28.02.03, 21:19
Zauważyłem dzisiaj, że na wierzchu w doniczce mojej paprotki pojawiły się
białe niewielkie robaczki. Dodam iż przesadzałem niedawno tę paproć. Staram
się jej zapewnić wilgoć. Zrobiłem tak iż wodę wlewałem na spodek i okryłem ją
folią. Podejrzewam że stworzyłem pewnie idealne warunki dla rozwoju tego
robactwa.Paprotkę pryskam spryskiwaczem. Temperatura wody jest pokojowa 18
stopni. Czy zaniechać podlewania na jakiś czas aby wysuszyć robactwo? Co
sądzicie na ten temat. Z pozdrowieniami - Zenon.
Ps. Jeżeli będzie odpowiadać Pan Jurek to proszę przeczytać moje posty na
temat "Nieśmiertelny temat - Cięcie winorośli" i "sałata ".Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • jerzy.wozniak Re: Paproć 01.03.03, 19:52
      Witam na forum Gazety!
      Proszę się nie przerażać, to tylko pierwogonki lub szczeciogonki, prymitywne
      owady żywiące się nie rozłożoną materią organiczną lub wysysające produkty
      mikroryzy. Nie są szkodliwe dla roślin przynajmniej w rozsądnej ilości. W
      doniczce potrafią czasem uszkadzać włośniki czyli najdrobniejsze korzonki. Są
      świadectwem że ziemia użyta jako podłoże nie była do końca kompostowana. Aby
      się ich pozbyć należy kupić w sklepie ogrodniczym najmniejsze opakowanie środka
      Basudin i po rozcieńczeniu podlać nim roślinę. Rozcieńczamy go z wodą wg
      przepisu na ulotce. Można też stosować wywar z nikotyny, jest równie skuteczny
      ale ziemia po jego użyciu nabiera nieprzyjemnego zapachu. Odwrotnie rzecz się
      ma z Basudinem, ten śmierdzi strasznie po zmieszaniu go z wodą, ale zapach ten
      szybko znika. Pierowgonki nie przenoszą się do sąsiednich doniczek, chyba że
      zostaną przeniesione z ziemią. Zresztą w starej ziemi doniczkowej lub podłożu
      na bazie torfu nie rozwijają się tak lawinowo gdyż nie maja co jeść. I proszę
      przeczytać posty o paprociach – nie lubią one dużo wilgoci a także przesadzania!
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
    • zen6 Re: Paproć 03.03.03, 00:02
      Witam i dziękuję za radę. Nie wpadam w panikę staram się mojej paproci stworzyć
      bardziej wilgotne miejsce spryskiwaczem nawilżam jej liście. Na talerzyku dałem
      kamienie i zmoczyłem je solidnie oraz postawiłem doniczkę z paprotką. Wczoraj
      zauważyłem maleńką łodygę. A więc powinna rosnąć. A robaczki narazie nie widzę
      może się wysuszą. Podejrzewam że się pojawiły na wierzchu dlatego iż miały dużo
      wilgoci w doniczce. A paproć potrzebuję wilgoć na "głowę". Pozdrawiam - Zenon.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka