydzi, jest dziewica (w domysle - porzadne dziewczyny nie chodza w takie miejsca), a akurat w mojej przychodni sa tylko kobiety-ginekolozki
        • alicia10 Re: do jag_2002 29.12.12, 15:26
          Jesteś lekarzem, a ja ratownikiem medycznym i wyobraź sobie, że do porodu domowego coraz częściej zwłaszcza jak małolata rodzi to jej matka żąda żeński personel a przecież ambulansem musi facet kierować z odpowiednimi uprawnieniami do prawa jazdy. Niech podniosą kompetencje położnych po uprzednim podniesieniu kwalifikacji tak aby potrafiły nacinać krocza i szyć oraz kleszczy używać. Konstytucja gwarantuje tzw.nietykalność osobistą nawet to służby zdrowia dotyczy. Ja znalazłam ginekolożkę dla siebie ale co zrobić jak są oddziały gdzie tylko męska obsada? Dobrze piszesz. Ale cieszy mnie to że zapoczątkowałam dyskusję. Serdecznie Cię pozdrawiam. Czekam na kontakt ze mną alicia.alexandrova@interia.pl tam podam Ci mój namiar jakbyś chciał porozmawiać na ww. temat i inne. Jestem otwarta na wszelka konwersację.
          • slav_ Re: do jag_2002 29.12.12, 15:51
            > el a przecież ambulansem musi facet kierować z odpowiednimi uprawnieniami do pr
            > awa jazdy.

??

Coś takiego, musi facet?
            Nie słyszałem takim wymogu, to jest gdzieś zapisane?

A co do pozostałych postulatów to oczywiście jeśli jest taka możliwość wyboru to bardzo dobrze ale prawne zapisanie tego jako obowiązku zapewnienia wyboru uważam za nierealne.
          • do.ki Re: do jag_2002 29.12.12, 18:35
            Do porodu domowego jeździ zespół wyjazdowy z ratownikami? Bez jaj.
          • jag_2002 Re: do jag_2002 30.12.12, 01:46
            pachnie mi to coraz bardziej podpucha - w Polsce nie mowi sie ambulansem, tylko karetka i skladnia zdan cos nie taka

generalnie uwazam, ze temat plci poruszony w tym watku jest dziwactwem i fanaberia
            • alicia10 Re: do jag_2002 30.12.12, 16:04
              jag_2002 wytłumacz mi dlaczego we Włoszech to mnóstwo bab karetkami jeździ na nawet ciężkie zdarzenia? Dlaczego tam przedział wagowy to taki aby to anoreksja nie była a tym bardziej gruba berta? Dlaczego do porodu tam z reguły baby jeżdżą?
              • jag_2002 Re: do jag_2002 30.12.12, 17:07
                tak jak myslalam, za duzo tej zagranicy w Twoich wypowiedziach
                co mnie obchodzi, co jest we Wloszech?
                u mnie w pracy jedna kobieta, dosc drobna, ale po AWF, prowadzi karetke, bo chce, a ze gdzie indziej nie chca?
                nie dziwie sie, kierowca pomaga znosic pacjenta na noszach, a to jednak wymaga sily
                • alicia10 Re: do jag_2002 30.12.12, 17:56
                  No cóż co kraj to obyczaj i tyle. Chciałam zapytać dlaczego nadal w Polsce jest dyskryminacja kobiet w zawodzie ratownika medycznego? Dlaczego chociaż do tych ginekologicznych i porodów nie reflektują abyśmy czuły się potrzebne. Ciągle tylko faceci i tylko oni?
                  • jag_2002 Re: do jag_2002 01.01.13, 00:46
                    same sie nie garna, bo to ciezka praca
                    i nikt ich nie dyskryminuje
                  • kzet69 Re: do jag_2002 04.01.13, 23:26
                    Profesja odbierajaca porody w Polsce to "położna", a ten zawód jest sfeminizowany prawie w 100% . Ratownicy nie mają nic wspólnego z porodami domowymi, chyba ze sie trafi uliczny albo kibelkowy Sunday Express, no ale wtedy to zaiwania najblizszy zespół ratowniczy...
            • snajper55 Re: do jag_2002 05.01.13, 23:05
              jag_2002 napisała:

> pachnie mi to coraz bardziej podpucha

Nie, to nie podpucha, to całkiem inny przypadek. Radzę zwrócić szczególną uwagę na dwa ostatnie linki. To musiał być lekarz proktolog. ;)

forum.gazeta.pl/forum/w,243963,141326290,141326290,Prawo_pacjenta_do_wyboru_lekarza_tej_samej_plci_.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,191,141368891,141368891,Prawo_Pacjenta_do_wyboru_lekarza_tej_samej_plci_.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,212,141426015,141426015,Prawo_pacjenta_do_lekarza_tej_samej_plci_c_d_n.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,216,141326526,141326526,Prawo_pacjenta_do_wyboru_lekarza_tej_samej_plci_.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,216,141532483,141532483,Zakaz_Sprzedazy_Alkoholu_i_Tytoniu_Ciezarnej_.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,22,141474736,141474736,Kobieta_Proktolog_tylko_dla_plci_zenskiej_.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,22,141461285,141461285,Nie_limitowanie_rehabilitacji_i_kriokomory_.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,244008,141402486,141402486,Zrodla_finansowania_pomocy_uzaleznionym__.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,1211,141446462,141446462,Bycie_ofiara_oszusta_matrymonialnego_.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,176,87749947,141446162,Re_Od_bycia_w_kilku_zwiazkach_jednoczesnie_.html

S.
              • jag_2002 Re: do jag_2002 06.01.13, 16:51
                ale glowe tez moze leczyc lekarz-kobieta
          • kzet69 Re: do jag_2002 04.01.13, 23:19
            Co ty bredzisz? Co maja wspólnego ratownicy medyczni i jakieś ambulanse z porodami domowymi? A jak "żąda żeński personel" to zawsze babkę z Ciemnogrodowa moze wezwać....
            • jag_2002 Re: do jag_2002 05.01.13, 12:16
              nie karm, prosze, trola, kobieta nie ma pojecia o warunkach panujacych w Polsce (ratownicy do porodu, wiecej niz jeden gatunek wezy jadowitych, uzywanie nazwy ambulans, dziwna skladnia w wypowiedziach)
    • jola.iza1 Re: Prawo pacjenta do wyboru lekarza tej samej pł 28.12.12, 18:40
      Sześć w zboże. Wasza problema.
    • do.ki Dlaczego tej samej? 29.12.12, 10:02
      Ja poproszę, żeby np zapewnić mi stomatolozke. Piękne oczy ponad maseczka i zachęcający dekolt koja ból i lęk. :-)
      • alicia10 Re: Dlaczego tej samej? 29.12.12, 15:15
        Tzn.nie którzy pacjenci nie uznają lekarza płci przeciwnej jeżeli chodzi o sprawy intymne. Wolą aby to był specjalista tej samej płci. Np.ginekolożka albo w przypadku facetów urolog mężczyzna badający prostatę itp.
        • low.sodium Re: Dlaczego tej samej? 29.12.12, 16:29
          Alicia, na Twoim miejscu poszlabym dalej; od personelu tej samej plci, kategorycznie zadalabym zaswiadczenia (urzedowego z pieczeciami) o braku sklonnosci homoseksualnych. Strach pomyslec co moze sie stac jak taka homo - lekarka zauroczy sie Twoja czescia intymna.
          • 8ar8ara Re: Dlaczego tej samej? 29.12.12, 23:02
            low.sodium napisał(a):

> Alicia, na Twoim miejscu poszlabym dalej; od personelu tej samej plci, kategory
            > cznie zadalabym zaswiadczenia (urzedowego z pieczeciami) o braku sklonnosci hom
            > oseksualnych.

Dlaczego akurat o braku a nie obecnosci? :) I jak sprawdzic owrientacje seksualna delikwenta? kto wydawalby takie zaswiadczenia i na jakiej podstawie?

> Strach pomyslec co moze sie stac jak taka homo - lekarka zauroczy
            > sie Twoja czescia intymna.
          • snajper55 Re: Dlaczego tej samej? 05.01.13, 22:53
            low.sodium napisał(a):

> Alicia, na Twoim miejscu poszlabym dalej; od personelu tej samej plci, kategory
            > cznie zadalabym zaswiadczenia (urzedowego z pieczeciami) o braku sklonnosci hom
            > oseksualnych. Strach pomyslec co moze sie stac jak taka homo - lekarka zauroczy
            > sie Twoja czescia intymna.

A każdy gej będzie żądał chłopa proktologa. No Sodoma i Gomora! Gejom trzeba będzie homoseksualne proktolożki przydzielać.

S.
      • snajper55 Re: Dlaczego tej samej? 05.01.13, 22:51
        do.ki napisał:

> Ja poproszę, żeby np zapewnić mi stomatolozke. Piękne oczy ponad maseczka i zac
        > hęcający dekolt koja ból i lęk. :-)

Hi, hi, sorki, zdublowałem. Ale przynajmniej nie o otworze gębowym napisałem. :D

S.
    • 8ar8ara i orientacji seksualnej... 29.12.12, 23:00
      alicia10 napisała:

> Prawo pacjenta do wyboru lekarza tej samej płci w lecznictwie szpitalnym i klin
      > icznym w ginekologii i położnictwie, perinatologii oraz onkologii i endokrynolo
      > gii ginekologicznej oraz uroginekologii, proktologii, chirurgii oraz gastroente
      > rologii. Zbyt mała liczba lekarzy -kobiet w naszym kraju wyspecjalizowana jest
      > w kierunku badań endoskopowych(rektoskopia, kolonoskopia,kolposkopia). Dominacj
      > a mężczyzn ww. specjalizacjach. Ciągłe poszukiwania szpitali i klinik spełniają
      > ce oczekiwania tej grupy pacjentów, walczących o swoje prawa. Prosimy o pomoc i
      > wsparcie w tej materii. Temat poddaję do dyskusji.

A prawo do wyboru lekarza tej samej orientacji seksualnej?
      • alicia10 Re: i orientacji seksualnej... 30.12.12, 16:00
        Nie jestem lesbijką jeżeli o to chodzi a żeński personel w tak intymnych sprawach to komfort jakby nie patrzył. Mam przykre doświadczenie z kliniki i tyle prosiłam o lekarza kobietę ale klasyfikuje facet i nie delikatnie mnie zbadano. Odkąd chodzę do babki to inaczej mam nadzieję, że na mojej porodówce to tylko ojciec dziecka i tyle facetów. Pa.
    • kzet69 Re: Prawo pacjenta do wyboru lekarza tej samej pł 04.01.13, 23:15
      "alicia10 napisała:

> Prawo pacjenta do wyboru lekarza tej samej płci w lecznictwie szpitalnym i klin
      > icznym w ginekologii i położnictwie, perinatologii oraz onkologii i endokrynolo
      > gii ginekologicznej oraz uroginekologii, proktologii, chirurgii oraz gastroente
      > rologi"

Jest zagwarantowane.... w Arabii Saudyjskiej, polecam. Jakie znaczenie ma płeć lekarza? Ludzie mamy XXI wiek !!!
      • do.ki Re: Prawo pacjenta do wyboru lekarza tej samej pł 05.01.13, 07:08
        To ci się tylko tak wydaje. Albo inaczej: wydawało się "Europejczykom", że mają za sobą Oświecenie, że jest nowoczesny XXI wiek, tylko zapomnieli ilu muzułman przyjęli gościnnie w swoje granice. W szpitalach zaczęło dochodzić do rękoczynów gdy radykalni mężowie nie pozwalali dotknąć lekarzowi czy pielęgniarzowi własnej rodzącej (czy ogólniej: chorej z pilnymi wskazaniami) żony, bo ujma na honorze jest gorsza niż strata żony (tę ostatnią łatwo zastąpić inną żoną) czy nawet własnego dziecka. Zdarzało się to na tyle często, że organizacja zawodowa ginekologów poczuła się zobowiązana do zajęcia oficjalnego stanowiska i ono jest takie: każdy ma prawo wyboru lekarza, ale w sytuacji postępowania pilnego/dyżurowego nie ma mowy o żadnych fanaberiach tylko opieką zajmuje się ten lekarz, który akurat jest na dyżurze bez względu na płeć.

Dlatego "prawo wyboru lekarza tej samej płci" kojarzy mi się jednoznacznie.

Z drugiej jednak strony pamiętam jak dziś jak moja koleżanka-chirurg w szpitalu, w którym podówczas pracowałem, miała mieć cięcie cesarskie, to wszyscy mężczyźni musieli opuścić salę operacyjną. I to była Flamandka z dziada pradziada!
    • snajper55 Re: Prawo pacjenta do wyboru lekarza tej samej pł 05.01.13, 22:48
      alicia10 napisała:

> rologii.

Dlaczego tej samej? Ja chcę mieć prawo wybrania sobie jako proktologa cycastej blondyny.

S.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka