Dodaj do ulubionych

Ematki mieszczuchy

03.06.22, 21:04
Czy byłybyście zainteresowane zorganizowanymi wycieczkami krajoznawczymi po lasach i rezerwatach z przewodnikiem? Gdzie mogłybyście się nauczyć czegoś fajnego o drzewach, zwierzętach, grzybach na zasadzie ciekawostek (nie nudnego wykładu o budowie liścia paproci). Taki lokalny David Attenborough na żywo. Z przewodnikiem, który pokaże trasy rzadko uczęszczane przez turystów, mało znane. Zabierze was na z góry ustaloną trasę, doprowadzi do pubu na lunch, a potem do samochodu / na stacje kolejową. Byłybyście zainteresowane?
Obserwuj wątek
    • s12345s Re: Ematki mieszczuchy 03.06.22, 21:06
      Tak.
    • extereso Re: Ematki mieszczuchy 03.06.22, 21:07
      Nie. Ale moi rodzice są biologami, kiedy byliśmy mali edukacyjnych wycieczek było mrowie a mrowie.
    • ludzikmichelin4245 Re: Ematki mieszczuchy 03.06.22, 21:08
      Ja nie, ale myślę, że sporo osób znalazłoby w tym przyjemność.
    • sumire Re: Ematki mieszczuchy 03.06.22, 21:10
      Tak, biorę nawet udział w czymś takim co jakiś czas.
    • triss_merigold6 Re: Ematki mieszczuchy 03.06.22, 21:10
      W egzotycznych miejscach tak, ale na litość boską, nie po Kampinosie czy Roztoczu.
      doprowadzi do pubu na lunch sama potrafię znaleźć jedzenie i alkohol
    • alpepe Re: Ematki mieszczuchy 03.06.22, 21:14
      Absolutnie nie, uważałam na biologii, brałam udział w warsztatach ekologicznych i interesowalam się zielarstwem. Nie rozumiem, dlaczego teraz miałabym się uczyć czegoś, co w dużej mierze jest mi znane, a jeśli nie, mogę się sama dokształcić.
    • sandy_cheeks Re: Ematki mieszczuchy 03.06.22, 21:18
      W Warszawie takie spacery są uskuteczniane.
      Ludzie już dawno wpadli na ten pomysł…
    • aurinko Re: Ematki mieszczuchy 03.06.22, 21:22
      W moim mieście coś takiego jest, byłam dwa razy i wystarczy.
    • 35wcieniu Re: Ematki mieszczuchy 03.06.22, 21:23
      W Polsce? Raczej nie, po co?
      • triss_merigold6 Re: Ematki mieszczuchy 03.06.22, 21:41
        W Polsce byłam na takiej wycieczce w Puszczy Białowieskiej, chętnie skorzystałabym w rezerwacie nad Biebrzą, ale qrde nie po okolicy. W Warszawie byłam na spacerach miejskich po starej Pradze, z przewodnikiem omawiającym historię niemal każdego budynku, fajowe.
        • princesswhitewolf Re: Ematki mieszczuchy 04.06.22, 01:59
          No wlasnie. Po rezerwatach przyrody to ma sens
    • krwawy.lolo Re: Ematki mieszczuchy 03.06.22, 21:26
      Byłbym zainteresowany, gdyby Bugi albo Ziucia, najlepiej obie na raz, pokazałyby mi piękno przyrody.
      A serio, mógłbym pójść na taki edukacyjny spacer tylko indywidualnie. Fajnie jest obcować z kimś z wiedzą i pasją. Ale w stadzie? Nigdy.
    • mika_p Re: Ematki mieszczuchy 03.06.22, 21:42
      Gdyby nie odbywalo się to w sobotę przed południem tylko po obiedzie, to może nawet i tak. Mogłabym gdzieś podjechać i pospacerować w miejscu, którego nie znam, 2-3 godzinki. Wykłady niekoniecznie, bardziej przewodnik, który zna okolicę i wie, że tą ścieżką dojdzie się do ładnego widoczku, a tamtą w podmokłe krzaczyska, więc tamta nie idziemy, mimo że na pierwszy rzut oka bardziej zachęcająca niż ta.
    • bablara Re: Ematki mieszczuchy 03.06.22, 21:45
      To chyba trzeba lubić biologię . Ja jej nie znoszę , takie info mnie nudzi, więc absolutnie nie.
    • spirit_of_africa Re: Ematki mieszczuchy 03.06.22, 21:48
      . Ja bym była zainteresowana mimo pasji i wykształcenia przyrodniczego. Tylko głównie raczej ta częścią związana z pokazywaniem lokalnych tras i miejsc.
    • aagnes Re: Ematki mieszczuchy 03.06.22, 21:49
      Tak, sama nie mam pomysłów, wiedzę na ww tematy mam zerową, zapłaciłabym za podanie wszystkiego ns tacy.
    • katriel Re: Ematki mieszczuchy 03.06.22, 22:01
      Byłam na czymś takim i było fajnie. Przy czym oprócz ciekawostek przyrodniczych pojawiały się też takie z lokalnej historii i legend, więc było to bardziej urozmaicone. I trwało jakieś 3 godziny, czyli skończyło się zanim ktokolwiek zdążył zgłodnieć, o żadnym doprowadzaniu do pubu nie było mowy, po skończonym spacerze wszyscy się rozeszli w swoją stronę, każdy wg tego jaki akurat miał pomysł na obiad.
    • aqua48 Re: Ematki mieszczuchy 03.06.22, 22:22
      Nie. Jawi mi się to jako koszmar. Zwłaszcza gdyby miało być w grupie.
    • sylwus34 Re: Ematki mieszczuchy 03.06.22, 22:34
      Tak. Bardzo.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Ematki mieszczuchy 03.06.22, 22:36
      O matko, nie, w życiu.
    • taki-sobie-nick Re: Ematki mieszczuchy 03.06.22, 22:37
      Ja, owszem, nawet szukałam o drzewach, ale interesowały mnie wyłączni nudne informacje, czyli rozpoznawanie drzewa po liściach, kwiatach albo i korze.

Niestety takie rzeczy u nas w mieście to tylko DLA DZIECI.
    • mae224 Re: Ematki mieszczuchy 03.06.22, 22:39
      dużo bardziej niż śladami knajp warszafki.
      • taki-sobie-nick Re: Ematki mieszczuchy 03.06.22, 22:41
        A ta "warszafka" to dlaczego, można wiedzieć?
    • woman_in_love Re: Ematki mieszczuchy 03.06.22, 23:14
      wydaje się jak coś idealnego dla emerytki
    • smoczy_plomien Re: Ematki mieszczuchy 03.06.22, 23:57
      Tak

A jako że mam póki co małe dzieci, to chętnie taki, co i dla dzieci będzie miał ciekawostki i fajne zadania.
    • madame_edith Re: Ematki mieszczuchy 04.06.22, 00:36
      Biologii nie cierpię i mnie nie interesuje, więc dla mnie przewodnik mógłby nic nie mówić, ale w piękne miejsca chętnie bym poszła. Grupa mi nie przeszkadza, na spacery po Warszawie z przewodnikiem chadzam regularnie, więc mam wprawę 😁.
    • feiticeira Re: Ematki mieszczuchy 04.06.22, 00:57
      Tak, pod warunkiem, że grupa nie byłaby za duża.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka