Dodaj do ulubionych

Tak zle w Polsce nie jest

30.01.06, 11:16
Nie narzekajcie na polska sluzbe zdrowia...
W Sztokholmie, w najwiekszym szpitalu Danderydsjukhuset
pacjentka czekala na operacje zlamanej nogi 26 godzin (dali morfine)
na korytarzu,
bo z powodu duzej ilosci wypadkow w sobote
nie bylo mozliwosci jej operowania.

www.expressen.se/index.jsp?a=515734
Obserwuj wątek
    • wladek47 Re: Tak zle w Polsce nie jest 30.01.06, 13:26
      Kara Pia. Znam ten szpital dobrze i takie zjawiska są tam dosyć częste. Dla
      kolegów z Polski - szpital przypomina CSK na Banacha ma bardzo podobną
      architekturę. Rzeczywiście dyżur przypomina jakąś bitwę z przeważającymi siłami
      przeciwnika. Jest tam wprowadzony tzw system priorytetów dotyczący kolejności
      wykonywanych operacji. W ogóle w Szwecji oczekiwanie na definitywne
      postępowanie na Izbie Przyjęć (AKUT), poza przypadkami bezpośredniego
      zagrożenia życia jest "legendarnie" długie. Poza tym zespół operacyjny jest
      dociążony oddziałem położniczym o największym w Szwecji "przerobie" ok 6000
      porodów rocznie. Cała ta sytuacja jest między innymi efektem zamknięcia parę
      lat temu szpitala Loewenstroemska leżącego w tym sektorze w połowie drogi na
      Arlandę tuż przy szosie E4. Poza tym Expressen (taka sobie popołudniówka) może
      konkurować z polskimi gazetami w wyszukiwaniu sensacji dotyczących służby
      zdrowia. Nie uogólniałbym więc, mimo wszystko wolę pracować w Szwecji i uważam,
      że pacjentom jest tam lepiej niż w Polsce.
    • Gość: Doctor z USA Zle tlumaczysz gorszym? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 30.01.06, 13:34
      Zawsze moze byc gorzej, ale to nie powod by rownac w dol.
      Ani w PL, ani w Szwecji pacjentka nie powinna tak dlugo czekac.
      Jednakze mysle, ze w PL sie czeka, bo jest ogolnie bieda w kraju i bieda w
      sluzbie zdrowia - za malo sil i srodkow. A w Szwecji sie czeka, gdy ma sie
      kiepskie ubezpieczenie, i jest sie przywiezionym do szpitala, by byc leczonym
      za panstwowe fundusze. Tak tez bywa w USA. Nikt, kto ma dobre prywatne
      ubezpieczenie nie czeka tyle w szpitalu w Ameryce. Od razu, jak najszybciej go
      obsluza, by na nim zarobic. Prawo rynku ma swoja logike. Tak jak kupujemy dobre
      samochody i dobre ciuchy - mozemy kupic tu dobra sluzbe zdrowia. Nie wszystkich
      na to niestety stac, ale kto powiedzial, ze kapitalizm jest dobry? Wystarczy,
      ze kapitalizm jest sprawiedliwy. Proste jak 100 m sznurka w kieszeni.
      • Gość: Daria Re: Zle tlumaczysz gorszym? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 30.01.06, 14:31
        do doktora z USA;

Jesli kapitalizm jest sprawiedliwy to ty jestes ciemny jak tabaka w rogu.
        • mlyale Tak, jest i to nawet b. sprawiedliwy 30.01.06, 14:34
          bo ja jestem lekarzem, a ty smieciarzem w USA.
        • Gość: jonasz Re: Zle tlumaczysz gorszym? IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 30.01.06, 14:36
          w Anglii z goraczkujacym dzieckiem czeka sie na izbie co najmniej 2 godziny,
          kolega ze zlamana noga czekal 6 godzin na lekarza; a lekarze rodzinni 3
          miesiace zapalenie oskrzeli paracetamolem. pozdrawiam wszystkich narzekajacych
          na polskich lekarzy.
          • mlyale UK = NHS, jak mniemam? 30.01.06, 14:38
            You get what you're paying for.
            • Gość: Połoznik Re: UK = NHS, jak mniemam? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.06, 15:15
              Jasne że nie jest zle ,dla pacjenta oczywiście,system idzie na przetrwanie
              dlatego brak na profilaktyke,nie ma instrumentów zmuszajacych pacjentów do
              obowiazkowego badania i leczenia.Troche braków sprzetowych ,brakuje niektorych
              dzialów medycyny,ale jest niezle.Natomiast dla personelu jest fatalnie z powodu
              niskich plac na poziomie pracowników fizycznych,cały personel jest permanentnie
              zmeczony i zniechecony ciąglymi obietnicami.Niskie płace wszystkich zmuszaja do
              podejmowania dodatkowej pracy,lub do wyjazdu albo do zmiany zawodu.Podniesienie
              płac w słuzbie zdrowia o 100% wywoła paradoksalnie załamanie systemu,dlatego że
              zmeczeni pracownicy w pierwszym rzedzie zrezygnuja z dodatkowych
              prac,zostawiając tysiące wakatów.Zrównanie prawne pracy na dyzurze z praca na
              dniu ujawni brak ok 25000 lekarzy w Polsce.Dlatego drogi kolego jest patowa
              sytuacja.
          • aron2004 Re: Zle tlumaczysz gorszym? 30.01.06, 16:52
            Gość portalu: jonasz napisał(a):

> w Anglii z goraczkujacym dzieckiem czeka sie na izbie co najmniej 2 godziny,]

że co? a tam nie ma czegoś takiego jak nocna pomoc lekarska? W Lublinie jest
            coś takiego że lekarz siedzi całą noc i przyjmuje właśnie takie przypadki typu
            dziecko z gorączką.

> kolega ze zlamana noga czekal 6 godzin na lekarza; a lekarze rodzinni 3
            > miesiace zapalenie oskrzeli paracetamolem.

No to u nas leczą Dumoxem czy czymś podobnym. Niewielka różnica.

• malkontent_jeden Re: Zle tlumaczysz gorszym? 30.01.06, 17:01

>
              > > a lekarze rodzinni 3
              > > miesiace zapalenie oskrzeli paracetamolem.
              >
              > No to u nas leczą Dumoxem czy czymś podobnym. Niewielka różnica.
              >

No tos sie popisal Aron, zmien nicka bo ten juz skompromitowales echspercie.
              • aron2004 Re: Zle tlumaczysz gorszym? 30.01.06, 17:09
                malkontent_jeden napisał:

> No tos sie popisal Aron, zmien nicka bo ten juz skompromitowales echspercie.

Co się popisałem? Nie jestem lekarzem, ale podejrzewam, że leczenie zapalenia
                oskrzeli Dumoxem to nie jest dobry pomysł.
                • malkontent_jeden Re: Zle tlumaczysz gorszym? 30.01.06, 17:11
                  Zawiadom CzeKa, NKWD, Mossad, Mi6, UOP, CIA i co tam jesczcze... Sekuritate?
                • Gość: poloznik Re: Zle tlumaczysz gorszym? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.06, 17:28
                  Czy jest to możliwe by nie mając zadnego zakretu ani bruzdy a istote szarą na
                  mikrona posiąść tyle wiedzy ??umie pisać!!!
                • Gość: lekarz Re: Zle tlumaczysz gorszym? IP: *.acn.waw.pl 30.01.06, 17:33
                  Nie Dumox tylko DUOMOX.
                  W przeciwieństwie do paracetamolu DUOMOX jest...antybiotykiem (dostępny jedynie
                  na receptę i na zlecenie lekarza).

Paracetamol możesz sobie kupić w kiosku z gazetami, w sklepie spożywczym.
                  Jest środkiem przeciwbólowym i przeciwgorączkowym.

Nie wypowiadaj się aron na tematy, o których nie masz zielonego pojęcia.
                  • Gość: aron Re: Zle tlumaczysz gorszym? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 30.01.06, 19:21
                    ja kupowałem antybiotyk w aptece bez recepty. Coś kombinujesz.

• malkontent_jeden Re: Zle tlumaczysz gorszym? 30.01.06, 19:25
                      Idiota.
                    • Gość: encorton1 Re: Zle tlumaczysz gorszym? IP: *.chello.pl 30.01.06, 19:46
                      > ja kupowałem antybiotyk w aptece bez recepty. Coś kombinujesz.

A ja haloperidol w hipermarkecie, leżał obok apapu:))
                      • Gość: Doctor z USA A ja kupilem hot-doga przy sklepie z traktorami IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 31.01.06, 07:06
                        wlasnie kosiarka mi sie znowu popsula... A miala dopiero 3 lata. Szkoda, ze
                        Mercedes nie robi kosiarek, dluzej by trwaly. Po pracy pojechalem szukac nowego
                        traktora. Chyba wybiore John Deere, z podwojnymi 48-calowymi nozycami. Jak
                        myslisz aron? Dostane bez recepty?
                    • Gość: Doctor z USA Brawo aron, lekarze zawsze kombinuja IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 31.01.06, 12:32
                      > ja kupowałem antybiotyk w aptece bez recepty. Coś kombinujesz.

kombinuja! szczegolnie bez recepty
                      • Gość: jonasz Duomox a paracetamol IP: *.cable.ubr06.croy.blueyonder.co.uk 31.01.06, 19:05
                        Duomox jest jednak lepszym pomyslem na zapalenie oksrzeli niz paracetamol.
                        Proponuje Ci Aron sprawdzic na wlasnej skorze, jak jest w innych krajach ze
                        sluzba zdrowia, czekaniem na zbadanie noca z goraczkujacym dzieckiem lub
                        zlamana noga. Wtedy wydasz opinie. I byc moze bedzie ona obiektywna.
                  • wyrozumialy Re: Zle tlumaczysz gorszym? 04.02.06, 14:07
                    Swieta racja.
          • wyrozumialy Re: Zle tlumaczysz gorszym? 04.02.06, 14:05
            Odpowiadasz na :
            Gość portalu: jonasz napisał(a):

> w Anglii z goraczkujacym dzieckiem czeka sie na izbie co najmniej 2 godziny,
            > kolega ze zlamana noga czekal 6 godzin na lekarza; a lekarze rodzinni 3
            > miesiace zapalenie oskrzeli paracetamolem. pozdrawiam wszystkich
            narzekajacych
            > na polskich lekarzy

W USA zalezy od ubezpieczenia (pracy) masz lepsza prace masz lepsze
            ubezpieczenie.
            Zebyscie wiedzieli ile pieniedzy panstwo lub szpitale musza wydawac za tych co
            nie chce sie im pracowac, otylych (z wlasnej woli) ktorzy z byle czym leca do
            Emergency room.
        • wyrozumialy Re: Zle tlumaczysz gorszym? 04.02.06, 14:00
          Pewnie ze jest. Kazdy dostaje wedlug swojej pracy. A co socjalizm jest lepszy,
          sprawiedliwy? Wytlumacz mi prosze. Ja wole pracowac i miec (kapitalizm)
          pracowac lub niepracowac i nie miec(socjalizm)
      • seniorita15 Re: Zle tlumaczysz gorszym? 04.02.06, 21:51
        W Szwecji niewiele osob ma dodatkowe ubezpieczenie,bo kraj socjalistyczny i
        wszystkim obywatelom te opieke zapewnia.Zmora sa niestety kolejki.Dla
        arona:nocna pomoc to izba przyjec i wielogodzinne oczekiwanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka