Dodaj do ulubionych

Dzięki szpitalom radomskim bedzie nam lepiej!!!!

21.03.08, 19:25
Sprawa radomska to lekcja dla prymitywnych lekarzy ktorzy mysla ze
wszystko im mozna
Tematem lekcji jest "Kij ma dwa konce"
Dziekujemy Radomiowi, dziekujemy urzednikom za podjecie decyzji o
zamknieciu oddzialow
wypada sobie jedynie zyczyc aby radomianie jakos przetrwali ten
trudny czas

PS
podobaja mi sie wypowiedzi lekarzy z Radomia
".... szantazuja nas ...."
podlosc ludzka nie zna granic
Obserwuj wątek
    • slav_ Re: Dzięki szpitalom radomskim bedzie nam lepiej! 21.03.08, 21:42
      1. CAŁKOWITĄ winę za zaistniałą sytuacje ponosi dyrekcja radomskiego szpitala – 01. 01. 2008 zaczął tykać zegar i było DOSKONALE wiadomo ze do takiej sytuacji dojdzie
      2. Problem wystąpił dopiero w marcu bo milcząco przyjęto jako regułę trzymiesięczny termin rozliczania godzin (choć Kodeks Pracy dopuszcza to tylko w wyjątkowych sytuacjach) – nawiasem mówiąc pisałem o tym w styczniu chyba gdy prasa donosiła „szpitale pracują normalnie mimo dyrektywy” – to pozwoliło dyrekcji spokojnie spać przez trzy miesiące i czekać ze „problem sam zniknie” i „jakoś to będzie” – jak widać problem nie zniknął a sen był głęboki
      3. Pracownikowi NIE WOLNO świadczyć pracy poza umową – naraża się na odpowiedzialność KARNĄ (!) w razie niepożądanego zdarzenia z jego udziałem w pracy (nie powinno go tam być) i traci CAŁKOWICIE ochronę związana ze świadczeniem pracy (np. nie zostanie uznany jako wypadek przy pracy zdarzenie nagłe z uszczerbkiem zdrowia ! – nie miał prawa tam być)
      Tak więc lekarze nigdzie nie „odchodzą od łóżek” tylko ich pracodawca NIE POZWALA im tam być przez swą nieudolność i zaniechania. Cały ten spektakl medialny i wypowiedzi dyrekcji to SZANTAŻ
      4. Pracodawca przyjmujący świadczenie pracy poza umowa (a nawet tylko zmuszający do niej) naraża się na odpowiedzialność KARNĄ (!) – lekarze nie muszą podpisywać klauzuli i dyrekcja DOSKONALE o tym wie i wiedziała – powinna się na to przygotować a nie ewakuować pacjentów.
      5. Współwinny jest NFZ bo to JEGO (!) obowiązkiem jest zapewnić opiekę zdrowotna pacjentom i monitorować sytuacje i reagować w razie problemów a nie udawać że ich nie ma to nie ich problem

Pacjenci – to NFZ dostaje wasze pieniądze i ma OBOWIĄZEK zapewnić opiekę zdrowotną na danym terenie - tam proszę się zwracać z roszeniami w razie nierealizowania waszych praw do opieki zdrowotnej.

6. Nie sądzę żeby głównym problemem były pieniądze – przez TRZY miesiące można wynegocjować kompromis. Sytuacja dowodzi kompletnego braku umiejętności negocjacyjnych dyrekcji i próby „rozwiązania” problemu prze przeczekanie, udawanie że „nic się nie dzieje” jak długo się da oraz liczenie na to że jak zwykle „jakoś to będzie”.

>Dzięki szpitalom radomskim bedzie nam lepiej!

Ciekawe czy podobne zdanie maja pacjenci onkologiczni z Radomia
      • cava85 Re: Dzięki szpitalom radomskim bedzie nam lepiej! 21.03.08, 21:59
        Całkowita prawda w slovach slav'a.
        Dwie uwagi:
        1/ nie jest to brak umiejętności negocjacji ze strony "wadzy" a
        celowa taktyka presji i manipulacji socjotechnicznej. Zakładnikami
        szantażystów jesteśmy my - społeczeństwo = pacjenci, na równi z
        lekarzami.
        2/ ja też już dawno temu pisałem, że tylko skoordynowana
        ogólnopolska solidarna akcja - w tym wypadku nie podejmowania opt-
        out- jest gwarancją skutku - tj. takich reform,
        które chronią pacjenta (!!!)
        a nie grają nim w stawce szantażu.
        • szlachcic Re: Dzięki szpitalom radomskim bedzie nam lepiej! 22.03.08, 10:41
          > 1/ nie jest to brak umiejętności negocjacji ze strony "wadzy" a
          > celowa taktyka presji i manipulacji socjotechnicznej.

hehehehe
          po czesci masz racje ale oni walcza takimi samymi metodami co Wy
          ja to popieram, winni jestescie temu Wy bo nie mozna ta sama miarka
          mierzyc prowodyra i tego co sie broni

> 2/ ja też już dawno temu pisałem, że tylko skoordynowana
          > ogólnopolska solidarna akcja - w tym wypadku nie podejmowania opt-
          > out- jest gwarancją skutku

powiedz co ona ma dac?
          lekarzy bedzie wiecej od tego i bedziecie pracowali NORMALNA ILOSC
          GODZIN?
          Jedynym wyjsciem jest tak jak pisalem wczesniej ZAKAZ PRACY poza
          etatem w panstwowej SZ
          On rozwiaze wiele problemow
        • loraphenus z kim zamierzasz rozmawiac 22.03.08, 10:46
          z fizolskimi pomiotami, którym się należy? Taki fizol napisze że lekarz jest od
          leczenia jak d. od srania...

Komu chcesz cokolwiek wytłumaczyć? Fizolstwo zna słowa spisek, sabotaż i
          szantaż, zamiast mózgu ma kał pod potylicą. Jedyne co taki fizol czyta to Fakt i
          SE, czego kawo wymagasz? Myślenia?

Jakby nie było - nic się nie zmieni - lekarze z Radomia dali się zrobić. Bo
          tutaj jak dobrze wiemy kto łopata nie macha ten nie pracuje
          • cava85 Re: z kim zamierzasz rozmawiac 22.03.08, 20:10
            wiesz co?
            masz naprawdę cholerną rację.
            Pomimo że na całym świecie lekarz jest od leczenia jak...a pacjent
            od płacenia w tym samym trybie (via ubezpieczyciel).
            I to "pomimo" tworzy cholerną różnicę w tej dziurze czasoprzestrzeni
            między Odrą a Bugiem.
    • ante_cibum Re: Dzięki szpitalom radomskim bedzie nam lepiej! 21.03.08, 21:57
      Powiedz to pacjentom oddziału chirurgi i onkologicznego. Zwłaszcza tym ostatnim.
      Dziękujesz urzędnikom za to, ze paluchem w bucie nie kiwnęli i bez wahania
      pozbawili ich pomocy, żeby pokazać lekarzom kto tu rządzi. To jest brak
      jakichkolwiek granic i jest to policzek dla nas pacjentów i informacja gdzie
      urzędasy i kadra zarządzająca szpitalem nas mają! lekarze sobie poradzą. A
      pacjenci?
      Za chwilę równie beztrosko pozamykają inne oddziały.
      • szlachcic Re: Dzięki szpitalom radomskim bedzie nam lepiej! 22.03.08, 10:55
        ante_cibum napisała:

> Dziękujesz urzędnikom za to, ze paluchem w bucie nie kiwnęli i bez
        wahania pozbawili ich pomocy, żeby pokazać lekarzom kto tu rządzi.

rozumiem ze lekarze onkologicznego maja prawo zadac 100 tyz zl
        pensji bo napiszesz "powiedz to pacjentom onkologicznego"
        mam nadzieje ze oni bez pomocy nie pozostana
        bardzo pochwalam decyzje urzednikow, mam nadzieje ze przemysleli jak
        zabezpieczyc tych najciezej chorych

> Za chwilę równie beztrosko pozamykają inne oddziały.

Od kiedy tak sie martwicie o pacjentow?
        w tej chwili mam nadzieje kazdy lekarz i pielegniarka wiedza ze kij
        ma 2 konce
        to bardzo wazna wiedza, jak sie jej nie ma to jest bardzo zle i
        takiego czlowieka mozna nazwac durniem

• snajper55 Ma prawo. 22.03.08, 17:00
          szlachcic napisał:

> rozumiem ze lekarze onkologicznego maja prawo zadac 100 tyz zl

Każdy pracownik ma prawo żądać każdej stawki. Każdy pracodawca ma prawo takie
          żądanie spełnić lub nie. Każdy pracownik ma prawo w wyniku decyzji pracodawcy
          zwolnić się lub pracować dalej. Jeśli pracodawca nie może znaleźć pracowników
          chętnych u niego pracować, jest to zmartwienie (wina) pracodawcy.

Czy to jest zbyt trudne do zrozumienia ?

S.
          • szlachcic Re: Ma prawo. 22.03.08, 17:53
            snajper55 napisał:

> Każdy pracownik ma prawo żądać każdej stawki.

czlowieku, przeczytaj moj post
            uzywam prostych slow
            okrzykneliscie sie elita narodu a nie rozumiesz 2 zdan w jezyku
            polskim
            czlowieku nie wyrywaj z kontekstu zdan bo sie osmieszasz i
            osmieszasz swoich kolegow lekarzy
            a te 2 zdania sa proste do zrozumienia
            to ze szpital jest onkologiczny i ratuje zycie nie znaczy ze lekarze
            moga zadac wszystkiego poprzez szantaz
            teraz zrozumiales?
            • dwimmerling Wiesz,szlachcic... 22.03.08, 18:12
              Jesli pracownik zarzada 100tys pensji,a pracodawca nie bedzie w stanie znalezc nikogo za nizsza stawke,to albo da pracownikowi te 100tys,albo bedzie w d...-bo nie bedzie mial nikogo na to stanowisko.Prawa popytu i podazy.Tak dziala wspaniala niewidzialna reka wolnego rynku,wszedzie na swiecie.Czemu u nas,tylko w stosunku do lekarzy nie ma prawa dzialac...?
              • szlachcic Re: Wiesz,szlachcic... 22.03.08, 20:09
                dwimmerling napisał:

> Jesli pracownik zarzada 100tys pensji,a pracodawca nie bedzie w
                stanie znalezc nikogo za nizsza stawke,to albo da pracownikowi te
                100tys,albo bedzie w d...-bo nie bedzie mial nikogo na to stanowisko

ale zauwaz to ze w jego wypowiedzi niespelnienie jakichkolwiek żądan
                lekarzy to wziecie odpowiedzialnosci w stosunku do pacjentow na
                dyrektora szpitala
                bzdura
                a taki jest wydzwiek jego postu
                i tylko w tym kontekscie z nim dyskutuje

w opowiadaniu polprawd i wyrywaniu zdan z kontekstu jestescie
                mistrzami

>Tak dziala wspan
                > iala niewidzialna reka wolnego rynku

niewidzialna reka rynku mowi ze mam tylko 5 zloty wiec 6 dac nie moge
                a niewidzialna reka rynku na studiach med powinna pierd.... w stol i
                powiedziec, szanowni studenci, eurokomuna wymyslila durne prawo
                ktore daje wam wieksze prawa niz innym i ta reka mowi nam ze musicie
                placic za studia

niewidzialna reke rynku widzicie tylko jesli chodzi o Wasze pensje
                we wszystkich innych przypadkach widzicie potege niewidzialnej
                komunistycznej mentalnosci jaka prezentujecie we wszystkich sprawach
                poza placowymi - tu jestescie kapitalistami
                • dwimmerling Re: Wiesz,szlachcic... 23.03.08, 00:01
                  > ale zauwaz to ze w jego wypowiedzi niespelnienie jakichkolwiek żądan
                  > lekarzy to wziecie odpowiedzialnosci w stosunku do pacjentow na
                  > dyrektora szpitala
                  > bzdura
                  > a taki jest wydzwiek jego postu
                  > i tylko w tym kontekscie z nim dyskutuje

A przepraszam bardzo,kto jest za to odpowiedzialny,jak nie dyrektor szpitala?Tamtym lekarzom zaplacic nie chcial,tanszych nie znalazl i myslal,ze z tymi pierwszymi wygra na zasadzie "przetrzymania"-tak jak Ty zakladal,ze nikt nie bedzie na tyle bezczelny,zeby klocic sie o swoje prawa.No i sie przeliczyl.On jest pracodawca.Oni sa pracownikami.On nie byl w stanie znalezc nikogo za nizsza stawke,ale tez nie chcial im dac pieniedzy-wiec,jak pisalem wczesniej-jest w d...To jego problem,nie lekarzy.On narozrabial,nie lekarze.Wiec,gdzie tu widzisz problem?

> w opowiadaniu polprawd i wyrywaniu zdan z kontekstu jestescie
                  > mistrzami

...i kto to mowi...

> niewidzialna reka rynku mowi ze mam tylko 5 zloty wiec 6 dac nie moge
                  > a niewidzialna reka rynku na studiach med powinna pierd.... w stol i
                  > powiedziec, szanowni studenci, eurokomuna wymyslila durne prawo
                  > ktore daje wam wieksze prawa niz innym i ta reka mowi nam ze musicie
                  > placic za studia

O nie,nie,nie:)To towarzysz Stalin twierdzil,ze on da lekarzom 5 zlotych,a reszta go nie obchodzi-oni maja pracowac:)Pomyliles teorie ekonomiczne,przyjacielu:)
                  Niewidzialna reka rynku mowi cos zupelnie innego:"zabawek" jest malo,wiec kosztuja 6 zlotych,ty masz tylko 5 zlotych-zabawki pozostaje na sklepowej polce,a Ty conajwyzej wkur... wracasz do domu.

> niewidzialna reke rynku widzicie tylko jesli chodzi o Wasze pensje
                  > we wszystkich innych przypadkach widzicie potege niewidzialnej
                  > komunistycznej mentalnosci jaka prezentujecie we wszystkich sprawach
                  > poza placowymi - tu jestescie kapitalistami

Ale przepraszam-dwie rzeczy:
                  po pierwsze,powyzej stwierdziles,ze to co my robimy w sprawie naszych plac nie ma nic wspolnego z owa "niewidzialna reka rynku",a chwile pozniej w tym samym poscie piszesz:"niewidzialna reke rynku widzicie tylko jesli chodzi o Wasze pensje".To jak,jesli chodzi o nasze zarobki i place,jestesmy kapitalistami-jak piszesz na koncu,czy komunistami-jak w polowie?

Poza tym,wyjasnij mi prosze ostatni akapit.Bo ja jednej rzeczy nie kumam-ktore to sa te "wszystkie inne przypadki",w ktorych widzimy "potege niewidzialnej komunistycznej mentalnosci"?Mam prace,wykonuje ja najlepiej jak potrafie,dostaje za nia ch... a nie zaplate,bo tak mi placic postanowilo sobie kilku milych panow "na gorze"-kto tutaj zachowuje sie jak komuch,ja,czy moze ci panowie kilka pieter nade mna,ktorzy mowia "za tyle-a-tyle masz pracowac i nic nas nie obchodzi"?Zanim napiszesz cos glupiego-kapitalizm dotyczy zarowno pracownika jak i pracodawcy-a nie tylko tego drugiego.Pracownicy wykonujacy prace wymagajaca duzej specjalizacji,ktorych w dodatku jest malo z zalozenia narzucaja warunki,na jakich maja pracowac.Tacy,ktorzy wykonuja prosta prace i jest ich wielu-musza podporzadkowac sie pracodawcy.Lekarze wykonuja prace wymagajaca duzej specjalizacji,w dodatku jest ich niewielu.Wiec,czemu w tym jedynym przypadku to pracodawca ma narzucac warunki,w mysl Twojego:"niewidzialna reka rynku mowi ze mam tylko 5 zloty wiec 6 dac nie moge".

Aha,jeszcze jedno:ja bardzo chetnie oddam za studia,jak tylko taki nakaz dostana rowniez absolwenci pozostalych polskich uczelni /prawnicy,ekonomisci,inzynierowie,etc/,ktorzy opuscili nasz piekny kraj.Bo ta Twoja "eurokomuna" moze i wymyslila "durne prawo
                  ktore daje wam wieksze prawa niz innym",ale to prawo niestety nie obowiazuje w kraju miedzy Odra a Bugiem.

Peace...
                  • szlachcic Re: Wiesz,szlachcic... 23.03.08, 19:39
                    > A przepraszam bardzo,kto jest za to odpowiedzialny,jak nie
                    >dyrektor szpitala?

powtarzam
                    uwazacie ze wszystkie Wasze zadania powinny zostac spelnione
                    obojetnie jakie one by nie byly bo to szpital onkologiczny
                    wiec przypadki sa powazne
                    to jest bzdurne myslenie z pozycji szantazysty ktory jast madry bo
                    zabezpiecza sie kilkoma etatami i to pozwala mu na komfort
                    szantazowania
                    i dyrektor i lekarze biora na siebie odpowiedzialnosc, w przypadku
                    radomskim odpowiedzialnosc jaka wzial na siebie dyrektor wiazala sie
                    z niewypelnianiem zadan lekarzy ponad mozliwosci szpitala
                    a lekarzy wzieli na siebie odpowiedzialnosc za zdrowie i zycie
                    pacjentow, bo to oni wystawili ich na niebezpieczenstwo!!!!
                    Dlaczego teraz sie zgodzili? po rozpoczeciu ewakuacji?
                    Doktorkom opadly ogony i teraz chodza z podwinietymi ogonami
                    Inne doktorki szantazysci tez wzieli udzial w lekcji
                    Sytuacja w polskiej SZ po przypadku radomskim ulegla zmianie
                    chwala dyrektorowi, chwala marszalkowi, chwala nfz ktory tak wlasnie
                    powinien zareagowac - poddal w watpliwosc zabezpieczenie przez ten
                    szpital mieszkancow Radomia
                    tak wlasnie powinna dzialac niewidzialna reka rynku
                    ale zapewne teraz jestescie przeciwni niewidzialnej rece rynku?

>On nie byl w stanie znalezc nikogo za nizsza stawke

lekarze podpisali pot-out
                    szantaz sie nie udal?
                    dlaczego zagrali na zdrowiu pacjentow jak podpisali?

>On narozrabial,nie lekarze.Wiec,gdzie tu widzisz problem?

problem jest w tym ze do czasu tego przypadku prymitywy doktorkki,
                    bo o prymitywach trzeba mowic, mysla ze moga szantazowac szpital
                    kladac na szali zdrowie pacjenta
                    to sie zmienilo i chwala tym ktorzy do tego doprowadzili

> Niewidzialna reka rynku mowi cos zupelnie innego:"zabawek" jest
                    malo,wiec koszt uja 6 zlotych,ty masz tylko 5 zlotych-zabawki
                    pozostaje na sklepowej polce,a Ty
                    > conajwyzej wkur... wracasz do domu.

Obowiazkiem dyrektora jest utrzymanie szpitala
                    dlaczego niewidzialna reka rynku ma dzialac w stosunku do waszych
                    pensji a do funkcjonowania szpitala nie?

> po pierwsze,powyzej stwierdziles,ze to co my robimy w sprawie
                    naszych plac nie
                    > ma nic wspolnego z owa "niewidzialna reka rynku",a chwile pozniej
                    w tym samym p
                    > oscie piszesz:"niewidzialna reke rynku widzicie tylko jesli chodzi
                    o Wasze pensje".

Nie rozumiesz
                    do przypadkow radomskich wydawalo wam sie ze mozecie wszystko robic
                    i szantazowaliscie dyrektorow w imie niewidzialnej reki rynku
                    tylko ta sama niewidzialna reka rynku wisi nad dyrektorem
                    w tym przypadku jego reka okazala sie mocniejsza od Waszej
                    Do wczoraj mysleliscie ze wasza pokona wszystko
                    dostaliscie lekcje ze tak nie jest

> Poza tym,wyjasnij mi prosze ostatni akapit.Bo ja jednej rzeczy nie
                    kumam-ktore
                    > to sa te "wszystkie inne przypadki",w ktorych widzimy "potege
                    niewidzialnej kom
                    > unistycznej mentalnosci"?

z jednej strony "udawadniacie" kretynskimi przykladami ile to
                    zarabie brytyjski lekarz
                    tu brytyjskie przyklady i place innych zachodnich lekarzy stawiacie
                    na wzor - tylko to

przyklady
                    - bazplatnej nauki
                    - braku odpowiedzialnosci
                    - opie.... sie w pracy
                    - kombunacji z firmami farmaceutycznymi

jakos przemilczacie
                    nie podajecie przykladow
                    ze brytyjski lekarz nie bierze lapowek
                    ze ponosi odpowiedzialnosc za swoja prace
                    ze firma farmaceutyczna nie sponsoruje mu wycieczek
                    itd
                    przykladow masa

> Aha,jeszcze jedno:ja bardzo chetnie oddam za studia,jak tylko taki
                    >nakaz dostan

jak oddasz za studia
                    jak bedziesz pracowal tak jak brytyjczyk
                    jak bedziesz ponosil odpowiedzialnosc za bledy jak jest na Zachodzie
                    jak Polska bedzie krajem podobnego bogactwa co GB
                    wtedy powiem ze masz moralne prawo żądac pensji takiej jak Brytyjczyk

• slav_ Re: Wiesz,szlachcic... 24.03.08, 19:29
                      >jak oddasz za studia

coś ci sie szlachcic pomyliło

nie mam (i inni lekarza) czego oddawać - to Państwo Polskie jest moim DŁUŻNIKIEM. Moim i większości lekarzy w Polsce.

przez sporą część swojego zawodowego życia byłem OKRADANY przez państwo które bandyckim ustawodawstwem ZMUSZAŁO lekarzy do pracy za stawki nie tylko urągające przyzwoitości ale po prostu OKRADAŁO

do końca lat 90 stawka za godzimy przepracowane na dyżurze była UŁAMKIEM WARTOŚCI(!) stawki płaconej za prace w "normalnych" godzinach pracy a państwo nie tylko zatwierdziło bandyckim ustawodawstwem że praca to nie praca(!) ale ustawą(!) zabroniło mi wyjścia z tej pracy po dyżurze - wszystko po to by kosztem OKRADANIA lekarzy utrzymać funkcjonowanie systemu opieki zdrowotnej w Polsce, a lekarze mieli OBOWIĄZEK (!) dyżurować

gdyby (nawet pomijając inne zaszłości i nadużycia państwa) tylko wziąć tak na prawdę NIE ZAPŁACONE (!) godziny pracy lekarzy na wszystkich dyżurach medycznych przez te lata okazało by sie że państwo nie tylko nie "zapłaciło" za moje i innych lekarzy studia ani grosza ale OKRADŁO lekarzy na na kwoty wielokrotnie przekraczające koszta ich studiów z naddatkiem

pokaz mi druga taka profesję którą państwo (jako do niedawna MONOPOLISTA pracodawca a jednocześnie ustawodawca zatwierdzający swoje nadużycia) zmuszało do pracy 24h/dobę za stawki NIŻSZE niż w "normalnych" godzinach i ZABRANIAŁO (!) ustawowo wyjścia z pracy po dyżurze, nie dawało żadnego czasu na odpoczynek.

to zmieniło sie bardzo niedawno i skala DŁUGU Państwa Polskiego wobec lekarzy jest ogromna

zamiast żądania "zwrotu za studia" od lekarzy którzy wyjechali z Polski należy raczej być wdzięcznym (!) że nie żądają ODSZKODOWANIA (!) i wyrównania strat jakie ponieśli przez lata pracy w Polsce
                      • szlachcic Re: Wiesz,szlachcic... 24.03.08, 19:51
                        slav_ napisał:

> przez sporą część swojego zawodowego życia byłem OKRADANY przez
                        >państwo

zadzwon na 997

>ZMUSZAŁO lekarzy do pracy za stawki nie tylko urągające
                        > przyzwoitości ale po prostu OKRADAŁO

byles swiadomy tego ile sie zarabia
                        zawsze mogles nie zgodzic sie na warunki pracy i odejsc
                        tematem sporu jest czy masz moralne prawo oczekiwiac w Polsce placy
                        takiej jak w GB, oczywiscie ze nie!!!!!
                        zrozum to slav i nie kompromituj sie

> CI(!) stawki płaconej za prace w "normalnych" godzinach pracy a
                        państwo nie tyl
                        > ko zatwierdziło bandyckim ustawodawstwem że praca to nie praca(!)
                        ale ustawą(!)

dlaczego nie porzuciles zawodu jak bylo i jest tak zle?

> pokaz mi druga taka profesję którą państwo (jako do niedawna
                        MONOPOLISTA pracod
                        > awca a jednocześnie ustawodawca zatwierdzający swoje nadużycia)
                        zmuszało do pra
                        > cy 24h/dobę za stawki NIŻSZE niż w "normalnych" godzinach i
                        ZABRANIAŁO

pokaz mi druga tka profesje ze maja miliardy dlugow, jest taki syf i
                        nadal sa utrzymywani przez panstwo

> zamiast żądania "zwrotu za studia" od lekarzy którzy wyjechali z
                        Polski należy raczej być wdzięcznym (!) że nie żądają ODSZKODOWANIA
                        (!) i wyrównania strat ja kie ponieśli przez lata pracy w Polsce

buahahahaha
                        dobre, widze ze humor dopisuje w swieta

• maga_luisa Re: Wiesz,szlachcic... 24.03.08, 21:51
                          szlachcic napisał:

> slav_ napisał:
                          >
                          > > przez sporą część swojego zawodowego życia byłem OKRADANY przez
                          > >państwo
                          >
                          > zadzwon na 997

Riposta ciebie godna.

>
                          > >ZMUSZAŁO lekarzy do pracy za stawki nie tylko urągające
                          > > przyzwoitości ale po prostu OKRADAŁO
                          >
                          > byles swiadomy tego ile sie zarabia
                          > zawsze mogles nie zgodzic sie na warunki pracy i odejsc

No co ty powiesz? 2 posty wyżej nazwałeś to nikczemnością i szantażem życiem
                          pacjentów.

> tematem sporu jest czy masz moralne prawo oczekiwiac w Polsce placy
                          > takiej jak w GB, oczywiscie ze nie!!!!!

Tak, ma "moralne prawo".

> zrozum to slav i nie kompromituj sie

Ty się kompromitujesz, każdą wypowiedzią bardziej.
                          >
                          > > CI(!) stawki płaconej za prace w "normalnych" godzinach pracy a
                          > państwo nie tyl
                          > > ko zatwierdziło bandyckim ustawodawstwem że praca to nie praca(!)
                          > ale ustawą(!)
                          >
                          > dlaczego nie porzuciles zawodu jak bylo i jest tak zle?

Bo to "niemoralne"? Podobno nie wolno nam tego robić, według ciebie?
                          A tak po ludzku zwyczajnie - to umiem robić. Slav też. Szkoda tych naszych chęci
                          i umiejętności. Jako pacjent powinieneś to rozumieć.

>
                          > > pokaz mi druga taka profesję którą państwo (jako do niedawna
                          > MONOPOLISTA pracod
                          > > awca a jednocześnie ustawodawca zatwierdzający swoje nadużycia)
                          > zmuszało do pra
                          > > cy 24h/dobę za stawki NIŻSZE niż w "normalnych" godzinach i
                          > ZABRANIAŁO
                          >
                          > pokaz mi druga tka profesje ze maja miliardy dlugow, jest taki syf i
                          > nadal sa utrzymywani przez panstwo

Dyskusja w stylu "to ja odbiję piłeczkę" Nie odpowiedziałes na pytanie.
                          >
                          > > zamiast żądania "zwrotu za studia" od lekarzy którzy wyjechali z
                          > Polski należy raczej być wdzięcznym (!) że nie żądają ODSZKODOWANIA
                          > (!) i wyrównania strat ja kie ponieśli przez lata pracy w Polsce
                          >
                          > buahahahaha
                          > dobre, widze ze humor dopisuje w swieta
                          >

To co piszesz jest cyniczne i wstrętne.
                          Każdy z nas lekarzy ma za sobą czas, kiedy musiał wybrać, czy kupi jogurt, czy
                          soczek dla dziecka. Jednocześnie dyżurując, nie schodząc po dyżurze do domu. Dla
                          nas to jest rzeczywistość a nie temat do rubasznych żarcików.
                          >
                          >
                          >
                          • szlachcic Re: Wiesz,szlachcic... 24.03.08, 23:03
                            > No co ty powiesz? 2 posty wyżej nazwałeś to nikczemnością i
                            szantażem życiem pacjentów.

nastepna ma problem ze zrozumieniem tekstu
                            ci lekarze nie odchodzili z pracy a szantazowali dyrekcje aby
                            osiagnac korzysci
                            swoimi dzialaniemi uniemozliwiali normalne funkcjonowanie szpitala
                            tymi dzialaniami nie bylo skladanie pozwow i odejscie tylko szantaz
                            jak wiesz ci lekarze nie odeszli, jak wiesz podpisali szybciutko
                            unowy ze szpitalem - po decyzji o likwidacji
                            masz problem ze zrozumieniem tego?

> Bo to "niemoralne"? Podobno nie wolno nam tego robić, według
                            >ciebie?

wg mnie? zatytuj prosze
                            masz problemy ze zrozumieniem prostych polskich slow
                            lepiej jest ze kzdy pracuje w swoim zawodzie bo to kosztowalo ale
                            jak jest zle jak mowicie mowilem zawsze ze trzeba odejsc
                            ale rozumiem ze nie masz argumentow a cos trzeba pisac

> Dyskusja w stylu "to ja odbiję piłeczkę" Nie odpowiedziałes na
                            >pytanie.

to tez jest argument
                            ale odpowiem, jezeli sie nie podoba, jezeli jest tak zle to odejdz
                            to sie nazywa niewidzialna reka rynku - przeciez tego chcecie

> Każdy z nas lekarzy ma za sobą czas, kiedy musiał wybrać, czy kupi
                            >jogurt, czy soczek dla dziecka. Jednocześnie dyżurując, nie
                            >schodząc po dyżurze do domu

podam taki o to przyklad
                            ludzie uciekaja z urzedow skarbowych, miejskich
                            jest im zle, nie podoba im sie cos, placa, praca, jest nudno, jest
                            ciezko, szef jest wymagajacy albo glupi
                            w kazdym razie maja powody do odejscia
                            dlaczego wy nie odchodzicie jak jest tak zle?

• loraphenus slav, litości doktorze 24.03.08, 20:04
                        on wie lepiej - powinien być ministrem zdrowia,

racjonalizator i reformator od gospodarzenia, oddłużania i audytu. Szkoda że
                        nikt takiego geniuszu nie odkrył, marnuje się intelektualista z Torunia
                        składając dresopecety.

Slav, nie wytłumaczysz, chcesz się męczyć? Wszak on wie lepiej, przeczytał w
                        życiu aż instrukcję składania zasilacza do PC, z takim autorytetem chcesz
                        dyskutować?

Ja chcę aby nasz fizolek został ministrem zdrowia a kolega busiarz krusiarz
                        ministrem transportu.

Slav, proszę nie dyskutuj z toruńskim wcieleniem prawdy objawionej -zauważ że
                        bezkompleksowy i im większe głupoty pisze tym bardziej przekonany o ich
                        słuszności...zamilczmy więc,autorytet z Torunia po zawodówce przemawia na forum.
                        • slav_ Re: slav, litości doktorze 24.03.08, 20:19
                          Ależ ja z nim nie dyskutuję i wiem że to nie ma sensu.
                          Dostarczam mu tylko czasem pewnej dawki informacji żeby nie myślał że jest tak prosto :-)

Co on z tym zrobi - jego sprawa.
            • cava85 Re: Ma prawo i powinien! 22.03.08, 20:01
              >okrzykneliscie sie elita narodu a nie rozumiesz 2 zdan w jezyku
              polskim<

Rozmawiamy innymi językami, a już na pewno to właśnie lekarze mówią
              po polsku i po prostu SĄ elitą, tak, jak na całym świecie.
              Wiele razy pisałem krytycznie o naszych postawach lekarskich, ale
              Twój post jest syntezą tego myślenia społecznego, które nazwano homo
              sovieticus - w ciemno dokopać lepiej wykształconym i mądrzejszym (o
              czym świadczy Twoje całkowite niezrozumienie innych wypowiedzi w
              tym poście).
              Ratowanie życia ani praca w szpitalach nie jest przymusem
              pańszczyźnianym - i tym różni się demokracja i cywilizacja od
              sowieckiego gułagu.
              W tym kraju, -jak widać - każdy kto korzysta z praw i wolności
              będzie opluty i poniżony przez tłuszczę, która w dodatku myśli, że
              ma coś wspólnego ze szlachetnością i patriotyzmem.
              Pięknie opisała to Teresa Bogucka w "GW" - jak motłoch uzurpuje
              sobie dziś "szlacheckie" pochodzenie w przenośni - i , jak widać
              dosłownie.
              • szlachcic Re: Ma prawo i powinien! 24.03.08, 10:19
                > Rozmawiamy innymi językami, a już na pewno to właśnie lekarze
                mówią po polsku i po prostu SĄ elitą, tak, jak na całym świecie.

sa elita w swiecie bo tak wielka grupa jak w Polsce nie psuje
                dobrego imienia wszystkich lekarzy
                tam sie pozbywaja czarnych owiec, tu te owce chronicie

> Wiele razy pisałem krytycznie o naszych postawach lekarskich

jakos nie zauwazylem
                zauwazylem jedynie ze winnymi patologii lapowkarstwa ktorego nie ma
                jestesmy my pacjenci
                ze kasa fiskalna nie powinna byc w gabinetach dla mojego dobra
                ze zarzdzanie szpitalami jest na wysokim poziomie
                itd itp

> Twój post jest syntezą tego myślenia społecznego, które nazwano
                >homo sovieticus - w ciemno dokopać lepiej wykształconym i
                >mądrzejszym

hehehe
                to jest wlasnie jedna z wielu patologiii
                wywyzszanie sie ponad innych
                jak Ty uwazasz sie ze jestes lepiej wyksztalcony ode mnie to nie
                masz pojecia o czym mowisz i to wlasnie swiadczy o Twojej
                inteligencji
                abys zrozumial zapytam
                co jest lepsze pralka czy lodowka?
                mowisz ze jestes madrzejszy? powyzsze swiadczy ze nie

• dwimmerling Szlachcic... 24.03.08, 23:10
                  Szlachcic,Ty to jednak jestes kawal tepego sku..syna...Koniec,ja z tym panem juz nie dyskutuje.

Ps.Studia sa darmowe,a na zachodzie platne?Tja,np.w Berlinie.Kumpela mojego brata byla w zeszlym roku na wymianie na Humboldzie-nic nie placa,za to ich najnizsze stypendium dla studentow to obecnie 1000 euro.U nas NAJWYZSZE to okolice 350-400pln.Gdzie niemieccy studenci 5go roku nie wiedza rzeczy,za ktore u nas najpozniej na 3cim wylecieliby z hukiem...To tak tylko gwoli informacji,licze na to,ze nie bedziesz podejmowal polemiki-bo i tak nic madrego nie napiszesz...
                  • szlachcic Re: Szlachcic... 25.03.08, 08:46
                    > Ps.Studia sa darmowe,a na zachodzie platne?

w GB ktora tak kochacie sa platne
                    • aron2004 Re: Szlachcic... 25.03.08, 11:22
                      szlacic o jakim zwycięstwie rządu ty mówisz?

NFZ wybulił lekarzom z Radomia ciepłą rączką półtora miliona
                      złotych...

"Te pieniądze nie pójdą na pensje" ha ha ha dawno się tak nie
                      uśmiałem.

Jeszcze parę takich "Zwycięstw" i lekarz w POlsce będzie zarabiał
                      20000 zł miesięcznie
    • dradam121 Re: Dzięki szpitalom radomskim bedzie nam lepiej! 21.03.08, 23:02
      www.tvn24.pl/0,1543307,wiadomosc.html
      Mysle, ze staje sie absolutnie oczywista (prawda), ze w Polsce dla lekarzy
      miejsca (prawie) nie ma.

Pozdrawiam

dradam121
      • czartnecki Re: Dzięki szpitalom radomskim bedzie nam lepiej! 22.03.08, 11:54
        Dlaczego Twoje posty muszą być jedynie słuszne ?Wszystko co napisałeś to
        oczywista oczywistość,'kij ma dwa końce" ,"zakaz pracy poza etatem w poństwowej"
        itp.Dobra jesli jest zakaz pracy poza podstawowym miejscem pracy i na jeden etat
        ,to uzdrowi polską służbę zdrowia?czy miałeś na myśli tylko to że beda mniej
        zarabiać?Jesli nakaz pracy w jednym miejscu to ilu wybieże pracę w
        prywatnym?Jeśli praca tylko w poańswowym to ile 500 godziń czy tylko
        400?'.Ostatnie pytanie czy kiedykolwiek myślisz pisząc te paszkwile na
        lekarzy,czy jesteś w stanie wyobrazic sobie co się stanie jeśli będzie tak jak
        napisałeś???
        • sithicus Re: Dzięki szpitalom radomskim bedzie nam lepiej! 22.03.08, 12:29
          Nastąpi znaczna redukcja ilości obywateli. No ale jak ma być rewolucja to ofiary
          też muszą być. Miejmy nadzieję że padnie na szlachcica, arona
          i im podobnych. Czas oczyścić pulę genową :)
          • czartnecki Re: Dzięki szpitalom radomskim bedzie nam lepiej! 22.03.08, 12:47
            Właśnie zawodzi ich matematyka na poziomie szkoły podstawowej,a tacy
            mądzrzy,wszystko wiedzą najlepiej.
            Jeszcze raz ,aż do wywiotów:
            Lekarzy w Polsce jest nie 200 000 a ok 95 000,a specjalistów 87 000,40% lekarzy
            pracuje w szpitalach wykonując pracę 70 000 etatów bo pracują na dyżurach,jeśli
            zaczną pracować zgodnie z Kodeksem Pracy (bo wyrokiem sądu uznano ich za
            pracowników i muszą stosować KOdeks Pracy)braknie 30 000 lekarzy w
            szpitalach.Pozostała cześc lekarzy pracuje w Poradniach i nie chcą lub nie mogą
            pracować w szpital,oni wkonują pracę ok 70 000 etatów bo pracują ponad jeden
            etat i zatrudniani są emeryci(którym zgodnie Z naszym prawem należy się
            odpoczynek)jesli i oni zaczną pracować na jeden etat ,braknie 20 000 tysięcy
            lekarzy,kto to ignoruje jest kpem i tyle!Nakazując pracę tylko sektorze
            prywatnym albo państwowym tracimy następną grupę lekarzy,młodzi wyjeżdzają ,bo
            nie stworzono im warunków do życia i rozwoju w zawodzie, tutaj.Zycząc Wesołych
            Świąt nie przejadajcie się ,Ci co tylko taki cel mają w życiu ,bo może nie być
            lekarza w Pogotowiu ani w Szpitalu.Po chrześcijansku plujcie dalej na waszych
            lekarzy ,przyjdą przecierz nowi z Rosji ,już byli, zapytajcie babcie i dziadków
            ,opowiedzą Wam przy stole.No to buzi w czółko.
        • szlachcic Re: Dzięki szpitalom radomskim bedzie nam lepiej! 22.03.08, 18:14
          czartnecki napisał:

> Dobra jesli jest zakaz pracy poza podstawowym miejscem pracy i na
          >jeden etat ,to uzdrowi polską służbę zdrowia?

ale wyzej jest odpowiedz, dlaczego wiec lejesz wode?
          nie uzdrowi to sytuacji SZ lecz rozwiaze pewne problemy,
          szantazowania szpitali, pracy 500 godzin miesiecznie - wg mnie 500
          godzin pracy to fikcja, wg Ciebie zapewne nie, wg mnie to fikcja a
          koszty ponosza TYLKO I WYLACZNIE PANSTWOWE PLACOWKI, zapobiegnie to
          naganianiu pacjentow z panstwowego do prywatnego
          jak widzisz korzysci jest sporo

>Jesli nakaz pracy w jednym miejscu to ilu wybieże pracę w
          > prywatnym?

nie wiem ilu wybieŻe ale wiem ze to jest lepsze niz szantazowanie a
          w okresie dlugoterminowym to dobre rozwiazanie
          oczywiscie mowie z punktu widzenia panstwowej SZ i pacjenta
          oczywiscie dla Was taki syf jest woda na mlyn

>Jeśli praca tylko w poańswowym to ile 500 godziń czy tylko
          > 400?

najpierw odpowiedz na pytanie czy 24godzinny system pracy?
          ja osobiscie bym go zakazal, on ma same minusy
          oczywiscie mowie tu z punktu widzenia szpitala i pacjenta
          pozera szybko godziny i mimo tego ze lekarz sie opierd..... na
          potege to jest uciazliwy dla niego
          ale on pozwala trzepac kase ze szpitala i jeszcze umozliwia pracowac
          na 5 etetow
          To sabotaz dla szpitala oczywiscie!!!! dla lekarzy idealny system -
          scisla komuna, Wy takie cos lubicie, ale pensja kapitalistyczne

Ostatnie pytanie czy kiedykolwiek myślisz pisząc te paszkwile na
          > lekarzy,czy jesteś w stanie wyobrazic sobie co się stanie jeśli
          będzie tak jak napisałeś???

slav kiedys napisal mi ze tylko taki system daje bezpieczenstwo dla
          pacjenta
          poprosilem slava o wytlumaczenie, kiedy moj system (praca 16
          godzinna - nie idealna ale lepsza) stwarza niebezpieczenstwo dla
          pacjenta.
          od tego momentu slav przepadl
          i aby bylo jasne i abys nie odkrecal tematu na nowo kazdy szpital i
          kazdy oddzial ma swoja specyfike do ktorej mozna dopasowac system
          ja jako przyklad do dyskusji zaproponowalem wlasnie system pracy
          od 7 do 15 normalna praca
          a dyzurujacy przychodzi o 15 do 7
          czy ten system bedzie pozeral mniej godzin?
          czy ten system spowoduje mniejsze zmeczenie lekarza?
          mimo to jestescie przeciwni!!!!
          a jestescie przeciwni bo system 24 godzinny pozwala wam na
          odpoczynek w godzinach pracy w szpitalu (nie podawaj mi tylko
          przykaldow ze na OIOM ciezko sie pracuje bo ci odpowiem ze nawet na
          OIOM zwalacie cala prace na pielegniarki)
          i prawie jak po 8 godzinnym dniu pracy idziecie sobie do nastepnej
          to jest mechanizm o jaki walczycie

• cava85 Re: Dzięki szpitalom radomskim bedzie nam lepiej! 22.03.08, 20:05
            Jak rozmawiać z osobnikiem nawołującym do nakazów czy zakazów pracy?
            A ważniejsze - po co?
            Twoje miejsce, szlachcicu, jest po tamtej stronie Buga, a nasze -
            lekarzy - po tamtej stronie Odry.
            A wtedy wreszcie kraj ten obejmie we władanie powszechnie wielbiony
            Konan z Białegostoku wraz z Jozinem z Bazin.
            • marcinoit Re: Dzięki szpitalom radomskim bedzie nam lepiej! 22.03.08, 20:50
              cava. nie zawsze sie z toba zgadzam ale szanuje twoj punkt widzenie. nie moge jedynie pojac czemu wogole dyskutujesz z tm bezmuzgim prymitywem?? przecie ten czlowiek nie ma pojecia o sprawach w ktorych wyglasza swoje opinie. sam fakt ze ktos chce komentowac te bezsensowne wypociny jest dziwny. zadne gadki szlachcica nei zmienia zeczywistosci. pozostaje tylko zyczyc mu zeby faktycznie zajmowaly sie nim pielegniarki podczas pobytu na OIT bo na nic innego nie zasługuje
              • cava85 Re: Dzięki szpitalom radomskim bedzie nam lepiej! 22.03.08, 21:42
                Dyskutuję z poglądem, nie z osobą - takie poglądy ma większość
                Polaków (patrz sondaż TVN24) a oni będą wybierać przy urnie!
                Niech to robią ze świadomością tego, co czynią.
                • czartnecki Re: Dzięki szpitalom radomskim bedzie nam lepiej! 22.03.08, 23:34
                  Dwa pytania ,napisz jak się pracuje na pięć etatów,tj 800 godziń?podaj przykład
                  takiego lekarza.Napisz jak według Ciebie mialby pracować oddział ,zatrudnionych
                  6 asystentów,dyżurnych dwóch ,rozpisz to, zachowując system pracy jeden lekarz
                  160 godziń,boli cię to ze lekarz dostaje pieniądze za dyżur a są dyżury kiedy
                  nic sie nie dzieje,a jak pracuje straż pożarna i policja ich jest
                  wiecej?Wiekszość ludzi nie ma pojecia jak pracują lekarze wiedzą że żle,pojecie
                  identyczne jak wiedza o rozmnażaniu podkowca wielkiego.
                  • czartnecki Re: Dzięki szpitalom radomskim bedzie nam lepiej! 22.03.08, 23:43
                    Spotkałem się z podlądem żę dyżurny w szpitalu nie jest wcale potrzebny,tylko
                    wtedy jest potrzebny kiedy przyjdzie chory,można go wezwać telefonem.Drugi
                    równie mądry pomysl to budzenie lekarza na dyzurze bo musi pracować,dziwie się
                    że nie budzimy pacjentów co noc,ciekawe w jakim byliby stanie po trzech
                    tygodniach "leczenia".Najłatwiej jednak wypowiadać się na temat innych zawodów,z
                    pozycji np księgowego,mdlejącego na widok krwawiącego karpia wigilijnego,oni
                    najlepiej "użądzają "prace chirurgów
                  • cava85 Re: A propos? 22.03.08, 23:50
                    A propos czego w mojej wypowiedzi mnie pytasz?
                    • poloznik-gin Re: A propos? 22.03.08, 23:57
                      Cava post jest pod Twoim ,ale z treści wynika że nie do Ciebie,przykro mi ,nie
                      zawsze każdy chciałby z Tobą dyskutować nie musisz z tego powodu płakać.
                      • cava85 pierniki i wiatraki 23.03.08, 00:07
                        Zadaję po prostu pytanie czartneckiemu, który skierował do mnie dwa
                        posty. Odzywa się gin-poł, z którym nie zamierzałem gadać...
                        Fajnie, że jest was dwóch, chłopaki...co nie chcą ze mną
                        rozmawiać ;))I o co tu płakać??
                        Wesołego jajca!
                        • poloznik-gin Re: pierniki i wiatraki 23.03.08, 00:08
                          Wesołego jajca ,a masz pomalowane? ,nie bocz się :-)))
                          • nowezyna no i się chłopcy popłakali 23.03.08, 00:20
                            kiedyś byście dali se po nosie a teraz kap kap płyna łzy......
                            co to za pytanie o pomalowane jajca?
                            homoorientacja?
                          • cava85 Re: chłopcy jak malowanie 23.03.08, 00:35
                            Jasne że pomalowane, a o tej porze to nawet wydrapane!
                            Bocz się wprost! ;))
                            • poloznik-gin Re: chłopcy jak malowanie 23.03.08, 09:47
                              Na Wielkanoc maluje sie jajka taka tradycja,Tobie coś chodzi po głowie.
                              • cava85 Re: komu chodzi o co 23.03.08, 15:51
                                Tradycja zobowiązuje również do drapania,np. tzw.
                                kraszanek/pisanek/drapanek.
                                Ja mam w domu i kraszone i pisane i drapane, a wszystkie pomalowane.
                                Myślałem że wiesz, ale widocznie zostałem mylnie zrozumiany?

Nadal wesołych, a jutro także mokrrych!

(tylko już nie kombinuj - chodzi o dyngusa!)
                  • szlachcic Re: Dzięki szpitalom radomskim bedzie nam lepiej! 23.03.08, 19:54
                    czartnecki napisał:

> Dwa pytania ,napisz jak się pracuje na pięć etatów,tj 800 godziń?

to jest skrot myslowy i kpina z takich lekarzy
                    o 500 godzinach zas mowimy jako przyklady w ktorych sami sie tym
                    chwalicie

Napisz jak według Ciebie mialby pracować oddział ,zatrudnionych
                    > 6 asystentów,dyżurnych dwóch ,rozpisz to, zachowując system pracy
                    jeden lekarz
                    > 160 godziń,boli cię to ze lekarz dostaje pieniądze za dyżur a są
                    dyżury kiedy nic sie nie dzieje

uzywam prostych slow, mimo to nie rozumiesz

nigdzie nie pisalem ze mozna podzielic tak ze kazdemu lekarzowi
                    wyjdzie 160 godzin
                    pisalem i bede pisal dalej ze mozna podzielic to tak ze miesiecznie
                    oddzial da sie zabezpieczyc mniejsza iloscie godzin niz dzisiaj z
                    systemem 24 godzinnym

ale jestem przyzwyczajony juz do tego ze dorabiacie ideologie do
                    potrzeb kazdego z watkow
                    mowicie polprawdami i wyrywacie z kontekstu zdania czy zwroty

to jest dokladnie tak samo jak z tym profesorkiem ktory w TV mowil
                    ze polski elektryk zarabia 80zl na godzine
                    to jest dokladnie to samo co uprawiacie tu na forum
                    a jak myslisz co pomysleli polscy elektrycy ogladajac ten wywiad
                    A) profesor to wielki mysliciel
                    B) czyzby wszyscy elektrycy mieli tak placone tylko nie ja
                    C) profesorkowi styki sie przegrzaly we lbie

prosze o odpowiedz
            • szlachcic Re: Dzięki szpitalom radomskim bedzie nam lepiej! 23.03.08, 19:44
              cava85 napisał:

> Jak rozmawiać z osobnikiem nawołującym do nakazów czy zakazów
              pracy?
              > A ważniejsze - po co?

konflikt interesow - to pio 1
              po 2, uwazam ze nie da sie uczciwie pracowac 500 godzin
              wiec jak sie nie da zadaje sobie pytanie gdzie ten lekarz musi brac
              pieniadze za nic
              odpowiedz jest proasta, w panstwowym osrodku
              • czartnecki Re: Dzięki szpitalom radomskim bedzie nam lepiej! 23.03.08, 21:24
                A tom się nagadał,a już miałem nadzieje że cos pojmie,powiedz misiek w piecu to
                ty palisz granulkami czy czym popadnie?Nie musisz odpisywac zaraz pomyśl
                .Jeszcze jedno pytanie ,może wiesz,skąd woda wie że akurat jest 100 stopni i
                trzeba wrzeć?.
    • aron2004 Re: Szlachcic... 25.03.08, 13:44
      ale im chodziło o kasę a nie o zamykanie szpitala. Dostali kasę?
      Dostali. Chyba nie zaprzeczysz?

Gdyby rząd faktycznie zlikwidował szpital i wyrzucił lekarzy z pracy
      to moglibyśmy mówić o zwycięstwie rządu i pacjentów. Ale tutaj
      lekarze po prostu nadal pracują, tyle że dostali półtora miliona z
      naszych podatków - co oznacza że ich pensje znów poszły w górę, bo
      chyba nie wierzysz, że te pieniądze nie pójdą na ich pensje?

Nie ma innego wyjścia tylko natychmiastowe zwolnienie z pracy
      powiedzmy na początek 20% lekarzy.

Wtedy powstanie bezrobocie wśród lekarzy i będzie można obniżyć im
      pensje do minimalnej krajowej. Kasjerka w markecie zarabia dziś 700
      zł przecież nie dlatego że jej to wystarcza na życie tylko dlatego
      ze boi się bezrobocia, bo na jej miejsce jest kolejna chętna.

A lekarze niestety bezrobocia się nie boją i jeżeli rząd nadal
      będzie cackał się z nimi jak ze śmierdzącym jajkiem i lekką ręką
      dawał miliony zamiast wyrzucić 20% z pracy na zbity pysk to w końcu
      lekarz w POlsce będzie zarabiał 20 000 zł miesięcznie. Wspomnisz
      moje słowa.

Od dawna twierdziłem, ze trzeba było brać ich do wojska na samym
      początku, jak mówił Dorn. Teraz mamy efekty tego, że Kazio
      Marcinkiewicz chciał być dobry. Dał im palec, to teraz wyrywają całą
      rękę.

• aron2004 Re: Szlachcic... 25.03.08, 13:47
        czy ty myślisz szlachcic że oni przestali strajkować dlatego że rząd
        zagroził zamknięciem szpitala?

Nie. Oni przestali strajkować bo NFZ przekazał szpitalowi dodatkowe
        półtora miliona i zapewnie w negocjacjach uzgodniono że "ciemnemu
        ludowi" będzie się mówić, że ta kasa nie wyląduje w kieszeniach
        lekarzy, ha ha ha.

Teraz będą kolejne protesty w kolejnych szpitalach, kolejne miliony
        wyrywane z naszych podatków, aż w końcu pewnego pięknego dnia
        obudzimy sie w kraju gdzie lekarz będzie zarabiał 20 000 zł czyli 20
        razy więcej niż rolnik.

• aron2004 Re: Szlachcic... 25.03.08, 13:54
          coś mi się wydaje że jest to podobny mechanizm jak na PKP czyli
          tworzy się niby-konflikt kolejarze-dyrekcja a i tak za niepotrzebne
          pociągi płaci panstwo. Podobnie jest tutaj. Mamy niby-konflikt czyli
          lekarze-dyrekcja a chodzi o wyciągnięcie kasy z NFZ, czyli z naszych
          podatków.

Co do kolejarzy to wystarczy przebadać wszystkich w pracy alkomatem
          żeby wyrzucić z pracy 20%. Możnaby i taką akcję zrobic w szpitalach.
      • szlachcic Re: Szlachcic... 25.03.08, 19:12
        aron2004 napisał:

> ale im chodziło o kasę a nie o zamykanie szpitala. Dostali kasę?
        > Dostali. Chyba nie zaprzeczysz?

dostali kase ale wydaje mi sie na te zaleglosci co mieli w stosunku
        do lekarzy
        o tych zaleglosciach pisza tu lekarze, mam nadzieje ze to jest prawda
        jezeli dali kase tylko na podwyzki to musieliby dawac co miesiac
        po reakcji NFZ nie sadze ze Aron masz racje
        ale oczywiscie moze byc to manipulacje
        PO musi zdawac sobie sprawe ze jak bedzie ulegac to nie skonczy sie
        nigdy eskalacja zadan, a doktorki kase kochaja jak malo kto
        • aron2004 Re: Szlachcic... 25.03.08, 19:19

Szlachcc nie wierz w takie bajki

te teksty o "Zaległościach" albo "pieniądze miały i tak być
          wypłacone" to własnie bajki w stylu "ciemny lud to kupi"

tak naprawdę jest to kasa na wille i terenówki dla panów doktorów
          chodzi tylko o to żeby "ciemny lud" myślał że to na strzykawki i
          tomografy

zgadza się że eskalacja żądań nie skończy się dopóki nie zwolni się
          z pracy 20% lekarzy ( co najmniej).

Dopóki taki doktorek nie będzie miał swiadomości że na jego miejsce
          czeka kolejny lekarz ( tak jak kasjerka w TESCO ma świadomość ze na
          jej miejsce czeka kolejna) to będą stawiać żądania i stawiać, aż
          pewnego pięknego dnia obudzimy się i usłyszymy w radiu wiadomość, że
          średnia pensja miesięczna lekarza w Polsce wynosi 20 000 zł.

Tak że konieczne jest stworzenie bezrobocia wśród lekarzy. Albo do
          wojska.
    • maga_luisa Re: Szlachcic... 25.03.08, 14:24
      Obawiam się, że to ty prezentujesz w tym wątku wizerunek agresywnego prymitywa.
      • marcinoit Re: Szlachcic... 25.03.08, 16:27
        przyznam z konsternacja ze trudno mi zdecydowac ktory z nich jest
        glupszy szlachcic czy aron. moze by przeprowadzic male glosowanie ¿
        a swoja droga widze ze cenzurka juz dziala:) no chyba ze moje posty
        nie dochodza bo za daleko :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka