zarski 24.09.02, 21:59 Mam inwazje muszek owocowek w mieszkaniu,juz kolejny raz.Czy jest jakis sposob na nie?Czy trzeba chowac owoce do lodowki?Chemia,naturalne odstraszacze?Z gory dziekuje za porade!Jan Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: MUSZKI OWOCOWKI 25.09.02, 16:12 Witam na forum Gazety! Na drozofilę nie masz metody, zawsze znajdzie kawałeczek czegoś nadgniłego, aby się rozmnożyć. Rada to owoce w lodówce lub szczelnie przykryte, a latające owady niszczyć. Ponieważ są niewielkie szkoda pryskać chemią raczej ubić ręcznie. Owady te dość krótko żyją więc usunięcie miejsca gdzie się mnożą powoduje szybkie znikniecie owadów latających, dożywają swych dni lub wynoszą się tam gdzie jest coś do złożenia jaj. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś
isis! Re: MUSZKI OWOCOWKI 04.10.02, 00:08 Ja walczę z nimi co roku, w okresie zbioru jabłek i gruszek (a zawsze mam ich sporo). Nad miejscem, w którym leżą, rozpinam zwykły lep na muchy. Ale najlepsza metoda to... odkurzacz. Kilka wciągnięć i giną. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś