olenka25 18.08.03, 09:50 kiedy mozna sadzić lawendę? mam jeden krzeczek i chciałabym juz teraz zrobić sobie lawendowa grządkę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: lawenda 19.08.03, 07:43 Witam na forum Gazety! Ze względu na to że lawenda jest roślina ciepłolubną należy ją sadzić wiosną aby zdążyła się ukorzenić przed zimą. Lawenda jest roślina rosnącą na bardzo lekkich, wapiennych, przepuszczalnych glebach i posadzona w ciężkiej podmokłej glebie nie przeżywa zimy. Dlatego jeśli mamy takie podłoże to rezygnujemy z lawendy, albo bardzo dobrze przygotowujemy glebę do jej sadzenia. W naszych warunkach klimatycznych możemy ją posadzić wyłącznie w bardzo słonecznych osłoniętych od wiatru ciepłych miejscach i okrywać na zimę słomą. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś
ibirka Re: lawenda 09.10.03, 22:56 Czy mogę taką lawendę przechować na jasnym i chłodnym strychu? Czy należy ją wtedy podlewać? Czy mogę ją w styczniu/lutym przenieść do domu? Odpowiedz Link Zgłoś
olenka25 Re: lawenda 19.08.03, 12:10 co w takim razie zrobić jeśli juz kupiłam lawendę na razie jest w doniczce - czy może przezimować w domu? żal byłoby gdby się zmarnowała Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: lawenda 20.08.03, 07:42 Witam na forum Gazety! Natychmiast posadzić i dobrze okryć na zimę! Lawendę można przetrzymać w zimnym 2C garażu ale na pewno nie w mieszkaniu czy cieplej piwnicy. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś