24.05.02, 10:27
Pomocy, poradźcie poczatkującemu ogrodnikowi - kiedy należy wykopać cebulki
tulipanów ? I czy łodygi się wcześniej zalamuje, czy po prostu odcina od
cebulki ? Chcialabym to zrobić afchowo, ale literatura, którą dysponuję,
zaklada, iż takie rzeczy się wie..
Dzięki
AgaT
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: tulipany 24.05.02, 15:55
      wycina sie lodyzke kwiatka, liscie sie zostawia az zzolkna i zwiedna. teraz
      mozna spokojnie wykopac cebulke, resztki lisci same wyschna i odpadna.
      posadzic mozna wczesna jesienia.
      • nell26 Re: tulipany 24.05.02, 16:36
        Inny sposob, to wykopac juz pod koniec czerwca, a potem na jesieni wsadzic cebulki do ziemi, w
        specjalnych koszyczkach...tulipany moga byc w ziemi przez zime, poniewaz nie zamarzaja.
        • roseanne Re: tulipany 24.05.02, 17:38
          nell26 napisał(a):

> Inny sposob, to wykopac juz pod koniec czerwca, a potem na jesieni wsadzic cebu
          > lki do ziemi, w
          > specjalnych koszyczkach...tulipany moga byc w ziemi przez zime, poniewaz nie za
          > marzaja.

tulipany MUSZA zimowac w ziemi, aby przez ten czas sie dobrze ukorzenily i byly
          gotowe wystartowas c kwiatkiem jak najwczesniej

koszyczki stosuje sie jako zabezpieczenie przed gryzoniami -wiewiorki, myszy itd.
          • nell26 Re: tulipany 24.05.02, 20:06
            roseanne napisał(a):

> nell26 napisał(a):
            >
            > > Inny sposob, to wykopac juz pod koniec czerwca, a potem na jesieni wsadzic
            > cebu
            > > lki do ziemi, w
            > > specjalnych koszyczkach...tulipany moga byc w ziemi przez zime, poniewaz n
            > ie za
            > > marzaja.
            >
            > tulipany MUSZA zimowac w ziemi, aby przez ten czas sie dobrze ukorzenily i byly
            >
            > gotowe wystartowas c kwiatkiem jak najwczesniej
            >
            > koszyczki stosuje sie jako zabezpieczenie przed gryzoniami -wiewiorki, myszy it
            > d.
            Cebulki tulipanow mozna w ogole nie wykopywac, ale po paru latach moga calkowicie zaniknac, bo maja
            tendencje do coraz wiekszego zaglebiania sie w ziemi.
            Cebulki dzieki koszyczkom latwiej wyciagnac z ziemi, mniejsze prawdopodobienstwo uszkodzenia
            cebulki przy wykopywaniu.
            • piasia Re: tulipany 27.05.02, 05:50
              Z poświęceniem wykopywałam co roku cebulki, suszyłam, czyściłam, aż zauważyłam,
              że najpiękniejsze tulipany są w maliniaku, gdzie ich od lat nikt nie rusza ;)

Od tej pory nie wykopuję, leniuch jestem ;)))
              • agat1 Re: tulipany 27.05.02, 10:11
                Wykopałam w sobotę. Musiałam to zrobić, bo już kilka lat siedziały zimą w ziemi
                i były tak głęboko, że nie mogłam ich znaleźć A poza tym planuję reorganizację
                ogródka i muszę tulipany przesadzić w inne miejsce. Dziękuję bardzo za rady i
                pozdrawiam
                AgaT
    • jerzy.wozniak Re: tulipany 28.05.02, 21:08
      792
      Witam na forum Gazety!
      O z tulipanami nie taka łatwa sprawa. Po pierwsze wyprodukowano tak ogromna
      ilość odmian ze maja one często różne wymagania uprawowe a szczególnie to czy
      wykopujemy je czy nie.
      Zwykle tulipany traktujemy jako rośliny jednoroczne – sadzimy je jesienią i
      wykopujemy po przekwitnięciu w następnym roku. Tylko tzw. tulipany botaniczne
      mogą przez kilka lat rosnąć w jednym miejscu i są polecane do wieloletnich
      kompozycji. Cebule tulipanów ozdobnych po przekwitnięciu obumierają, a na ich
      miejscu powstają liczne, drobne cebule przybyszowe. Tych odmian nie opłaca się
      w ogóle przechowywać i co roku kupować nowe cebule. Inną metodą jest bardzo
      głębokie sadzenie cebul nawet na głębokości 25 cm co powoduje, że nie mnożą się
      tak szybko i można je przetrzymać bez wykopywanie nawet kilka lat.
      Obecnie coraz więcej jest w sprzedaży holenderskich odmian wieloletnich które
      możemy przetrzymać nawet przez kilka lat. Najpierw więc popatrzmy co kupujemy,
      a później zastosujmy się do właściwych metod postępowania z daną odmianą.
      Cebule wykopujemy gdy zwiędną liście, co zwykle następuje w czerwcu/lipcu.
      Sadzimy je we wrześniu, aby zdążyły ukorzenić się przed nadejściem mrozów.
      Dobrze jest - jak piszecie -założyć osłonki przeciw gryzoniom lub wykąpać je w
      specjalnych środkach odstraszających gryzonie i zapobiegających chorobom
      grzybowym.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
    • ktys Re: tulipany 05.06.02, 12:48
      Witam.
      Bardzo mi przeszkadzał widok zasychających tulipanówwięc wymyśliłam nowy
      sposób. Sadzę w koszyczkach ażurowych, takich ze sklepów ogrodniczych w
      plastykowych ażurowych łubiankach, pojemnikach po kiwi, -mają dziurki ale
      trochę mniej cebul wchodzi. Po przekwitnieniu ogławiam, zeby roślina nie
      wysilała się na zawiązywanie nasion, będzie większa cebula.Jak już widzę że
      łodyga tulipana nie wygłada najlepiej, wykopuję koszyk wraz z ziemią w niej
      zawartą i przenoszę w ustronne miejsce w ogrodzie,aby "doszły"cebulki. Kiedy
      łodyga zaczyna zasuszać się to znaczy że przyszła na nie pora. U roślin
      kwitnących wcseśniej następuje to zazwyczaj w czerwcu u póżniejszych w lipcu.
      Wybieram wtedy cebule z koszyka i umieszczam w komórce aby się dosuszyły.Jak
      wyschną , prebieram, chore cebule wyrzucam.Sadzę w trzeciej dekadzie września
      lub pierwszej dekadzie pażdziernika, wtedy się dobrze ukorzenią przed zimą.
      Możno przed sadzeniem pomoczyć cebulki w środkach grzybobójczych.Pamiętaj
      jeszcze o nawożeniu.Nawozimy dwa razy,pierwszy raz jak tylko ukążą się liście ,
      drugi raz za 2-3 tygodnie. Jeszcze jedna rada,jak ścinasz do wazonu pozostaw na
      roślinie 2 liście. Jeszcze jedno często chorują, jeżeli widzisz że na liściach
      lub kwiatach jest mozajka lub liść niezdrowy czasem w odcieniu fioletowym,wykop
      łopatką i wyrzuć - tylko nie na kompost pozdrawiam krysta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka