janeta5 01.03.04, 19:43 Podejrzewam,że mój młody ognik posadzony jesienią przemarzł.Wiatr zerwał okrycie i listeczki ognika zbrązowiały :( Jak myślicie ,czy uda się go uratować ? Tak mi go szkoda.... Janeta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amadyn Re: Ognik 01.03.04, 20:02 Często się zdarza, że w czasie ostrej zimy liście ognika przemarzają.Wiosną jednak ognik wypuszcza nowe.Co innego gdy jest bardzo ostra zima,wtedy może zdażyć się że przemarzną pędy.Wiosną wycinamy uszkodzone gałązki do miejsca zdrowej tkanki a roślina szybko odbije. amadyn Odpowiedz Link Zgłoś
janeta5 Re: Ognik 01.03.04, 20:38 Dzięki Amadynie za pocieszenie :).Tak się zmartwiłam.Teraz mam nadzieję,że mojemu ognikowi "odbije" :) Janeta Odpowiedz Link Zgłoś
jacekzakrzewski Re: Ognik 01.03.04, 21:53 Zeszłorocznej zimy mój zmarzł, ale na wiosne dbił. Obetnił przemarzniete gałązki. A na przyszłość lepiej okrywaj na zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Ognik 02.03.04, 20:28 Ognik szczególnie posadzony na wietrznych lub chłodnych, mniej słonecznych stanowiskach przemarza. Najczęściej dotyczy to młodych świeżo posadzonych roślin do 3 lat później jest już lepiej lecz czasem w ostre zimy cześć gałęzi przemarza i ginie. Liście utrzymują się tak do –12C jeśli jest zimniej brązowieją i opadają. Należy go ściółkować i kopczykować na zimę. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
ptasik Re: Ognik 03.03.04, 09:00 Janeto Na moich innych zimozielonych tez w bardzo mrozne zimy liscie brazowieja, a potem im odbija:))) przyznam Ci sie po cichutku, ze ja swoich ekstra nie chronie - wyszlam z zalozenia , ze musza sobie radzic i radza.... Wspieram je tylko dobrym slowem i wystarcza:)))) Kiedys cos poprzykrywalam i potem za szybko jak sie okazalo w odniesieniu do kaprysow pani zimy (mrozy w kwietniu) odkrylam i rzeczywiscie im nie odbilo... Odpowiedz Link Zgłoś
wini3 Re: Ognik 03.03.04, 09:12 Ptasiku! Ty żyjesz w zupełnie innym kraju! My reszta jak na Syberii. Pozdrawiam Ciebie i wiosnę. Odpowiedz Link Zgłoś