Dodaj do ulubionych

Projektowanie ogrodu-od czego zacząc

23.08.10, 20:46
Witam, jestem na etapie zagospodarowywania ogrodu... Mam spora dziakę, prawie
hektar, ale nie będę chyba na razie zagospodarowywac calości... Dom juz stoi,
garaż wolnostojący też. Robimy własnie ogrodzenie no i własnie nie wiem co
dalej... Od czego zacząć urządzanie? Na projektantke raczej mnie nie
stać:(Może jakies stronki godne polecenia? Z góry dziękuję za wszelkie rady
Obserwuj wątek
    • wojteklm Re: Projektowanie ogrodu-od czego zacząc 24.08.10, 23:29
      Przejrzyj forum już kilka razy odpowiadaliśmy na takie zapytania. Po za tym sam
      projekt wcale nie musi być taki drogi-możesz zlecić zaaranżowanie
      np.najbliższego otoczenia domu.
    • yoma Re: Projektowanie ogrodu-od czego zacząc 25.08.10, 12:41
      Od tego, co największe i co stałe. Miejsce do przesiadywania na zewnątrz, na
      ognisko, piaskownicę, oczko wodne... drzewa... krzewy... byliny....

Ścieżek nie projektuj, same się wydepczą :)
    • basia_11 Re: Projektowanie ogrodu-od czego zacząc 27.08.10, 08:00
      Ja nie całkiem na temat, ale się włączę. Od 2 lat ogarniam swój kawałek ziemi,
      ciągle mam mnóstwo wątpliwości i odczucie, że brak mi wiedzy. Najpierw
      pomyślałam, że co tam, zainwestuję w kurs korespondencyjny ESKK w temacie
      architektury krajobrazu, ale już pierwszą przesyłkę im zwróciłam z odpowiednim
      komentarzem, bo poziom przysłanych materiałów okazał się żenująco niski.
      Teraz z kolei szukam informacji o wartości studiów podyplomowych w kierunku
      architektura krajobrazu, ale właściwie żadnych opinii znaleźć nie mogę. Mam
      wykształcenie przyrodnicze (leśne), chętnie poszerzę swoje kompetencje, tylko
      czy 2 lata studiów podyplomowych rzeczywiście dadzą mi konkretną wiedzę i nowe
      umiejętności?
      Może ktoś z Forumowiczów kończył takie studia?

pozdrawiam i miłego dnia życzę
      Basia
      • yoma Re: Projektowanie ogrodu-od czego zacząc 27.08.10, 17:48
        IMHO jeśli ma ci to być potrzebne tylko do ogarniania swojego kawałka ziemi, to
        nie warto, bo swój kawałek ziemi najlepiej ogarnia się w praktyce; a jeśli
        chodzi o poszerzenie wiedzy jako takiej, to czemu nie.
    • pepus87_1 Re: Projektowanie ogrodu-od czego zacząc 08.01.11, 13:18
      zapraszam do przeczytania artykułu:
      www.pepus-ogrodnictwo.blogspot.com
      może tam coś ciekawego znajdziesz...
    • jokaer Re: Projektowanie ogrodu-od czego zacząc 10.01.11, 17:09
      myślę, że po przeczytaniu tegoż artykuliku w dalszym ciągu nie będzie ktoś wiedział co i gdzie posadzić, gdzie zrobić ścieżkę

najlepiej jeśli chce się samemu wszystko robić i rezygnuje się z porady fachowców postawić na intuicję i żywioł

usiąść z rodziną i po kolei spisać co kto chce w ogrodzie( psy czy koty też się liczą), bez względu na to czy to będzie realne czy nie; później wszystko i tak się wyjaśni, co można, a co nie

nie ulegać owczemu pędowi i na siłę urządzać ogród od razu- urządzanie ogrodu na to zadanie na całe życie- bo rośliny to żywy twór, który ulega nieustannym przemianom; inaczej będzie wyglądać dwuletni czy paroletni krzew liściasty, iglasty; inaczej będzie wyglądać za lat 20 - ścia . Tak samo z drzewami, 5 - cio letni świerczek będzie świetny w małym ogrodzie ale za lat 20- ścia może go totalnie zdominować

podpatrzeć co rośnie wokoło i jak rośnie, może to pozwolić nam na uniknięciu wielu rozczarowań; na początek sadzić to co dobrze rośnie w okolicy, poznanie warunków glebowych, wietrznych, słonecznych i wodnych naszej ziemi to absolutna podstawa, dlatego nie należy się spieszyć z zakładaniem ogrodu

ścieżki- nie należy się z nimi spieszyć, tylko chodzić po naszym przyszłym ogrodzie, aż same się wydepczą w najlepiej wybranych miejscach, wtedy się też okaże, które miejsce naszego ogrodu będzie się najlepiej dla nas nadawać na altanę, a które na oczko wodne

o wiele łatwiej urządzać ogród jeśli zacznie się od małej architektury w ogrodzie- nie stosować więcej jak trzy rodzaje kamieni , kostki itp, to wszystko musi być dostosowane do elewacji naszego domu

owszem nawadnianie jest wygodne, ale wcale niekoniecznie potrzebne, wszystko zależy od tego co będzie rosło w naszym ogrodzie i jaką mamy glebę

jeśli ktoś nie ma wyobraźnie plastycznej to rysowanie kółek na papierze nie wiele mu da, w dalszym ciągu będą to tylko kółka nie dając przełożenia w wyobraźni na żywe rośliny

natomiast jeśli ktoś nie ma problemu z planami, mapami, to jak najbardziej; narysowanie naszej działki na papierze najlepiej w skali 1: 100 ( chyba że jest duża, więc w skali większej) przede wszystkim pozwoli nam spojrzeć na działkę jako całość;
      to jest podstawa, zobaczyć nasz przyszły ogród wraz z domem w całości w stosunku do reszty otoczenia;
      na takim rysunku nanieść nasze ścieżki, należy pamiętać, że wejście do domu nigdy nie powinno biec prosto jak strzała do niego, zawsze najlepszy jest łagodny łuk, jeśli nie ma takiej możliwości staramy się tak zaprojektować przedogródek aby był pewną zaporą między drzwiami a bramką

przedogródek to dawny wiejski ogródek, który ewoluował w dzisiejszych czasach najczęściej do trawnika obsadzonego iglakami, pozbawionego zupełnie indywidualnego charakteru - przedogródek ma być wizytówką, zaproszeniem i zachętą, ma stwarzać miły i spokojny, pogodny nastrój, ale ogród właściwy powinien być na tyłach domu;
      należy przy tym pamiętać o poprowadzonych mediach na naszej działce, często tak są prowadzone, że z góry determinują pewne rzeczy

nie robić wszystkiego na raz, najlepiej jeśli poruszamy się " małymi kroczkami", wtedy łatwiej zaobserwować, co wynika z czego, łatwiej wtedy planować

nie popełniać podstawowego błędu jaki się często robi, nie patrzeć na ogród jak na kolejny pokój do urządzenia, owszem, nasz dom powinien harmonijnie w ogród się wtapiać, ale ogród nie może być kolejnym pokojem; tu mam na myśli na środku stół( = trawnik) , a pod ścianami (= ogrodzenie) meble (=rośliny)

pamiętać o złotej zasadzie, mniej znaczy lepiej

---
      www.garden-life.com.pl/
      • mmm0000 Re: Projektowanie ogrodu-od czego zacząc 04.02.11, 09:56
        no ok, urządzanie ogrodu na siłę wiadomo ze nie ma sensu, ale osobiście nie chciałabym urządzać ogródka przez całe moje życie. wolałabym mieć zaprojektowany ogród, a później dosadzać,przesadzać dalej kształtować tą zieleń. nad wszystkim należy się zastanowić - nad ścieżkami, roślinami, małą architekturą....ale chyba wolałabym to sobie wszystko wyrysować by móc w każdej chwili coś poprawić, zapisać..nawet na papierze! a jeżeli ktoś nie ma wyobraźni plastycznej to rysowanie kółek nie da rezultatów ale także projektowanie "na żywo" w ogrodzie!
        jeżeli ktoś nie zna się na roślinach, nie wie jak dany krzew czy kwiat będzie wyglądać za pare lat to nic mu nie da stopniowe projektowanie ogrodu, bez planu...bo i tak to nic z tego nie wyjdzie...
        pozdrawiam
    • hamerykanka Re: Projektowanie ogrodu-od czego zacząc 04.02.11, 23:13
      Jest duzo ksiazek o projektowaniu...przejdz sie do biblioteki.
      Przejrzyj ilustracje lub zdjecia w necie: jaki styl ogrodu najbardziej ci odpowiada? Ile czasu bedziesz mogla poswiecac na pielegnacje?
      Przy dzialce tej wielkosci najwygodniej bedzie wokol domu urzadzic ogrod w ulubionym stylu, a na reszcie terenu zrobic ogrod naturalistyczny, gdzie trawy sie nie kosi.
      Co do wizualizacji, mozesz poszukac programow komputerowych, ktore pozwola ci zaprojektowac ogrod z roslinami, zobaczyc go z rosnych stron 3D, o roznych porach roku, za 5, 10 czy 20 lat. To bedzie prostsze dla ludzi z niewielkim doswiadczeniem.
      I zanim zaczniesz kupowac rosliny, poczytaj troszke o nich, jakie maja wymagania i jakiej wielkosci beda w przyszlosci, aby np ten niewielki swierczek za pare lat nie byl wyzszy od domu i galeziami nie wchodzil w okna.
      Moje ulubione forum ogrodnicze : forumogrodnicze.info/
      Wejdz w dzial zdjecia ogrodow i poogladaj. Moze tam cos znajdziesz dla siebie. Na pewno dumny wlasciciel/ka ci cos podpowie.
      powodzenia!
    • trini70 Re: Projektowanie ogrodu-od czego zacząc 05.02.11, 01:41
      polecam opinie tych co juz przeszli swoje w temacie:
      forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?16-Pami%C4%99tajcie-o-ogrodach
      • exclusive_garden Re: Projektowanie ogrodu-od czego zacząc 05.02.11, 19:12
        myyy a co wy na takie rozwiązanie.

Po pierwsze zobaczyć jaka jest ziemia na naszej działce i roślinność wokół niej (będzie to pomocne w doborze roślinności), spisać sobie te wszystkie rośliny dowiedzieć się na ich temat jak najwięcej.

Następnie wyrysować sobie granice swojej działki, na niej ustawić swój domek, garaż, budę dla psa.

Naszkicować gdzie będzie cień o różnych porach dnia a gdzie słońce i czego mamy przewagę w większości. (na tej podstawie będziemy dobierać rośliny światło lub te które lubią cień), i czasami przydaje się kierunek wiatru ten który najczęściej występuje.

Potem narysować sobie rzeczywiście te kółka jako roślinki, zaznaczyć altankę oczko wodne.

Przeglądnąć album z roślinami, wybrać te które nas interesują zaznaczyć je i na podstawie informacji które już wcześniej zebraliśmy, nasłonecznieniu, warunkach glebowych będziemy odpowiednio je umieszczać na naszym "szkicu wstępnym".

Po odpowiednim dobraniu roślinności przejść do działania ewentualnie można było by jeszcze pomyśleć o systemie nawadniania to oczywiście na samym końcu jak już będziemy mieli wytyczone wszystkie rabaty, trawnik, ścieżki.

Pozdrawiam i czekam na sugestie.
    • jbejma Re: Projektowanie ogrodu-od czego zacząc 01.03.11, 23:16
      Polecam artykuły na ten temat,mogą zawsze pomóc podjąć decyzję www.zyciezogrodem.blogspot.com
    • trini70 Re: Projektowanie ogrodu-od czego zacząc 04.03.11, 21:17
      program do projektowania ogrodów i dużo porad
      polecam:
      forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?16-Pami%C4%99tajcie-o-ogrodach
    • urbrcent Re: Projektowanie ogrodu-od czego zacząc 28.03.11, 22:23
      witam,ostatnio czytałem fajny artykuł o urządzaniu ogrodu,na tym blogu
      mojepieknekwiaty.blogspot.com
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka