raz-es 21.03.12, 15:11 Witam ponownie. podczas dużych mrozów tej zimy przemarzł mi krzak hebe. Czy jest szansa go odratować? Jeśli tak to co robić? obciąć przemarznięte części? proszę o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
thea19 Re: przemarznięte hebe 21.03.12, 15:42 jak nie zmarzl calkiem, to moze sie czesciowo zregenerowac. u nas ogolnie hebe kiepsko zimuje Odpowiedz Link Zgłoś
enith Re: przemarznięte hebe 21.03.12, 15:51 Oj, hebe nie nadaje się chyba do uprawy w gruncie w Polsce. Nawet u mnie (pogranicze stref 7B/8A) wymarzło, choć najniższa temperatura na jaką było eksponowane, to raptem -11 stopni C. Ja systematycznie wycinałam przemarznięte pędy i hebe ładnie odbijało, ale co z tego, skoro każdej kolejnej zimy przemarzało znowu. Odpowiedz Link Zgłoś
enith Re: przemarznięte hebe 21.03.12, 16:18 Jeszcze jedno, poczekaj z wycinaniem pędów do momentu, gdy minie ryzyko mrozów, przynajmniej do kwietnia. W tym czasie, jeśli krzew nadal żyje, powinieneś mieć już widoczne malutkie pędy odbijające z bryły korzeniowej. Jeśli do czerwca nie będzie żadnych oznak życia, prawdopodobnie przemarzł cały krzew nad i pod ziemią. Odpowiedz Link Zgłoś
raz-es Re: przemarznięte hebe 21.03.12, 16:32 widziałem kilka wybijających pędów i niektóre stare - zielone. mam nadzieję, że odrośnie, bo uformowała się pokaźna kuleczka i szkoda by jej było :) Odpowiedz Link Zgłoś