Dodaj do ulubionych

Miechunka,rodzynek brazylijski

14.10.11, 17:20
Pierwszy raz posadziłam miechunkę ale trochę za późno. Sadzonki wysadziłam do gruntu ale nie owocowały. Cztery zostawiłam w skrzynce, wyrosły na 1 metr wysokości. Kilka dni temu wziełam je do domu i co teraz? Jak je przetrzymać do wiosny? Czy należy je przyciąć? Bardzo proszę o radę. Szkoda żeby się zmarnowały
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Miechunka,rodzynek brazylijski 15.10.11, 14:57
      Możesz przyciąć i w jasne, chłodne miejsce. W pokoju za ciepło.
      • doral2 Re: Miechunka,rodzynek brazylijski 16.10.11, 18:05
        miechunka to takie świństwo parszywe, że rozmnaża się jak chwast, poprzez kłącza podziemne.
        w skrzynce spoko przetrwa.
        a w ogrodzie rozpleni się tak, że niech ją jasna cholera:/
        właśnie mam za sobą dwa łikendy walki z kłączami miechunki :/
        możesz spokojnie zostawić skrzynki na zewnątrz, tego cholerstwa nic nie rusza.
        • dar61 Miechunka ≠ rodzynek brazylijski 16.10.11, 23:33
          Miechunka - zgoda, ale toto z brazylijskim rodowodem nie wytrzymuje tylko wtedy naszej zimy, kiedy jest przechowywane w owoców postaci, w domu?
          Będzie z ćwierć wieku, kiedy tę brazylijkę hodowałem i już nie bardzo pamiętam...
          • horpyna4 Re: Miechunka ≠ rodzynek brazylijski 17.10.11, 08:06
            Moi rodzice hodowali toto na działce pół wieku temu. Pamiętam, że mama eksperymentowała z konfiturami.
            • eurytka Re: Miechunka ≠ rodzynek brazylijski 17.10.11, 11:55
              Miechunka
              https://ts4.mm.bing.net/images/thumbnail.aspx?q=1292093896399&id=72f3b3bede4b9c5bdc58181503a6844e
              rodzynek brazylijski
              https://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTzCsVQZj82FZefxANMgjyUHDjZ8YdLdpiK6CAMhTHLrigMdilJZQ
              to są dwie różne rośliny
              forum.poradnikogrodniczy.pl/rodzynek-brazylijski-vt1262.htm
              • horpyna4 Re: Miechunka ≠ rodzynek brazylijski 17.10.11, 13:36
                To niezupełnie tak. Miechunka to rodzaj, a żeby sprecyzować gatunek, potrzebne jest dodatkowe określenie.

Na pierwszym zdjęciu jest miechunka rozdęta (bylina ozdobna), na drugim miechunka peruwiańska (rodzynek brazylijski).

Istnieją jeszcze inne gatunki miechunki - na przykład miechunka pomidorowa (pomidor skórzasty).
                • eurytka Re: Miechunka ≠ rodzynek brazylijski 17.10.11, 13:49
                  Obydwie miałam kiedy "młoda i sprawna byłam", działkę miałam, stąd znam.
                  Miechunki pomarańczowe ładne są bardzo w bukiecie a miechunka peruwiańska czyli ten rodzynek to krzak podobny do ziemniaka.
                  Osobiście wiele z tym roboty, trzeba baczyć kiedy spadną i zbierać
                  w miarę dojrzewania i wiele zajmuje miejsca.
                  Mi z niego "rodzynki" nie smakowały.
                  No ale w tamtych czasach ciężkich to się wszystko hodowało,
                  produkty zastępcze były wszędzie.
                  Na nazwach typowych przyrodniczych i gatunkach nie znam się, nie jestem biologiem.
                  • horpyna4 Re: Miechunka ≠ rodzynek brazylijski 17.10.11, 15:08
                    Ja też nie jestem biologiem, ale jako podeszła już w leciech amatorka miałam czas na oswojenie się (niezbyt dokładne oczywiście) z systematyką. Tak przy okazji samo wchodziło, bez mojego świadomego udziału.
                    • marpo171 Re: Miechunka ≠ rodzynek brazylijski 01.11.11, 16:20
                      Bardzo wszystkim dziękuję za rady i za zainteresowanie. Kilka dni nie miałam dostępu do internetu dlatego dopiero teraz odpisuję. Pozdrawiam
        • szadoka Re: Miechunka,rodzynek brazylijski 02.11.11, 15:40
          Mowisz o tej fajnej pomaranczowej? Ja wlasnie zapragnelam posiadac ale na moim piachu pewnie bede ja miala w calym ogrodzie...
          • eurytka Re: Miechunka,rodzynek brazylijski 02.11.11, 22:38
            Szybciej rozrasta się mięta niż miechunka.
            Czym te rośliny ujarzmić?
            Może w pojemnikach jakich sadzić?
          • dar61 ad siejba 03.11.11, 13:03
            Szmiało, szejże {Szadoko}, szybko.
            U mnie na piaskach wyrosła ta miechunka z pomarańczką tylko w starożytnym miejscu po padole na odpadki, a w innych niejscach - choć próbowałem - róść nie chciała.
            Jest naszą ozdobą suszek [kompozycji].

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka