Dodaj do ulubionych

niecierpek nowogwinejski

30.01.12, 21:10
Chciałabym kupić nasiona niecierpka nowogwinejskiego , w sklepach ogrodniczych w których pytałam nie mieli nigdy nasion.
Może ktoś ma do sprzedania takie nasiona ?
Obserwuj wątek
    • dagusia333 Re: niecierpek nowogwinejski 31.01.12, 21:30
      Niecierpki nowogwinejskie rozmnaża się z sadzonek.Nigdy nie widziałam w sprzedaży nasion tych kwiatów, nie wiem nawet czy ten gatunek je tworzy.Można kupić nasiona niecierpka walleriana, a nawet samemu je zbierać z własnych roślin i wysiewać.Kup wiosną gotowe sadzonki.
      • grazynak11 Re: niecierpek nowogwinejski 04.02.12, 22:21
        Wiem , że z sadzonek można , ale przecież muszą być nasiona.
        Nasiona - roślina - sadzonki
        • horpyna4 Re: niecierpek nowogwinejski 05.02.12, 09:40
          Nie muszą. Czasem wyhodowuje się odmiany płonne, nie zawiązujące nasion. Takie odmiany można rozmnażać tylko z sadzonek. Na przykład pełnokwiatowa odmiana kaliny (buldeneż), czy wielkokwiatowe hortensje.

W przypadku mieszańców też nie ma gwarancji, że z nasion wyrosną odmiany o identycznych cechach. Dlatego producenci sami wysiewają takie nasiona i później selekcjonują siewki. Sprzedają już gotowe sadzonki.
    • przemoaj5 Re: niecierpek nowogwinejski 05.02.12, 09:47
      Dzień dobry
      nie wiem skąd piszesz, wczoraj widziałem w OBI w Poznaniu sadzonki po 7 zł
      Pozdrawiam
      Przemysław Jakubowski
      • grazynak11 Re: niecierpek nowogwinejski 05.02.12, 20:20
        Powtarzam moje pytanie gdzie kupić nasiona , a nie sadzonki.
        Przyjemność jest tylko wtedy jak się wysieje i patrzy jak rośnie .......
        • horpyna4 Re: niecierpek nowogwinejski 06.02.12, 07:44
          Z tego, co wiem, to nie można kupić nasion. Właśnie z tego powodu, że niecierpek nowogwinejski jest wyselekcjonowanym mieszańcem.

Kupuje się zadoniczkowaną roślinę, a potem rozmnaża przez sadzonki wierzchołkowe.
          • przemoaj5 Re: niecierpek nowogwinejski 06.02.12, 07:56
            Uf, co za uparta na nasza Pani. Przecież sadzonki też można obserwować. Serdecznie pozdrawiam
            Przemysław Jakubowski
            • grazynak11 Re: niecierpek nowogwinejski 11.02.12, 23:04

Musiały być kiedyś nasiona ,aby były sadzonki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              • kocia_noga Re: niecierpek nowogwinejski 12.02.12, 08:24
                Niekoniecznie. Żebyś wiedziała, jakie cuda ludzie teraz wyprawiają.
              • horpyna4 Re: niecierpek nowogwinejski 12.02.12, 08:27
                Ale jeżeli nasiona mieszańców powtarzają pożądaną cechę w niewielkim procencie, to producenci NIE SPRZEDAJĄ takich nasion. Sami produkują sadzonki poprzez selekcjonowanie siewek i sprzedają te, które spełnają oczekiwania nabywców.

Zrozum, że jest różnica między rozmnażaniem z nasion gatunków i mieszańców. Powtarza gatunek, z mieszańcami bywa różnie.

• liliana09 Re: niecierpek nowogwinejski 12.02.12, 13:56
                  Ja sama wysiewam nasionka niecierpka zebrane w ubiegłym roku z przekwitniętych kwiatków . Wysiewam nasiona o tej porze roku do doniczki, gdy podrosną pikuję do skrzynki i ok.maja wysadzam do dużej donicy po 3,4 sadzonki, dużo podlewam a kwitną obficie aż przemarzną. Odmiana na tym zdjęciu poniżej
                  www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogrodniczy/niecierpek-id200.html
                  Pierwsze sadzonki zdobyłam od znajomej mającej w ogrodzie obsadzone wszystkie alejki niecierpkiem.
                  • dagusia333 Re: niecierpek nowogwinejski 12.02.12, 14:14
                    W podanym linku na zdjęciu poniżej, na ostatnim zdjęciu jest niecierpek walleriana, ma podobne kwiaty, ale inne liście niż nowogwinejski.Ja też go co roku wysiewam z nasion zebranych z własnych roślin.Można je też kupić w sklepie, najczęściej mieszane, ale widziałam też selekcjonowane, różowe, albo czerwone, tyle, że były droższe.Walleriana kwitnie mi zawsze niezawodnie, z nowogwinejskim bywało różnie, często po zakupie kwitnącego i zmianie warunków przestał wytwarzać pąki.
                    Nigdy jednak nie spotkałam się z nasionami niecierpka nowogwinejskiego.
                    • horpyna4 Re: niecierpek nowogwinejski 12.02.12, 14:36
                      Nie znam osobiście tego niecierpka, ale bywają mieszańce płonne, niezawiązujące nasion. Może i tu mamy do czynienia z czymś takim.
              • yoma Re: niecierpek nowogwinejski 12.02.12, 15:18
                > Musiały być kiedyś nasiona ,aby były sadzonki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Co ty, in vitro się teraz rozmnaża, z kultur tkankowych. Technika, koleżanko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka