enith
27.03.10, 16:53
Rośliny kupione, góra kompostu przyjedzie dziś, jestem, a w zasadzie byłam, gotowa do sadzenia moich roślin cieniolubnych. Wczoraj przekopaliśmy z mężem rabatę i, niestety, jest gorzej, niż sądziłam. Glina gliną pogania, a na niej stojąca woda. Częściowo winna jest pogoda (mokry sezon) oraz moje nie działające prawidłowo rynny, które w czasie deszczu urządzają mi wodospad wprost na rzeczoną rabatę (rynny będą czyszczone w przyszłym tygodniu). Jednakże nawet w czasie sezonu suchego na tej rabacie jest zawsze mokro, a przynajmniej wilgotno. Kupiłam kompost i piach i dziś będę ostro zasuwać w celu poprawy drenażu. Co poza dodaniem kompostu i piachu do istniejącej gliny mogę jescze zrobić w celu polepszenia odpływu wody? Dodam, że obok rabaty mam nowo zamontowaną rurę drenującą, która zasadniczo powinna nadmiar wody odprowadzać. Nie robi tego jednak, bo glina jest tak niesamowicie zbita, że woda nie daje rady wsiąknąć do tej rury. Czy pozostało mi tylko przekopywanie ziemi, rozluźnianie gliny i dodawanie piachu/kompostu? Jak głęboko mam kopać?