Dodaj do ulubionych

róża pienna

04.05.12, 08:32
Róża uschła-zmarzła. Widzę, że wypuszcza przy ziemi z pnia. Co dalej zrobić? Czy uratuje się jako roślina? czy wykopać i kupić nową?
Obserwuj wątek
    • marbor1 Re: róża pienna 05.05.12, 22:28
      Zależy jaką podkładkę miała ta róża, być może to jest dziczka. Cech róży szczepionej na pniu na pewno nie powtórzy.
      • lellapolella Re: róża pienna 07.05.12, 19:57
        Prawie na pewno to, co wybija jest dziką różą, jakkolwiek zdarza się, że ogrodnik szczepi na tym, co ma pod ręką, słyszy się nieraz, jakimi skarbami okazały się podkładki;) Tym niemniej to naprawdę rzadkie przypadki, jeśli róża pochodziła z renomowanej szkółki prawie wykluczone. Poza tym, to róża na pniu, a długie pędy wybija głównie canina, więc widoki na ciekawostkę różaną maleją. Ja bym przycięła, przesadziła do doniczki i patrzyła, co wyrośnie, tak niezobowiązująco;)
        • nek9 Re: róża pienna 09.05.12, 19:14
          Moja pienna marznie już 2 rok, a mimo to z tych nowych mam kolejny busz.
          Wycinam stare i mam świeże na lato.
          • irenazu Re: róża pienna 10.05.12, 20:37
            Nie mam co prawda piennych ale zdarzyło się kilka razy, że róża wypuściła pęd z ziemi i był dokładnie taki jak i ta róża kupiona. Jeżeli będzie to solidny pęd z dużymi liśćmi i nie będzie gęsto usiany kolcami to może to być szlachetna odmiana. Może zostaw i obserwuj co z tego wyrasta. Zawsze jeszcze zdążysz wyciąć.
            • marbor1 Re: róża pienna 10.05.12, 21:42
              Róża pienna jest szczepiona na pniu i nie ma cudów, aby z korzenia [podkładki] wyrosło dokładnie to, co było zaszczepione na pniu.
              Może chodzi Wam o róże pnące?
              • zeliczka Re: róża pienna 10.05.12, 23:36
                dziękuję za wypowiedzi:)
                • lellapolella Re: róża pienna 11.05.12, 19:12
                  Marbor ma rację, przy róży szczepionej na pniu taka szansa nie istnieje. Patrzenie, czy to, co wyrasta ma kolce, jest również bezcelowe, ponieważ często szczepi się na caninie inermis, czyli bezkolcowej- jest po prostu wygodniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka