maremma 18.07.06, 14:18 Mam w ogródku piękną odmianę floksów. Niestety, co roku roślinkom usychają dolne liście... Czy jest to oznaka choroby?..A może po prostu niewłaściwej opieki? Serdecznie dziękuję za pomoc- początkująca ogrodniczka :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przemoaj5 Re: Floksy... 20.08.06, 23:07 Floksy generalnie atakuje mączniak. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maary5 Re: Floksy... 21.08.06, 08:38 No właśnie,strasznie mnie to zmartwiło,mam floksy od dwóch lat,rózne kolory,najpierw mączniak zaatakował białe,przesadziłam je dalej żeby sie nie rozniosło ale niestety w tym roku juz wszystkie go miały,ściełam je ale boje sie że ta zaraza juz pozostała i na przyszły rok tez będzie.Czy ktos ma jakies doświadczenia w tym temacie?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Floksy... 21.08.06, 13:16 Miałam bardzo dawno temu świetną książkę o bylinach, ale pożyczyłam komuś i szlag ją trafił. Ale coś mi świta, że nieodpowiednio nawożone floksy są bardziej podatne na choroby, w tym mączniak. Poza tym czasem pomaga odmładzanie, co zresztą dotyczy również innych bylin tworzących zbite, rozrastające się kępy, jak np. marcinki, czyli oficjalnie astry. Po prostu stare fragmenty należy usuwać i palić, a pozostawiać tylko młode, żywotne pędy. Lub wręcz sadzonkować. Oczywiście istnieje również chemia, ale z najrozmaitszych powodów nie każdy ją chce stosować. Odpowiedz Link Zgłoś