Dodaj do ulubionych

Co to za operacja??

IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 20.06.03, 22:37
Dowiedziałam się, że jest wykonywana operacja przecinania nerwów
odpowiedzialnych za nadmierne pocenie dłoni. Dobrze "mówie"? Czy mógły ktoś
napisać gdzie jest ona wykonywana w Polsce (woj. zach-pom), na czym polega,
czy jest płatna, itp.? Może ktoś ma za sobą taki zabieg?
Bardzo proszę o informacje.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Co to za operacja?? IP: *.4-200-80.adsl.skynet.be 21.06.03, 08:14
      Chodzi pewnie o sympatektomie. W odcinku szyjnym to
      raczej rzadko wykonywany zabieg i pewnie dosc trudno
      bedzie znalezc placowke, ktora ma jakie takie
      doswiadczenie z tymi zabiegami.
    • medka Re: Co to za operacja?? 21.06.03, 23:22
      Gość portalu: Gosia napisał(a):

> Dowiedziałam się, że jest wykonywana operacja przecinania nerwów
      > odpowiedzialnych za nadmierne pocenie dłoni. Dobrze "mówie"? Czy mógły ktoś
      > napisać gdzie jest ona wykonywana w Polsce (woj. zach-pom), na czym polega,
      > czy jest płatna, itp.? Może ktoś ma za sobą taki zabieg?
      > Bardzo proszę o informacje.
      > Pozdrawiam

jezeli Twoim jedynym problemem sa pocace sie dlonie- to bardzo powaznie
      zastanowilabym sie, czy poddac sie takiej operacji (mam grube watplowosci, czy
      lekarz sie operujacy sie zgodzi).
      pozdrawiam

m
      • Gość: Gosia Medka, dlaczego? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 21.06.03, 23:37
        Prawdą jest, że nic więcej mi nie jest, wyniki badań w normie. A może musze
        jeszcze zrobić jakieś, hmmm. Te pocące się dłonie są bardzo uciążliwe,
        strasznie się z tym żyje. Ci, którzy mają to co ja dobrze wiedzą. Zero życia
        towarzyskiego, zero przyjemności. Nasze społeczeństwo raczej nie jest w tym
        kierunku uświadomione i reakcję nie są miłe.
        Proszę o jakieś rozwiązanie, będę wdzięczna.
        Pozdrawiam
        • Gość: Wladek Re: Medka, dlaczego? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.06.03, 21:54
          Gosiu - jeśli znasz angielski i masz kogoś kto Ci pomoże w tlumaczeniu terminów
          medycznych to zajrzyj do www.ncbi.nlm.nih.gov/PubMed/ i podaj
          hasło: "thoracoscopic sympathectomy". Za ostatnie 4 lata jest ponad 100
          klinicznych artykułów o tej metodzie. Sam zabieg jest dosyć skomplikowany
          zarówno pod względem techniki chirurgicznej jak i znieczulenia. Efekty nie
          zawsze są zadowalające a zdarzaja się uciążliwe powikłania. Nie mniej jest to
          uznana metoda leczenia zaspołu na jaki cierpisz. Decyzję musisz podjąć sama.
          Nie wiem kto to robi w Polsce. Najbliżej zachodnio-pomorskiego jest szpital
          Sahlgraenska w Geteborgu.Powodzenia. Władek.
          • Gość: Doki Re: Medka, dlaczego? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 22.06.03, 21:59
            Zanim jednak pojdziesz na torakoskopie, sprobuj jakichs zabiegow, ktore nie sa nieodwracalne, np bloki wspolczulne. Ich dzialanie jest czasowe, ale pozwoli Ci ocenic efekt i dzialania uboczne.
            • jooza Coś jeszcze? 22.06.03, 22:32
              Czy istnieją inne metody zapobiegania tego straszliwego objawu? Stosowałam
              dezodorant Antidral, ale żadnych rezultatów, oj przepraszam, na pachy bardzo
              pomógł, na dłonie i stopy nie. Chcę spróbować Etiaxil, zobaczymy czy pomoże.

A czy istnieją mniej drastyczne sposoby od sympatektomii?
              Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam i dziękuję za wcześniejsze odpowiedzi.
              Gosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka