Dodaj do ulubionych

Ależ będzie exodus

18.10.21, 10:57
O ile Polska nie zostanie otoczona szczelnym płotem, za parę lat zaliczy największy drenaż mózgów w historii, przy nim exodus emigracyjny z lat 2005-2007 będzie wyglądał jak wycieczka zakładowa.
Trend demograficzny jest nieodwracalny - wzrośnie liczba niepracujących z powodu wieku.
Trend dystrybucji kasy również jest jednokierunkowy - stali beneficjenci zasiłków będą obciążać pracujących.
Trend redukcji usług publicznych również - przy PiS - wydaje się trudny do zahamowania.

W mojej i w wielu innych podobnych bańkach, w tej chwili tysiące rodziców programują dzieci pod kątem zawodowych wyjazdów za granicę i nastawienie, że nie ma sensu tu zostawać, wydaje się dość powszechne.
Tym razem nie będą wyjeżdżać grupy ściganych przez komorników, bezrobotnych od lat, bez znajomości języka, wyrwanych z małych miejscowości.
Obecna klasa średnia i aspirujacy do klasy średniej, dziko inwestują w edukację dzieci, żeby te nie musiały zaczynać od przetwórni ryb czy kebaba u Turka - wyjadą z dyplomami inżynierów, kompetentni językowo, już obyci za granicą, po stażach i stypendiach etc.
Szkolne kodowanie patriotyzmu w wersji romantycznej i poświęcenia dla ojczyzny raczej ich nie zatrzyma, a odpowiedzialności za stan kraju nie wezmą.
Taka refleksja po kilku rozmowach.

A, gdyby komuś chciało się przeczytać, polecam wywiad o wykorzystaniu konfliktu klasowego do wygrywania wyborow.
www.google.com/amp/s/www.tokfm.pl/Tokfm/7,103087,27655348,gniew-z-trzewi-kontra-rytualne-oburzenie-edwin-bendyk-o-napieciach.amp
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:00
      Ostatni gasi światło.
      • tt-tka Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:25
        berdebul napisała:

> Ostatni gasi światło.

O ile jeszcze bedzie swiatlo... pracownicy elektrowni tez wyjada tongue_out
      • klaviatoorka1 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 15:42
        światło zgasimy już wcześniej, z powodu niebotycznych rachunków za energię.
    • daniela34 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:02
      Dodajmy do tego, że obecnie studiowanie w innych krajach unijnych (Wielka Brytania przestała być finansowo osiągalna dla większości) to nie jest jakiś ewenement. Młodzi albo wyjadą z dyplomami, albo wyjadą z maturą- na studia. I podejrzewam, że nie wrócą. Zostaną tam, gdzie studiowali albo pojadą dalej, ale nie wrócą do dzięcieliny i gryki.
      • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:04
        Dokładnie. Studia, staże, wyjazdy wakacyjne typu Work and Travel są w zasięgu, wyjeżdżają lub już wyjechali ich starsi koledzy, kuzyni etc.
      • runny.babbit Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:17
        Dlatego trzeba jak najszybciej opuścić UE, żeby młodzi nie mogli tak łatwo uciec.
        • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:20
          I tak wyjadą - ich rodzicec są na tyle dobrze ustawieni, że znajdą dojścia i kasę na łapówki.
        • chicarica Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:52
          Nie zapomnijcie o odebraniu paszportów.
          • snakelilith Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:09
            Do tego trzeba mocnej dyktatury. Nawet w PRL-u można było wyjeżdżać w pewnych okolicznościach. Mnie udało się na zaproszenie. Ale nie mam żadnych wątpliwości, że pisowska Polska może wprowadzić ograniczenia wyjazdów z dnia na dzień. Już tyle rzeczy przeszło, o których się mówiło, że nie przejdą. Prostesty społeczne nie robią na tym rządzie żadnego wrażenia.
      • kotletymielone5 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 19:20
        Ale piszesz z pogardą i wyższością o tej dzięcielinie i gryce. Twoi przodkowie oddawali życie za to, żebyś nie musiała wzrastać w 17 SSR. Szybko się zapomina
        • daniela34 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 19:25
          Owszem, oddawali życie i zostali przez swoje państwo koncertowo oszukani i wykorzystani. Nie oczekuję od przyszłych pokoleń, że będą powtarzać te same zachowania. Skoro państwo źle traktuje swoich obywateli, należy takie państwo olać. Fajnie, że młodzi mogą.
        • kotletymielone5 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 19:25
          I jeszcze .... dzięcielina i gryka Ci śmierdzi, bo Twoim zdaniem Twój kraj to kraj przegrywów, ale np. Guy Fawkes Day i inne XIX poematy (nie wiem, co tam się czyta, nie jestem na bieżąco) to cóż, taka tradycja, naturalnie of kors, trzeba obchodzić, bo to takie dziedzictwo, etc.? tak?
          • daniela34 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 19:27
            Nic mnie nie obchodzi Guy Fawkes Day.
          • yuka12 Re: Ależ będzie exodus 20.10.21, 16:19
            Daniela mieszka w Polsce 😄.
    • andaba Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:03
      Jedna uwaga - z małych miejscowości wyjeżdżają najszybciej.
      Z mojej klasy licealnej w Polsce zostało kilka osób (a było nas 40).
      • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:08
        Dobra, znam taki Przeworsk, w którym są regularne msze w intencji tych, co wyjechali za pracą, niekończąca się lista nazwisk. Z tym, że większość wyjechała w charakterze working class, do pracy fizycznej, często regularnie sezonowej, bo jak zamknięto cukrownię i stację przeładunku, to umarła cała okolica.
        Teraz piszę o innej grupie.
        • wkswks Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:38
          Ja nie rozumiem, czemu niemtorzy wracają. Ale mniejsza o to. Znacznie lepiej sobie poradzą rzemieślnicy niz robiący studia w pl. A moze nie tyle
          Łatwiej l, co szybciej. Im uznają uprawnienia z marszu.
          • 152kk Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:07
            Żeby pracować jako "inżynier" w wielu krajach nie musisz mieć żadnych "uznanych uprawnień" Dyplom wyższej uczelni wystarczy (a czasem i to niepotrzebnewink
            • bi_scotti Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 14:14
              152kk napisała:

> Żeby pracować jako "inżynier" w wielu krajach nie musisz mieć żadnych "uznanych
              > uprawnień" Dyplom wyższej uczelni wystarczy (a czasem i to niepotrzebnewink

A mozesz napisac, w ktorych krajach? Pytam bez zadnej zlosliwosci - honestly nie wiem, nie znam takich krajow a wszak ematka zawsze uczy smile Wyjatek: wszelkiej masci IT/computer engineers ale tez ich jest akurat naprodukowanych po swiecie "jak mrowkow".
              I tak przy okazji, z tego, co widze wokol siebie, to juz teraz a w najblizszych latach bedzie to roslo brakuje glownie trades people. Ciekawe jak to bedzie dalej ... W najblizszych latach na decyzje o adresie bedzie pewnie bardziej wplywal climate niz profession czy education. Life.
              • te_de_ka Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 15:58
                Francja, Niemcy, Austria - znam z imienia i nazwiska oraz z osobistych kontaktów wiele takich inżynierek i inżynierów. Języka uczą się już po rozpoczęciu pracy za granicą. Znam też przypadki "zjazdów" do Polski na kilka m-cy lub lat i ponownych wyjazdów. Nie mówię o inżynierach IT, tylko o architektach i pokrewnych zawodach.
                • wkswks Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 18:12
                  W branżach technicznych w których nie ma
                  Kontaktu z klientem, nie musisz znać języka. Ja mowię bardziej o różnicach merytorycznych w nauczaniu. I tak, w Niemczech musisz zaczynać jako praktykant. Twoje dziecko powinno studiować za granica, zeby rynek nie robił im pod górkę.
        • kotletymielone5 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 19:26
          Jakoś nie czuję żalu w tym co piszesz...
      • allijja Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:35
        no akurat z twojej klasy to chyba "wyjeżdżali" wcześniej...Jakos tak razem z "Naszą klasą" Kaczmarskiego...
        Były inne okolicznosci raczej.
        Natomiast bez wątpienia dzis mlodzi ludzie sa dobrze wykształceni i powinni znac podstawowy jezyk pt. angielski. Tak, jak my kiedys znalismy rosyjski.
        Dziwie sie niezmiernie, jak słyszę, ze niektorzy mlodzi ludzie mówią, że "kiepsko"...przeciez mają darmową nauke w szkole i naprawde trzeba złej woli zeby sie nie nauczyc. Szczególnie że wiekszosc gier (ulubione zajecie mlodziezy szczególnie meskiej) wymaga znajomości.
        Moich synow od zawsze namawiałam na wyjazd z tego kraju. Jeden syn jest "tradycyjnie rodzinny" i nie chciał wyjeżdżać z Polski. Ale pracuje w korporacji za granica (zdalnie), nie zagranicznej. W każdej chwili moze sie przenieśc. Drugi syn mocno siedzi w środowisku zawodowo zwiazanym z całym światem i choc pracuje w Polsce to nie miałby żadnego problemu, zeby pracować poza Polska. Obaj doskonale znaja j. angielski.
        Jeden syn pomagał mi (jezykowo) w sprawach urzedowych za granicą, drugi syn na co dzień prowadzi rozmowy po ang. z całym światem (też z racji zawodu).
        Żadnego problemu zeby wyprowadzić się w jednej chwili z kurduplstanu.
        • dyzurny_troll_forum Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:42
          allijja napisała:

> Dziwie sie niezmiernie, jak słyszę, ze niektorzy mlodzi ludzie mówią, że "kieps
          > ko"...przeciez mają darmową nauke w szkole i naprawde trzeba złej woli zeby sie
          > nie nauczyc. Szczególnie że wiekszosc gier (ulubione zajecie mlodziezy szczegó
          > lnie meskiej) wymaga znajomości.

Tak to było dwadzieścia lat temu, teraz wszystko spolonizowane...
          • allijja Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:53
            >Tak to było dwadzieścia lat temu, teraz wszystko spolonizowane...

To chyba nie jestes mocno w temacie...i świecie graczy
            Jest wiele gier "międzynarodowych" gdzie tworzy sie zespoły z innymi (na całym świecie), rywalizuje z nimi, i trzeba rozmawiac z ludźmi właśnie po angielsku.
            • bywalec.hoteli Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:18
              dużo młodych zna ang
        • bywalec.hoteli Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:38
          Allijja, w jakiej branży pracują synowie?
          • allijja Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:01
            jeden jest informatykiem. Robi "chmury".
            Drugi syn był zapalonym graczem od wieku nastolatkowego, chciał zostać graczem zawodowym. Dziś pracuje w dużej firmie i miał swój spory udział w niedawnej premierze gry.
            • bywalec.hoteli Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:19
              czyli obaj w branży IT:internetowej
              no ale bombelki ematek nie tylko w tych wykształcone
              • allijja Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 16:08
                niemniej w kazdej szkole jest j.angielski.
                Ten głównie liczy sie w znalezieniu pracy bo nawet kelner czy pokojowka hotelowa (wykształcenie niepotrzebne) nie dogada się po polsku w świecie.
            • esperantza Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 20:29
              Podpowiedz jak się zostaje graczem zawodowym ?
              • savignonblanc Re: Ależ będzie exodus 19.10.21, 11:01
                Zaczyna się od rodziców, którzy grać pozwalają wink
    • spanish_fly Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:05
      Tak będzie. sad
    • lauren6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:12
      To są po prostu kwestie godnościowe.
      Nie chcę, żeby moje dzieci zakładały rodziny w kraju, gdzie państwo zmusza kobietę do urodzenia dziecka bez głowy.
      Nie chcę, żeby moje dzieci, jeśli okażą się LGBT+, żyły w ciągłym strachu przed przemocą ze strony obszczymurów.

Córka od 4 klasy ciągnie 2 języki obce na kursach. Mam w nosie czy będzie mieć czerwony pasek, czy nie. Liczą się oceny z przedmiotów egzaminacyjnych. Cały czas jej powtarzam, że nie może zakładać, że w przyszłości będzie żyć w Polsce, więc języki musi znać.

Szczerze mówiąc nie wykluczam, że w ciągu najbliższych kilku lat zdecydujemy się na emigrację całą rodziną.
      • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:16
        Kwestie godnościowe mam bardziej w dupie, generalnie. Patrzę na kwestie opłacaności i stanardu życia w zestawieniu z obciążeniami, i wychodzi mi, że dzieciom prędzej czy później będzie opłacało się wyjechać, żeby nie miały na karku 3 emerytów, KRUS-owca i bezrobotnej zawodowej Karyny z bombelkami.
        • lauren6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:27
          I tu się mylisz. Depresja jest śmiertelną chorobą. Utrzymywanie 40 emerytów i Karyn, nie.
          • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:30
            Na depresję są prochy, a byt określa świadomość. Pauperyzacja i równanie w dół nie pomogą na poziom zadowolenia z życia, raczej.
            • lauren6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:33
              > Na depresję są prochy

Nie rozśmieszaj mnie. Nie masz pojęcia o tej chorobie.

Ja wiem, że jesteś robotem bez uczuć wyższych. Postaraj się teraz wyobrazić sobie, że nie każdy tak ma.
        • hanusinamama Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:48
          BO ty masz synów Triss. Ja mam 2 córki inaczej patrzę na sprawę aborcji w Polsce.
          • chatgris01 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:53
            Triss ma syna i córkę.
            • 152kk Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:09
              Ale nie za bardzo ma wyobraźnię wykraczającą poza jej własny wewnętrzny świat. Może jej córka natomiast taką wyobraźnię mieć (młodzi ludzie często mają) i mieć problem bardziej z udupieniem kobiet niż z kasą.
          • cosmetic.wipes Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:12
            Sprawa aborcji nie jest godnosciowa, tylko zalicza się do komfortu, poczucia bezpieczeństwa i zadowolenia z życia.
            • kropkaa Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 23:51
              Brak możliwości terminacji ciąży w wadami letalnymi to barbarzyństwo w czystej postaci. Jeśli zaś taki płód przeżyje poród i trafi pod aparaturę, od której nikt go nie odłączy, to zaczyna się piekło za życia. Nie tylko dla matki, ale dla całej rodziny.
        • jadwiga1350 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 18:57
          triss_merigold6 napisała:

> Kwestie godnościowe mam bardziej w dupie, generalnie. Patrzę na kwestie opłacan
          > ości i stanardu życia w zestawieniu z obciążeniami, i wychodzi mi, że dzieciom
          > prędzej czy później będzie opłacało się wyjechać, żeby nie miały na karku 3 eme
          > rytów, KRUS-owca i bezrobotnej zawodowej Karyny z bombelkami.

Tak sądzisz? A czy Ciebie ktoś nie ma na karku? Piszesz na forum w godzinach pracy. Czyżby to była zwykła synekura, nikomu tak naprawdę niepotrzebna?
          • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 19:08
            Coś Cię urazilo?
      • daniela34 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:37
        Ja mam w bliskim otoczeniu takie kombo: wybitnie zdolny (z olimpiadą międzynarodową na koncie) dzieciak LGBT. Wszystkim bogom dziękowali za okres przejściowy Brexitu, bo załapał się jeszcze na studia w UK na preferencyjnych warunkach. Otrząsnął proch z sandałów na lotnisku.
        Nie nazwałabym tego nawet kwestiami godnościowymi. To jest raczej zwyczajnie kwestia bezpieczeństwa i nie bycia obywatelem drugiej kategorii.
        • hanusinamama Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:49
          Dokładnie. Ja mam 2 córki i dla mnie to jest kwestia ich ezpieczeństwa jeżeli chodzi o aborcję np.
          • lauren6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 15:03
            Aborcję da się załatwić. To nawet nie kwestia pieniędzy, bo w razie czego fundacje pomogą. Ale zanim do tego dojdzie kobieta jest przeczołgana, traktowana jak potencjalna morderczyni. To kwestia godności, traktowania jak człowieka, a nie jak niewolnika własnego brzucha.
            • runny.babbit Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 15:18
              Aborcja to nie problem gdy od początku wiesz że chcesz usunąć. Gorzej jak chcesz mieć dziecko ale np. okazuje się że jest chore. A leczenie grozi poronieniem, kto się podejmie? Albo jak trzeba będzie wybierać życie matki czy płodu, wiesz na jakiego oszołoma trafisz w szpitalu? Może takiego co w imię religii wyśle cię prosto do nieba, bo życie poczęte jest najważniejsze.
              • mamamisi2005 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 19:50
                To nie jest kwestia religii i oszołoma lub nie, tylko tego, że nikt lub prawie nikt nie będzie chciał ryzykować odpowiedzialności karnej
                • runny.babbit Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 21:24
                  To może być oszołom albo wystraszony, dla pacjentki jeden pies.
      • kotletymielone5 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 19:28
        krzyżyk na drogę.... sweet dreams.... pogadamy za 20 lat
    • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:12
      Zastanowiłam się nad płotem. Ponieważ w tym kraju mnóstwo rzeczy da się załatwić, w razie odgórnych ograniczeń, ci przynajmniej średnio ustawieni zapłacą odpowiednie łapówki i wypchną bombelki.
      • alicia033 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:22

> zapłacą odpowiednie łapówki i wypchną bombelki.

Tylko wiesz, wypchnąć stąd to jedno, mieć możliwość legalnej pracy po drugiej stronie muru to inna rzecz. Nawet z wykształceniem (może pomijając zawody medyczne) niekoniecznie możecie być za parę lat tam mile widziani.
        • swinka-morska Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:25
          alicia033 napisała:

> triss_merigold6 napisała:
          >
          > > zapłacą odpowiednie łapówki i wypchną bombelki.
          >
          > Tylko wiesz, wypchnąć stąd to jedno, mieć możliwość legalnej pracy po drugiej s
          > tronie muru to inna rzecz. Nawet z wykształceniem (może pomijając zawody medycz
          > ne) niekoniecznie możecie być za parę lat tam mile widziani.

Nie bardzo widzę opcję, żeby starzejąca się Europa nie chciała młodych, wykształconych, białych, z podobnego kręgu kulturowego. Będą chcieli, zawsze mogą otworzyć rynek pracy dla "wybranych narodowości" po polwypierpolu.
          • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:28
            Ci Polacy to ten podobny krag kulturowy?😃😃😃
            • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:34
              Najma, nie rozmawiamy teraz o zdesperowanych emigrantach z popegeerowskich wiosek czy Ostrowca Świętokrzyskiego, rekrutowanych przez ciut cwańszych rodaków do półniewolniczej pracy i śpiących na kupie w barakach.
              Rozmawiamy o młodzieży, która w Europie czuje się dobrze, jest kompetentna językowo, wykształcona lub w trakcie kształcenia za granicą.
              • bigimax4 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:37
                Najma, nie rozmawiamy teraz o zdesperowanych emigrantach z popegeerowskich wiosek czy Ostrowca Świętokrzyskiego, rekrutowanych przez ciut cwańszych rodaków do półniewolniczej pracy i śpiących na kupie w barakach.

ty i ten twoj prosty/prostacki sposob widzenia swiata , w ciagu 15 lat zdecydowana wiekszosc nie robi polniwolniczej pracy i nie spia na kupie w barakach
                wiekszosc spi w swoich domach czy mieszkaniach
                • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:39
                  Jasne, w ogóle temu nie zaprzeczam. Tyle, że celem jest by obecna młodzież zaczynała z innego poziomu.
                  • chicarica Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:56
                    Pażywiom, uwidim. W razie czego będziemy Wam pomagać na miejscu.
                    • dyzurny_troll_forum Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:12
                      chicarica napisała:

> Pażywiom, uwidim. W razie czego będziemy Wam pomagać na miejscu.

10 000 / 10

Wyślij mi śpiwór!
                • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:41
                  bigimax4 napisał:

> ty i ten twoj prosty/prostacki sposob widzenia swiata , w ciagu 15 lat zdecydow
                  > ana wiekszosc nie robi polniwolniczej pracy i nie spia na kupie w barakach
                  > wiekszosc spi w swoich domach czy mieszkaniach

Bo jej satry wyjezdzal ze sloikami plytki ukladac, i ona mysli ze wszyscy tak robia. Jej sie wydaje ze ludzie z jej mentalnoscia wychowaja pokolenie ktore bedzie czulo sie normalnie na tzw zachodzie.
              • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:39

> Rozmawiamy o młodzieży, która w Europie czuje się dobrze, jest kompetentna języ
                > kowo, wykształcona lub w trakcie kształcenia za granicą.

😃😃😃😃 tak dobrze sie czyje jak ty z twoim ograniczonymi horyzontami i mentalnoscia typowego zascianka w pl? Takich jak ty jest w pl wiekszosc, zadne wyksztalcenie nie pomoze pomijajac juz ze wiekszosc zadnych uniwerslanych ani pozadanych kierunkow nie bedzie studiowac. Ludzie wychowani przez rodzicow z taka mentalnoscia jak twoja nie pasuja do swiata zachodniego.
                • hanusinamama Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:51
                  NO ty za to jesteś przedstawicielką polskiego zaścianka w UK. Rozumiem ze ty to ten zachód? Rozbawiłaś mnie do łez (przecieram łzę...)
                • kotletymielone5 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 19:31
                  😃
            • swinka-morska Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:44
              ritual2019 napisał(a):

> Ci Polacy to ten podobny krag kulturowy?😃😃😃

Tak, czegokolwiek by o Polakach nie powiedzieć (en masse) są jednak bliżej Europy niż emigracja azjatycka czy afrykańska.
              • hanusinamama Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:52
                Przeciez najma to jest własnie emigrantka...i ona twierdzi,z e jest bardziej zachodnia (emigrowała za chlebem) niż dobrze wykształcone dzieciaki smile Zabawne
              • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:54
                swinka-morska napisała:

>
                > Tak, czegokolwiek by o Polakach nie powiedzieć (en masse) są jednak bliżej Euro
                > py niż emigracja azjatycka czy afrykańska.

Tak sie wydaje wiekszosci Polakow, problem w tym ze mentalnie bardzo sie roznia.
              • chicarica Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:29
                Mapę World Values Survey widziała? Gdzie się tam Polska znajduje? Bynajmniej nie blisko Europy Zachodniej. Turcja i Iran na tej mapie jest bliżej niż np. Norwegia.
          • alicia033 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:31
            swinka-morska napisała:

> Nie bardzo widzę opcję, żeby starzejąca się Europa nie chciała młodych, wykształconych, białych, z podobnego kręgu kulturowego.

Nie?
            To popatrz sobie na Szwajcarię czy GB po brexicie.

Btw. pisanie o "białych" świadczy o tym, jak daleko jesteś od zachodnioeuropejskiego kręgu kulturowego.
            • swinka-morska Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:41
              alicia033 napisała:

> swinka-morska napisała:
              >
              > > Nie bardzo widzę opcję, żeby starzejąca się Europa nie chciała młodych, w
              > ykształconych, białych, z podobnego kręgu kulturowego.
              >
              > Nie?
              > To popatrz sobie na Szwajcarię czy GB po brexicie.
              >
              > Btw. pisanie o "białych" świadczy o tym, jak daleko jesteś od zachodnioeuropejs
              > kiego kręgu kulturowego.

Och nie, świadczy tylko o tym, że anonimowo na forum mogę napisać to co działa w sposób niewypowiedziany wprost - w całej Europie. Sam kolor skóry nie wystarczy do niczego, ale jeśli będzie mowa o młodych, dobrze wykształconych i znających język(i) - to owszem, kolor skóry plus krąg kulturowy będą działały na korzyść emigrantów z PL.
            • profes79 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:01
              GB po brexicie już płacze, że w zasadzie to brakuje im wykwalifikowanych pracowników i zaczyna coraz bardziej. 15 lat temu jak byłem w UK dosyć szybko stwierdziłem, że konkurować w sektorze czysto fizycznym nie ma sensu, bo konkurencja Pakich i innych jest za duża i stwierdziłem, że trzeba wykorzystać komunikatywny język i sprawną obsługę komputera. W jednej z agencji gdzie na początku szukałem pracy dostałem ankietę, gdzie były pytania typu "którą literą alfabetu jest d" albo "czy 4 jest liczbą parzystą". Wyraz mojej twarzy musiał powiedzieć wszystko, bo babka pospieszyła z zapewnieniem, że mogę od razu przejść do kolejnych stron bo to na potrzeby ludków, którzy czasami ledwo potrafili czytać czy pisać w alfabecie łacińskim.
              Szukanie roboty chwilę trwało, ale jak się zaczepiłem to przepracowałem jako admin clerk do końća pobytu w UK.
              Szwajcaria ma trochę inną sytuację; oni póki co niedoboru pracowników nie odczuwają to mogą sobie pozwolić na niezwykle ostre restrykcje. Kilka innych państw na świecie (np. Kanada czy Australia) także ma bardzo ostrą politykę migracyjną - przynajmniej póki nie brakuje im pracowników średniego i wyższego szczebla (bo w magazynie gdzie pracowałem pickerem (czyli pracownikiem magazynu) mógł być każdy; do pracy w biurze jednak nie każdy się nadawał. A nie było to nie wiadomo jakie stanowisko - ot, zwykły pracownik administracyjny.
              • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:08
                profes79 napisał:

> GB po brexicie już płacze, że w zasadzie to brakuje im wykwalifikowanych pracow
                > ników i zaczyna coraz bardziej.

Brakuje niezbyt wykwalifikowanych wlasnie, pracownikow fizycznych glownie, sektora rolniczego, kierowcy lorries, pracownikow sektora health care zwlaszcza najnizszego poziomu.
                • hanusinamama Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:12
                  Moze w twoim środowisku. Ja ci moge powiedziec kogo brakuje u moich klientów. Juz pomijam, ze mało kto dzisiaj by tam chciał emigrowac. To jest chyba ostatni kraj na mojej liście.
                • profes79 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:14
                  Zarówno kierowców ciężarowych jak i pracowników sektora ochrony zdrowia nie nazwałbym "niezbyt wykwalifikowanymi".
                  • bigimax4 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:19
                    Zarówno kierowców ciężarowych jak i pracowników sektora

teraz kandydaci na kierowcow nie beda cofac na egzaminie ,
                    tytanem intelektu do krecenia fajara tez nie musisz byc
                  • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:23
                    profes79 napisał:

> Zarówno kierowców ciężarowych jak i pracowników sektora ochrony zdrowia nie naz
                    > wałbym "niezbyt wykwalifikowanymi".
                    >
                    Zeby byc kierowca lorry nie trzeba studiow, to nie sa ludzie z jakimis wielkimi kwalifikacjami, podobnie jak pracownicy fizyczni sektorow rolniczych czy przetworczych. Carers tez nie.
                    • profes79 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:30
                      Zrób prawo jazdy na ciężarówkę to pogadamy.
                      • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:43
                        profes79 napisał:

> Zrób prawo jazdy na ciężarówkę to pogadamy.
                        >

To jaki to kierunek studiow trzeba miec?
                    • melikles Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:31
                      Jak ktoś kiedyś powiedział: dobry kierowca jest wart 10 pracowników biurowych, hydraulik jest ich wart 50-ciu....
                    • princesswhitewolf Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:32
                      >Zeby byc kierowca lorry nie trzeba studiow,

nie studiow ale kurs ( HGV/ LGV) trzeba zrobic i egzamin zdac a to kosztuje do ok £2k . Category E prawo jazdy na wielkie Tiry a category C na mniejsze. Testy medyczne trzeba zrobic i Certificate of Professional Competence (CPC)
                      • princesswhitewolf Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:35
                        do benzyny przewozenia tez trzeba ADR kurs
                        • hanusinamama Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:03
                          Który trzeba przechodzić regularnie, nie raz.
                          • princesswhitewolf Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 14:52
                            >Który trzeba przechodzić regularnie, nie raz.

otoz to, i medical tez
                    • hanusinamama Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:02
                      Najma mysle ze kierowca ciężarówki z papierami na ADR ma wieksze kwalifikacje niż ty smile
                      • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:21
                        hanusinamama napisała:

> Najma mysle ze kierowca ciężarówki z papierami na ADR ma wieksze kwalifikacje n
                        > iż ty smile
                        >
                        I ty. 😃😃😃
                        Nie ma czegos takiego jak uniwerslne kwalofikacje osobko z polska zasciankowa mentalnoscia. Zrobienie kwalifikacji, odpowiednich kursow do prowadzenia lorries to nie rocket science i doktoratu nie wymaga.
                        • hanusinamama Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:26
                          Nie mow tego firmom ktore obsłuhguje bo m.in. szkoę kierowców z zakresu ADR. Jak sie wyda ze mają oni ode mnie wyższe kwalifikację może być cienko.
                          To ze zawód nie wymaga doktoratu nie znaczy ze nie jest wysoko wykwalifikowanym pracownikiem, Ale miło ze doceniasz moj doktorat.
                    • bi_scotti Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 14:39
                      ritual2019 napisał(a):

> Zeby byc kierowca lorry nie trzeba studiow, to nie sa ludzie z jakimis wielkimi
                      > kwalifikacjami, podobnie jak pracownicy fizyczni sektorow rolniczych czy przet
                      > worczych. Carers tez nie.

Brak studiow nie jest rowny z brakiem edukacji zawodowej, ktora w wielu professions wymaga mniej-wiecej/prawie tyle lat, co edukacja uniwersytecka - zeby byc naprawde qualified welder czy bricklayer, czy chef, czy ... mnostwo innych occupations "bez studiow" potrzeba zainwestowac czas w nauke & experience. Nawet do sezonowych prac w rolnictwie farmers preferuja zatrudnianie doswiadczonych pracownikow niz tych, ktorzy maja to robic pierwszy raz, bo oczywistym jest, ze zanim sie naucza to bedzie po sezonie. I jesli takiego robotnika ma sie 1 czy 2 na grupe 20 badz wiecej, to no problem - inni pomoga, poducza, pick-up, co on nie bedzie w stanie. Ale jesli by mial zatrudnic samych "new blood", to by z torbami poszedl.
                      Of course, wciaz jest mnostwo pozycji dla ludzi bez wyksztalcenia i doswiadczenia, ale te najczesciej (w developed countries) to zrodlo part-time/extra dochodu dla students czy innych osob in transition. Tam, gdzie (jednak!) potrzebna jest wiedza, experience a czesto i jakas forma license (chocby i na to prowadzenie trucks), pracownik staje sie rownie (a czasem bardziej!) wartosciowy niz engineer czy accountant, co zreszta w tym momencie widac wyraznie w UK. Life.
                      • yuka12 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 14:58
                        Zgadza się. W UK w ciągu ostatnich lat regularnie rosną wymagania w zawodach typu elektryk czy hydraulik, ale też w sosunku do pracowników domów opieki czy kierowców zawodowych. Czyli coś czego Najma nie ogarnia - to nie są prace dla ludzi bez wiedzy czy chęci dokształcenia, doświadczenia i dobrych kompetencji językowych. Zresztą wzrastające wymagania (ale nie pensje) przyczyniły się do obecnych wakatów. Wygodniej jest sprzątać w caravan parku niż być opiekunem, lepiej być kierowcą w małej firmie niż siedzieć w TIRze. Teraz w UK najbardziej brakuje właśnie tych low pay qualified workers. Za to na 1 miejsce biurowe wpływa i 70 aplikacji 😀.
                        • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 15:50
                          yuka12 napisała:

> Zgadza się. W UK w ciągu ostatnich lat regularnie rosną wymagania w zawodach ty
                          > pu elektryk czy hydraulik, ale też w sosunku do pracowników domów opieki czy ki
                          > erowców zawodowych. Czyli coś czego Najma nie ogarnia -

Najma ogarnia wiecej niz yuka. Nie porownuj zawodu elektryka czy hydraulika z carer. Carers sa zazwyczaj osoby bez kwalifikacji, czesto z bardzo slabym angielskim, choc ostatnio wymaga sie jakiegos basic oraz NVQ (nadal w Anglii tak sie nazywa) level 2 ale to glownie NHS. Kierowcy, kurierzy, pracownicy rolni, przetworstwa w wiekszosci nie wymagane sa kwalifikacje.
                          A carers barkuje bo to ciezka, stresujaca i slabo platna praca. Carers z ambicjami zostaja nurse, a reszta popracuje troche i albo przechodzi na bank staff albo odchodzi. Podobnie z brakiem kierowcow lorries, kiepskie place i warunki pracy powoduja ze ludzie tego nie chca. Dlatego braki sa dobre bo poprawia warunki pracy i place.
                      • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 15:04
                        Ty chyba nie sądzisz, że wykształceni i całkiem nieźle ustawieni w Polsce rodzice, wychowują swoje zadbane bombelki, żeby te pracowały w charakterze murarzy czy w ogóle jako blue collars?!
                        • bi_scotti Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 15:14
                          No idea jakie maja ambicje konkretni polsce rodzice konkretnych polskich bombelkow. Jak pokazuje life experience, zycie zwykle takie ambicje weryfikuje, czesto szybko i brutalnie, a i ambicje rodzicow wcale nie zawsze (rzadko?) przekladaja sie na real lives ich dzieci. Nihil novi ... wink Cheers.
                        • yuka12 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 15:30
                          A jakby te wychuchane bombelki CHCIAŁY pracować jako siła robocza?
                          Zamiast skupiać się tylko na jednym zawodzie/kierunku/zawodzie lepiej uczyć się przy okazji różnych umiejętności, bo w dzisiejszym świecie "czyste" dyscypliny już raczej nie istnieją. Poza tym w życiu może się różnie zdarzyć i dobrze mieć tego świadomość i być otwartym na ewentualne zmiany, także zawodu.
                      • riki_i Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 16:33
                        bi_scotti napisała:

> Of course, wciaz jest mnostwo pozycji dla ludzi bez wyksztalcenia i doswiadczen
                        > ia,

W agencjach towarzyskich zasadniczo wolą bez doswiadczenia. Gdzie indziej niekoniecznie.
                • yuka12 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:58
                  Obecnie pracownicy ochrony zdrowia i opieki społecznej Muszą się kwalifikować (nawet sprzątaczki), dlatego m.in. tyle osób odchodzi/nie zatrudnia się. Od przyszłego roku WSZYSCY pracujący w opiece społecznej będą musieli się rejestrować i w od różnieniu od recepcjonistek i administratorek w szkołach muszą w związku z tym zaliczyć określone kursy i szkolenia oraz co 3 lata demonstrować, że nadal się doszkalają i rozwijają, żeby móc pracować w zawodzie. A wszystko za płacę minimalną lub zbliżoną, bez premii, bonusów, prywatnych ubezpieczeń i owocowych czwartków.
                  • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:04
                    yuka12 napisała:

> Od przyszłego roku WSZYSCY pracujący w opiece społecznej będą musieli się rejestrować
                    > i w od różnieniu od recepcjonistek i administratorek w szkołach muszą w związku
                    > z tym zaliczyć określone kursy i szkolenia oraz co 3 lata demonstrować, że nad
                    > al się doszkalają i rozwijają, żeby móc pracować w zawodzie. A wszystko za płac
                    > ę minimalną lub zbliżoną, bez premii, bonusów, prywatnych ubezpieczeń i owocowy
                    > ch czwartków.

Podaj zrodlo jesli mozesz. Jak na razie NHS (tez nie zawsze) wymaga NVQ level 2 dla carers. Sektor prywatny zatrudnia bez tego. Ciekawi mnie zrodlo tego co napisalas.
                    • yuka12 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:20
                      socialcare.wales/registration
                      A QCF in Health & Care Level 2 wcale nie jest taki prosty, wymaga np. znajomości matematyki i angielskiego na określonym poziomie. Znałam parę osób, które odeszły z pracy, bo nie były w stanie przejść przez Application of Number czy Communication in English. Miejscowi, właśnie ci gorzej wykształceni i czasem po latach pracy jako opiekunowie ludzi starszych.
                      • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:28
                        yuka12 napisała:

> socialcare.wales/registration
                        > A QCF in Health & Care Level 2 wcale nie jest taki prosty, wymaga np. znajomośc
                        > i matematyki i angielskiego na określonym poziomie. Znałam parę osób, które ode
                        > szły z pracy, bo nie były w stanie przejść przez Application of Number czy Comm
                        > unication in English. Miejscowi, właśnie ci gorzej wykształceni i czasem po lat
                        > ach pracy jako opiekunowie ludzi starszych.
                        >
                        Przede wszystkim to jest w Walii a poza tym to jest wolontaryjne . Nie zauwazylam nigdzie informacji zeby mialo byc obowiazkowe.
                        Tak jak napisalam NHS wymaga NVQ Health and social care level 2 minimum ale tez nie zawsze, prywatny sektor nie wymaga, zazwyczaj oferuja mozliwosc zrobienia, kurs trwa 9 m-cy. Trzeba chyba miec special education needs zeby tego nie zrobic.
                        • yuka12 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 14:23
                          "There are three ways to register before registration becomes mandatory for adult care home workers from October 2022" masz w sekcji nt. rejestracji.
                          A jeżelibyś poświęciła z 5 minut swojego cennego wolnego czasu po 15:30, to byś zobaczyła, że QCF to nie tylko siedzenie na kursie, ale też prace pisemne (i zaliczenia) nt. różnych zagadnień z zakresu opieki, a także powiązania wiedzy z praktycznymi umiejętnościami. Nie mówiąc o znajomości różnych prawnych regulacji i orientacji w systemie opieki. Nie jest to oczywiście wielce skomplikowane jak wypełnienie tabeli w Excelu (🤔), wymaga jednak zarówno dobrej znajomości języka w mowie i piśmie jak i umiejętności analitycznego myślenia i refleksji. Piszę o obecnym QCF lub Health & Care Core Qualifications (bo nazwy NVQ już raczej się formalnie nie używa).
                          Obecnie w Anglii zaleca się, aby opiekunowie ludzi starszych się rejestrowali wolontaryjnie, ale i tak wszyscy muszą przejść obowiązkowe szkolenia (w tym ww. QCF).
                          • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 15:00
                            yuka12 napisała:

> "There are three ways to register before registration becomes mandatory for adu
                            > lt care home workers from October 2022" masz w sekcji nt. rejestracji.

W Walii.

> A jeżelibyś poświęciła z 5 minut swojego cennego wolnego czasu po 15:30,

??? Pracuje do 17. I faktycznie moj czas jest cenny dla mnie. A teraz akurat zaczelam 2 tygodnie wakacji, jutro bede pakowac sie na wakacje.

to byś zobaczyła, że QCF to nie tylko siedzenie na kursie, ale też prace pisemne (i z
                            > aliczenia) nt. różnych zagadnień z zakresu opieki, a także powiązania wiedzy z
                            > praktycznymi umiejętnościami. Nie mówiąc o znajomości różnych prawnych regulacj
                            > i i orientacji w systemie opieki.

Tiaaa, tiaaa.

Sa tak understaffed ze jesli jeszcze zmusza carers do rejestracji to w ogole bedzie kiepsko. Jednak w Anglii jest inaczej, Walia ma swoje zasady.
                            >
                            • yuka12 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 15:11
                              W Anglii jest gorzej z pracownikami w domach opieki niż w Walii 😀. Głównie dlatego że w Walii system opierał się jednak bardziej na miejscowej sile roboczej, w Anglii więcej zatrudniano personelu z Europy Śr.-Wsch.
                              Z dobrego serca ci radzę porzucenie tego tonu wyższości, kiedy mówisz o innych zawodach czy imigrantach z Europy, bo to bardziej świadczy o poziomie niż status materialny czy wykonywany zawód.
                              • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 15:54
                                yuka12 napisała:

> W Anglii jest gorzej z pracownikami w domach opieki niż w Walii 😀. Głównie dla
                                > tego że w Walii system opierał się jednak bardziej na miejscowej sile roboczej,
                                > w Anglii więcej zatrudniano personelu z Europy Śr.-Wsch.

Walia jest mniejsza, ma mniej ludnosci, latwiej to ogarnqc. Warunki w porowaniu z Anglia jednak sie roznia.

> Z dobrego serca ci radzę porzucenie tego tonu wyższości, kiedy mówisz o innych
                                > zawodach czy imigrantach z Europy, bo to bardziej świadczy o poziomie niż statu
                                > s materialny czy wykonywany zawód.

Slyszysz jakies glosy? Ja ci z calego serca radze zweryfikowac nieco wiedze i poszerzyc horyzonty. Swiat nie zaczyna sie i nie konczy na Walii ani na byciu polskim emigrantem w Walii.
                        • princesswhitewolf Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 15:03
                          no ale yuka mieszka w Walii przeciez.
            • kotletymielone5 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 19:33
              A, czyli "zachodnioeuropejski krąg kulturowy teraz = politpoprawność i klęknij przed meczem (ojtam, ojtam, tylko klęknąć, cotoszkoodzi). To po to się tam pchacie na wyścigi?
          • chicarica Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:58
            Brytyjczyków obecnie nikt specjalnie nie chce, mimo że kulturowo są bliżej Europy Zachodniej niż Polacy. Tak że teges.
            • gris_gris Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:20
              chicarica napisała:

> Brytyjczyków obecnie nikt specjalnie nie chce, mimo że kulturowo są bliżej Euro
              > py Zachodniej niż Polacy. Tak że teges.
              >
              Ale dlaczego? Serio pytam. Jesli szukają pracy zagranica, to sa raczej dobrze wykształceni, bo po co inaczej? Dlaczego wiec ich sie nie chce? W Brukseli jest ich mnóstwo, pracują głownie w sektorze prywatnym (w instytucjach UE juz tylko ci starsi z dawnych naborów).
              • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:26
                gris_gris napisała:

>
                > Ale dlaczego? Serio pytam. Jesli szukają pracy zagranica, to sa raczej dobrze
                > wykształceni, bo po co inaczej? Dlaczego wiec ich sie nie chce?

Chca. To chicarica czuje sie lepiej myslac ze ich nie chca, wola Polakow. A fakty sa takie ze licza sie kwalofikacje i konkretne umiejtnosci przydatne firmom a nie narodowosc. To wlasnie przyklad mentalnosci z pl.

• chicarica Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:39
                  Na zdecydowaną większość stanowisk masz więcej niż jednego kandydata z dość podobnymi umiejętnościami, oczywiście nie mówię tu o stanowiskach wymagających Nobla z astrofizyki i umiejętności paranormalnych, a ilość formalności potrzebnych do zatrudnienia jest też czynnikiem wpływającym na wybór. Poniżej napisałam jak jest w praktyce, dodam tylko że to mojemu szwedzkiemu koledze nie chciało się kopać z urzędami, nie mnie. W podobnej sytuacji są np. Ukraińcy, a będą też i Polacy po polexicie.
              • chicarica Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:35
                Wystarczy sprawdzić ile formalności trzeba załatwić biorąc "świeżego" (= bez wcześniej uzyskanego prawa pobytu) Brytyjczyka. Właśnie ostatnio w firmie mieliśmy taki dylemat, stanęło na tym że z dwóch kandydatów wzięliśmy Norwega, bo pomimo że spoza UE, to Norwegia ma ze Szwecją umowy pozwalające na zatrudnienie na takich samych zasadach jak obywatela UE. Brytyjczyk odpadł bo jak sprawdziliśmy w Migrationsverket jaki cyrk trzeba będzie przejść, włącznie z publikacją ogłoszenia w EURES, to machnęliśmy ręką.
                • gris_gris Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:40
                  chicarica napisała:

> Wystarczy sprawdzić ile formalności trzeba załatwić biorąc "świeżego" (= bez wc
                  > ześniej uzyskanego prawa pobytu) Brytyjczyka. Właśnie ostatnio w firmie mieliśm
                  > y taki dylemat, stanęło na tym że z dwóch kandydatów wzięliśmy Norwega, bo pomi
                  > mo że spoza UE, to Norwegia ma ze Szwecją umowy pozwalające na zatrudnienie na
                  > takich samych zasadach jak obywatela UE. Brytyjczyk odpadł bo jak sprawdziliśmy
                  > w Migrationsverket jaki cyrk trzeba będzie przejść, włącznie z publikacją ogło
                  > szenia w EURES, to machnęliśmy ręką.
                  >
                  Ok, rozumiem!

Mimo wszystko jednak Wlk. Brytania nie jest eksporterem siły roboczej wiec globalnie takie przypadki nie zmienia nic dla kraju. Jednostkowo oczywiscie ma to duże znaczenie dla tych, którzy by chcieli pracować zagranica.
                  • chicarica Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:01
                    No, masowej emigracji z Norwegii też nie ma. Tym niemniej, dla konkretnych osób jest to ograniczenie możliwości wyboru, bo taki Brytyjczyk to teraz sobie może co najwyżej z Newcastle do Londynu wyemigrować.
                  • hanusinamama Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:39
                    Eksporterem nie jest ale np u meza w pracy było trochę Brytyjczyków. A ponieważ Duńska firma zatrudnia tylko z EU, tą pracę stracili. Była to praca zdalna: mieszkasz w UK (czy w PL jak moj mąz) pracujesz dla dunskiej firmy.
                  • princesswhitewolf Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 18:32
                    >Mimo wszystko jednak Wlk. Brytania nie jest eksporterem siły roboczej

,🤣🤣🤣
                    • gris_gris Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 20:11
                      princesswhitewolf napisała:

> >Mimo wszystko jednak Wlk. Brytania nie jest eksporterem siły roboczej
                      >
                      > ,🤣🤣🤣

A co cie tak rozbawiło? Moze przeczytaj jeszcze raz, a nuz złapiesz?
                      • princesswhitewolf Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 21:36
                        Alez ja sie calkowicie z toba zgadzam gris gris. Po prostu sformulowanie bylo bardzo zabawne.
                  • profes79 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 20:16
                    Norwegia w ogóle pod wieloma względami jest traktowana jako państwo UE - kością niezgody jest rolnictwo i rybołówstwo i jest to główna przyczyna, dla którego Norwegia nie jest w UE formalnie.
          • mizantropka_20 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 20:40
            Starzejąca się Europa będzie chciała młodych białych do prac fizycznych w szeroko rozumianych usługach. Wykształceni biali mogą pracować zdalnie nawet z SAN ESCOBAR, nie ma konieczności ściągać ich do siebie i testować jakości kręgu kulturowego, z którego się wywodzą.
            • chicarica Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 21:22
              Chyba jeszcze tylko w Polsce panuje przekonanie, że "biały" to jakaś wartość. Serio, Polacy, otwórzcie oczy.
        • spanish_fly Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:31
          Sąsiednie kraje też się starzeją. Przyjmą nasze dzieci z wdzięcznością.
          • alicia033 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:50
            spanish_fly napisała:

> Przyjmą nasze dzieci z wdzięcznością.

Oderwanie od reala level: hard.
            • spanish_fly Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:04
              Chyba twoje.
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:31
          W UK już nie jesteśmy mile widziani, w niektórych miejscach strach się odezwać po polsku.
          • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:35
            dr.amy.farrah.fowler napisał(a):

> W UK już nie jesteśmy mile widziani, w niektórych miejscach strach się odezwać
            > po polsku.
            >
            W jakich konkretnie?
            W EU tez beda problemy z wchlonieciem duzej ilosci Polakow.
          • princesswhitewolf Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 18:33
            >W UK już nie jesteśmy mile widziani, w niektórych miejscach strach się odezwać po polsku.

Jezu gdzie ty mieszkasz?
            • akseinga1975 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 18:54
              Uj mnie strzela, co zrobili z naszym krajem. Bedziemy smutnymi samotnymi dziadami z dziecmi w obcych krajach. Tez klade nacisk na jezyk zeby corka miala wybor. Ale wiem po najblizszej rodzinie, ze realne sa widzenia na swieta. Bardzo to smutne, ze musimy "wypychac" dzieci z ojczyzny zeby mogly godnie zyc. Wnuki na zdjeciach i kontakt przez internet to nas czeka.
              • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 18:58
                Kto zrobil? Jacy oni?
                • akseinga1975 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 19:04
                  Przybysze z Matplanety
                  • akseinga1975 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 19:11
                    Jesli to do mnie, to odpowiadalam ritual2019
                  • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 19:19
                    Alez wiadomo, kazdy, tylko nie ci co w pl mieszkaja.
    • 1matka-polka Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:13
      Łee, to po co my nowy dom w Polsce budujemy...
      • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:19
        Po nic. Znajomi kilkanaście lat temu wyjechali do Irlandii z jedynym dzieckiem, tam dorobili kolejne. W Polsce wybudowali dom, odłożyli kasę i zaczęli rozważać powrót - dzieci odmówiły, są już tamtejsze, wrośnięte środowiskowo, do Polski mogą ewentualnie na wakacje.
      • fitfood1664 Re: Ależ będzie exodus 19.10.21, 16:02
        nic się nie martw, ludzie ze schodu przyjadą i przemą, nie wszyscy pchają się na zachód, niektórym tu dobrze
    • alicia033 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:13
      Zgadza się.
      A na forum podziękujcie za to świeżo wróconej marzece.
      • asfiksja Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:34
        Hm. Nie chciałam tak jej pytać od razu w wątku powitalnym, czy nadal głosuje na PIS. Jeśli już nie - to ja jej złego słowa nie powiem, niejednego człowieka o dobrych intencjach PIS zdołał zbałamucić, niech idzie i nie grzeszy więcej.
        • alicia033 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:03
          Litości...
          Jakieś złudzenia co do pissuaru i tego, kto tam jest, to można było mieć co najwyżej do 2004 a nie DZIESIĘĆ LAT PÓŹNIEJ.

>niejednego człowieka o dobrych intencjach PIS zdołał zbałamucić,

Cóż, osobiście żadnej takiej osoby nie udało mi się spotkać.
        • chicarica Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:40
          Myślę że możesz się zdziwić.
          Byłam niedawno w Polsce, rozmawiałam z rodzinnym suwerenem. Jest wniebowzięty.
    • beataj1 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:15
      Zgadzam się. Jak już tu pisałam jestem wyjątkowo lokalna i nigdy nawet przez sekundę nie myślałam o emigracji.

Od dłuższego czasu pracuje nad córką (a za chwilę nad synem) że ma z tego kraju zwiewać najdalej jak sie da.
      Z mojego otoczenia (klasa średnia około wielkomiejska) znam naprawdę niewiele osób które myślą inaczej.
      • grey_delphinum Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:26
        Jestem wielką patriotką, ale nigdy nie ukrywałam, ze córka - jeśli oczywiscie uda jej się skończyć medycynę, ale mam nadzieję, że tak będzie - chce wyjechać z Polski, w czym szczerze jej z mężem kibicujemy. Uczy się już teraz dodatkowego zawodowego języka, by miec łatwiejszy start.

Co będzie z synem, jeszcze nie wiemy, ale on też widzi, ze w Polsce nie da się normalnie żyć.
        • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:30
          Niemozliwe. A w watku obok podobno tak sie w pl zmienilo na lepsze.😃😃
          • iwles Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:34
            ritual2019 napisał(a):

> Niemozliwe. A w watku obok podobno tak sie w pl zmienilo na lepsze.😃😃

bo się zmieniło, tylko od października 2015 spada w dół.
            • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:42
              😃😃😃😃
              • srubokretka Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:10
                a te nieruchomosci co ludzie kupuja teraz za wywindowane ceny, to tak naprawde to kupione byly przed 2015.
              • bi_scotti Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 14:51
                ritual2019 napisał(a):

> 😃😃😃😃

Ale co Cie tak cieszy? Smieszy??? Przeciez to jest okropne o czym jest ten watek sad It's tragic, seriously tragic, ze mlodzi rodzice wychowuja swoje dzieci w poczuciu, ze w ich wlasnym kraju nie uloza sobie dobrego zycia. I ze nie widza sensu we wkladanie energii, creativity, czasu, wysilku w naprawe sytuacji a wylacznie w indywidulane inwestycje we wlasne dzieci, ktore maja szukac szczescia gdzies poza granicami PL. Kanal sad
                I nie, w zadnym wypadku nikogo nie krytykuje - wszyscy chcemy the best for the kids, to jest oczywiste! Co nie zmienia faktu, ze that's not how it should be ... eh. Sooooo sad uncertain Life.
                • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 15:00
                  Przecież dokładnie to samo zrobiliście, po zerwaniu się z Polski - wychowaliscie dzieci bez umiłowania bocianów, świeżopu i pomników czynu patriotycznego, żeby zostały za granicą.
                  • bi_scotti Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 15:08
                    Nope. Moje dzieci wszedzie i zawsze przedstawiaja sie jako Polish-Canadians, orientuja sie w polskiej polityce, biora udzial w wyborach, Najstarsza pracowala w PL przez ponad 2 lata (w mojej Alma Mater smile) i wciaz wspolpracuje bardzo blisko z kolegami z tej uczelni i z innych tez, Najmlodszy kilkanascie razy grywal w pubs/clubs w PL i chlopcy spiewali rowniez po polsku wiec NOPE, nie wychowalismy dzieci bez "umilowania" ich roots, ktore wszystkim sa bardzo potrzebne zeby sie czuc bezpiecznie w swiecie. Jestesmy skads i to "skads" jest w nas forever. To, ze wyjechalismy to nasza wlasna tragedia i nasz wlasny success. Nie da sie tego rozpatrywac wylacznie w kategoriach czarno-biale - life is complicated a my razem z nim i w nim. Nie splycaj, no reason. Life.
                    • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 15:14
                      Bitch pliz, forma przedstawienia się czy śpiewania po polsku jest bez znaczenia, przy całokształcie wyborów życiowych. Siedzący od dekad, twardo w NYC bioojciec mojego partnera wzrusza się do telefonu i przeżywa wybory, ale, zamiast dokonać żywota w umiłowanej ojczyźnie, jedzie do znajomych na Florydę. Wzruszanie się nic nie kosztuje.
                    • mia_mia Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 15:15
                      Polskie dzieci orientują się w polityce amerykańskiej czy innych ważniejszych krajów, znają języki tych krajów, wyjeżdżają tam uczyć się czy pracować, czyżby rodzice pielęgnowali korzenie, których nie mają.
                      Związałaś się z innym krajem, nigdy nie poczułaś potrzeby powrotu, ani Twoje dzieci, nie dziwię się, ale pisanie w takiej sytuacji o „umiłowaniu” do korzeni jest co najmniej dziwne.
                    • snakelilith Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 15:31
                      Matko jedyna, biscotii, wiedziałam, że z tobą coś nie tak, ale nie że tak poważnie. Emigrantka od pierdyliona lat na emigracji pieprząca pseudopatriotyczne bzdety o umiłowaniu roots jest tylko żałosna.
                      • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 15:36
                        Tak napisałam niżej, tak samo ma 70+ letni bio teść, w NYC mniej więcej od stanu wojennego. Ogląda tv Polonia i wspomina wzruszony Warszawę z czasów dzieciństwa, oczywiście pierwszy patriota.uncertain
                      • heca7 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 15:55
                        Też mnie zatkało big_grin Czemu, ach czemu nie wychowujemy własnych dzieci na patriotów, którzy jak Rejtan własną piersią będą walczyć o ojczyznę?! Biscoti, weź no przyślij nam do pomocy jedno z Twoich dzieci suspicious
                        • bi_scotti Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 16:08
                          Wykpic mozna wszystko, rowniez te w sumie funny idee, ze wszyscy wyjada (bon mot o gaszeniu swiatla przez ostatniego opuszczajacego jest rather old), jak zwykle ten sie smieje, kto sie smieje ostatni - wystarczy popatrzec na wymierajace wsie i miasteczka chocby we Wloszech - dzieci wyjechaly. Czy maja lepsze zycie - some do, some don't, ale ci ktorzy zostali umieraja samotnie i jakis swiat sie konczy. That's the plan? Kazdej z Was indywidualnie? Alez, of course not, tu przeciez ematki maja poinwestowane $$$ w properties i w stocks, i god-knows-what-else. I dzieki tym investments beda mialy wygodna, zaopiekowana starosc a nieobecnosc dzieci bedzie im skrajnie obojetna, no bo takie sa matczyne, ze najwazniejsze jest szczescie bombelkow tongue_out Ale kto te investments kupi zeby zapewnic ematkom dobra starosc jesli dzieci wyjada, nie beda zainteresowane kupowaniem czegokolwiek nad Wisla a i wiele pewnie straci zainteresowanie emamami, bo tak sie dzieje w wielu rodzinach, niestety. Hope for the best, prepare for the worst - samotna starosc w znienawidzonym kraju - that's the plan? Life.
                          • mia_mia Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 16:22
                            Nie, plan jest taki, że jak mąż przestanie pracować następnego dnia wyjeżdżamy, mając w głębokim poważaniu wyludnione urocze wsie, może zaludnimy jakąś opuszczoną we Włoszech, może inny zakątek świata, a properties wynajmiemy emerytom z Kanady i ich dzieciom, których tęsknota wróci na ojczyzny łonosmile
                            • bi_scotti Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 16:27
                              mia_mia napisał(a):

> a properties wynajmiemy emerytom z
                              > Kanady i ich dzieciom, których tęsknota wróci na ojczyzny łonosmile

You must be kidding - przeciez my wszyscy, honestly wszyscy, mamy jakies properties poodziedziczane w PL i to jest dopiero problem uncertain Seriously. Ja wiem, ze miedzy nami roznica pokolen ale tak popatrz wokol siebie kto dziedziczy po pokoleniu Kolumbow, co i jakich ilosciach. Chcesz wynajac ode mnie? W ktorej czesci PL? Cheers.
                              • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 16:32
                                Jakich qrwa Kolumbów, nie pomyliło Ci się coś aby?
                                • panna.nasturcja Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 19:13

> Jakich qrwa Kolumbów, nie pomyliło Ci się coś aby?

A co jej się miało pomylić? Jej Rodzice to pokolenie Kolumbów, Bi po nich dziedziczyła, co w tym dziwnego?
                              • mia_mia Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 16:36
                                To pielęgniarkom z Ukrainy, które będą zajmować się kanadyjskimi emerytami, którzy będą dokonywać żywota nad Wisłąsmile
                                • alicia033 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 16:46
                                  pielęgniarki z Ukrainy to będą opiekować się niemieckimi emerytami za niemieckie stawki.
                                  A tu to nie wiem komu, może Filipińczycy się skuszą?
                                • ludzikmichelin4245 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 16:49
                                  mia_mia napisał(a):

> To pielęgniarkom z Ukrainy, które będą zajmować się kanadyjskimi emerytami, któ
                                  > rzy będą dokonywać żywota nad Wisłąsmile

Ale skąd w ogóle ten pomysł o hordach zachodnich emerytów, gotowych masowo odkupić polskie mieszkania i dokonać żywota w Polsce? Ktoś to badał?
                                  • mia_mia Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 17:09
                                    Miałam na myśli polskich emerytów, takich jak bi-scotti, wracających na starość do Polski, bo przecież jak kochają i tęsknią to będą wracać😉
                                    • runny.babbit Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 18:14
                                      Na bank będą wracać, no przecież nie będzie ich odstraszać chociażby brak lekarzy, grunt to dzięcielina pała.
                                      • heca7 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 18:55
                                        runny.babbit napisał(a):

> Na bank będą wracać, no przecież nie będzie ich odstraszać chociażby brak lekar
                                        > zy, grunt to dzięcielina pała.

Tylko nie zapominajmy, że ta dzięcielina pałała Mickiewiczowi na Litwie big_grin
                          • nenia1 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 16:51
                            bi_scotti napisała:

> nie
                            > obecnosc dzieci bedzie im skrajnie obojetna, no bo takie sa matczyne, ze najwa
                            > zniejsze jest szczescie bombelkow tongue_out

Ech bo to prawdziwe matki Polski, najważniejsze, że dzieci będą szczęśliwe.
                            Ja przyznaję, jestem dość egoistyczna, więc nie wypycham dzieci na emigrację.
                            Jakoś nie wierzę w szczęście rodzinne, więzi i bliskość utrzymywaną za pomocą skypa i dwóch tygodni wakacji w roku, jak dobrze pójdzie.

• bywalec.hoteli Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 17:05
                              nenia1 napisała:

> Ech bo to prawdziwe matki Polski, najważniejsze, że dzieci będą szczęśliwe.
                              > Ja przyznaję, jestem dość egoistyczna, więc nie wypycham dzieci na emigrację.
                              > Jakoś nie wierzę w szczęście rodzinne, więzi i bliskość utrzymywaną za pomocą s
                              > kypa i dwóch tygodni wakacji w roku, jak dobrze pójdzie.
                              >

O tym pisałem w moim wątku:
                              forum.gazeta.pl/forum/w,567,172534696,172534696,Naprawde_chcecie_zeby_dzieci_wyjechaly_za_granice_.html
                  • martishia7 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 15:21
                    Mówimy jednak o trochę innej sytuacji. Biscotti z mężem urwali się z Polski, ich dzieci urodziły się zdaje się na obczyźnie (tak kojarzę). To co tutaj opisujesz i o czym rozmawiałyśmy, to rodzice, którzy szykują swoje dzieci do startu za granicę, chociaż sami się specjalnie nie wybierają. Głownie dlatego, że mają tutaj znośnie dobrze, oraz czują że dla nich za późno na takie decyzje. ALe mimo to, dzieciom życia tutaj - nie życzą.
                    • mia_mia Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 15:29
                      Ci rodzice pamiętają PRL i nie chcą, żeby dzieci poznały to doświadczenie. Bi_scotti nie tęskniła specjalnie, bo nie wróciła, nie dziwię się jej, jej dzieci też wolą oglądać ten cyrk z bezpiecznej odległości, a nie w nim występować.
                • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 15:02
                  Tragic, alez jest to tragic tyle ze te ematki tez tworza ten, tali konkretnie kraj. Nie jacys oni, nie ci ktorzy wyemigrowali ale ci ktorzy tam zyja. Ja nie glosuje w polskich wyborach a ematki owszem. Jacy ludzie tacy rzadzacy.
                  • bi_scotti Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 15:10
                    To prawda. We are all responsible uncertain Tylko czasem glosy zbyt slabe, eh ... Life.
                    • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 16:18
                      bi_scotti napisała:

> To prawda. We are all responsible uncertain Tylko czasem glosy zbyt slabe, eh ... Life
                      > .
                      >
                      Well, I'm not responsible. Poprostu smieszy mnie to zwalanie winy na nich czyli na kogo? Ktoz to znow jest winny ze ematki musza swoje potomstwo na emigracje wysylac?
                  • mia_mia Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 15:18
                    No to już się poddaliśmy, kto może wyjeżdża, kto nie szykuje dzieci do wyjazdu, za mało jest tych, którzy chcą zmienić kraj na lepsze, zbyt wielu tych, którzy chcą go zniszczyć. Ja nie mam natury męczennika i moje dziecko też nie, ewakuacja z Titanica to raczej naturalne zachowanie.
                    • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 15:26
                      Problem w tym, że moja (mojej bańki) wersja zmian na lepsze jest zupełnie inna niż wersja akceptowana przez wyborców PiS, Konfy, Razemków, bo ci chcą albo mnie zabić albo przynajmniej okraść i okraść moje dzieci.
                      • wapaha Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 17:14

> Problem w tym, że moja (mojej bańki) wersja zmian na lepsze jest zupełnie inna
                        > niż wersja akceptowana przez wyborców PiS, Konfy, Razemków, bo ci chcą albo mni
                        > e zabić albo przynajmniej okraść i okraść moje dzieci.

Ale dopuszczasz ( w sumie pytanie retoryczne znajac twoje poglądy ), że twoje dzieci będa miały inną bańkę i inną wizję swojej przyszłosći dla siebie- niż ty dla nich ?
                        • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 17:17
                          Może Komar ma i mógłby przynieść Ci do szkoły?
                          • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 17:18
                            Ech, nie tu poszło.
                        • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 17:27
                          Że będą miały inne bańki socjoekonomiczne? Niespecjalnie mam podstawy, żeby dopuszczać taką myśl, chyba że, nie wiem... zaczną ćpać albo totalnie oleją szkołę, ale nawet w tym drugim przypadku byłabym w stanie ogarnąć im spadochrony.

• wapaha Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 21:09

> Że będą miały inne bańki socjoekonomiczne?

Tak
                            Wiesz dobrze ze różnie się życie uklada a zwłaszcza gdy ulokuje się uczucia niezbyt fortunnie e. Znasz pewnie takie przypadki - związki z alkoholikami, osobami o tzw gorszym kapitale kulturowym, wierzącymi i stosującymi wyznania wiary etc. Miłość zaślepia
                            Nie trzeba zaraz _jak pisze niżej alicia wpadać od razu w skrajność i biegun pt bezgłowy id. Wystarczy ciąża blizniacza, utrata pracy partner lekkioduch bądź przemoc owiec

Niespecjalnie mam podstawy, żeby dop
                            > uszczać taką myśl, chyba że, nie wiem... zaczną ćpać albo totalnie oleją szkołę
                            > , ale nawet w tym drugim przypadku byłabym w stanie ogarnąć im spadochrony.

Ale jak długo chcesz parasolowac? Kiedyś skończą szkołe i zechcą żyć na własny rachunek. Bez twoich kierunkowskazów i bez ochrony. Myślisz że błędy popełnia się tylko w wieku szkolnym? Masz siostre, rozbicie się diametralnie mimo tej samej banki. Ty mimo swojej banki domu pochodzenia nie uniknęłas kilku rozwodów, burzliwej nazwijmy to swobody i lekkości bytu - możesz nazwać to zbieraniem doświadczeń a jest to patologia (w kontekście odstępstw od normy)

>
                        • alicia033 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 17:30
                          wapaha napisała:

> że twoje dzieci będa miały inną bańkę i inną wizję swojej przyszłosći dla siebie- niż ty dla nich ?

jeżeli będą miały inną to raczej nie taką, w której klaskają uszami na myśl o rodzeniu bezgłowych płodów (co zafundował Polakom pissuar i konfa) i zasuwaniu tu za miskę ryżu (to wspólna wizja pissuaru, konfy i razemków).
                    • runny.babbit Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 15:39
                      Zmienialiśmy kraj na lepsze przez 20+ lat, a potem przyszła dobra zmiana i witajcie ponownie w rozwalonym kraju. Naprawdę, nie chce mi się tego przerabiać po raz kolejny, i na pewno nie wmanewruje w to własnych dzieci.
                      • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 15:47
                        No, o to chodzi. Nie było mi źle, osobiście nigdy nie planowałam emigracji, ale perspektywa, że dzieci miałyby znowu zaliczać taki rollercoaster zmian ekonomicznych, politycznych, geopolitycznych... Nie, już mi się nie chce, nie widzę nadziei na trwałą zmianę więc logicznym wyborem jest danie dzieciom możliwie najlepszych szans na układanie życia gdzie indziej.
                      • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 16:20
                        runny.babbit napisał(a):

> Zmienialiśmy kraj na lepsze przez 20+ lat, a potem przyszła dobra zmiana i wita
                        > jcie ponownie w rozwalonym kraju.

Raczej nie zmieniano na lepsze skoro potrzeba byla kolejna zmiana na lepsze😃😃😃
                      • m_incubo Re: Ależ będzie exodus 20.10.21, 07:29
                        No, "my" zmienialiśmy, a teraz "oni" psują. big_grin
                        Popytaj (albo poczytaj) wyborców PiS-u, są bardzo zadowoleni, wręcz zachwyceni dobrymi zmianami.
                        Do mnie nie przemawiają argumenty typu "ja się w doopie już urządziłam, ale dzieci niech uciekają". Uciekną albo nie, zdążą albo nie, może wcale nie zechcą. Ja myślę również o sobie, dlatego dopinam ostatnie walizki i za niecałe dwa lata już nas wszystkich tu nie będzie. Nie będę sama siedzieć w guanie i dzieci "wypychać", bo różnie się to może skończyć. Moja najmłodsza córka przedszkole zacznie już poza Polską.
                        • princesswhitewolf Re: Ależ będzie exodus 20.10.21, 15:13
                          >a myślę również o sobie, dlatego dopinam ostatnie walizki i za niecałe dwa lata już nas wszystkich tu nie będzie.

nie bylabym taka tego pewna. Kara z UE i zawieszenie czlonkowstwa Polski moze nastapic szybciej wiec...spiesz sie spiesz
    • martishia7 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:21
      Będzie. Dla wszystkich znanych mi w otoczeniu rodziców nastolatków odstawa to dwa języki obce (angielski plus drugi) i zawód z którym nie jest się przywiązanym do ziemi. Myślę, że ładnym papierkiem lakmusowym tego zjawiska może być zainteresowanie prawem, które uchodzi za kierunek pożądany, ale jednocześnie na 95% ogranicza pole manewru do Polski.
      • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:25
        O to, stawianie na zawody uniwersalne.
        Przyznam, że w domu macham argumentem forumki C. z Hiszpanii, która kiedyś wypunktowała branże ponadczasowe, takie, w których praca jest - w tej czy innej formie technologicznej - zawsze.
        • dyzurny_troll_forum Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:33

> która kiedyś wypu
          > nktowała branże ponadczasowe, takie, w których praca jest - w tej czy innej for
          > mie technologicznej - zawsze.

A to nie jest trudne:

- kierunki inżynieryjne - w zasadzie wszystkie - ze szczególnym uwzględnieniem IT, telekomu, programowania czy automatyki;
          - medycyna - w zasadzie wszystkie - z wyłączeniem kierunków, gdzie pracuje się językiem (psychiatria, psychologia, logopedia);
          - nauki chemiczne oraz biologiczne,

Chyba nawet w tej kolejności....
          • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:38
            Energetyka, transport (morski, lądowy, kolejowy, lotniczy etc. zawsze będzie jakiś transport), logistyka, łączność (adekwatnie do technologii). Z innych kierunków - np. matematyka stosowana.
          • wkswks Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:43
            Nie- biotechnologie i technologie żywności sa szybciej osiągalne w Niemczech dla osob nie studiujących w de niz medycyna.
            Uprzedzam jeśli wam sie wydaje ze język j skończona w pl medycyna wystarczy, zeby od razu dostać prace na warunkach równych lokalsom.
            • grey_delphinum Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:47
              Nikt nie mówi, ze od razu, bez przesady. Wiadomo, ze trochę musi to potrwać.
              Natomiast córka znajomych po medycynie w Polsce jest lekarzem w Szwajcarii, no jednak inny poziom zarobków niż u nas.
            • chicarica Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:50
              Nie wiem jak w Niemczech, ale w Szwecji język i skończona w PL medycyna powoduje, że strach przechodzić koło szpitala bo wciągną i zatrudnią. Ba, nawet języka nie trzeba - są firmy, które zapłacą człowiekowi za wyjazdowy kurs językowy dla niego i rodziny, byle tylko zechciał zatrudnić się w szpitalu.
              • bigimax4 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:13
                Nie wiem jak w Niemczech, ale w Szwecji język i skończona w PL medycyna powoduje, że strach przechodzić koło szpitala bo wciągną i zatrudnią. B

dziwne , miliony przyjetych inzynierow , naukowcow i lekarzy i nie ma komu robic ?
                • chicarica Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:41
                  No lekarz z Syrii to mnie tu leczył faktycznie w szpitalu, ale rodzinnego mam Polaka akurat.
                  I nie, nie ma komu robić. Starszych ludzi dużo, a i do Norwegii, gdzie zarobki wyższe, niedaleko.
              • wkswks Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 18:17
                W Niemczech nie. Lekarzy nie ma, ale jak nie uzupełnisz różnic i nie zdasz c1 to zapomnij. Mało tego, w Monachium nie ma szkoły dla lekarzy obcokrajowcow. Trzeba dojeżdżać do norymbergii, a w weekendy jeździć na karetkach, oczywiście jako sanitariusz a nie lekarz, bo pieniądze na życie potrzebne.
                • chicarica Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 21:37
                  W Szwecji wymaganiem jest C1 ale do B2 uczą na kursach wyjazdowych organizowanych przez firmy organizujące migrację personelu medycznego. Biorą człowieka z rodziną i przez 4 miesiące piorą mu i rodzinie mózg po szwedzku. Następnie człowiek jedzie na załatwione już miejsce pracy, gdzie wdrażając się już do pracy, ogarnia język do poziomu C1. Przez te 4 miesiące dostaje się pensję, która jest atrakcyjna dla lekarza z Polski. Potem już normalną pensję szwedzką.
          • howkeye Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 21:28
            Znam psychiatrę , który wyjechał do Danii bez języka i jakos dał radę.
      • daniela34 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:32
        Tak, prawo to dobry przykład. Tradycyjnie pojmowany kierunek daje bardzo ograniczone możliwości przeniesienia się gdziekolwiek indziej, chyba że ktoś specjalizuje się w prawie unijnym czy międzynarodowym. A jakiekolwiek uznanie uprawnień zawodowych to droga długa i wyboista.
        • gris_gris Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:44
          daniela34 napisała:

> Tak, prawo to dobry przykład. Tradycyjnie pojmowany kierunek daje bardzo ograni
          > czone możliwości przeniesienia się gdziekolwiek indziej, chyba że ktoś specjali
          > zuje się w prawie unijnym czy międzynarodowym. A jakiekolwiek uznanie uprawnień
          > zawodowych to droga długa i wyboista.

Organizacji międzynarodowych jest duzo, i bycie prawnikiem zdecydowanie pomaga w dostaniu w nich pracy; specjalizacja w konkretnej dziedzinie prawa tym bardziej.

• daniela34 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:50
            Tak jak piszę - zależy jaka specjalizacja. Bo specjalizacja w zakresie polskiego prawa cywilnego niespecjalnie. Stąd jeśli się planuje wyjazd z Polski do pracy to albo porządna specjalizacja międzynarodowa na polskiej uczelni (z naciskiem na "porządna"- a to akurat temat rzeka) albo jednak studia zagraniczne.
            • gris_gris Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:08
              daniela34 napisała:

> Tak jak piszę - zależy jaka specjalizacja. Bo specjalizacja w zakresie polskieg
              > o prawa cywilnego niespecjalnie. Stąd jeśli się planuje wyjazd z Polski do prac
              > y to albo porządna specjalizacja międzynarodowa na polskiej uczelni (z naciskie
              > m na "porządna"- a to akurat temat rzeka) albo jednak studia zagraniczne.

No jednak niekoniecznie. Ok, ja mam specjalizacje w prawie UE z uczelni zagranicznych, ale moja specjalizacja magisterska z Polski (jedna z dziedzin prawa cywilnego, ale taka mocno ujednolicona w UE mowiac ogolnie) zawsze mi sie bardzo przydawała. Podobnie jest z prawem konstytucyjnym, karnym, handlowym… Właściwie kazdym. Organizacje zajmują sie czymś, nie swoją miedzynarodowoscia, wiec trzeba miec swój mocny punkt. Z mojej perspektywy wykształcenie prawnicze jest idealne jesli chodzi o prace w rożnych krajach. Nie mowie o zawodzie prawnika - to jest owszem trudniejsze, choc tez nie niemożliwe.
              • daniela34 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:16
                No i znowu- masz "mocno ujednoliconą" dziedzinę prawa cywilnego. Oczywiście, że w każdej dziedzinie prawa znajdzie się zagadnienia mniej lub bardziej ujednolicone, umiędzynarodowione itd. Ale to już wymaga wyboru na etapie seminarium i magisterki (a ten wybór nie zawsze jest swobodny)- nie masz tu nic z automatu, to jest jednak inaczej niż w medycynie albo informatyce. I wybór potencjalnych miejsc pracy jest jednak mniejszy.

• gris_gris Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:31
                  daniela34 napisała:

> No i znowu- masz "mocno ujednoliconą" dziedzinę prawa cywilnego. Oczywiście, że
                  > w każdej dziedzinie prawa znajdzie się zagadnienia mniej lub bardziej ujednoli
                  > cone, umiędzynarodowione itd. Ale to już wymaga wyboru na etapie seminarium i
                  > magisterki (a ten wybór nie zawsze jest swobodny)- nie masz tu nic z automatu,
                  > to jest jednak inaczej niż w medycynie albo informatyce. I wybór potencjalnych
                  > miejsc pracy jest jednak mniejszy.
                  >

No takie jest moje doświadczenie. Ale widze, co umieją i robia inni ludzie. Zakładam, ze ktos, kto chce pracować w organizacji międzynarodowej wybiera stosowne przedmioty (jak prawo UE) na studiach, a wiec przy tym wybór prawa cywilnego, karnego czy gospodarczego itd na magisterium absolutnie mu tej drogi nie przekreśla. Nieważne, ze prawo krajowe - prawie każda dziedzina ma juz element unijny, a bedzie ich coraz wiecej. Cywilista z Polski znajdzie bez problemu porozumienie z cywilista niemieckim lub francuskim.
                  • daniela34 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:39
                    Porozumienie znajdzie i cywilista i karnista. Nawet i z angielskim QC porozumienie się nawiąże (choć niektóre rozwiązania polskiego procesu karnego będą budzić jego szczere zdziwienie smile ) Tylko "porozumienie" to nie zatrudnienie.
                    A co do "wybiera przedmioty"- to przedmiot: prawo unijne wybiera raczej jak sądzę większość studentów, tylko zdanie egzaminu z tego przedmiotu to jeszcze nie jest specjalizacja w tym zakresie. To po prostu jeden z egzaminów. Jak kilkadziesiąt innych, nie ze wszystkich się przecież specjalizujesz.

I właśnie w sumie do tego: "zakładam, ze ktos, kto chce pracować w organizacji międzynarodowej wybiera stosowne przedmioty (jak prawo UE) na studiach" różnica się sprowadza i o to mi chodzi. To nie jest tak, że nie da się po prawie skończonym na polskiej uczelni zatrudnić poza Polską. Ale nie jest to automat, tak jak w przypadku zawodów medycznych czy informatyki, tylko raczej świadome kształtowanie ścieżki studiów.
                    • gris_gris Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:59
                      daniela34 napisała:

> Porozumienie znajdzie i cywilista i karnista. Nawet i z angielskim QC porozumi
                      > enie się nawiąże (choć niektóre rozwiązania polskiego procesu karnego będą budz
                      > ić jego szczere zdziwienie smile ) Tylko "porozumienie" to nie zatrudnienie.
                      > A co do "wybiera przedmioty"- to przedmiot: prawo unijne wybiera raczej jak sąd
                      > zę większość studentów, tylko zdanie egzaminu z tego przedmiotu to jeszcze nie
                      > jest specjalizacja w tym zakresie. To po prostu jeden z egzaminów. Jak kilkadz
                      > iesiąt innych, nie ze wszystkich się przecież specjalizujesz.

Siła rzeczy to wiem, prawo kończyłam w Polsce. Zapewniam, ze aby pracować w np. instutucji UE nie trzeba pisac z prawa UE pracy magisterskiej ani doktoratu (choc mozna i nie zaszkodzi smile. Trzeba je owszem bardzo dobrze znac, co sprawdza proces rekrutacyjny. Ale zeby dobrze wykonywać swoją prace, i robic cos ciekawego, dobrze jest znac sie na czymś innym jeszcze. Jesli pracujesz np. nad projektem rozporządzenia o wzajemnym uznawaniu wyroków sądów w sprawach rodzinnych, to znajomość prawa cywilnego i prywatnego międzynarodowego jest konieczna. Mozesz ja nabyć w trakcie pracy, ale o ile jestes do przodu, jesli juz je znasz - i jest to cenione.
                      >
                      > I właśnie w sumie do tego: "zakładam, ze ktos, kto chce pracować w organizacji
                      > międzynarodowej wybiera stosowne przedmioty (jak prawo UE) na studiach" różnica
                      > się sprowadza i o to mi chodzi. To nie jest tak, że nie da się po prawie skońc
                      > zonym na polskiej uczelni zatrudnić poza Polską. Ale nie jest to automat, tak j
                      > ak w przypadku zawodów medycznych czy informatyki, tylko raczej świadome kształ
                      > towanie ścieżki studiów.

Tak, chociaz z mojej perspektywy raczej od etapu wyboru studiów podyplomowych/doktoranckich i wyboru/rezygnacji z aplikacji. No i trzeba sie wczesnie zaczac uczyć odpowiednich języków.

• taje Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:19
                        Dokładnie tak jak gris-gris pisze. Dodam, że również ma duże znaczenie doświadczenie zawodowe a kwestia studiów/specjalizacji w danej dziedzinie ma pomniejsze znaczenie. Trochę na zasadzie, że raz prawnik, zawsze prawnik. Można też zrobić kwalifikacje w innej jurysdykcji - są uproszczone ścieżki dla prawników z uprawnieniami z innych jurysdykcji.
                        • daniela34 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:41
                          No to znowu- siłą rzeczy doświadczenie zawodowe to raczej już po studiach się zdobywa. Czyli nie jest tak, że absolwent prawa po magisterce się tak zatrudni.
                          • taje Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:47
                            Zależy gdzie, czasami organizacje zatrudniają też bezpośrednio po studiach, różnie bywa.
                      • gris_gris Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 16:35
                        PS. Moja dziedzina te 20 lat temu nie była jeszcze taka wspólnotowa, wiekszosc harmonizacji nastąpiła pozniej. No i Polska nie była w UE, jak ja broniłam prace.

Magistrant ze spadków owszem, pewnie woli zostac notariuszem. Jednak nie jest prawda, ze prawo skazuje na prace w swoim kraju, przeciwnie, daje ogromne możliwości.
                        • daniela34 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 16:48
                          Jednak nie jest
                          > prawda, ze prawo skazuje na prace w swoim kraju, przeciwnie, daje ogromne możli
                          > wości.

Nie twierdziłam nigdzie, że skazuje.
                          • gris_gris Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 17:03
                            daniela34 napisała:

> Jednak nie jest
                            > > prawda, ze prawo skazuje na prace w swoim kraju, przeciwnie, daje ogromne
                            > możli
                            > > wości.
                            >
                            > Nie twierdziłam nigdzie, że skazuje.

Ty nie twierdziłas, ale to sie czesto czyta i słyszy, a mnie to zawsze dziwi. Zreszta Ty tez uważasz, ze jest to co najmniej mocno skomplikowane.

Jeszcze dodam, ze prawnicy po aplikacji i z doświadczeniem, wcale nie z prawa UE, sa bardzo cenieni w organizacjach ze względu na umiejetność argumentacji, szeroka wiedzę, logiczne myślenie. Znam sporo sędziów, którzy tak pracują, rownież kilku adwokatów.
                            • daniela34 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 17:49
                              Uważam, że jest znacznie bardziej skomplikowane niż podjęcie zatrudnienia po kierunkach ścisłych, owszem.
                              Czy młodzi prawnicy wyjeżdżają równie masowo co młodzi lekarze? Nie. A jeśli nie to dlaczego?
                              • gris_gris Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 20:24
                                daniela34 napisała:

> Uważam, że jest znacznie bardziej skomplikowane niż podjęcie zatrudnienia po ki
                                > erunkach ścisłych, owszem.
                                > Czy młodzi prawnicy wyjeżdżają równie masowo co młodzi lekarze? Nie. A jeśli ni
                                > e to dlaczego?

Stawiam tezę, ze dlatego, ze wiekszosc z nich wciaz znajduje satysfakcjonujaca ich prace w Polsce, w odróżnieniu od lekarzy. Lub sa przekonani, ze byłoby im zbyt ciezko za granica/nie sa świadomi możliwości/nie interesuje ich taka opcja.

Z Włoch, Grecji i Hiszpanii prawnicy wyjeżdżają masowo, moze u nas tez kiedys zaczną.

Zreszta, czy to ma znaczenie, czy wielu wyjeżdża? Niech jedzie ten, kto chce i wybiera taka ścieżkę kariery, bo mu pasuje. Ja dowodzę, ze jest ona możliwa, nie ze każdy musi.
                                • daniela34 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 20:30

>
                                  > Stawiam tezę, ze dlatego, ze wiekszosc z nich wciaz znajduje satysfakcjonujaca
                                  > ich prace w Polsce, w odróżnieniu od lekarzy.

Pytam o młodych absolwentów prawa. Nie, nie mają satysfakcjonujących warunków pracy- jestem aktywna w wielu grupach prawniczych na Fb i satysfakcja zdecydowanie nie jesy dominującym odczuciem wśród młodych.

Lub sa przekonani, ze byłoby im z
                                  > byt ciezko za granicą

Ciężko m.in.dlatego, że musieliby się mocno przekwalifikowywać.
                                  >
                                  > Ja dowodzę, ze jest ona możliwa, ni
                                  > e ze każdy musi.

Tego, że jest możliwa to nikt nie neguje, natomiast to, że jeśli ktoś ją planuje to dzis wybierze raczej studia zagraniczne w ramach UE niż prawo w Polsce to jest raczej oczywiste

• gris_gris Re: Ależ będzie exodus 19.10.21, 00:26

>
                                    > Tego, że jest możliwa to nikt nie neguje, natomiast to, że jeśli ktoś ją planu
                                    > je to dzis wybierze raczej studia zagraniczne w ramach UE niż prawo w Polsce to
                                    > jest raczej oczywiste
                                    >

Ale dlaczego to jest oczywiste, bo ja naprawde nie rozumiem? Bardzo dziwna jest ta rozmowa. Ja pisze, ze istnieja opcje (z ktorych sama skorzystalam,); latwe czy trudne, zalezy od osobistej oceny.

• daniela34 Re: Ależ będzie exodus 19.10.21, 00:39

> Ale dlaczego to jest oczywiste, bo ja naprawde nie rozumiem?

1. Jeśli chce się wykonywać zawód prawniczy w kraju X i ma możliwość studiowania w kraju X to po prostu jest to łatwiejsze.
                                      2. Jeśli nie mówimy o wykonywaniu typowego zawodu prawniczego tylko pracy dla organizacji miedzynarodowej/korporacji, to po pierwsze-zagraniczbe uczelnie oferują bardziej interesujące połączenia kierunków, po drugie - jest trochę ciut bardziej prestiżowych niż polskie. Z całą ogromną sympatią i szacunkiem do nich.

Bardzo dziwna jest
                                      > ta rozmowa.

A co w niej takiego dziwnego?

Ja pisze, ze istnieja opcje (z ktorych sama skorzystalam,);

A ktoś tu pisze, że nie na opcji?

latwe
                                      > czy trudne, zalezy od osobistej oceny.

Hmm, jednak to nie jest tylko kwestia osobistej oceny jest mówimy o populacji absolwentów danego kierunku.
                                      • gris_gris Re: Ależ będzie exodus 19.10.21, 09:43
                                        Ja nie pisze o populacji, bo nie wszyscy musza czy chca wyjeżdżać. Ja pisze cały czas o tym, ze wykształcenie prawnicze (z każdego kraju) jest atutem rownież zagranica, przy wyborze konkretnej ścieżki zawodowej. Jesli sie ze mna nie zgadzasz, to wynika to z Twojego doświadczenia lub obserwacji; ja mam inne.

• princesswhitewolf Re: Ależ będzie exodus 19.10.21, 10:26
                                          chyba tylko przy specjalizacji w prawie miedzynarodowym.
        • sylwiastka Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:51
          W mojej bance znam znam prawnikow, ktorzy wyjechali za granice. Zazwyczaj zaczynali od jakies zagranicznej korpo w Polsce (np farmeceutycznej). Wiec zawezali sie do jakiejs dzialki w regulacjach lekow czy audytach, i tak pracowali w jez. angielkim iprzesosili sie w ramach rirmy lub juz do innej formy poza Polske.
          Znam tez bibliotekarke, ktora byla "pania z dziekanatu", zaczela prace w zagranicznym wydawnictwie czasopism naukowych w Szwajcarii, a teraz w instytucji przyznajacej stypendia i granty naukowe.

Wiec nawet pozornie "lokalne" zawody daja mozliwosc wyjazdu za granice do bardzo dobrych prac.
          • daniela34 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:59
            Oczywiście, że dają. Tyle, że jest zwyczajnie trudniej i ścieżka się wydłuża, trzeba się w czymś wyspecjalizować, a to nie przychodzi od ręki. To nie jest tak, że absolwent prawa na polskiej uczelni z magisterką ze spadków znajdzie bez problemu pracę w zawodzie poza Polską.
            • simply_z Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:03
              oczywiscie, ze nie, a kandydatow z innych krajow jest multum. naprawde dziwi mnie to naiwne podejscie niektorych osob tutaj.
              • gris_gris Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 16:31
                simply_z napisała:

> oczywiscie, ze nie, a kandydatow z innych krajow jest multum. naprawde dziwi mn
                > ie to naiwne podejscie niektorych osob tutaj.

Moje podejscie wynika z osobistego doświadczenia. Da sie, a czy jest łatwo, to juz zalezy od rożnych czynników i punktów widzenia.
                • simply_z Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 22:28
                  bo tobie się udało, znów te bajeczki
    • hiacynta.bukiet123 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:22
      Sami odwlekamy zakup większego mieszkania, bo czuję, że nie ma większego sensu kupować nieruchomość w Polsce. Pewnie to kwestia maks kilku lat i wyjedziemy. Wśród znajomych obserwuję podobne nastroje, ludzie przymierzają się do emigracji, choć jeszcze kilka lat temu nie wchodziło to w grę.
      • chicarica Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:48
        Za kilka lat będzie za późno. Polexit to kwestia jednego głosowania. Nie zachęcam, pokazuję tylko realia.
        • hiacynta.bukiet123 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:55
          Ja mam męża cudzoziemca i raczej nie będziemy się osiedlać w obrębie UE.
    • swinka-morska Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:22
      Dzięki za link, Bendyka zawsze warto przeczytać.
      Mam podobne obserwacje - trwa masowe ładowanie dzieciom w głowy "szykuj się do wyjazdu, nie oglądaj się, tutaj nie ma czego szukać".
      Jedyny dylemat - jechać gdzieś koło nich, czy trzeba będzie zostać tutaj na starość.
      My już zdecydowaliśmy, że nie przywiązujemy się tutaj ani o włos bardziej. Nie zmieniamy mieszkania na większe, nie kupujemy planowanej działki itd.
      • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:27
        Bendyka powinna czytać opozycja 🤮, która weszła w retorykę klasowa jak w masło.
    • dyzurny_troll_forum Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:22

> O ile Polska nie zostanie otoczona szczelnym płotem, za parę lat zaliczy najwię
      > kszy drenaż mózgów w historii, przy nim exodus emigracyjny z lat 2005-2007 będz
      > ie wyglądał jak wycieczka zakładowa.

To ja, listopad 2006!

> Tym razem nie będą wyjeżdżać grupy ściganych przez komorników, bezrobotnych od
      > lat, bez znajomości języka, wyrwanych z małych miejscowości.

To mit trochę. Wtedy też wyjeżdzali wykształceni, zarównio ci doświaczeni jak i ci mniej. Pracowałem przez chwilę z połową grupy rocznikowej z AGH, która w Polsce nie zdązyła przepracować nawet jednego dnia - od razy po studiach --> zagranica. Dzieciaki nabrały doświadczenia i rozjechały się dalej po świecie....

> Szkolne kodowanie patriotyzmu w wersji romantycznej i poświęcenia dla ojczyzny
      > raczej ich nie zatrzyma, a odpowiedzialności za stan kraju nie wezmą.
      > Taka refleksja po kilku rozmowach.

Polska to nie jest kraj dla normalnych ludzi. Po prostu...
      • bigimax4 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:34
        Polska to nie jest kraj dla normalnych ludzi. Po prostu..

z postepujacym zlewaczeniem zachodu , polska wydaje sie byc co raz bardziej przyjemnym miejscem do zycia
        • cosmetic.wipes Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:19
          bigimax4 napisał:

> z postepujacym zlewaczeniem zachodu , polska wydaje sie byc co raz bardziej prz
          > yjemnym miejscem do zycia

Bilet powrotny już masz?
    • bigimax4 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:32
      przetwórni ryb czy kebaba u Turka - wyjadą z dyplomami inżynierów, kompetentni językowo, już obyci za granicą, po stażach i stypendiach etc.

bez pozwolenia na prace kebab u turka to moze byc max mozliwosci
      pomijasz tez grazyna ze pomimo stazow i stypendiow i tak beda w gorszej pozycji niz ci ktorzy juz tam sa i ucza sie w miejscowych szkolach poznajac miejscowych ludzi
      • dyzurny_troll_forum Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:35
        bigimax4 napisał:

> pomijasz tez grazyna ze pomimo stazow i stypendiow i tak beda w gorszej pozycji
        > niz ci ktorzy juz tam sa i ucza sie w miejscowych szkolach poznajac miejscowyc
        > h ludzi

Kolejny mit.
        • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:48
          Wcale nie mit. Bardzo niewiele zawodow bedzie wymagalo sprowadzenia pracownikow z innych krajow. Ta slynna branza IT to kolejny mit bo juz obecnie wiekszosc uslug jest zlecana w krajach duzo tanszych np Indie. W EU na razie jest wolny przeplyw ale tez do czasu, najwieksze zapotrzebowanie bedzie na sezonowych pracownikow oraz na niektore sektory jak np opieka nad osobami starymi.
          • dyzurny_troll_forum Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:53
            ritual2019 napisał(a):

> Wcale nie mit. Bardzo niewiele zawodow bedzie wymagalo sprowadzenia pracowniko
            > w z innych krajow. Ta slynna branza IT to kolejny mit bo juz obecnie wiekszosc
            > uslug jest zlecana w krajach duzo tanszych np Indie.

Mit to te centra supportu w Banglalore. Było to owszem testowane dość masowo jakoś 2009-2014. I zasadniczo zakończyło się spektakularną klapą. Dziś tańszy kraj do migrowania IT to Bułgaria czy Litwa...

Poza tym przypominam, że IT to także hardware. Nie zbudujesz infrastruktury pod Munchen będąc w Banglalore...
          • hanusinamama Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:04
            O czym ty piszesz? Masa ludzi z wyższym wykształceniem wyjeżdza i dostaje pracę. Powiedz programistom zatrudnionym w zagranicznych firmach o tych mitycznych siłach roboczych IT w Indiach to cię śmiechem zabiją.
            • bigimax4 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:05
              Powiedz programistom zatrudnionym w zagranicznych firmach o tych mitycznych siłach roboczych IT w Indiach to cię śmiechem zabiją.

a ten smiech to niby z jakiego powodu
              to mityczne IT powoli staje sie zwyklym zapierdolem jak w fabryce przy maszynie
              • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:13
                bigimax4 napisał:

> Powiedz programistom zatrudnionym w zagranicznych firmach o tych mitycznych sił
                > ach roboczych IT w Indiach to cię śmiechem zabiją.

Ja nie musze mowic, widze w praktyce.

> a ten smiech to niby z jakiego powodu
                > to mityczne IT powoli staje sie zwyklym zapierdolem jak w fabryce przy maszynie
                >
                Alez oczywiscie, do tego to praca ktora mozna wykonywac zdalnie. Np IT service w firmie partnera jest Indiach, zaden wyjatek, norma.
            • madami Re: Ależ będzie exodus 19.10.21, 10:02
              Przecież ona wyraźnie napisała "będzie"
              i ma rację, jest to trend, który z dużym prawdopodobieństwem zrealizuje się w przyszłości.
              • princesswhitewolf Re: Ależ będzie exodus 19.10.21, 10:25
                a ja nie sadze. Nie zdarza. W ciagu roku, max dwoch z aktualnym rzadem Polska wyjdzie z Unii i zadne przeprowadzki nie beda mozliwe
        • wkswks Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:48
          Nie mit, tylko rzeczywistość. Konieczność uznania dyplomu, zdobycia certyfikatu renomowanej instytucji a nie świstka kończącego kurs c1. I wreszcie uzupełnienie różnic. Czesto rok a nawet dwa lata dodatkowe szkoły.
          • dyzurny_troll_forum Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:50
            wkswks napisał(a):

> Nie mit, tylko rzeczywistość. Konieczność uznania dyplomu, zdobycia certyfikatu
            > renomowanej instytucji a nie świstka kończącego kurs c1. I wreszcie uzupełnien
            > ie różnic. Czesto rok a nawet dwa lata dodatkowe szkoły.

Czym jest rok czy dwa dodatkowej szkoły wobec przegranego całego życia w Polsce?
            • wkswks Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:54
              Oczywiście ze niczym. Ale tzreba mieć albo zaplecze finansowe albo dodatkowa prace np u Turka, zeby sie utrzymać. W tym czasie mozesz mieć jakieś g.. stypendium, wynajmij za to mieszkanie czy nawet pokój, kup przejazdowke i sie utrzymaj. Prawo do zasiłków i pomocy socjalnej nabywa sie w de po 5 latach zamieszkania i samodzielnego utrzymywania.
              • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:00
                Otoz to. Na forum 99% ematek to waskie specjalistki zarabiajace 6000 netto na pol etatu. W rzeczywistosci to hmmm...tak samo ta mlodziez super wyksztalcona itd. to zazwyczaj niewielki procent, wiekszosc nie konczy zadnych renomowanych kierunkow i nie zna super jezykow. Do tego dochodzi czynnik mentalnosci, chocby ten mit pozadania Polakow z punktu widzenia blizszego kregu kukturowego...😃😃😃😃
                • hanusinamama Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:11
                  Ja to nie wiem czy ty sie boisz ze tam do was najedzie masa zdolnych, dobrze wykształconych dzieciaków i twoje nagle okaża się sredniakami? Bo piszesz jakby taki wyjazd był nie wiem jakim wyzwaniem. Moze dla ciebie był. Młodzi ludzie na to patrzą inaczej. Gdaczesz o tej zachodniej mentalności...podczas gdy sama nie wylazłaś z polskiego kurwidołka mentalnie.
                • sumire Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:23
                  Oczywiście wyjątkiem jest Najma, która jest wysoką specjalistką praktycznie utrzymywaną przez męża i święcie wierzy, że nie jest emigrantką z biednego kraju, tylko Brytyjką dumną z potęgi swej ojczyzny. I ma zupełnie niepolską mentalność.
                  • hanusinamama Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:01
                    Juz sama ilośc wpisów najmy o zachodniej mentalności...o czymś świadczy. Kompleksy na tym punkcie to chyba juz dawno nam mineły.
          • chicarica Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:02
            Żaden większy problem. Mówię z własnego doświadczenia, a wyjeżdżałam b. późno bo już grubo po 30tce. Wszystko to da się ogarnąć, nauczyć i zrobić.
          • hanusinamama Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:04
            Zalezy w jakim zawodzie, są takie które nie wymagają dodatkowej szkoły.
            • bi_scotti Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 15:02
              hanusinamama napisała:

> Zalezy w jakim zawodzie, są takie które nie wymagają dodatkowej szkoły.
              >

Mozna zmienic zawod smile Seriously, to przywiazanie do jakiegos tam dyplomu z jakiejsc (chocby i bardzo renomowanej) uczelni uwazam za swoisty przezytek. Sorry, nie chce nikogo urazic ale jest to takie XX-wieczne podejscie do professional carrier. Uczymy sie cale zycie i zmieniamy sie cale zycie. Dzieci, mlodziez (ale i samych siebie) warto przygotowywac do byc as flexible as possible w kwestii zmian zawodowych, adresu, occupation, koniecznosci stalego doksztalcania sie badz uczenia nowych umiejetnosci. Regardless czy ktos zostaje w kraju urodzenia, czy przenosi sie po swiecie. Pomijajac glowny temat tego watku, uwazam, ze duzo wazniejszym jest wychowanie czlowieka otwartego na zmiany niz obdarzenie potomka jakims specific dyplomem z tego czy innego uni. Life.
              • hanusinamama Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 17:09
                Ja mówie o zawodach które z automatu można wykonywać w innym kraju. Nie musisz mi tłumaczyć, ze nie trzeba pracowac w swoim zawodzie. Ja nie pracuje. Tzn fakt, ze jestem chemikiem niezmiernie mi ułatwia to co robię ale to co robie nie można podpisac pod żaden zawód. Skonczyłam polibudę, doktorat robiłąm na innej uczelni (akurat dr nie jest mi dzisiaj w pracy do niczego potrzebny), a robię zupełnie inne rzeczy.
                Młodzi ludzie dzisiaj są otwarci na zmiany. Oni z tym nie bedą mieć żadnego problemu.
                Dla mnie znowu wyprowadzka wiązałaby sie wyłącznie ze zmianą miejsca zamieszkania: nadal robiłabym to samo, podobnie mąż (on tylko nie moze pracować poza EU)
              • princesswhitewolf Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 21:39
                >nikogo urazic ale jest to takie XX-wieczne podejscie do professional carrier.

Mowa o przewoznikach z XX wieku czy o professional carrer?
                • princesswhitewolf Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 21:40
                  Ah nie, jej chodzi o career...kariere zawodowa. Juz rozumiem
                  • princesswhitewolf Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 21:41
                    Gdyby nie hanusinej wpis to by sie ciezko domyslec...
    • sylwiastka Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:41
      Drenaz wysoko wyksztalconych zaczal sie juz 10 lat temu, a teraz tylko przybedzie na sile. Sciezki sa juz przetarte od dawna, ale fakt coraz wiecej osob wyjezdza na studia, a nie po studiach.
      Z mojego roku, po odebraniu dyplomu, wyjechalo okolo 50% bardzo dobrze wyksztalconych studentow bioechnologii robic kariery za granica. Lepsze laboratoria, lepsza tecnologia, lepsze mozliwosci rozwoju i lepsze pieniadze. A polskie mozgi sa cenione jak kazde inne.

Exodus jeszcze bedzie na innym tle - polska straci obywateli (nie tylko mieszkancow). Moja banka Polakow za granica coraz czesciej przebakuje o zmianie obywatelstwa, bo my zrobimy wszystko aby zostac w UE, a nie miec jakiez wizy czy pozwolenia na prace. Ja z chwila wyjechania na Erasmusa wiedzialam, ze do Polski wroce na obrone i po dyplom, a pozniej to moze na jakies swieta.Teraz casz skladac papiery do urzedu o obywatelstwo i zadne inwokacje nie powstrzymaja mnie, nawet jesli bede musiala sie zrzec polskiego.
      • chicarica Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:46
        Dokładnie, teraz to już raczej pęd do zmiany obywatelstwa, bo drenaż trwa od wielu lat.
        • chatgris01 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:09
          Obywatelstwa to akurat większość ma podwójne (a i potrójne co niektórzy). Europa to nie USA, gdzie się trzeba zrzec poprzedniego przy przyjmowaniu amerykańskiego.
          • profes79 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:12
            Po pierwsze USA jak najbardziej dopuszcza podwójne obywatelstwo; masa naszych migrantów chicagowskich na przykład ma paszporty polski i amerykański.
            Po drugie - w Europie jak najbardziej są państwa wymagające zrzeczenia się innego obywatelstwa przed przyjęciem kolejnego - żeby daleko nie szukać, taki wymóg ma Słowacja.
            • chatgris01 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:38
              A, to nie wiedziałam o możliwości podwójnego obywatelstwa w USA, dzięki za info.
              Co do Słowacji, to raczej masowej emigracji tam nie będzie... cool
              • martishia7 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:20
                Mój ex urodził się w USA, mieszka w Polsce całe życie ale ma dwa paszporty.
                • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:23
                  Prawo ziemi.
              • dr.amy.farrah.fowler Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 14:11
                Żebyśmy się nie zdziwili. Wielu freelancerów z południa Polski rozważa wyniesienie się na Słowację albo do Czech, jak wejdzie Nowy Wał.
                • chatgris01 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 20:06
                  Raczej wybiorą Czechy.
            • taje Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:23
              I Holandia też (z pewnymi wyjątkami)
          • chicarica Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:44
            Bardzo wielu ludzi w Szwecji mieszka np. 20 lat ale obywatelstwa nie ma, nie składali nigdy. Teraz zaczynają składać, widząc co się dzieje w Polsce.
          • myelegans Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 19:16
            chatgris01 napisała:

> Obywatelstwa to akurat większość ma podwójne (a i potrójne co niektórzy). Europ
            > a to nie USA, gdzie się trzeba zrzec poprzedniego przy przyjmowaniu amerykański
            > ego.
            i ja i syn (urodzony w USA) mamy dwa paszporty, polski (to jak mielismy przed Trumpem uciekac) i amerykanski.... chociaz juz w sumie nie wiem, po co mu ten polski
            • bi_scotti Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 19:27
              myelegans napisała:

> i ja i syn (urodzony w USA) mamy dwa paszporty, polski (to jak mielismy przed T
              > rumpem uciekac) i amerykanski.... chociaz juz w sumie nie wiem, po co mu ten p
              > olski

big_grin Moj "uciekniety przed DT" z US ziec wszedl wlasnie niedawno w posiadanie Canadian passport i wraz z Najstarsza przemysliwuja nad spedzeniem kolejnych 2 lat w PL zeby mogl tez miec polskie obywatelstwo, a co z tym idzie i ow passport wink Why? Who knows big_grin Dorosli sa, moga robic co chca i gdzie chca, a ich nosi po swiecie - forever nomads wink Cheers.
              • mia_mia Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 21:02
                To niech się pośpieszy, bo przecież nie o polskie obywatelstwo mu chodzi, a o UE, a za chwilę ten sprytny plan straci rację bytu.
                • myelegans Re: Ależ będzie exodus 19.10.21, 01:15
                  mia_mia napisał(a):

> To niech się pośpieszy, bo przecież nie o polskie obywatelstwo mu chodzi, a o U
                  > E, a za chwilę ten sprytny plan straci rację bytu.

ide w zaparte..... jak wyjdziemy z UE to i tak sie uniewazni, poki co niech ma
              • berdebul Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 22:20
                Jak wzięli ślub, to nawet mieszkać w Pl nie muszą, żeby małżonek dostał obywatelstwo.
                • bi_scotti Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 23:04
                  Podobno on musi. 2 lata. Ja tam nie sprawdzalam, not my problem smile O co im chodzi? Chyba o posiadanie tych samych documents, bo tak lubia. Podejrzewam, ze gdyby ktores z nich mialo citizenship of Laos czy inne Vanuatu, to i drugie by tez chcialo - tak maja. Dorosli sa, ja sie nie wtracam wink Cheers.
                • myelegans Re: Ależ będzie exodus 19.10.21, 01:14
                  berdebul napisała:

> Jak wzięli ślub, to nawet mieszkać w Pl nie muszą, żeby małżonek dostał obywate
                  > lstwo.
                  Musi, staremu odmowili bo residency requirements nie spelnia
                • m_incubo Re: Ależ będzie exodus 20.10.21, 07:58
                  Nieprawda. Musi mieszkać.
      • lwica_24 Re: Ależ będzie exodus 19.10.21, 20:30
        Z roku mojego syna wyjechało 3/4 - tych najlepszych. Kierunek Niemcy, Stany ( Dolina Krzemowa), Dania, Szwajcaria, Francja.
        I bardzo dobrze.
    • srubokretka Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:43
      Od 5 pokolen moja rodzina wyjezdza za granice. Wrocilam 2 lata temu, a tam dzikie tlumy wsrod dzwigow budowlanych. Ogladam filmiki z dronow i widze, ze moje miasto chyba juz sie potroilo.
      Europa sie starzeje, Usa, Australia jest pusta. Nic dziwnego,ze znowu namawiacie Polakow do emigrowania. Po to sa wojny, pandemie, kataklizy zeby pzrepychac ludzi (najczesciej bogatych) dalej. Rzadzay nie lubia, jak rodziny tzrymaja sie razem, bo z czasem robia sie coraz bardziej swiadomi i niewygodni. Lepiej jak matka zajmie sie tesknota za synem, a nie politykowaniem. Lepiej jak taka matka wyjedzie za granice i wysyla kase na budowanie PL. Ktos tych darmozjadow politykow musi utrzymywac przeciez.
      • srubokretka Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:03
        Na poczatku plandemii wielu Polakow wrocilo do Pl. Kase zaiwestowali. Teraz trzeba sie upewnic, ze nie zrobi im sie w Pl za wygodnie. Musza wrocic po kolejna waliske kasy. Tusk jest tego przykladem. Tak narzeka biedny. Ciekwe ile w tej okropnej PL wytrzyma.
      • simply_z Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:04
        gorole? no ci zawsze emigrowali do hameryki.
    • trampki-w-kwiatki Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:44
      Też to widzę, że wszyscy znajomi pchają kasę już nie w nieruchomości dla dzieci, ale właśnie w ich edukację, żeby je wypchnąć za granicę. Ponura przyszłość nas czeka.
    • chicarica Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:45
      O, wielkie odkrycie.
      Od co najmniej paru lat ten exodus już trwa. Z moich znajomych w moim wieku i młodszych, ŻADEN nie wyjechał pracować w kebabie u Turka czy na budowie, wszyscy po kolei od 2015 zwijają manatki i wyjeżdżają już ze znajomością języka, z dyplomami i szkoleniami robionymi często już nawet pod kątem wyjazdu, na konkretne stanowiska umysłowe, z pracą umówioną przed wyjazdem poprzez zdalną rekrutację.
      Obraz jaki miałaś, ludzi wyjeżdżających na zmywak, pochodzi chyba z lat 2006+ i pamiętam że nie wierzyłaś jak Ci mówiłam że teraz już tak to nie wygląda. Polscy budowlańcy oczywiście są, ale oni nawet nie emigrują, po prostu jeżdżą w te i we wte, emigruje z faktycznym osiedleniem się pewnie co dziesiąty, reszta ma nadal żony i dzieci w Polsce.
      Twoje bombelki to niech się raczej modlą żeby zdążyć przed polexitem...
      • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:53
        Przecież napisałam, że odnoszę się do ogromnej fali emigracji, jaka nastąpiła po otwarciu unijnych rynków pracy. Potem był strumyk, szerszy, węższy, ale nie dwumilionowe tsunami w krótkim czasie.

Drenaż trwa, jasne, z konkretnych kierunków studiów, ale teraz dochodzi element kształtowania edukacyjnego dzieci od podstawówki pod kątem zamieszkania poza Polską.
        • chicarica Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:18
          No cóż. Ja pamiętam jak tu wysłuchiwałam, że:
          - na pewno pracuję na zmywaku za grosze
          - niemożliwe że dostałam takie warunki od pracodawcy
          - w Polsce jest bardzo dobrze, cudownie wręcz, i mimo że PiS rządzi, to ematka sobie świetnie poradzi, w razie czego wyjedzie na Słowację, Zanzibar czy gdzie tam bądź
          - na pewno kłamię
          - wszyscy my emigranci nie mamy wykształcenia, mamy braki w uzębieniu i czeka na nas praca na budowie
          - nigdy nie będę traktowana na równi z lokalsami

Od tamtej pory, po kilku latach, dwóch awansach (szykuje się trzeci) i paru podwyżkach z których każda była większa niż moje całe miesięczne zarobki w Polsce, pozostaje mi się tylko uśmiechnąć i życzyć Twoim bombelkom powodzenia. Automatyka przemysłowa to dobra droga, jeśli kierunek ma być na północ.
      • sylwiastka Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:03
        Tak, dobrze przjrzec na oczy i obalic te mity o emigracji tylko zmywakowej.

Oj tak, pewnie zalezy do od branzy, ale u mnie zmywakowych tez nie bylo oraz ani sekundy nie pracowalam za granica poza zawodem, a wyjechalam w 2010. I takie deale zycia byly mozliwe wczesniej, bo edukacja w Polsce gratis, a jedzie sie sie pracowac do lepszych warunkow i za lepsze stawki, osiedlajac sie w UE, bo komfort zycia i ogolne bezpieczenstwo i work-life balance lepsze.
        Trzeba bylo jedynie odwagi i otwartosci na swiat oraz znajomosci jednego jezyka, bo w wielu zawodach naukowych i technolgicznych da sie pracowac wylacznie po angielsku (choc im wiecej jezykow obcych tym lepiej).

Teraz w przypadku mlodziezy, koszty edukacji moga byc wyzsze, szczeholnie w UK, ale nie trzba sie zawezac, jest mnostwo mozliwosci studiowania po angielsku, za niskie stawki w innych krajach Europy. Poki Polska jest w UE.
    • ludzikmichelin4245 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:49
      Zastanawia mnie jednak, że całkiem sporo ludzi w moim wieku i starszych nie kwapi się do wyjeżdżania.
      • ludzikmichelin4245 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:51
        W sektorze IT proporcja zarobków do kosztów życia jest jednak dużo bardziej korzystna w Polsce - przynajmniej tak twierdzą ludzie, których znam.
        • wkswks Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:56
          Tak, dochodzi kwestia godności oraz takie przyziemne jak służba zdrowia i edukacja. Osoby które patrzą jedynie na kase, mentalnie nie nadają sie na zachod.
          • hanusinamama Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:07
            Widzisz ja mam taką sytuacje. Obsługuje firmy z PL ale tez z wielu krajów EU. To co robię mogę robić w kazdym innym kraju. Mąz pracuje dla zagranicznej firmy. Zawodowo dla nas nie ma znaczenia czy mieszkamy w PL czy w Niemczech. Tyle ze ja lubie życie tutaj. Jeszcze. No ale moze to dlatego ze mnie nie ciągnie tak zachód a bardziej południe smile
            • chicarica Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:21
              Mnie ciągnie na południe jeśli chodzi o klimat, jedzenie, koszty życia ale zdecydowanie nie chciałabym z południowcami pracować. Moim kolejnym celem jest może Finlandia, a w dalszej przyszłości może Hiszpania POD WARUNKIEM pracy zdalnej z narodami północy.
              • sylwiastka Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:27
                Oj tak, tez bym mogla mieszkac w Hiszpanii, ale pracowac zdalnie np dla polnocnych.
                W Hiszpanii mieszkalo mi sie super, ale pracowalo tak sobie.
                • simply_z Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:49
                  no praca z nimi to jakis koszmar. Zycie juz lepsze
              • podaje_haslo_okon Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:28
                chicarica napisała:

> a w dalszej przyszłości może Hiszpania POD WARUNKIEM pracy zdalnej
                > z narodami północy.
                >
                Nie wiem w jakiej branży pracujesz, ale w mojej działce, częściowo dzięki pandemii, drzwi do takiego układu stoją otworem. Pojawia się pełno ogłoszeń pracy w EU w 100% zdalnej. Sama zaczęłam się tym interesować, bo zarabiać po szwedzku, a płacić po wlosku, to dobry biznes. Plus klimat smile
                • chicarica Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:49
                  Sporo jest. Tyle że ja sobie postawiłam za cel zdobyć tu obywatelstwo (lepiej jednak mieć jakieś inne w razie polexitu), a żeby je zdobyć, muszę być na miejscu, potrzebny jest nieprzerwany pobyt. Po uzyskaniu obywatelstwa - będę właśnie o tym myśleć, tzn. może tak pół na pół, maj-wrzesień w Szwecji, reszta roku w Hiszpanii.
              • hanusinamama Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:22
                NO ale ja bym nie pracowała z tymi z południa wiecej niż teraz smile A mąz pracuje u tych bardziej z północy. I ja mowiłam o bliskim południu. Najchętniej bym sie do Czech przeprowadziła.
        • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:01
          Znajomi z IT, pracujący w zespołach międzynarodowych nie narzekają.
          • chicarica Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:05
            Mój własny stary w IT w Polsce zarobiłby w sumie niewiele mniej niż w Szwecji. Ja w Polsce (branża blisko IT) też nie narzekałam.
            Ale: ani Szwecja nie jest taka droga jak wszyscy myślą, ani Polska taka tania, a poza tym nie o pieniądze tu chodzi.
            • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:28
              Czekaj, akurat Ty narzekałaś na warunki pracy w jakimś Januszexie, na stosunek do pracowników, propozycje wynagrodzeń.
              • chicarica Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:53
                W Polsce? W Januszexie pracowałam kiedyś, dawno temu, przez jakieś niecałe pół roku. Pracowałam przez 8 lat w skandynawskim korpo, 2 w hiszpańskiej budowlance też korpo ale takiej feudalnej, 3 ostatnie lata mojej pracy w Polsce to korpo pokrewne IT. Co nie znaczy, że nie znam warunków w januszexach. Ja narzekałam najbardziej na klimaty podobne "Disrupted" Dana Lyonsa. Oraz ogólnie nawet lajtowe warunki w Polsce to obóz pracy w porównaniu ze Skandynawią.
                • chicarica Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:55
                  Dodam, że Januszex w którym pracowałam przez te pół roku, próbował się pudrować na startup atmosphere i nowoczesne IT, ale i tak trzeba było przynosić własną kawę wink
        • ludzikmichelin4245 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:02
          Za to w moim otoczeniu całkiem popularny robi się częściowo nomadyczny model życia - typu pół miesiąca w PL, pół miesiąca gdzieś indziej. Wspaniały benefit pracy zdalnej. Ograniczony wprawdzie przepisami podatkowymi, ale kolejne korpy dają już zielone światło na pracę z zagranicy.
          Jak dobrze pójdzie, to prawdopodobnie sama większość grudnia odbębnię z plaży.
          • simply_z Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:48
            to uwazaj, bo czesc firm wprowadza dodatkowy zakaz pracy poza terytorium PL. serio, sama mam taki zapis w umowie.
            • ludzikmichelin4245 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:08
              Tak, monitoruję, u mnie akurat teraz poszli w drugą stronę i dali zielone światło, tylko trzeba wklikać informację w system.
              Ale niewykluczone, że w którymś momencie się znów zmieni.
        • hanusinamama Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:05
          I masa pracuje zdalnie smile czyli pracujesz np w Szweckiej firmie ale mieszkasz w PL.
          • chicarica Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:57
            W tym jest trochę problem podatkowy. W Szwecji przepisy podatkowe mówią, że jak firma ma stałą siedzibę w Szwecji, to podatki też płacisz tutaj. A to boli w porównaniu z polskimi podatkami. No chyba że "zatrudnienie" na jakieś szemrane umowy B2B, wiem że jedna inżynierska korpo w Gdańska tak robi ale to trochę naciągane.
        • runny.babbit Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:08
          Ale pieniądze to nie wszystko. Jest jeszcze poczucie bezpieczeństwa, że jak pani w IT zajdzie w ciążę to będzie ją mogła usunąć w razie problemu ze zdrowiem,albo że jak pan w IT dostanie diagnozę raka to nie będzie musiał się zastanawiac czy będzie lekarz który go zoperuje. A jak rozjedzie ich kolumna rządowa to nie będą ciągani po sądach. Itp. Itd.
          • ludzikmichelin4245 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:23
            Tak, oczywiście.
            Dlatego mój bliski homoseksualny kolega jest akurat najbardziej "proemigracyjny" z otoczenia - konkretnie przygotowuje się do emigracji do kraju, w którym będzie miał możliwość adopcji dziecka.
      • madami Re: Ależ będzie exodus 19.10.21, 10:04
        Niektórzy w Polsce zarabiają bardzo dobrze wink na prawdę dobrze, na światowym poziomie.
        • princesswhitewolf Re: Ależ będzie exodus 19.10.21, 10:24
          no tak ale to "niektorzy". Wiekszosc nie. "Niektorzy" to sa nawet miliarderami w Polsce.
          • myelegans Re: Ależ będzie exodus 19.10.21, 16:55
            princesswhitewolf napisała:

> no tak ale to "niektorzy". Wiekszosc nie. "Niektorzy" to sa nawet miliarderami
            > w Polsce.
            ale wiesz, tak to jest we wszystkich krajach pierwszego swiata... no moze poza Skandynawia, gdzie podatki wieksze, wiec klasa srednia (chyba) mocniejsza, ale bogaci chowaja pieniadze w jakims tax haven, zeby do wspolnego kociolka nie dokladac
    • hexella Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 11:50
      Dokładnie taki jest plan. Żaden z moich synów nie snuje wizji pozostania w kraju, w kształcie jaki obecnie mamy i formie do jakiej dążymy.
      Dla mnie- pokolenia dorastającego w latach 90', zachłystującego się wolnością z otwarciem na nowe perspektywy, ten twist, który wykonaliśmy w ostatnich latach jest niezrozumiały i nieakceptowalny.
      Może jeszcze wydarzy się cud.
      • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:02
        Żaden z moich synów nie snuje wizji pozostania w kraju, w kształcie jaki obecnie mamy i formie do jakiej dążymy.

I chociazby tylko to dyskwalifikuje mentalnie mozliwosci adaptacyjne na tzw zachodzie.
        • hanusinamama Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:08
          Najma odpuśc bo się ośmieszasz.
        • hexella Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:55
          ritual2019 napisał(a):
          to dyskwalifikuje mentalnie mozliwosci adaptacyjne

Wow, dzięki za wnikliwą diagnozę, jednakże pozwól, że ją "mentalnie zdyskwalifikuję" :p
          • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:09
            Alez pozwole. Jak to mawia rasowa ematka wspolczuje twoim dzieciom 😃😃😃
            • chatgris01 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:28
              "Dziecią!"

Braki masz tongue_out
        • taje Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:38
          >>Żaden z moich synów nie snuje wizji pozostania w kraju, w kształcie jaki obecnie mamy i formie do jakiej dążymy.
          >I chociazby tylko to dyskwalifikuje mentalnie mozliwosci adaptacyjne na tzw zachodzie.

Czyli chęć emigracji dyskwalifikuje potencjalnego emigranta? A na tzw. zachód mogą wyjechać tylko ci, którzy nie chcą wyjeżdżać bo im się na miejscu podoba? Sprytne.
          • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:41
            Alez nie, chec emigracji nie dyskwalifikuje, natomiast wychowanie w poczuciu presji owszem. To taka specyficzna mentalnosc, na zasadzie nie chce ale musze.
            • hanusinamama Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:49
              Mhm a ty wyjechałąś do UK nie za chlebem, pod presją...ale żeby ubogacać kulturę brytyjską.
    • 152kk Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:03
      No niestety - można to skrócić do jednej refleksji: pis intensywnie pracuje na to, żeby po ich nierządach w Polsce pozostała d..pa i kamieni kupa. Bardzo mi smutno, bo uważam się za patriotkęsad
    • rycerzowa Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:06
      Tris, ale - o ile pamiętam - twój bombelek kształci się na patryjotycznego wojaka.
      Motywacja tego wyboru to jego i twoja sprawa, ale czy nie boisz się, że jego wyjazd po zakończeniu nauki może być potraktowany jako dezercja, z nieuniknionymi konsekwencjami?
      • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:23
        Mój bombelek kształci się w kierunku, z którego można kontynuować naukę zarówno na uczelniach wojskowych, jak i cywilnych, albo podjąć pracę z marszu, bo specjalistów nie ma zbyt wielu.
    • podaje_haslo_okon Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:19
      Ja jestem ciekawa jak to się potoczy. Z jednej strony presja na "wypychanie dzieci" poza PL, poprzez edukację, a z drugiej strony ogromne ssanie na rynku nieruchomości w tej nieszczęsnej Polsce.
      • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:24
        Ssanie na rynku nieruchomości to efekt ucieczki z pieniądzem w inwestycje trwałe.
        • podaje_haslo_okon Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:30
          Tyle to wiem, pytanie jakie będą tego konsekwencje, jeśli faktycznie za chwilę młodzi będą tłumnie uciekać z PL? Przyjedzie do nas aż tylu emigrantów, żeby te inwestycje się zwróciły?
          • afro.ninja Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:32
            A kto kupuje mega drogie nieruchomości w takim Londynie? Rosjanie. To u nas mogą i Rosjanie, i Ukraińcy, zachodnie firmym rodzimi bogacze.
          • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:36
            Swoją młodzież wyeksportowała Ukraina (m.in. do Polski na studia), ale nie sądzę by tu zostali, gdyby Polska przestała być beneficjentem UE.
        • gryzelda71 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:31
          Wiesz, kto zechce wyjechać wyjedzie. Córka popracowała w klinice u zachodnich sąsiadów i posmakowała tego miodu. Nie pakuje walizek. Za to ma już pracę.
        • srubokretka Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:33
          a ci co sprzedali pomnozona kase wydadza na edukacje bombelkow, zeby zagranica miala wyksztalconych pracownikow. Im mniej konkurencji tym lepiej dla tych co zostaja + kasa z tych co wracaja.
      • afro.ninja Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:31
        Uwierz, sa bogaci ludzie w tym kraju i zyje im sie tutaj wyśmienicie. Bogaci zostaną, bo mogą sobie wszystko załatwić i kupić. Albo wyjechać na jakiś czas i wrócić. Emigracja jak pokazuje chocby forum emama powoduje wiele problemów. To nie jest bułka z masłem.
        • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:48
          afro.ninja napisała:

Emigracja jak pokazuje chocby forum emama powoduje wiele problemów. To
          > nie jest bułka z masłem.

Jakich problemow?
          • srubokretka Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:11
            pakuj walizki bombelkowi, to sie dowiesz.
            • ritual2019 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:17
              srubokretka napisał:

> pakuj walizki bombelkowi, to sie dowiesz.

??? My w Pl nie mieszkamy, dzieci urodzone i wychowane bez nacisku na emigracje. Jesli beda chcialy zmienic kraj to to zrobia ale z pewnoscia nie pod presja ani z mentalnoscia jak te triss itp.
        • podaje_haslo_okon Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:42
          Ale jednocześnie z tego wątku wynika, że bogaci inwestują w edukację międzynarodową dzieci, więc jeśli dzieci bogatych powyjezdzaja, to pytanie skąd wziąć popyt na te mieszkania?
          • triss_merigold6 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:46
            Popyt jest teraz i pewnie będzie, bo w Polsce niedobór mieszkań ciągnie się od dekad.
            • ludzikmichelin4245 Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 16:52
              Ale kto będzie generował ten popyt?
    • mia_mia Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:32
      Osobiście dam bombelkowi takiego kopa w tyłek na rozpęd, że zatrzyma się w Australii, gdyby mu się uwidziało zostać w Polsce.
      Chciałam zwrócić uwagę, że pierwsze zmywajś się dzieci wszelkiej maści prawicowców i pożal się bosze patriotów, Arweny, co to nie ma rodziny poza Warszawą syn już dawno zwiał, dzieci Morawieckiego, Ziemkiewicza i wielu, wielu innych.
      • afro.ninja Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:34
        Ale po kilku latach za granicą wracają.
        • mia_mia Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:50
          Kto wraca? Ci których zmęczyła praca w zagranicznej fabryce, a nie ci którzy mają „normalną” pracę, chociaż jak mam być szczera to w moim otoczeniu nie słyszałam o nikim kto wrócił nawet jeśli pracuje ciężko i poniżej kwalifikacji, o dorosłych dzieciach tych ludzi już nawet nie wspominam. Dziecko znajomych skończyło niedawno dobrą uczelnię, zaczęło dobrze zarabiać i właśnie ściąga rodziców, emerytów do siebie, to też będzie jakiś trend, zamiast zamartwiać się jak im zorganizować w przyszłości opiekę w Polsce.
          • mia_mia Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:54
            A fakt, jeden bardzo bogaty facet, ściągnie niedługo dzieci, bo będzie przekazywał im firmę, ale te dzieci i tak już są obywatelami świata, zamiast baz w obecnych krajach będą tymczasowo mieć bazę w Polsce, ale ile w ciągu roku tu będą fizycznie trudno mi powiedzieć.
          • kloi0505 Re: Ależ będzie exodus 19.10.21, 07:28
            Naprawdę uważasz, że starsi ludzie chętnie wyjadą za granicę. Niewielu emerytów zna angielski, nie mówiąc już o języku danego kraju. Nie znam nikogo, kto porzuciłby życie w Polsce, przyjaciół, sąsiadów i znajomych żeby jechać na stare lata do obcego kraju, tym bardziej że emerytury w Polsce są jakie są. A raczej nikt nie chce być na łasce dzieci, które same kokosów nie zarabiają w nowej ojczyźnie (wbrew temu co tu piszą niektóre e-mamy).
            • alicia033 Re: Ależ będzie exodus 19.10.21, 07:47
              kloi0505 napisał(a):

> tym bardziej że emerytury w Polsce są jakie są.

a będą jeszcze bardziej żadne.
              Ale o.k., możecie tu na starość żreć szczaw, mirabelki i tynk ze ściany. Naprawdę mi to nie przeszkadza.
              • araceli Re: Ależ będzie exodus 19.10.21, 07:50
                alicia033 napisała:
                > Ale o.k., możecie tu na starość żreć szczaw, mirabelki i tynk ze ściany. Napraw
                > dę mi to nie przeszkadza.

Nie przeszkadza? To po uja złamanego siedzisz na tym forum i rzygasz? Emigrantki na tym forum są najlepszym dowodem, że za granicą to wcale nie taki cud miód skoro nie potraficie być szczęśliwe, spełnione tylko wracacie tutaj się wyżyć. Poniżyć rodaków w kraju, żeby same siebie przekonać, że dokonałyście słusznego wyboru.
                • alicia033 Re: Ależ będzie exodus 19.10.21, 08:01
                  bo lubię, ty bezrozumny razemku.
                  • araceli Re: Ależ będzie exodus 19.10.21, 08:07
                    alicia033 napisała:
                    > bo lubię, ty bezrozumny razemku.

Oczywiście, że lubisz debigrancki nołlajfie big_grin
      • srubokretka Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 12:37
        Lisa corka juz wrocila?
      • chicarica Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 13:09
        Dokładnie, dzieci lepszego sortu już na etapie liceum dziękują serdecznie za czarnkowe wychowanie do cnót niewieścich i wypier....lają za granicę aż się kurzy, bynajmniej nie wbrew woli rodziców.
        Tak ma być, dzieci zwykłych placków mają w Polszy giąć kark pod butem lepszego sortu i pielęgnować w sobie cnoty niewieście, a dzieci lepszego sortu oświecać się na "lewackich" ucżelniach Zachodu.
      • bi_scotti Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 16:17
        mia_mia napisał(a):

> Osobiście dam bombelkowi takiego kopa w tyłek na rozpęd, że zatrzyma się w Aust
        > ralii, gdyby mu się uwidziało zostać w Polsce.

Watch what you wish for ...
        Moj Najmlodszy mieszka prawie 4300 km od nas, ponad polowa continent miedzy nami. My wciaz jestesmy na tyle mlodzi i sprawni tudziez mamy srodki, ze anytime mozemy go odwiedzic just because ... ale gdy na poczatku pandemic lockdown byl totalny, on sam stwierdzil, ze no way - to za daleko, musi zamieszkac blizej, zasieg full day jazdy samochodem. Problem w tym, ze jego Milosc Zycia ma swoich rodzicow wlasnie tam, w BC. No i jest supel ... To sie tak latwo mowi i organizuje gdy wszyscy mlodzi, zdrowi, pelni energii i everything goes well. Ale gdy ludzie sa sobie bliscy (including dorosle dzieci i rodzicow), nie jest fajnie byc daleko od siebie. Life.
        • mia_mia Re: Ależ będzie exodus 18.10.21, 16:32
          Jak mi będzie tęskno to zamieszkam w sąsiedztwie bombelka i będę z wnukami karmić krokodylesmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka