Dodaj do ulubionych

zolty lisc u storczyka

24.09.06, 18:15
mam pytanie nie dawno maz kupil mi storczyka podlewalam go jak polecali czyli
wkladalam doniczke do odstanej wody na 30 minut i nie wiem czemu jeden lisc
zrobil sie zolty nigdzie nie moge znalesc odpowiedzi na swoje pytanie moze Wy
mi cos doradzicie. Co mam z nim zrobic obciac czy zaczekac az sam odpadnie
Obserwuj wątek
    • zyga5 Re: zolty lisc u storczyka 24.09.06, 20:37
      U pierwszego mojego storczyka rok temu,jeden z liści zbrazowiał ale wzdłuż
      liścia.Długo się nie zastanawiałem i odciąłem wzdłuż tą część.Po roku listek
      dalej żyje,storczyk też.W tym roku pięknie zakwitł,a ta część liścia normalnie
      funkcjonyje.
    • onnanoko Re: zolty lisc u storczyka 25.09.06, 10:40
      Może on się po prostu zestarzał, to normalne u liści - nie są wieczne!
      Poczekaj, aż sam odpadnie, bo roślina cały czas czerpie z niego składniki
      pokarmowe :)
    • pastoris1 Re: zolty lisc u storczyka 25.09.06, 11:06
      A przypadkiem nie zapomniałaś o zasilaniu go specjalnym nawozem do storczyków?
    • taptap Re: zolty lisc u storczyka 25.09.06, 14:09
      A czy za kozdym razem jak go podlewam mam dodawac odzywke ? napiszcie jak
      pielegnujecie swoje storczyki bo ja dopiero zaczynam i nie chce go zniszczyc .
      • krystyna_54 Re: zolty lisc u storczyka 26.09.06, 12:55
        Nie jestem wielką specjalistka od storczyków,mam je dopiero od 2-3 lat Kwitna
        naprawde pieknie a uprawiam je zgodnie z zaleceniem mojej "zakreconej
        storczykarki" : podlewam wodą z kranu-jeje prosto na doniczke ok3 min wystawiam
        i zakwaszam (na 1/2 szklanki wody kilka kropli soku z cytryny)NIe stosuje
        żadnych odzywek, podlewam raczej żadko.Kwiaty stoja na zachodnim oknie ,a teraz
        dochowałam sie dodatkowej roslinki na pędzie kwiatowym.
      • gosiakija2 Re: zolty lisc u storczyka 19.10.06, 19:01
        jak jest ktos zainteresowany mam ksiazke o hodowli storczyków w domu. prosze o
        maila
    • taptap Re: zolty lisc u storczyka 30.09.06, 09:07
      Żółty lisc odpadl teraz kwiaty zaczynaja sie zwijac doradzcie co robic podlalam
      pol szklanki z odrzywka do storczykow woda caly czas stala w oslonce teraz ja
      wylalam bo moze mial za mokro .Co mam teraz z nim zrobic?
      • bea75 Re: zolty lisc u storczyka 03.10.06, 11:41
        kwiaty też nie są wieczne - nie piszesz ile czasu były na roślinie - może po
        prostu roślinka próbuje się zaklimatyzować w Twoim mieszkaniu
        storczyka generalnie lepiej przesuszyć niż zalać - ja swoje podlewałam raz na
        tydzień lub dwa w zależności od pogody, zasilałam baaaardzo oszczędnie tylko
        wtedy gdy kwitły, codziennie zraszałam i wietrzyłam pomieszczenie w którym
        stały a w lecie wynosiłam je na zacieniony balkon
        niestety piszę to w czasie przeszłym bo tego lata wszystkie moje storczyki
        przypaliły się na słońcu zanim zdążyłam je wynieść - polecam więc zacienione
        miejsca na upalne lata ...
    • olek73 Re: zolty lisc u storczyka 04.10.06, 22:59
      Ha a u mojego storczyka liść zżółkł bo,był przebity na nerwie kijkiem który
      podtrzymywał łodygę kwiatową ... liść stracił jędrność i go obciełam,dodam,że
      był to chyba najmłodszy liść ,teraz storczyk puszcza nową łodygę kwiatową ,a
      dodatkowo kwitnie na starej(phalenopsis)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka