quba 27.05.02, 09:02 na naszej dzialce jest strasznie duzo ślimaków - jak sie ich pozbyc? pozdr :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
_enola Re: Ślimaki 27.05.02, 13:54 Pozyczyc od kogos kaczki-biegaczki (niem. indische Laufente), sa niezrownane w wyjadaniu slimakow (tych bez muszelek) ;) Zrobilismy tak w zeszlym roku, odjazd byl, we dwie wyczyscily pieknie caly ogrod. Z salaty tez, jak juz slimakow zabraklo ;))) Ale w tym roku nie mamy zadnych slimakow, wiec sie oplacilo :) Pozdrawiam, Enola :) Odpowiedz Link Zgłoś
mrowkas Re: Ślimaki 28.05.02, 12:21 Chodzi o żywa kaczkę? Nie chce mi sie wierzyć, a jezeli już to skad jš pożyczyć. A inne sposoby? Odpowiedz Link Zgłoś
_enola Re: Ślimaki 29.05.02, 22:24 Zywe kaczki ;) sa niezrownane, ale to taki specjalny gatunek. Odpowiedz Link Zgłoś
zaza Re: Ślimaki 28.05.02, 14:59 po prostu rozsypac skorupki od jajek (rozdrobnione), albo piasek, zwirek.. slimaki nie lubia chropowatych powierzchni... mi skorupki od jajek pomogly.. Odpowiedz Link Zgłoś
ikusia2 Re: Ślimaki 28.05.02, 15:28 Podobno naczynie z piwem (np. jakaś miseczka) zwabia ślimaczki, topią się. Brrr.. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Ślimaki 28.05.02, 21:22 799 Witam na forum Gazety! Najbezpieczniej to sprowadzić do ogrodu jak najwięcej ropuchy szarej i żaby trawnej, szybko poradzą sobie nawet z wielka ilością ślimaków. Jeśli jesteśmy zwolennikami wietnamskich wojen to kupmy Mesurol Schneckenkorn 04 GB lub inne preparaty na ślimaki. Są one jednak bronią obosieczna, czyli giną od nich wszelkie zwierzęta zjadające ślimaki obżarte chemią. Są jeszcze sposoby babci czy dziadka polegające na opylaniu roślin wapnem pylistym ( zabieg przeprowadzamy wieczorem w ilości około 30-50g na 1 m.kw.). Inne metody to izolowanie roślin na których żerują te śliskie kreaturki piaskiem popiołem, czy wykładając liście rabarbaru pod którymi zbierają się na dzienna sjestę. Najlepsza obrona jest wysadzanie w ogrodzie rośliny zwanej szkarłatką (Phytolacca acinosa) której owoce po zmieleniu i sporządzeniu wywaru działają niszcząco na ślimaki hamując wydzielanie śluzu, który umożliwia im poruszanie się. Czasem polecany jest sposób zastępczy czyli podsuniecie ślimakom otrębów które są dla nich o wiele bardziej atrakcyjne niż nasze rośliny. Rankiem możemy je wyzbierać wokół kupek z otrębami i zależnie od usposobienia wypościć do lasu lub do WC. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś
piasia Re: Ślimaki 29.05.02, 06:45 Jureczku! Serdecznie dziękuję za podanie metody "na otręby". Jest świetna - ekologiczna, prosta i sumienia nie obciąża :)))))) Poza tym nie zagraża moim trzem żabkom mieszkającym w różnych częściach ogródka. Posypywania popiołem lub zmielonymi skorupkami sobie nie wyobrażam - mam za duży ogródek. Jeszcze dziś wysypię im otręby. Ocalę resztki aksamitek i petunii! Nie mówiąc już o truskawkach, mniam. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ptasik Re: Ślimaki 30.05.02, 09:57 Witajcie Jak ja się cieszę, że niemam tego problemu, ale wiem jakie i ile szkód mogą wyrządzić ślimaki. Mnie najbardziej podoba się metoda ropuszano-żabia, ale i ta otrębowa i kaczkowa. Pozdrawiam Katula Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Ślimaki 31.05.02, 13:43 jerzy.wozniak napisał(a): > 799 > Witam na forum Gazety! > Najbezpieczniej to sprowadzić do ogrodu jak najwięcej ropuchy szarej i żaby > trawnej, szybko poradzą sobie nawet z wielka ilością ślimaków. Jeśli jesteśmy > zwolennikami wietnamskich wojen to kupmy Mesurol Schneckenkorn 04 GB lub inne > preparaty na ślimaki. Są one jednak bronią obosieczna, czyli giną od nich > wszelkie zwierzęta zjadające ślimaki obżarte chemią. Są jeszcze sposoby babci > czy dziadka polegające na opylaniu roślin wapnem pylistym ( zabieg > przeprowadzamy wieczorem w ilości około 30-50g na 1 m.kw.). Inne metody to > izolowanie roślin na których żerują te śliskie kreaturki piaskiem popiołem, czy > > wykładając liście rabarbaru pod którymi zbierają się na dzienna sjestę. > Najlepsza obrona jest wysadzanie w ogrodzie rośliny zwanej szkarłatką > (Phytolacca acinosa) której owoce po zmieleniu i sporządzeniu wywaru działają > niszcząco na ślimaki hamując wydzielanie śluzu, który umożliwia im poruszanie > się. Czasem polecany jest sposób zastępczy czyli podsuniecie ślimakom otrębów > które są dla nich o wiele bardziej atrakcyjne niż nasze rośliny. Rankiem możemy > > je wyzbierać wokół kupek z otrębami i zależnie od usposobienia wypościć do lasu > > lub do WC. > Pozdrowienia, > Jerzy Woźniak bardzo serdecznie Panu dziekuje - od jutra spróbujemy metode piwno-otrębową ukłony i posdrowienia quba Odpowiedz Link Zgłoś