brynia2 15.03.07, 19:01 Kto eksperymentował w ogródku z przypołudnikiem? Śliczne kwiatki, ale czy nie wymaga zbytniego "zachodu"? Jak się sprawdził w Waszych ogrodach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1capri1 Re: Przypołudnik - posiałam 15.03.07, 20:04 też mi sie, Bryniu, podoba i (se)posiałam, Ale jakies pyciulki rachityczne są sieweczki. Jak sie nie uda, to kupię gdzieś sadzonki. Ale wcześniej nie miałam i nie wiem co z nim i jak Odpowiedz Link Zgłoś
brynia2 Re: Przypołudnik - posiałam 15.03.07, 20:32 Ojej, to Ty już posiałaś? A ja mam dopiero taki zamiar. Na opakowaniu pisze, żeby siać wprost do gruntu koniec marca początek kwietnia,ale to raczej niemożliwe. Gdzieś w necie czytałam, że powinno się rzeczywiście najpierw siać w inspekcie, a w maju wysadzać do gruntu młode roślinki. Zosiu, tylko ich nie wyrzucaj. Zobaczymy, może się wzmocnią wkrótce :) Polatam po googlach, może coś znajdę o nim, to dam Ci znać:) Odpowiedz Link Zgłoś
zastepowa Re: Przypołudnik - miałam 16.03.07, 01:12 siałam najpierw do skrzyneczek w domu. Później rozdawałam w koło, bo było ich za dużo. Rosły tak sobie, ale warto dla ich pięknych kwiatów. Lubią ciepełko, słoneczko i nie za duzo wody. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Przypołudnik - miałam 16.03.07, 08:32 Przypołudnik można też siać w maju prosto do gruntu. Poza słońcem wymaga też przepuszczalnej gleby, na glinie nie chce rosnąć. Jeżeli ktoś uprawia portulakę, to przypołudnik (chociaż nie jest z nią spokrewniony) ma podobne wymagania, pokrój rośliny też jest zbliżony. Przekwitające kwiatki przypołudnika należy usuwać, bo przedłuża to okres kwitnienia. I na koniec zła wiadomość: lubią go ślimaki. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.b Re: Przypołudnik - miałam 16.03.07, 22:55 Ja zawsze wysiewam przypoludnika w naju wprost do gruntu i zawsze pieknie rosnie. Ma bardzo drobne nasionka, wiec nalezy siac dosyc rzadko i, tak jak wczesniej juz napisano, zrywac przekwitle kwiaty. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Przypołudnik - miałam 17.03.07, 10:09 Wysiany do gruntu może po wzejściu wymagać poprzerywania, bo przy takich drobnych nasionkach nie bardzo da się wysiać rzadko i równo. Odpowiedz Link Zgłoś