yoma 11.09.09, 13:59 żeby wyrosło z pestki, dobrze jest przestratyfikować zimnem, stwierdzam doświadczalnie :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leloop Re: Awokado 11.09.09, 16:26 zgadza sie, u mnie wyrastaja w kompostowniku :) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Awokado 11.09.09, 17:14 No właśnie. Kompost wiosną przewracając, odkopałam pestkę i wsadziłam w doniczkę, bo co mi zależy...:) Miałam się podzielić sposobem już parę miesięcy temu, ale zapomniałam, teraz szykowałam to niemowlę na wyjazd do siostry i mi się przypomniało. Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: Awokado 11.09.09, 20:23 wlasnie odkrylam w ogrodzie pol pestki wdeptanej w ziemie, rosnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Awokado 12.09.09, 08:45 Zabierzesz na zimę czy klimat ci pozwala zostawić? Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: Awokado 12.09.09, 22:36 klimat nie pozwala, to jednak roslina tropikalna. Francja Francja ale bez przesady ;) u mojego szwagra rosnie w ogrodzie ale ten ogrod na La Reunion. nie wiem czy wsadze do doniczki bo u mnie w domu sa trudne warunki bytowe dla roslin ;), wieczny remont plus koty, ktorym sie wydaje, ze moga lezec w doniczkach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Awokado 13.09.09, 09:02 Leżenie kota w doniczce to jest nic, gorzej, kiedy kot się bierze za uprawę roli w doniczce. Nawet trudno mi mieć do niej pretensje, widzi, że ja grzebię w skrzynkach, to jej nie wytłumaczę, dlaczego mnie w skrzynkach wolno, a jej w doniczce nie... Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: Awokado 13.09.09, 11:39 moje koty niestety zostaly pozbawione genu pracowitosci oraz przyslowiowej kociej gracji :/ gdy rosliny w doniczkach nabieraja juz wygladu zawsze znajdzie sie jakis, co przestraszy sie muchy i uciekajac w poplochu zwali doniczki, hurtowo wszystkie zeby nie bylo :/ . no i trzeba zaczynac wszystko od poczatku ale jak tak namawiasz ... :) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Awokado 13.09.09, 15:21 A co ci zależy, najwyżej zwali :) Moja nie zwala, tylko wykopuje. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Awokado 13.09.09, 09:04 PS Ja bym zaryzykowała wsadzenie, bo ono jednak ładne jest, skubane, i niekłopotliwe... Tylko szybko rośnie. Mam w domu niespełna dwulatka, ma już wysokość okna prawie że, a gdybym nie zrobiła z niego na ostatnie święta choinki, pewnie byłoby jeszcze większe. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 Re: Awokado 20.09.09, 07:53 Zastanawia mnie, dlaczego trzeba pestke przechlodzic skoro drzewo awokadowe rosnie w strefie bezmroznej. Ot, zagadka.... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Awokado 20.09.09, 09:32 Nie trzeba, nieprzechłodzona też kiełkuje, ale wychodzi, że przechłodzona kiełkuje szybciej. Może jakiś zapas ewolucyjny :) Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 Re: Awokado 20.09.09, 19:01 Czy ktos robil porownania czasu kielkowania zmarznietej i niezmarznietej pestki? Nigdzie takich wiadomosci nie znalazlam, a szukalam. Bo cos mi sie to wydaje malo prawdopodobne. To nie tulipan.;) Wiadomo, ze wyjatkowo zle znosza zimno. Ponizej 10*C drzewo zaczyna marniec. Mysle, ze to dotyczy wszystkich jego czesci, w tym i pestki. Po drodze znalazlam ladny filmik. Moze ktos skorzysta. www.wikihow.com/Plant-an-Avocado-Tree Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: Awokado 20.09.09, 22:12 Stratyfikacja (bo tak to sie fachowo zwie) jest zabiegiem prowadzącym do przerwania stanu spoczynku nasion polegającym na traktowaniu ich przez określony czas chłodem lub na przemian chłodem i ciepłem, przy odpowiedniej wilgotności i dostępie powietrza. czyli nie chodzi tu o zimno jako takie tylko o zmiane warunkow, zeby nasiono szybciej wykielkowalo. niektore nasiona sie nacina badz sciera im wierzchnia warstwe albo wrecz traktuje ogniem, zeby naruszyc lupine. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkink3 Re: Awokado 20.09.09, 22:33 Zgoda. Tylko avocado, jako niezwykle chetne do wspolpracy nasionko takich zabiegow nie wymaga. Do sekwoi mu daleko;) W sieci jest co niemiara opisow jak to nabita na wykalaczki zawieszona nad szklanka z woda pestka piorunem wypuszcza korzonek z jednej a lodyzke z drugiej strony. Wlasnie ze wzgledu na tempo a i walory wizualne, avocado jest ulubionym przez amerykanska dziatwe szkolna nasionkiem do eksperymentowania. Tak jak w Polsce swego czasu fasola Jas. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Awokado 21.09.09, 09:21 Jest, i ni cholery nie rozumiem, po co im te wykałaczki, no ale zawsze mówię, że Amerykanie mają narąbane. Teorię, która mówi, że to tropikalne i że nie sekwoja, znam. A praktyka pokazała, że awokado leżące przez zimę, a było do -30, tyle że śnieżnie, na wierzchu kompostu i wsadzone do doniczki kiełkuje po 2 tygodniach, a nieprzetrzymane po dwóch miesiącach. Co ci poradzę, z faktami nie będę polemizować. Podzieliłam się ciekawostką, wcale nie zamierzam tworzyć ogólnej teorii kiełkowania awokado. Odpowiedz Link Zgłoś
leloop Re: Awokado 21.09.09, 20:52 natury nie przeskoczysz :) widac nawet nieskomplikowane awokado lubieje jak mu tylek na mrozie wymarznie ;) a my mozemy sie tylko z tego cieszyc :) szkoda tylko, ze te nasze doniczkowe nie zaowocuja, mniam :? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Awokado 22.09.09, 09:19 Mniam :) A kto je tam wie, moje niespełna dwuletnie jest już wysokości okna, a byłoby jeszcze wyższe, gdybym go nie przerabiała na choinkę, i dalej rośnie jak dzikie. To może i zaowocuje... Ale bym się zdziwiła :) Odpowiedz Link Zgłoś