cenia5 21.03.05, 10:32 Czy to normalne że brązowieją zimą? Jeśli teraz są brązowe to czy odbiją wiosną? Czym i kiedy dozywić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przemoaj5 Re: tuje 21.03.05, 10:42 Tak to normalne ze brązowieją. Słońce im troche szkodzi. Nawozimy jak ziemia nie będzie zamrznieta. Nawozimy powszechnie dostepnymi nawozami w sklepach ogrodnichych. By nie brązaowiały liśice osłoń je od promieni słonecznych. Użyj do tego celu mat słomianych Pozdrawaim Przemysław Jakubowski Odpowiedz Link Zgłoś
wartburgfan Re: tuje 21.03.05, 10:43 nie piszesz jaka odmiana, niektóre brązowieją i jest to normalne, nawozić trzeba na wiosnę, lepiej dopiero jak już się całkiem ociepli, teraz wg mnie za wcześnie, w maju powinno wystarczyć, chyba że są sadzone dopiero zeszłą jesienią, wtedy bym w tym roku wcale nie nawoził, najwyżej ściółkował kompostem Odpowiedz Link Zgłoś
cenia5 Re: tuje 21.03.05, 12:32 Niby miał to być brabant ale inny ogrodnik powiedział, że to jakaś tuja pospolita, bo brabant jest ładniejszy. Chyba powinnam nawieść, bo ziemia nie jest za dobra :-( Odpowiedz Link Zgłoś
wartburgfan Re: tuje 21.03.05, 13:24 nie ma czegoś takiego jak tuja pospolita, mogą to być siewki żywotnika zachodniego, okładanie matami faktycznie jest kłopotliwe i w przypadku żywotnika w sumie bardziej przydałoby się podlewanie, szczególnie teraz w marcu i szczególnie w przypadku młodych roślin z płytkimi korzeniami więc w takie dni jak ten, mocne słońce, wiatr, korzenie jeszcze zmarznietę a liście juz transpirują trzeba koniecznie mocno podlewać iglaki,wiem że to może dziwnie wyglądać ale one nie zmarzną tylko po prostu uschną, żywotnik nie musi mieć gleby bardzo urodzajnej, ważne by była wilgotna Odpowiedz Link Zgłoś
progect Re: tuje 22.03.05, 08:36 Ja mój młody /2 lata/ żywopłot z tuji ściółkuję skoszoną trawą. Bardzo dobrze zatrzymuje wilgoć w glebie, nawet w czasie długiej suszy. Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Podsumowanie 21.03.05, 12:40 Zostaje nam poczekać do wiosny, jak tylko przyjdzie słonko zaczać nawozic krzaki.... miejmy nadizje ze bedzie dobrze pozdrawiam Przemysław Jakubowski Odpowiedz Link Zgłoś