30.03.07, 10:49
Jako poczatkujaca wlascicielka ogrodu mam same pytania i watpliwosci.
Lawenda - lepiej sadzic w donicy i na zime zabierac do piwnicy, czy bezposrednio do gruntu i okrywac
na zime? A jak sadzic to w najbardziej naslonecznionym miejscu w ogrodzie?
pzdr
Dorota
Obserwuj wątek
    • ewa773 Re: lawenda 30.03.07, 10:58
      Witam. Moja rośnie w ogrodzie. Nie lubi tylko gdy ziemia jest zbyt wilgotna.Tej
      zimy nawet nie okrywałam .A tak to osłaniam gałązkami świerkowymi.Lubi pełne słońce.
      pozdrawiam
    • horpyna4 Re: lawenda 30.03.07, 11:02
      Zależy, jaki to gatunek lawendy. Lawenda wąskolistna (lavandula angustifolia)
      zimuje w środkowej Polsce w gruncie bez przykrycia. Jeżeli listki nawet zostają
      uszkodzone przez mróz, to nie ma większego znaczenia, bo przycięta porządnie na
      wiosnę jest potem dużo ładniejsza. Miejsce oczywiście słoneczne, jak w przypadku
      wszystkich roślin o szaro owłosionych czy szarozielonych listkach.
      Ostatnio w sprzedaży pojawiły się inne gatunki, o bardziej ozdobnych kwiatach.
      Podobno nie zimują u nas w gruncie, może pod przykryciem w cieplejszych rejonach
      kraju? Poszukaj na forum, coś na ten temat już było.
      • mag-ia1 Re: lawenda 31.03.07, 22:47
        podłączę się,bo mam pytanie dotyczące przycinania lawendy.
        mam ładne cztery krzaczki lawendy i zawsze obcinałam tylko to co było suche, czy
        konieczny jest porządny lifting i ostre cięcie przy ziemi jeśli roślina wygląda
        zdrowo?
        • horpyna4 Re: lawenda 01.04.07, 10:36
          Ja robię porządny lifting, bo przekonałam się, że jak się tego nie zrobi, to za
          3 - 4 miesiące robi się brzydka.
    • ewa773 Re: lawenda 01.04.07, 13:18
      Konieczne mocne przycięcie bo inaczej będzie brzydka
      • lady_xanax Re: lawenda 01.04.07, 15:41
        A kiedy to cięcie wykonywać? Przycianałm jesienią i teraz na wiosnę się trochę rozkrzewiła, żal mi ciąć :)
        • horpyna4 Re: lawenda 01.04.07, 17:02
          To na razie nie tnij, dopiero w lecie, po pierwszym kwitnieniu. Wtedy zakwitnie
          drugi raz. A jesienią już nie tnij, bo lepiej wiosną. Ta zima była nietypowo
          łagodna, ale normalnie lepiej krzaczka nie pobudzać do wegetacji przed zimą.
          • horpyna4 Re: lawenda 01.04.07, 17:04
            Aha, w lecie nie tnij już tak mocno. Następne mocne cięcie będzie za rok.
            • lady_xanax Re: lawenda 01.04.07, 19:18
              Dziękuję bardzo :) a zima rzeczywiście była u mnie łagodna (zachodniopomorskie).
              • mag-ia1 Re: lawenda 01.04.07, 21:00
                czyli co tniemy tuż przy ziemi, czy coś jej zostawić?i tak każdej wiosny robicie
                jej irokeza?
                • lady_xanax Re: lawenda 01.04.07, 21:20
                  Gdzieś kiedyś przeczytałam, że nie wolno przy samej ziemi bo może się z tych zdrewiniałych pędów nie odbić już. Ja przycinam tak okło 5-10 centymetrów, przyglądam się tak, żeby odciąć wmiejscu, gdzie po bokach widać jakieś obiecujące pączki (lawenda ma je w sumie na całej długości), z których się rozkrzewi. Póki co ta metoda działa, swoją lawendę (kupioną sadzonkę) tak traktuję od trzech lat i spisuje się grzecznie. Rośnie w skalniaku, bo tam jej ciepło, jest też dzięki temu osłonięta kamieniami od wiatru.

Mam też 1 czy 2 sadzoneczki lawnedy w ogródku które udałoi się wychodować mojej mamie z nasion. Niestety nie wiem jak się zabrać za podciętecie tego bo się płożą po ziemi. Może w czasie świąt wrzucę zdjęcie na FotoForum-Ogrody to mi ktoś podpowie.
                  Pozdrawiam :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka