Dodaj do ulubionych

Biopsja węzła

25.08.06, 13:07
Pomóżcie mi odszyfrować wynik biopsji węzła chłonnego podżuchwowego:
rozpoznanie- krew obwodowa
Co to znaczy?
Obserwuj wątek
    • ann1964 Re: Biopsja węzła 25.08.06, 20:20
      Również czekam z niecierpliwością na odpowiedz.
      Widzę jednak, że nikt się na tym nie zna.
    • jabberwacky1 Re: Biopsja węzła 25.08.06, 20:25
      Tez chcialbym wiedziec co oznacza "krew obwodowa". ;)))
      • ann1964 Re: Biopsja węzła 25.08.06, 21:01
        Nie jestem lekarzem, ale na mój rozum
        który łyknął odrobinkę pojęc i wiedzy medycznej
        dla potrzeb zawodu ktory wykonuję, konieczne
        będzie jeszcze zbadanie krwi w celu postawienia
        właściwej diagnozy.
        • marc32 Re: Biopsja węzła 25.08.06, 21:49
          To zapewne w złym guście biorąc pod uwagę niepewność i zrozumiały niepokój przed
          diagnozą, proszę więc wybaczyć i przyjąć szczere życzenia zdrowia, niemniej jest
          piątek wieczór i przypomina mi się taka mała zagadka:

W muzeum wiszą dwa tak samo zatytułowane obrazy, pierwszy przedstawia spalony
          chleb, drugi ciężarną kobietę. Jaki to tytuł ?

Analogicznie, wynik tej biopsji mógłby mieć wspólny tytuł z następującym zdjęciem:
          www.vaenl1.com/vaenl12005/saison/va-nimes/degagement_1.jpg

Pozdrawiam.

(odp1: „za póżno wyciągnięty” , odp2: „nie trafiony”)

PS: hmm niezły pomysł Ann42 , skoro utkanie węzła odpowiada krwi, to we krwi
          będzie zapewne tkanka chłonna ;) ... a propos zawodu, jesteś informatykiem ? ;)

(ah oui et...euh...dsl Féline ^^ ... si on me cherche, je suis déja dehors...)
          • buba71 Re: Biopsja węzła 25.08.06, 23:13
            Na ogół mam poczucie humoru,jednak tym razem mnie ono zawiodło.
            Nie lepiej było odpisać co ma piernik do wiatraka ,bo tak zrozumiałam Twój
            przydługi wywód.
            Pozdrawiam.
            • marc32 Re: Biopsja węzła 26.08.06, 00:49
              No tak, wybacz. Chodziło mi o to że w preparacie uwidoczniono zwykłą krew, co
              przypuszczalnie niewiele wyjaśnia co do przyczyny adenopatii ( powiększenia
              węzła/ów). Nie uwidoczniono utkania typowego dla węzła chłonnego ( zdrowego lub
              zmienionego chorobowo), co jest swoją drogą dosyć zaskakujące bo biopsja w
              przeciwieństwie do punkcji polega na pobraniu całego węzła (lub znacznej jego
              części). Wątpie – choć nie jestem hematologiem, i nie mam pojęcia z jakiego
              powodu była ta biopsja- żeby ten wynik przyczynił się do postawienia
              rozpoznania/diagnozy klinicznej. Stąd moje dywagacje o „nie trafieniu”.

(A co do spalonego chleba i kobiety ciężarnej...cóż, chleb się przypala jak się
              go za póżno wyciągnie z pieca, a kobiety zachodzą w ciążę jak się za
              póżno....wybacz, żart nie na miejscu.)

Peace.

• buba71 Re: Biopsja węzła 26.08.06, 10:48
                Dziękuję bardzo za wnikliwe wyjaśnienie.
                Żarty po chwili namysłu załapałam ale bardziej trafny był dla mnie ten z
                pierwszym podpisem.
                Moja pierwsza myśl po otrzymaniu rozpoznania właśnie taka była że po prostu
                biopsja się nie udała,lecz pózniejsze komentarze zasiały we mnie wątpliwości.
                Pozdrawiam.
    • en-ty Re: Biopsja węzła 26.08.06, 10:38
      Krew obwodowa - to znaczy, ze na szkielku cytolog zobaczyl tylko komorki
      wystepujace w krwi obwodowej, czyli takiej jak w zylach. Albo lekarz nie trafil
      w wezel, albo trafil w naczynie towarzyszace wezlowi i stad tylko krew (prawie
      zawsze podczas biopsji dostaje sie do strzykawki krew). Wynik jest
      niediagnostyczny, trzeba powtorzyc biopsje albo pobrac caly wezel, tylko czy
      aby podzuchwowy to najlepszy pomysl, bo akurat ta grupa wezlow jest bardzo
      czesto powiekszona i niczym zlym to nie swiadczy.
      Jezeli jest konieczne pobranie materialu z wezla chlonnego, to najlepiej jest
      pobrac go w calosci (chirurg), ale nie wiem nic o Twojej chorobie, wiec lepiej
      nie bede sie wymadrzal.

Pozdrawiam
      • buba71 Re: Biopsja węzła 26.08.06, 11:09
        W tym przypadku nie ma zdiagnozowanej choroby ani innych objawów jak tylko
        powiększony węzeł i chodziło o wyjaśnienie tego .
        Dziękuję za wyjaśnienie i pozdrawiam.
    • dr_kregarz Re: Biopsja węzła 27.08.06, 04:27
      mnie sie tez ostatnio powiekszyl i to dosyc powaznie. Skojarzylem to ze stanem
      zapalnym po ugryzieniu przez owada. Poradzilem sobie srodkami ogolno dostepnymi
      aby zatrzymac rozwoj komorek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka