magosiaa 17.12.04, 22:02 Jakiś oddział NFZ wyliczył, że będzie płacił pielęgniarkom 1 (jeden) grosz za wykonaną usługę u pacjenta w nocy. Pani rzecznik powiedziała, że tak im wyszło z wyliczeń. Pacjenci dużo zdrowia życzę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maszar Re: Jeden grosz za pacjenta 17.12.04, 22:24 wynika z tego, że na dzienną usługę pielęgniarską pacjenci będą się musieli łączyć w pary - grosz jest niepodzielny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noname Re: Jeden grosz za pacjenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.04, 01:39 A wiecie, dlaczego 1 grosz ? ..... Bo mniej się już nie dało. ;))) Niech mi ktoś powie, że oczekuje jeszcze od "służby" wysokiej jakości świadczonych usług. Pęknę ze śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Laziebnik Re: Jeden grosz za pacjenta IP: *.los-angeles-31-33rs.ca.dial-access.att.net 20.12.04, 09:24 A nikt nie pomyslal, zeby sie poleczyc prywatnie? W koncu tu chodzi o najcenniejsza rzecz - zycie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aki " a to Polska właśnie...." IP: *.protonet.pl / *.protonet.pl 18.12.04, 10:46 :-( Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Jeden grosz za pacjenta 18.12.04, 13:17 usa, kazde podejscie pielęgniarki 40 usd ( dla spzitala) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irka Re: Jeden grosz za pacjenta IP: *.wroclaw.czk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.04, 00:47 ale czy to ryczałt za usługę czy na liczbę chorych objętych opieką noocną w rejonie . Bo to inna kalkukacja -mam 2000 chorych w rejonie -czyli miesięcznie za nich otrzymuję 2000 gr. czy są chorzy czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: Jeden grosz za pacjenta 19.12.04, 08:52 Jaka kalkulacja ? Przy tych kwotach to nie ma żadnego znaczenia. W gruncie rzeczy danie takiej propozycji świadczy tylko o głębokiej podgardzie jaką urzędnicy darzą pielęgniarki którym to zaoferowano. Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Jeden grosz za pacjenta 19.12.04, 18:20 Do niedawna pisała się, że pielęgniarki wyjeżdżają na zachód, a przyjadą do nas pielęgniarki ze wschodu, przy proponowanych stawkach, to nasze pielęgniari poajadą na wschód. Płaca na ukrainie stanowi 50% stawek w Polsce, a przy stosowanej przez Polskie władze polityce spodnie poniżej. Dlaczego jeszcze więc mamy pielęgniarki. To proste, słabe wykształcenie. Polskie pielęgniarki po prostu nie znają języków obcych. Tak więc niskie wyszkolenie pielęgniarek powoduje ich przymusowe zatrzymanie w Polsce. Pytanie jak długo? Odpowiedz Link Zgłoś
magosiaa Re: Jeden grosz za pacjenta 19.12.04, 19:40 W zasadzie zgadzam się z tobą z jednym wyjątkiem. Brak znajomości języków obcych nie równa się niskiemu wyszkoleniu naszych pielęgniarek. Zapewniam, że są one, a przynajmniej większość z nich dobrze wykształcone, z dużą wiedzą zawodową. A języków obcych nauczą się prędzej czy później. Myślę, że już się uczą, szczególnie te najlepsze, więc już niedługo ich nie będzie, tym bardziej, że teraz kształcenie pielęgniarek odbywa się wyłącznie w systemie studiów wyższych, a reszta wykształcenie uzupełnia. Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Jeden grosz za pacjenta 19.12.04, 21:45 Co do wiedzy, 1. pielęgniarki w Polsce wykonuja czynności, zastrzeżone w innnych krajach wyłacznie dla lekarzy, 2. są źle przeszkolone w sensie np. postępowania w przypadku reanimacji, 3. w UE pielęgniarka może prawnie podejmować więcej czynności niż Polskie pielęniarki 4. główny niedostatek dotyczy znajomości języków Odpowiedz Link Zgłoś
magosiaa Re: Jeden grosz za pacjenta 20.12.04, 22:58 Punkt trzeci przeczy punktowi pierwszemu. Skąd wiedza o złym szkoleniu pielęgniarek w zakresie reanimacji? Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Jeden grosz za pacjenta 21.12.04, 01:05 W dobrych szpitalach w USA szkolanie z zakresu renimacji przeprowadza się przynajmniej raz na kwartał, o ile nie częściej. Pokaż mi szpital w polsce, gdzie pielęgnierka ma takie szkolenie raz w roku. Takie szkolenia dotyczy całego zespołu, czyli lekarz-pielęgniarka. Efekt w razie zatrzymania krażenia np. na dermatologii pielęgniarka nerwowo szuka sprzętu i zastrzyków a lekarz szuka internisty. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: Jeden grosz za pacjenta 22.12.04, 20:09 Są organizowane kursy dokształcające w zakresie reanimacji przez Centrum Doskonalenia Medycznego dla personelu średniego lub też-jak w przypadku mojej przychodni- kurs ACLS zafundowała mi przychodnia,która dba o nasze dokształcanie. Na kursie była reanimacja,defibrylacja,rozpoznanie zapisy na monitorze i nawet intubacja.Licencja kursu amerykańska,a certyfikat mam na trzy lata.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Jeden grosz za pacjenta 22.12.04, 20:39 nie chodzi mi o certyfikaty. Chodzi mi o praktyczną umiejętnoiśc postępowania w takich sytuacjach. W wielu krajach, często o gorszym poziomie usług medycznych szkolenia wewnętrzne z zakresu rewanimacji są normą. Powinny odbywać się nie żadziej niz raz na kwartał, a nawet co miesiąc, Chodzi o np. szybkie ściagnięcie zestawu reanimacyjnego, wyciągniecie podanie leków, kordyancja akcji ratunkowej. Każdy członek zespołu prowadzącego reanimację powinien wiedziec co ma zrobić, a nie krzyczeć : O Boże gdzie anestezjolog. Odpowiedz Link Zgłoś
maszar Re: Jeden grosz za pacjenta 19.12.04, 17:17 Irka pisze: "Bo to inna kalkukacja -mam 2000 chorych w rejonie -czyli miesięcznie za nich otrzymuję 2000 gr. czy są chorzy czy nie" Czy potrafisz przeliczyć te 2000 gr na złotówki??? Z Twojej kalkulacji wynika jedno - jeśli nawet jedna z owych 2000 osób wymaga nocnej pomocy pielęgniarsiej, to przestaje być opłacalne. A znając życie, takich pajentów możesz liczyć w dziesiątki, czyli szacunowa wycena za rzeczywiście wykonaną usługę (np. wykonanie zastrzyku w domu chorego) oscyluje ok. 1 zł brutto (za pracę w godzinach nocnych!!!); dziwne, że szkoły pielęgniarskie świecą pustkami - toż majątek można zarobić przy takich stawkach; Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Jeden grosz za pacjenta 19.12.04, 21:47 Pielęgniarka nie może wykonywac zastrzyku bez obecności w pobliżu lekarza. To jest przekroczenie uprawnień Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słzdr Re: Jeden grosz za pacjenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 18:00 W jakim pobliżu ? . Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Jeden grosz za pacjenta 20.12.04, 19:30 Musi być w stanie dojść jeśli wystąpią powikłania, czyli wystarczy, że jest w budynku. Tak więc pielęgniarka mże wykonać zastrzyk w szpitalu czy gabinecie zabiegowym przychodni, ale nie w domu chorego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IKA142 Re: Jeden grosz za pacjenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 19:14 Pielęgniarka nie może wykonywac zastrzyku bez obecności w pobliżu lekarza. > To jest przekroczenie uprawnień CHYBA TWOICH UPRAWNIEŃ Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Jeden grosz za pacjenta 20.12.04, 19:29 Nie wiem czy wiesz jaki zakres uprawnień pielęgnierki. Nie wchodzi w nią samodzielne wykonanie zastrzyku w warunkach domowych. Jeśli dojdzie do zapaści, pielęgniarka pójdzie do więzienia. Odpowiedz Link Zgłoś
magosiaa Re: Jeden grosz za pacjenta 20.12.04, 23:07 A to ciekawe. Skąd czerpiesz wiedzę na temat uprawnień pielęgniarek? Zawód pielęgniarki jest od dłuższego czasu uznany z tzw wolny zawód. Uprawnienia pielęgniarek i połoznych reguluje min Ustawa o zawodzie pielęgniarki i połoznej z roku 1996 (Dz.U 91 poz. 410) i rozporządzenie w sprawie zakresu i rodzaju świadczeń, zabiegów leczniczych wykonywanych bez zlecenia lekarskiego (Dz.U 116 poz. 750 rok 1997) A tu fragment uprawnień pielęgniarki środowiskowej posiadającej specjalizację: "Iniekcje (w domu) wykonywane są na zlecenie lekarza tylko u pacjentów obłożnie chorych, którzy nie są w stanie dotrzeć do gabinetu zabiegowego w przychodni lekarza rodzinnego Godziny iniekcji ustala pielęgniarka z pacjentem / rodziną Odnotowanie godziny podania, rodzaju leku, dawki leku w karcie chorego z podaniem nazwiska lekarza zlecającego" Tak więc twoje informacje co do uprawnień pielęgniarek są całkowicie błędne. Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Jeden grosz za pacjenta 21.12.04, 01:02 Odpowiedzialnośc za zlecenie ponosi lekarz zlecajacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sarkafarka Re: Jeden grosz za pacjenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.04, 23:24 Panie pielęgniarki mogą jak rozumiem wrzucić 10 groszy do skarbonki oddziału i spać cała noc super Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Jeden grosz za pacjenta 20.12.04, 19:32 W tym sęk , że nie mogą. W razie jakichkolwiek uchybień z ich strony może wejśc prokurator. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sarkafarka Re: Jeden grosz za pacjenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.04, 23:27 No to syf kochanienka jesli ktoś może robić coś za opłatą to może też olac zarobek i powiedzieć ludziom won tera bede spała a jak mnie który obudzi to basenem w ryj. Odpowiedz Link Zgłoś
magosiaa Re: Jeden grosz za pacjenta 27.12.04, 17:41 Z ostatniej chwili: wielkopolski oddział NFZ zaproponował pielęgniarkom za nocną opiekę 10 gr za pacjenta. Jak tak dalej pójdzie to dziewczyny nie będą wiedziały co zrobić z pieniędzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Jeden grosz za pacjenta 27.12.04, 22:12 magosiaa napisała: > Z ostatniej chwili: wielkopolski oddział NFZ zaproponował pielęgniarkom za > nocną opiekę 10 gr za pacjenta. Jak tak dalej pójdzie to dziewczyny nie będą > wiedziały co zrobić z pieniędzmi. pewnie uważa, że resztę muszą wziąść od zakładów pogrzebowych właściwie czemu się oburzasz- zalecenia towarzysza Stalina i plenum KC PZPR z 1966 zostały zrealizowane, ( o lekarzy i pielęgniraki nie ma się co martwić, dadzą sobie radę). Odpowiedz Link Zgłoś
maszar toż to 1000 % powyżki... 27.12.04, 23:06 jak tak dalej pójdzie, biedne dziewczyny wpadną w 50 % stawkę podatkową... Odpowiedz Link Zgłoś