Dodaj do ulubionych

Rośliny zakazane

26.04.12, 09:07
(info od znajomej z innego forum)

cyt.:

Przeczytałam dzisiaj, że od 5-go kwietnia na import, rozmnażanie, sprzedaż, a nawet posiadanie niektórych roślin trzeba mieć zezwolenie.
Na czarnej liście są między innymi:
niecierpek gruczołowaty
kolczurka klapowana
rdestowiec japoński

Info podała GW, czarnej listy należy szukać u min. środowiska. Pogniotło kogoś? Co komu kolczurka zawiniła, o niecierpku nie mówiąc?
Obserwuj wątek
    • leloop Re: Rośliny zakazane 26.04.12, 09:25
      to zdaje się tzw. gatunki inwazyjne :}
      ale kto je będzie wwoził jak une już som
      • yoma Re: Rośliny zakazane 26.04.12, 10:09
        Ale POSIADAĆ.
        • horpyna4 Re: Rośliny zakazane 26.04.12, 11:31
          Jeżeli posiadałaś, czy uprawiałaś (niektóre gatunki) wcześniej, niż pojawiło się to rozporządzenie, to wolno kontynuować. Tak w nim stoi. A że jest głupie, to inna rzecz. Kolczurka wprawdzie jest inwazyjna, ale przy odrobinie chęci można sobie z nią bezboleśnie poradzić: nie dopuścić do samosiewu, dlatego stawianie jej w jednym rzędzie z barszczem Sosnowskiego uważam za duże przegięcie.
          • asta6265 Re: Rośliny zakazane 26.04.12, 12:41
            To niech mnie zamkną, bo u mnie kolczurki od groma:)
            • lellapolella Re: Rośliny zakazane 26.04.12, 14:12
              są już pierwsze ofiary ustawy
              figurki24.pl/wp-content/uploads/2009/09/conan2_zenobia_photo_03_dp.jpg
              • newill6 Re: Rośliny zakazane 26.04.12, 16:51
                dawno chyba ukarana..bo juz kości widać......szkoda trochę,przydała by się.....do plewienia:)
            • hesperia1 Re: Rośliny zakazane 26.04.12, 16:49
              A właśnie,kiedy kolczurke siać?
              • horpyna4 Re: Rośliny zakazane 26.04.12, 19:30
                Można siać, ona przecież rozmnaża się przez samosiew. Czyli można było już jesienią, a wzeszłaby o właściwej dla niej wiosennej porze.
              • yoma Re: Rośliny zakazane 26.04.12, 20:21
                He, sprzedawac nie wolno, ale dać darmo można? :)
                • asta6265 Re: Rośliny zakazane 27.04.12, 10:07
                  U mnie kolczurki z samosiewu są już dorodnymi roślkinkami, ich siewki są łudząco podobne do siewek ogórków.
                  • horpyna4 Re: Rośliny zakazane 27.04.12, 11:54
                    Przecież są z tej samej rodziny - dyniowatych. Mają prawo.
    • kociara-monika Re: Rośliny zakazane 28.04.12, 09:43
      Dobrze, że zdobyłam nasionka kolczurki w lutym. Ustawa mnie ominęła. Nasionka posiane z miesiąc temu, teraz cierpliwie czekam, aż wzejdzie. Zresztą nie tylko na nią czekam - powsadzałam też winobluszcz 5-klapowy. Na razie pąki nie uschły, więc jest duże prawdopodobieństwo, że się przyjął.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka