mana62 21.11.05, 20:12 Jak uzyskać sadzonki tui. Proszę o posty Dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pogotowieogrodnicze mana62 21.11.05, 20:36 sadzonki zywotnikow ukorzeniaja sie dosc dobrze. w koncu czerwca wykonujemy sadzonki z odmian Ellwangeriana i Ericoides Pozostale odmiany sadzonkujemy od sierpnia do grudnia.Podobnie jak przy cyprysikach najlepsze sa sadzonki podwierzchołkowe(odm.stozkowe i kolumnowe)sadzonki nieukorzenione przeżywaja zimę byle by nie wyschły. Wszystkie sadzonki przygotowujemy przez oderwanie tak (aby byl kawalek dwuletniego drewna).Wszystkie odmiany mozna z powodzeniem hormonizować poprzez moczenie końcow przez dobe w 0,025% roztworze kwasu inolilomaslowego.Przy ukorzenianiu w niskich ponizej 20C koniecznie nalezy zastosować podlewanie Kaptanem 0,2% Janusz Skype:pogotowieogrodnicze Odpowiedz Link Zgłoś
jack9 Re: mana62 21.11.05, 20:45 Co do ukorzeniaczy to wydaje mi się że stosowanie roztworów to odchodząca metoda. Powszechnie stosuje sie ukorzeniacze w postaci pudr, które mają dużo wyższą trwałość a sadzonki nie wymagają długiego moczenia a jedynie zanurzenia w ukorzeniaczu. Odpowiedz Link Zgłoś
pogotowieogrodnicze jack9 21.11.05, 21:09 ja jednak uwazam że to jest obecnie najlepsza metoda jezeli chcemy aby sadzonki szybko sie ukorzeniły.(jest listopad) Gdyby pytanie pojawiło sie w siepniu zalecilbym ukorzeniacz proszkowy Janusz skype:pogotowieogrodnicze Odpowiedz Link Zgłoś
mana62 Re: Sadzonki TUI - rozmnożenie 21.11.05, 22:30 Zastosowałam ukorzeniacz proszkowy na początku listopada i mam pytanie tj; jak często mam sadzonkę podlewać? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pogotowieogrodnicze mana62 22.11.05, 11:16 Sadzonki do ukorzenienia powinny być przykryte tunelikiem z folii szczelnym a wiec wilgotnośc powinna sie utrzymywać na stałym poziomie Janusz skype:pogotowieogrodnicze Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Sadzonki TUI - rozmnożenie 23.11.05, 11:33 A ja mam to szczęście, że tuje same mi się wysiały i teraz rosną sobie maleństwa. Jedna ma ponad pół metra, a niektóre to niemowlęta. Odpowiedz Link Zgłoś