Dodaj do ulubionych

Winogrona !!!

06.11.16, 12:09
Od kilku lat w ogrodzie , winorośla chorują na różnego rodzaju choroby grzybowe .
Nie wiem co mam zrobić .Jeszcze raz spróbować je ratować czy wyciąć całe krzaki ???
Obserwuj wątek
    • m.a.l.a_syrenka Re: Winogrona !!! 06.11.16, 19:41
      Prześwietlić, może za dużo tego urosło? Może coś obok urosło i zacienia. Opryskiwałaś i nic? Tyle ja na ten moment wymyśliłam
    • dar61 Winorośl albo winne grono 09.11.16, 11:30
      Albo brak kłopotów z winoroślą - w odmianach starych i dość małoplennych, albo nieustanny dozór i opryski - dla odmian deserowych i wielkoowocowych.

Albo cięcia i dopuszczenie słodycz dającego i leczącego grzybozy słońca w głąb tej liany, albo puszczenie na żywioł, przegęszczenie, małokalibrowe i łysawe grona.

Albo wystawa pd-zachodnia i słodycz, albo marsz winorośli ku słońcu i brak kwitnienia.

Albo małe, acz mocne podpory i cięcia+cięcia+ciecia, albo wysoki dom/ altana.

Albo wprawa i znajomość obserwacji pogody ku przewidzeniu i wyprzedzeniu ataku grzybów pleśniowych i owoce-pycha, albo zmarnowane plony owoców i plajta plantatora pełnego pychy.

Albo nieustanne, zmiennochemiczne opryski na grzyby [szybko mutujące], albo szarobiały, meszkowaty nalot mączniaków [właściwego i rzekomego] na liściach, pędach i owocach.

Albo wbicie w pędy, starodawną metodą, pinesek lub drucików z czystej chemicznie miedzi - dla wyprzedzenia pobierania niezbędnego winorośli składnika w obronie przed grzybozą, albo opryski profilaktyczne miedzianem.

Albo cięcia wczesnozimowe pędów ku opanowaniu wzrostu, albo za późne/ za wczesne i zapraszanie grzybów na wycieki soku.

Albo cięcia latorośli wybijających obok kwitnących pędów, albo miniowoc lub jego zanik.

Albo piękny, wysoki, kuszący ptactwo do gnieżdzenia się gąszcz, albo owoc i cięcia-cięcia-cięcia.

Albo wiedza o tym jak ciąć/ kiedy/ nad którym oczkiem/ pod jakim kątem/ w którym kierunku spadek płaszczyzny [i soku!] cięcia/ jak sterylizowanym sekatorem - albo kłopoty.

Albo Guyot, albo Royat, albo [...]

Albo winorośl, albo winobluszcz.
      ;-)

Albo korek plastikowy i ocet, albo korek z korka i bukiet...
      Albo białe, albo czerwone?
      Albo, panie ober, jeszcze jedną tę, no ... bu... bu-telkę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka