27.05.02, 09:02
na naszej dzialce jest strasznie duzo ślimaków - jak sie ich pozbyc?
pozdr
:)
Obserwuj wątek
    • _enola Re: Ślimaki 27.05.02, 13:54
      Pozyczyc od kogos kaczki-biegaczki (niem. indische Laufente), sa niezrownane w
      wyjadaniu slimakow (tych bez muszelek) ;) Zrobilismy tak w zeszlym roku,
      odjazd byl, we dwie wyczyscily pieknie caly ogrod. Z salaty tez, jak juz
      slimakow zabraklo ;))) Ale w tym roku nie mamy zadnych slimakow, wiec sie
      oplacilo :)
      Pozdrawiam, Enola :)
      • mrowkas Re: Ślimaki 28.05.02, 12:21
        Chodzi o żywa kaczkę? Nie chce mi sie wierzyć, a jezeli już to skad jš pożyczyć. A inne sposoby?
        • _enola Re: Ślimaki 29.05.02, 22:24
          Zywe kaczki ;) sa niezrownane, ale to taki specjalny gatunek.
    • zaza Re: Ślimaki 28.05.02, 14:59
      po prostu rozsypac skorupki od jajek (rozdrobnione), albo piasek, zwirek..
      slimaki nie lubia chropowatych powierzchni...
      mi skorupki od jajek pomogly..
      • ikusia2 Re: Ślimaki 28.05.02, 15:28
        Podobno naczynie z piwem (np. jakaś miseczka) zwabia ślimaczki, topią się.
        Brrr..
    • jerzy.wozniak Re: Ślimaki 28.05.02, 21:22
      799
      Witam na forum Gazety!
      Najbezpieczniej to sprowadzić do ogrodu jak najwięcej ropuchy szarej i żaby
      trawnej, szybko poradzą sobie nawet z wielka ilością ślimaków. Jeśli jesteśmy
      zwolennikami wietnamskich wojen to kupmy Mesurol Schneckenkorn 04 GB lub inne
      preparaty na ślimaki. Są one jednak bronią obosieczna, czyli giną od nich
      wszelkie zwierzęta zjadające ślimaki obżarte chemią. Są jeszcze sposoby babci
      czy dziadka polegające na opylaniu roślin wapnem pylistym ( zabieg
      przeprowadzamy wieczorem w ilości około 30-50g na 1 m.kw.). Inne metody to
      izolowanie roślin na których żerują te śliskie kreaturki piaskiem popiołem, czy
      wykładając liście rabarbaru pod którymi zbierają się na dzienna sjestę.
      Najlepsza obrona jest wysadzanie w ogrodzie rośliny zwanej szkarłatką
      (Phytolacca acinosa) której owoce po zmieleniu i sporządzeniu wywaru działają
      niszcząco na ślimaki hamując wydzielanie śluzu, który umożliwia im poruszanie
      się. Czasem polecany jest sposób zastępczy czyli podsuniecie ślimakom otrębów
      które są dla nich o wiele bardziej atrakcyjne niż nasze rośliny. Rankiem możemy
      je wyzbierać wokół kupek z otrębami i zależnie od usposobienia wypościć do lasu
      lub do WC.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
      • piasia Re: Ślimaki 29.05.02, 06:45
        Jureczku!

Serdecznie dziękuję za podanie metody "na otręby". Jest świetna - ekologiczna,
        prosta i sumienia nie obciąża :)))))) Poza tym nie zagraża moim trzem żabkom
        mieszkającym w różnych częściach ogródka.
        Posypywania popiołem lub zmielonymi skorupkami sobie nie wyobrażam - mam za
        duży ogródek.
        Jeszcze dziś wysypię im otręby. Ocalę resztki aksamitek i petunii! Nie mówiąc
        już o truskawkach, mniam.
        Pozdrawiam.
        • ptasik Re: Ślimaki 30.05.02, 09:57
          Witajcie
          Jak ja się cieszę, że niemam tego problemu, ale wiem jakie i ile szkód mogą wyrządzić ślimaki.

Mnie najbardziej podoba się metoda ropuszano-żabia, ale i ta otrębowa i kaczkowa.

Pozdrawiam
          Katula
      • quba Re: Ślimaki 31.05.02, 13:43
        jerzy.wozniak napisał(a):

> 799
        > Witam na forum Gazety!
        > Najbezpieczniej to sprowadzić do ogrodu jak najwięcej ropuchy szarej i żaby
        > trawnej, szybko poradzą sobie nawet z wielka ilością ślimaków. Jeśli jesteśmy
        > zwolennikami wietnamskich wojen to kupmy Mesurol Schneckenkorn 04 GB lub inne
        > preparaty na ślimaki. Są one jednak bronią obosieczna, czyli giną od nich
        > wszelkie zwierzęta zjadające ślimaki obżarte chemią. Są jeszcze sposoby babci
        > czy dziadka polegające na opylaniu roślin wapnem pylistym ( zabieg
        > przeprowadzamy wieczorem w ilości około 30-50g na 1 m.kw.). Inne metody to
        > izolowanie roślin na których żerują te śliskie kreaturki piaskiem popiołem, czy
        >
        > wykładając liście rabarbaru pod którymi zbierają się na dzienna sjestę.
        > Najlepsza obrona jest wysadzanie w ogrodzie rośliny zwanej szkarłatką
        > (Phytolacca acinosa) której owoce po zmieleniu i sporządzeniu wywaru działają
        > niszcząco na ślimaki hamując wydzielanie śluzu, który umożliwia im poruszanie
        > się. Czasem polecany jest sposób zastępczy czyli podsuniecie ślimakom otrębów
        > które są dla nich o wiele bardziej atrakcyjne niż nasze rośliny. Rankiem możemy
        >
        > je wyzbierać wokół kupek z otrębami i zależnie od usposobienia wypościć do lasu
        >
        > lub do WC.
        > Pozdrowienia,
        > Jerzy Woźniak

bardzo serdecznie Panu dziekuje - od jutra spróbujemy metode piwno-otrębową
        ukłony i posdrowienia
        quba

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka