Dodaj do ulubionych

przemarznięte hebe

21.03.12, 15:11
Witam ponownie. podczas dużych mrozów tej zimy przemarzł mi krzak hebe. Czy jest szansa go odratować? Jeśli tak to co robić? obciąć przemarznięte części? proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: przemarznięte hebe 21.03.12, 15:42
      jak nie zmarzl calkiem, to moze sie czesciowo zregenerowac. u nas ogolnie hebe kiepsko zimuje
    • enith Re: przemarznięte hebe 21.03.12, 15:51
      Oj, hebe nie nadaje się chyba do uprawy w gruncie w Polsce. Nawet u mnie (pogranicze stref 7B/8A) wymarzło, choć najniższa temperatura na jaką było eksponowane, to raptem -11 stopni C. Ja systematycznie wycinałam przemarznięte pędy i hebe ładnie odbijało, ale co z tego, skoro każdej kolejnej zimy przemarzało znowu.
    • enith Re: przemarznięte hebe 21.03.12, 16:18
      Jeszcze jedno, poczekaj z wycinaniem pędów do momentu, gdy minie ryzyko mrozów, przynajmniej do kwietnia. W tym czasie, jeśli krzew nadal żyje, powinieneś mieć już widoczne malutkie pędy odbijające z bryły korzeniowej. Jeśli do czerwca nie będzie żadnych oznak życia, prawdopodobnie przemarzł cały krzew nad i pod ziemią.
      • raz-es Re: przemarznięte hebe 21.03.12, 16:32
        widziałem kilka wybijających pędów i niektóre stare - zielone. mam nadzieję, że odrośnie, bo uformowała się pokaźna kuleczka i szkoda by jej było :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka