Dodaj do ulubionych

Mam dość tych tematów na forum

19.05.23, 13:18
Co wybaczalne, co niewybaczalne w rodzicielstwie.
Mam dość nie dlatego, że uważam tematy za zbedne- wręcz przeciwnie. Po.prostu miotam się jako.matka. I bez zagajen tutaj Mam tysiące rozkmin i wątpliwości. Zachodzę w głowę od jakiegoś czasu, co spieprzyłam, a co zrobiłam dobrze. Jakie swoje traumy - i czy w ogóle, przeniosłam na swoje dzieci.
W końcu zgarnęłam starszego syna i zapytałam wprost: co było strasznego w byciu moim dzieckiem, co chciałbyś przenieść na swoje ewentualne ojcostwo?
Musiał pomyśleć. I podobno byłam w męczący sposób oplatajaca, zagadująca, panikująca w chorobie. Ale ogolnie- " nie było.tak źle, mamo, nie musisz się martwic".
I teraz mam kolejne rozkminy....
Obserwuj wątek
    • danaide2.0 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 13:23
      Było przerabiać to na bieżąco. Ja czasem sobie żartuję z dzieckiem: no tak, znowu coś spieprzyłam, nie wypłacisz się na tych terapiach. Co do chorób - moje dziecko po prostu docenia, że w chorobach jest dodatkowo rozpieszczone. Więc jeśli to jest twój największy błąd to co ty @$%&* wiesz o niewybaczalnych grzechach rodziców?
      • lilia.z.doliny Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 13:31
        Ale dlaczego myslisz, że ja nie rozmawiałam z dziećmi?
        Tylko ja teraz nie mam dzieciątka, tylko dorosłego faceta. Teraz mógł być już czas na takie głębsze spojrzenie z perspektywy.
        • danaide2.0 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 15:03
          Żarty dozwolone tylko w sygnaturce?
          Nic nie myślę, nie pisałam o rozmowach, ale o żartach z przyszłej terapii.

Na głębsze spojrzenie z perspektywy będzie czas jak dziecko wróci z pretensjami. Na razie ich nie ma, więc czemu się zadręczasz?
          • lilia.z.doliny Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 19:23
            Żarty dozwolone tylko w sygnaturce?
            A skąd!
            Ważne, żeby były czytelne
            • danaide2.0 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 22:06
              Dla mojego dziecka są.
      • m_incubo Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 13:40
        Na bieżąco to dzieciak nie jest w stanie ocenić, co jest niewybaczalne, a co wybaczalne.
        • rosapulchra-0 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:18
          Na bieżąco to pewnie nie, ale starszy syn linii.z.doliny spokojnie może ocenić co w jej macierzyństwie było nie- lub wybaczalne.
    • princesswhitewolf Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 13:26
      Udzielam rozgrzeszenia. Idz i nie grzesz wiecej corko i wiedz ze jak rzekl wieszcz "Bo kto nie dotknął ziemi ni razu ten nigdy nie morze być w niebie." Amen

a teraz luzny bieg wrzucamy i do przodu rzekl wieszcz z nauki jazdy
      • jolie Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 13:37
        Cytat niedokładny i raczej niefortunny, bo ten grzech ("grzech") Zosi z "Dziadów" zawsze był dla mnie niepojęty. To tak na marginesie.
        • princesswhitewolf Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 13:42
          ojtam ojtam. Milosierdzie okaz blizniej forumce

• jolie Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 13:45
            Moja uwaga była na dużym marginesie. Zresztą o "Dziadach" i Zosi był już wątek, powtarzam się.
            • princesswhitewolf Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 14:12
              No sprawa z Zosia to o pedofilie zahacza
              • chatgris01 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 14:56
                princesswhitewolf napisała:

> No sprawa z Zosia to o pedofilie zahacza

Zoia z "Dziadow", o ktorej tu mowa, ma 19 lat...
                • princesswhitewolf Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:09
                  Zosia zaręczyła się w wieku czternastu lat z Tadkiem
                  • 35wcieniu Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:13
                    ... nie wierzę w to co widzę big_grin
                    • daniela34 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:36
                      35wcieniu napisał(a):

> ... nie wierzę w to co widzę big_grin
                      >

Dziękuję Ci!!!! Kwiiiiiiiiiiik
                      • 35wcieniu Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:39
                        Nie ma za co, nie ma za co... Przywołajcie ją, morze jeszcze nie skończyła!!
                        • annaboleyn Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:41
                          Ej, ale to sarkazm jest? Prawda? Proszę...? Proszę, powiedzcie, że tak??
                          • lilia.z.doliny Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:39
                            Ej, ale to sarkazm jest?
                            A czyje imię sarkazm.jest?
                            Tu, kochana, nie ma miejsca na sarkazmy. Tu się dyskutuje o wieszczach, eposach. Oposy można dirzucuc co najwyżej.
                            • 1matka-polka Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:42
                              Dirzucuc to dopiero po trzecim piwie.
                          • panna.nasturcja Re: Mam dość tych tematów na forum 21.05.23, 03:41
                            Nie, to jest princessy czytanie ze zrozumiem smile
                  • szarmszejk123 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:25
                    Princess, tak ci tylko powiem szeptem,że pojebałaś książki:p
                    • 1matka-polka Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:26
                      szarmszejk123 napisał(a):

> Princess, tak ci tylko powiem szeptem,że pojebałaś książki:p

Phi...
                      • szarmszejk123 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:31
                        Wiem, jestem psuja i zepsułam zabawę , sorry:p
                    • 35wcieniu Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:33
                      Po*bało to chyba ciebie! Nie słuchaj jej princess, idzie ci świetnie. Udzielasz może korepetycji z polskiego?
                      • szarmszejk123 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:36
                        🤣
                        Princess, 35 ma rację, to mnie pojebało, racja jest po twojej stronie!
                        • taniarada Re: Mam dość tych tematów na forum 21.05.23, 03:56

> 🤣
                          > Princess, 35 ma rację, to mnie pojebało, racja jest po twojej stronie!
                          Myślę że masz to w genach .Życie jest piękne bez internetu .
                          • panna.nasturcja Re: Mam dość tych tematów na forum 22.05.23, 03:25
                            Zebyś ty chociaż rozumiał co komentujesz, baranie
                      • annaboleyn Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:43
                        Ja mam temat na rozprawkę! "Zaślubiny z możem - dlaczego możność i niemożność determinują nasze ścieżki życiowe - dodatkowe punkty za bezbłędną ortografię!"
                    • annaboleyn Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:43

> Princess, tak ci tylko powiem szeptem,że pojebałaś książki:p

JAPA, JEŻU, jak mawiają czternastolatki big_grin
                      • 35wcieniu Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:46
                        Streszczenie "Pana Dziada" autorstwa Princess najbardziej bym chciała usłyszeć...
                        • 35wcieniu Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:49
                          Albo audiobook.
                          Wydawnictwo Białe zaprasza do wysłuchania książki Adama Mickiewicza "Pan Dziad". Czyta Princess Whitewolf.
                          • annaboleyn Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:01
                            35wcieniu napisał(a):

> Albo audiobook.
                            > Wydawnictwo Białe zaprasza do wysłuchania książki Adama Mickiewicza "Pan Dzi
                            > ad". Czyta Princess Whitewolf.

Nie masz serca, ja się nie mogę tak śmiać! Mnie wszystko boli!
                            >
                    • arthwen Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:48
                      Co za dziad, ten Mickiewicz, że różnym bohaterkom dawał tak samo na imię! big_grin big_grin big_grin
                      • daniela34 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:52
                        Ach Zosią byłam, dziewczyną z tej wioski
                        Imię moje u Was popularne, a nie można było zrobić bohaterką jakiejś Danieli??? To by się nikomu nie myliło. Chyba że z ulubionym zwierzęciem biskupa Sławoja Leszka.
                      • 35wcieniu Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:53
                        Princess, słuchaj. A morze byś nam rozrysowała Gustawa - Konrada, Konrada Wallenroda i Kordiana, co?
                    • princesswhitewolf Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:52
                      >Princess, tak ci tylko powiem szeptem,że pojebałaś książki:p

ja tu widze rozmowe o dwoch ksiazkach w wypowiedzi jolie. Jedna dziady ( moj cytat) a druga Pan Tadeusz. Wiec ja o Zosi z Tadeusza w kontekscie pedofilii
                      • princesswhitewolf Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:55
                        ciesze sie ze moglam Wam dostarczyc radosci ze pamietacie wszystko z j.polskiego. Moze pokusze sie o wiecej zawirowan tu i tam w wypowiedziach w kwestii literatury by towarzystwie wzajemniej adoracji gazeta.pl alumni, aktualnie zatrudnionych i zwolnionych dac wiecej powodu do glupawek. Kurtyna w Dol
                        • 35wcieniu Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:58
                          Czekamy, czekamy!
                          • annaboleyn Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:02
                            35wcieniu napisał(a):

> Czekamy, czekamy!

Teraz to już chyba na tłumacza...
                            >
                        • suki-z-godzin Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:06
                          Oczywiście, oczywiście, Ty wręcz tak specjalnie, żeby nas sprawdzić, czy się zorientujemy.
                      • 35wcieniu Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:57
                        Princess: ja tu widze rozmowe o dwoch ksiazkach w wypowiedzi jolie.

dwie wypowiedzi Jolie:
                        1.
                        Cytat niedokładny i raczej niefortunny, bo ten grzech ("grzech") Zosi z "Dziadów" zawsze był dla mnie niepojęty. To tak na marginesie.
                        2.
                        Moja uwaga była na dużym marginesie. Zresztą o "Dziadach" i Zosi był już wątek, powtarzam się.
                      • jolie Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 21:07

> >Princess, tak ci tylko powiem szeptem,że pojebałaś książki:p
                        >
                        > ja tu widze rozmowe o dwoch ksiazkach w wypowiedzi jolie. Jedna dziady ( moj cy
                        > tat) a druga Pan Tadeusz. Wiec ja o Zosi z Tadeusza w kontekscie pedofilii

Princess, ja miałam na myśli Zosię (a raczej jej ducha) z "Dziadów cz.II" - tę biedną dziewczynę, której grzech polegał na tym, że nie odpowiadała afektem na zaloty chłopców czyli "nie dotknęła ziemi ni razu". Dla mnie od podstawówki był to grzech niepojęty tzn. nie był to żaden grzech, bo z jakiej racji miała kochać chłopców, którym się podobała, jeżeli oni się jej nie do końca podobali. To jakiś obowiązek? Ty natomiast miałaś na myśli Zosię z "Pana Tadeusza"... Ja w sumie jestem wyrozumiała, bo choć i jedno, i drugie to kanon, to imo jednak ramota.
                        • panna.nasturcja Re: Mam dość tych tematów na forum 21.05.23, 03:46
                          Ona o tej Zosi nigdy nie słyszała, jedna wszak Zosia była w literaturze.
                          I nie cytowała Dziadów tylko „zlotą myśl” z kolorowych pocztówek z ckliwymi widoczkami.
                  • mid.week Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:58

> Zosia zaręczyła się w wieku czternastu lat z Tadkiem

Tak było, Balladyna mi opowiadała!
                    • daniela34 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:59
                      Alina niestety nie zdążyła...
                      • 35wcieniu Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:00
                        Morze nie wszystko stracone?
                        • daniela34 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:05
                          Oj chyba stracone.
                          Wiatr goni za mną i o siostrę pyta,
                          Krzyczę: «Zabita — zabita — zabita!»
                          Drzewa wołają: «Gdzie jest siostra twoja?»…
                          Chciałam krew obmyć… z błękitnego zdroja
                          Patrzała twarz jej blada i milcząca...
                          O… gdzie ja przyszła?… to wierzba płacząca…
                          • 35wcieniu Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:10
                            No phi. Spytaj Princess, coś mi się wydaje że ona z tego satysfakcjonująco wybrnie.
                          • iwles Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:10

Rosną lilie wysoko
                            Jak pan (Tadeusz) leży głęboko.
                            • daniela34 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:16
                              Pan Tadeusz leży, a pan Natenczas Wojski siedzi, bo ma długi
                              • 35wcieniu Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:21
                                Słuchaj, dzieweczko! Ona nie słucha, żar z ogromnego jej brzucha bucha!
                                • daniela34 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:25
                                  Moja matka mówi: "Ona nie slucha, ona glucha." Przy tym patrzy na mnie, co odbieram jako mobbing, bullying i znęcanie.
                                • 1matka-polka Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:29
                                  *z rozgrzanego🙄
                                  • lilia.z.doliny Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:33
                                    *z rozgrzanego
                                    Jej brzucha bucha
                                    ( hm)
                                    Lawiruje już między postami i nie wiem, co tam jest rozgrzane. Wrzuciłam.pierwsze skojarzenie.
                                    • daniela34 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:35
                                      Straszna ropucha
                                      • annaboleyn Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:42
                                        daniela34 napisała:

> Straszna ropucha

Wiec może (morze?) bucha?
                                        (Podaje gibona.)
                                        • daniela34 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:48
                                          annaboleyn

> (Podaje gibona.)

(Dziękuje. Przyjmuje)

"bo ostatecznie, że ktoś widział kombinację modliszki z lokomotywą walczącą z wyciorem do lampy, jakimś dziwnym cudem uhipopotamionym, to jeszcze nic nie mówi o jego możliwościach moralnego udoskonalenia."
                            • lilia.z.doliny Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:40
                              Rosną lilie wysoko
                              Jak pan (Tadeusz) leży głęboko.
                              suspicious suspicious suspicious
                              • daniela34 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:42
                                A powinien mieć chryzantemy złociste
                                W fioletowym wazonie
                                • lilia.z.doliny Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:47
                                  Wybieram róże
                                  Róże wonne, herbaciane
                                • 1matka-polka Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:50
                                  Chryzantemy lepsze w zestawie z półlitrówką.
                                  • lilia.z.doliny Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:51
                                    Chryzantemy lepsze w zestawie z półlitrówką.
                                    Podaj, proszę, uzasadnienie. Dlaczego KONWENIUJE?
                                    • 1matka-polka Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:54
                                      Dlaczego, dlaczego, zdradziłaaaś kuurwo mnie... Nie znasz tego?
                                • arwena_111 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 18:35
                                  w półlitrówce po czystej wink
                                • memphis90 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 19:33
                                  Chryzanteeemy złociste
                                  W półlitrowce po czystej
                                  Stoją na fortepianie…
                                • rosapulchra-0 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 19:47
                                  Jeśli chryzantemy złociste,
                                  to w butelce po czystej!

wink
                                  • rosapulchra-0 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 19:49
                                    *w półlitrówce po czystej!

Się literatury pięknej nie zna,
                                    to się ma! suspicious suspicious suspicious
                    • balladyna Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:29
                      Potwierdzam😂
                      • 1matka-polka Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:36
                        balladyna napisała:

> Potwierdzam😂

Że żar ci z brzucha bucha?
                    • reinadelafiesta Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:42
                      To było do mid.weeksmile

mid.week napisała:

> princesswhitewolf napisała:
                      >
                      > > Zosia zaręczyła się w wieku czternastu lat z Tadkiem
                      >
                      >
                      > Tak było, Balladyna mi opowiadała!
                      >
                      >
        • danaide2.0 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:35
          Grzech z Dziadów: kobieta ma za życia dźwigać krzyż. Każdy inny pomysł na życie kobiety jest niedopuszczalny.
          • chatgris01 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 18:58
            danaide2.0 napisała:

> Grzech z Dziadów: kobieta ma za życia dźwigać krzyż. Każdy inny pomysł na życie
            > kobiety jest niedopuszczalny.

W grzechu z "Dziadow" podejrzewam glebokie pretensje wieszcza do tych, co mu nie daly (albo nawet do jakiejs konkretnej takiej).
            • daisy Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 19:02
              Nie, błagam. Nie piszcie głupot o Mickiewiczu. To był naprawdę człowiek wielkiego formatu.
              Poza tym prawda jest taka, że jemu wszystkie dawały, nawet kiedy nie chciał.
              • chatgris01 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 19:06
                Jak wielu geniuszy, byl jednoczesnie poyebem, zwlaszcza w zyciu prywatnym.
                No i nie wszystkie, Maryla mu nie dala (i cale szczescie, bo polska literatura bylaby ubozsza).
                • daniela34 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 19:10
                  MUSZĘ!!!

Zakochany był nieprzytomnie,
                  Do Tuchanowicz przyjeżdżał do mnie.
                  Kudłaty był, jak litewski łoś.
                  Ale już wtedy w oczach miał coś.

A nie wyglądał jak z bajki królewicz,
                  Który pannom po nocach się śni
                  Nazywał się Adam Mickiewicz
                  I swoje wiersze deklamował mi:

”Świteziankę” i „Powrót taty”,
                  Bardzo ładne poematy.
                  I napisał mi do sztambucha:
                  Słuchaj, dzieweczko
                  • daniela34 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 19:11
                    (Oczywiście Marian Hemar)
                    • bi_scotti Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 19:28
                      A to ja Wam na to 2 pioseneczki:
                      Od JK
                      & od WM
                      Enjoy smile Cheers.
                • daisy Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 21:32
                  "Maryla mu nie dała"? Żartujesz? Mało kto wie, że Maryla, już wtedy Puttkamerowa, usiłowała popełnić samobójstwo z nieszczęśliwej miłości do AM. Odratowano ją.
                  Nazywanie Mickiewicza "pojebem" jest trochę słabe, wybacz.
                  • chatgris01 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 22:03
                    Ale ich milosc pozostala niespelniona.

Co do poyeba, to lagodne okreslenie, biorac pod uwage chocby tylko to, jak traktowal swoja biedna zone.
                    Poeta byl genialnym, ale jako czlowieka go nie szanuje.
                    • daisy Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 22:10
                      Ale wiesz o nim coś więcej niż obiegowe wiadomości i sądy? Pod wieloma względami był naprawdę wielkim człowiekiem (również w stosunku do żony, gdy zachorowała). Pogubił się dopiero w czasach towiańszczyzny. Ja mam raczej problem z wybaczeniem mu porzucenia dzieci dla ojczyzny, już po śmierci żony. Chociaż dzieci pięknie go wspominały, jest śliczna książeczka najstarszej córki Marii ze wspomnieniami o ojcu, o jego czułości, i historiami o wiewiórce.
                      • chatgris01 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 22:22
                        Przeczytalam z tuzin jego biografii, dodatkowo ksiazki o epoce, i na tej podstawie wyrobilam sobie zdanie, nie wiem, czy to wiecej niz obiegowe wiadomosci i sady, bo az studiow na jego temat nie prowadzilam.
                        Sympatia go nie darze, choc talentu i zaslug mu nie odmawiam.
                        Co do zony, to przeciez Ksawera byla jego kochanka, jak zona juz byla chora? Pod jednym dachem. No wzor meza to nie jest. A z Towianskim to juz bylo srogie poyebanie, sorki.

A dzieci ojca bardzo idealizowaly, dlatego zniszczyly liczne listy i dokumenty (i dlatego dzis tak malo wiemy o Ksawerze, i co sie z nia pozniej stalo).
                        • daisy Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 22:36
                          Chcesz temu facetowi zarzucać, że znalazł się pod wpływem Towiańskiego? Daj spokój, musiałabyś nic nie wiedzieć o jego sytuacji wtedy i życiu w ogóle.
                          Trzeba pamiętać, że w czasie, gdy pojawiła się w domu Mickiewiczów Ksawera, oni wszyscy byli w sekcie Towiańskiego, Ksawera i Celina również.
                          Pewne dokumenty zniszczyły nie dzieci, ale najstarszy Władysław, długo po śmierci ojca. Myślę, że trudno jest poradzić sobie z rolą dzieci i spadkobierców wieszcza i wielu ludzi kładło im wiele rzeczy do głowy.
                          Tak łatwo nam dzisiaj rzucać różne "pojeby", cóż.
              • memphis90 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 19:36
                Znaczy się

„nie pozna nieba ta,
                która wzgardziła zaganiaczem
                Bo po śmierci
                To już po ptokach
                Literalnie i w przenośni”

Czy wyszło mi z tego haiku?
      • lilia.z.doliny Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:32
        Więc z ktorej Zosi mam czerpać?
        • bi_scotti Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:56
          Zimna Zoska byla 15 maja - musisz poczekac do przyszlego roku tongue_out No chyba, ze chodzo o piosenke powstancza to szybciej - sierpien wink Anyway, nie ten czas na Zoche, nie ten to teraz czas ...big_grin Cheers.
          • arwena_111 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 18:41
            Jeszcze są wakacje i szanty. Zocha
          • panna.nasturcja Re: Mam dość tych tematów na forum 21.05.23, 03:52
            Bi, ale ta piosenka jest o Tadeuszu Zośce i znowu się biednej princessie zośki pomieszają
        • wkswks Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:00
          Z tej od Tadeusza zdecydowanie nie, z tej „dzaiadowej” jak wolisz, ja bym jednak pasowała.
          • lilia.z.doliny Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:24
            Nie dziwi nic. Chrześniak mojej koleżanki.popierdolil na maturze Chłopów z Dziadami, ale komisja była wyrozumiała i taktownie mu naprostowala tok.
            • wkswks Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:27
              To miło z ich strony. Na mojej maturze nauczyciele uprzedzali, że nie bedą pomagać bo zdarzało się w takich sytuacjach, że najlepsi przyjaciele składali skargi, że nauczyciele kogos faworyzowali i pomagali.
              • lilia.z.doliny Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:30
                Oni chyba nie pomagali, tylko się złożyli.wpół i ktoś zainterweniował. Szczegóły mi zostały darowane. Wiem tylko, że " naprowadzili" dziecinę i wskoczył na właściwy tor.
            • pani_tau Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 18:18
              A bo chłopi często dziadowali i to przez to.
              • 1matka-polka Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 18:35
                pani_tau napisał(a):

> A bo chłopi często dziadowali i to przez to.

Panowie tadeuszowali, a tadeusze panowali. Truba duży, dyrdy mały, tańcowały dwa cymbały.
            • memphis90 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 19:40
              Mnie to się zawsze jakoś z Weselem pier….ło - tu upiór, tam chochoł, tu ksiądz, tam panna młoda, a nikt i tak nie pamięta co było z Dziadach 1, 3, 4…
      • frntta666 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 18:35
        Posmarkalam sie ze smiechu big_grin jestescie PODLE! Wredne krowy kiss (ps. autokorekta might zmienia "wredne" na "Wednesday"- znak czasow wink )
        • daniela34 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 19:05
          frntta666 napisała:

> Wredne krowy

Krowy? Krowy? Słyszę mój zew bojowy.
          I muszę, bo się uduszę:

Muuuuuu...🐄🐄🐄
    • malgosiagosia Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 13:31
      lilia.z.doliny napisała:

> Musiał pomyśleć. I podobno byłam w męczący sposób oplatajaca, zagadująca, panik
      > ująca w chorobie. Ale ogolnie- " nie było.tak źle, mamo, nie musisz się martwic
      > ".
      > I teraz mam kolejne rozkminy....
      >
      Prawdopodobnie jest jeszcze za mlody, by rozsadnie ocenic Twoja troske. Pewnie nie ma dzieci.
      • lilia.z.doliny Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 13:36
        Ma 26 lat i nie ma dzieci
        • malgosiagosia Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 13:41
          Tak myslalam, Za mlody jeszcze. Badz cierpliwa. Przyjdzie czas, ze zacznie Cie podziwiac. smile
        • alex_vause35 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 19:20
          Do wyważonej oceny rodziców, ich błędów i starań dochodzi się około czterdziestki wink.
          • lilia.z.doliny Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 19:25
            Do wyważonej oceny rodziców, ich błędów i starań dochodzi się około czterdziestki wink.

U mnie później. Ale jak już rąbnęlo, to chwalić pana, że strasznie boję się więzienia..
            • waleria_bb Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 20:12
              Można i wcześniej, kwestia człowieka i dojrzałości.
    • aguar Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 13:36
      No to się nie martw. Dokładnie to jest właściwa osoba, która ma prawo oceniać jakość Twojego rodzicielstwa. Żadna inna (prócz drugiego dziecka). Nie ematka, lekarz,psycholog, teściowa itd.
    • alpepe Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 13:37
      Sądzę, że kiedyś powinien przyjśc moment, kiedy się powie normalnie: DOŚĆ. A potem zacznie brać odpowiedzialność za swoje życie i swoje wybory, bo to, co spieprzyli rodzice, się już stało, i ja chętnie marzę o tym, że nie zostałam światowej sławy baletnicą, ale kamon, przecież ze swoim wzrostem musiałabym se odciąć cycki być balettmistrzem. Nie mówiąc o tym, że to, co kocham to tylko niewielki odcinek, bo 97 procent, to pot, łzy i niesamowite obciążenie dla ciała i ducha i jedna kontuzja i po karierze. I jak mnie małe czy większe dzieci doprowadzają do szału, to najchętniej zrobiłabym to, co mój ojciec, uderzyła, ale tylko zaciskam zęby i nie jestem swoim ojcem (to już nieco przeszłość z racji wieku moich dzieci). Ciesz się lilia, że jakoś to przeżyłaś. I twoje dziecko też. I odpuść, zamiast stale odtwarzać w głowie ten sam film.
      • 1matka-polka Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 14:34
        alpepe napisała:

> I jak mnie małe czy większe dzieci doprowadza
        > ją do szału, to najchętniej zrobiłabym to, co mój ojciec, uderzyła, ale tylko z
        > aciskam zęby

Mnie po terapii przestaly trigerować dzieci, a zwlaszcza moje wlasne, ktoremu wczesniej mialam ochote przylac wielokrotnie, jak moi rodzice mnie czynili. I aktualnie, moja corka, 12 lat, prawie w ogole nie wykazuje zachowan, ktore bylyby dla mnie wkurzajace. 🤷‍♀️

i nie jestem swoim ojcem (to już nieco przeszłość z racji wieku mo
        > ich dzieci).

No właśnie jak widać emocjonalnie ojciec w tobie nadal żywy.
    • iwles Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 13:40

poczekaj z rozkminami jeszcze z kilkanaście lat, jak sam zauważy, że zachował się tak, jak ty, kiedy dziecko mu ze zniecierpliwieniem przewróci oczami, bo cośtam cośtam.
      Wtedy syn ci powie - to przez ciebie, tak mnie wychowalaś big_grin
      • pepsi.only Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 15:30
        Lepiej żeby to syn tak powiedział,
        niż gdyby Lilia powiedziała: "nie tak cię wychowałam"
        • iwles Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 15:51

Myślę, że Lily nigdy by tak synowi nie powiedziała. Jestem jakoś pewna.
          • iwles Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 15:51
            Lilia! Lilia, nie Lily.
            • lilia.z.doliny Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 15:59
              I to z doliny big_grin
      • alex_vause35 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 19:22
        Ja powiedziałam: miałaś czasami rację, nie wiedziałam, nie rozumiałam.
    • igge Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 13:42
      Cóż, nie Ty jedyna masz te rozkminy i wątpliwości. Może większość ma wink.
      A te mamy co nie mają, możliwe, że zrobiły tyle samo błędów lub i więcej.

• igge Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 14:05
        Ale oczywiście Lilia - przytulam i rozumiem ( bo sama podobne przykre rozkminy niedawno miałam) przez co przechodzisz uświadamiając sobie, że nie wszystko co chciałaś i miałaś dać - dałaś synowi czy dzieciom, jeśli masz ich więcej. Dałaś prawdopodobnie tyle maksymalnie ile mogłaś. Każdy ma jakieś ograniczenia.
        • lilia.z.doliny Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 18:21
          No właśnie. Ograniczenia zewnętrzne a ograniczenia wewnętrzne...
          Ech
    • motyllica Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 13:47
      każdy rodzic coś spieprzył, coś zrobił źle, mógł inaczej
      ale jest tylko człowiekiem, też wychowanym tylko przez niedoskonałych ludzi

i ja to mówię moim dzieciom oraz
      że chcę by byli szczęśliwi w życiu
      to co robię to robię nie ze złośliwości tylko dla ich dobra
      niektóre rzeczy zrozumieją jak będą starsi albo dopiero gdy będą mieć swoje dzieci
      moje zachowanie wynika między innymi z ich zachowania
      i że ich kocham
      i że mogą do mnie przyjść z problemem
      i że zawsze jest wyjście z sytuacji, zawsze

nie ma co się zadręczać
    • beataj1 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 13:53
      Olewam.
      Uważam że błędów się nie da uniknąć. Po prostu nie da.
      Trzeba odpuścić sobie by nie zadręczyć się wątpliwościami. Bo można to potem przekazać dziecku.
      Powielenia pewnych błędów moich rodziców uniknęłam, inne powtórzyłam. Narobiłam sporo własnych autorskich. I cóż.
      Kto nic nie robi ten nie popełnia błędów.
      Uważam się za fajną matkę i odmawiam biczowania się za błędy. Idę dalej. Wybaczam z automatu sobie tak jak wybaczam dzieciom ich błędy.
      Wybaczyłam moim rodzicom.
      Dobrze mi się z tym żyje i życzę takiego podejścia dla swoich dzieci.

Macierzyństwo w obecnych czasach zamienia się w udrękę ciągłego analizowania, przeżywania i samobiczowania.
      Dzięki, wolę spokój.
      • malwanika Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 14:09
        Hmmm....
        Moje dziecko ma do mnie żal o rozwód.
        Do czego zaliczyć taką sytuację, taki żal...?
        • alpepe Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 14:13
          Wiek dziecka?
          • malwanika Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:48
            alpepe napisała:

> Wiek dziecka?
            >
            Wtedy około 16 lat. Dziś dorosły i widać że mu nie przeszło.
        • princesswhitewolf Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 14:23
          >Do czego zaliczyć taką sytuację, taki żal...?

Do przykladow zlego wplywu ojca na zawartosc glowy dziecka. Wyprostowywac. Dokrecac srubki. Systematycznie
        • nenia1 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:49
          malwanika napisała:

> Hmmm....
          > Moje dziecko ma do mnie żal o rozwód.
          > Do czego zaliczyć taką sytuację, taki żal...?

do emocji, do których dziecko ma prawo.
          • malwanika Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:50
            nenia1 napisała:

>
            > do emocji, do których dziecko ma prawo.

Ale żal pozostał...
            Natomiast ja nie czuję się winna.
            • nenia1 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:17
              malwanika napisała:
              >
              > Ale żal pozostał...
              > Natomiast ja nie czuję się winna.

ja rozumiem, każde z was może czuć swoje emocje.
              Najczęściej wtedy gdy można je wyrazić, porozmawiać o nich i druga strona ich nie blokuje,
              nie zaprzecza im to emocje po prostu uwalniają się i bywa, że odchodzą.
              Możliwe, że twoje dziecko, już teraz dorosłe, miało potrzebę idealizowania
              obrazu ojca. Albo przy tobie łatwiej było wyrazić złość.
      • mandre_polo Re: Mam dość tych tematów na forum 22.05.23, 06:38
        Amen
    • martishia7 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 14:27
      > Musiał pomyśleć. I podobno byłam w męczący sposób oplatajaca, zagadująca, panikująca w chorobie. Ale ogolnie- " nie było.tak źle, mamo, nie musisz się martwic".

Chłopak 26 lat? Bez dzieci? Świetna recenzja, nie biczuj się.
      • lilia.z.doliny Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 14:37
        Świetna recenzja
        big_grin
        Trochę mnie uspokoiła ta odpowiedź, fakt.
        Ale tylko trochę
        • martishia7 Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 14:50
          Myślę że możesz sama bardziej zadręczać się tymi myślami, niż on był udręczony Twoimi zachowaniami. Zluzuj wrotki.
          • lilia.z.doliny Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 14:56
            Topsz. Zluzuję.
            I żeby nie bylo- ja doskonale wiem, jak bardzo męczące są dla otoczenia takie czarnowidzace istoty jak ja. Dla tych moich bliskich ( I dla siebie) pracuje nad sobąsmile
      • daisy Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 18:31
        Dziecko nie jest w stanie ci tego powiedzieć przed 40-tką. Dopiero wtedy się wie.
        Nikt ci tego nie powie.
        Ale niepotrzebnie rozkminiasz, nie da się uniknąć błędów.
    • berdebul Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 14:35
      Tak bywa w kraju, gdzie mnóstwo ludzi żyje z traumami przekazywanymi pokoleniami. Te rozkminy nie biorą się z idealnego domu e-matki.
      • lilia.z.doliny Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 14:38
        . Te rozkminy nie biorą się z idealnego domu e-matki.
        O, to nie ma watpliwosci
      • malgosiagosia Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 14:40
        berdebul napisała:

> Tak bywa w kraju, gdzie mnóstwo ludzi żyje z traumami przekazywanymi pokoleniam

W kraju? W swiecie.
        • berdebul Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 19:38
          Spójrz na Skandynawię. Zupełnie inne podejście do dzieci, zupełnie inna ochrona dzieci przez państwo, zupełnie inny system wychowywania nowych obywateli.
          • malgosiagosia Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 22:30
            berdebul napisała:

> Spójrz na Skandynawię. Zupełnie inne podejście do dzieci, zupełnie inna ochrona
            > dzieci przez państwo, zupełnie inny system wychowywania nowych obywateli.

Bardzo duzo samobojstw i alkoholikow. Ciekawe to wychowanie.
    • mid.week Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 14:42
      Ty akurat lubisz sie martwic i raczej nie przestaniesz wink
      • lilia.z.doliny Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 14:47
        Ty akurat lubisz sie martwic i raczej nie przestaniesz wink

Może nie to że lubię, ale COS mi.kaze się martwić. Frustrujące, męczące, wyniszczajace.
        Ale daje jakieś poczucie bezpieczeństwa.
        • mid.week Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 16:51
          To wlasnie zawiera sie w powiedzeniu, że ktos cierpi "bo lubi"
          • lilia.z.doliny Re: Mam dość tych tematów na forum 19.05.23, 17:26
            Nie to. Zupełnie nie tędy droga.
    • nenia1 Re: Mam dość tych tematów na f