04.03.04, 10:55
Przyciełam budleję, patrzę a obok rośnie sumak. Tnie się sumaka? Mój jest
jeszcze młody 1,5m i ma dwa lata.Przypomina literę Y. Czy przycięcie go
spowoduje zagęszczenie? Czy jego się przycina?
Obserwuj wątek
    • ptasik Re: Sumak 04.03.04, 12:17
      Eeeee mojego kiedsy pies zlamal przy samej ziemi i potem sie pieknie
      rozkrzewil, ale wydaje mi sie, ze sumaka ciac nie trzeba... Jak ogladam inne to
      stwierdzam ze on rozkrzewianie ma w naturze
      • amadyn Re: Sumak 04.03.04, 18:23
        Jesli mogę coś doradzić to stanowczo odradzam sadzenie sumaka w małym ogrodzie.
        W krótkim czasie z jednego sumaka może wyrosnąć las.Jego korzenie,z których
        wyrastają coraz to nowe drzewka,rozrastają się po całym ogrodzie.Walka z nimi
        to syzyfowa praca.A czym bardziej się go przycina to jeszcze mocniej wypuszcza
        odrosty.
        amadyn
    • mali_na Re: Sumak 04.03.04, 18:32
      Ten ogród ma ok 300m kwadratowych, czy to mały ogród? To prawda,że od sumaka
      wyrastają małe sumaczki. Do tej pory radziłam sobie po prostu wyrywając je.
      Zlikwidowanie mego drzewka niewiele pomoże sąsiedzi tuż przy granicy mają swego
      już kilkuletniego i to od jego korzeni odbijają małe. Co można zrobić? Czy
      sugerujesz, że w którymś momencie sytuacja wymknie się spod kontroli?
      • amadyn Re: Sumak 04.03.04, 18:34
        To najgorszy scenariusz,ale bardzo możliwy.
        amadyn
        • amadyn Re: Sumak 04.03.04, 18:35
          A działka 300 metrów,to mała działka.
          amadyn
          • mali_na Re: Sumak 04.03.04, 18:42
            Nie mogę powiedzieć sąsiadom, aby zlikwidowali drzewo. Na szczęście małe
            odbijają na trawie i koszę je kosiarką.
            • piasia Re: Sumak 05.03.04, 11:27
              A ja ujarzmiłam sumaka! Przynajmniej na razie.
              Otóż sumak wypuszcza odrosty w miejscu uszkodzenia korzenia. Każdy wyrwany
              odrost to kolejne uszkodzenie.
              Przesadzałam swojego sumaka na działce, jasne, że korzenie mu uszkodziłam. Więc
              posadziłam go w wiadrze bez dna. Korzenie, które wyjdą poza wiadro uszkodzone
              już nie są. W ciągu całego sezonu nie wytworzył się ani jeden odrost.
              A na miejscu, z którego go wykopałam, sa juz trzy młode sumaczki - odrosty z
              pozostawionych kawałków korzeni. I tam mogą sobie rosnąć, nawet cały las.
              • mali_na Re: Sumak 05.03.04, 13:49
                Sumak moich sąsiadów ma już kilka lat i z 3 metry. Jak ja im mam powiedzieć?
                Korzenie jego przechodzą pod podmurówką i odbijają w moim ogrodzie.Jak wykopią
                takie drzewko i posadzą w wiadrze? Szczęście,że tam jest akurat trawa,ale w tym
                roku planuje zrobić oczko.
                Ze swojego zrezygnuję, bo mnie nastraszyliście i pomyślę co tam wsadzić. Jak w
                takich przypadkach radzicie sobie? np gdy sąsiad sadzi olbrzymie drzewo
                rzucające cień na Waszą działkę?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka