gosia_0808 02.06.08, 14:47 Kupiłam tydzień temu storczyka, niestety zaczęły mu żółknąć i opadać liście:/ Co mogę z nim zrobić? Czy wystawienie na taras do ogrodu będzie pomocne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maj18-98 Nie do ogrodu! 02.06.08, 17:21 Chętnie pomogę w sprawie storczyka ale chciałabym poznać jego gatunek.Tylko niektóre z nich i raczej te w dobrej kondycji mogą spędzać lato w ogrodzie.Jeżeli masz go od tygodnia a już obserwujesz jakieś niekorzystne zmiany to prawdopodobnie błąd w uprawie został popełniony wcześniej bo storczyki wolno reagują Jeżli żółknie jeden liść to naturalne, wszyscy się starzejemy, jeżeli kilka-być może został przelany.Wyjmij go z doniczki i dokładnie obejrzyj korzenie.Daj znać jaki to gatunek, odpiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_0808 Re: Nie do ogrodu! 03.06.08, 11:34 niestety nie dostałam do niego żadnej karteczki ;( na obrazku jest taki: www.kobieta.pl/styl-zycia/mieszkanie/zobacz/artykul/storczyk-arystokrata-wsrod-roslin/ wydaje mi się, że może być to Cymbidium, ale inny kolor:/ Odpowiedz Link Zgłoś
maj18-98 Re: Nie do ogrodu! 03.06.08, 14:10 Jeżeli ma takie kwiaty jak na załączonym zdjęciu to jest to falenopsis. I dobrze, te storczyki są dość łatwe w uprawie. Wyjmij go z doniczki, obejrzyj korzenie-jeżeli są dość grube, białe lub zielonkawe, twarde i nie zdradzające oznak zgnilizny-to wszystko w porządku, umieść je z powrotem w doniczce przysypując korą. Jeżeli jednak część korzeni, albo co gorsze większość jest miękka, brązowa, rozpadająca się, wyraźnie zgniła to znaczy,że roślina została wcześniej przelana i wcale niekoniecznie przez Ciebie. Odetnij te popsute części korzeni a rany zasyp cynamonem. Z powrotem umieść w doniczce zasypując korą, ustaw roślinę na podstawce z kamykami zalanymi wodą(woda nie może dotykać doniczki) w widnym miejscu tzn w pobliżu okna wschodniego lub zachodniego, nie w ostrym słońcu.Jeżeli roślina jest w słabej kondycji możesz owinąć ją folią (liście) w której porób otwory wentylacyjne.Korzystnie podziała na nią codzienne zraszanie przegotowaną wodą, rano, nie dopuść żeby woda dostała się do miejsca skąd wyrastają liście.Ponownie podlej storczyk najwcześniej po 14 dniach zanurzając doniczkę na kilka minut w przegotowanej, ciepławej wodze.Powinien dojść do siebie ale to potrwa bo storczyki mają to do siebie, że wolno reagują.Pozdrawiam i życzę powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_0808 Re: Nie do ogrodu! 03.06.08, 18:07 Bardzo dziękuję Ci za cenne uwagi :) Podobnie było napisane w artykule, całe szczęście, że on jest łatwy w hodowli - masz rację, że poprzedni właściciel nie dbał już o niego, a teraz Ja mam problem. Napisz mi proszę dlaczego cynamon? Pozdrawiam słonecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
maj18-98 Re: Nie do ogrodu! 03.06.08, 18:26 Takie rany zasypuje się środkami bakteriobójczymi, nie przypuszczam jednak żebyś miała takie w domu na zawołanie. Kupno dla jednej rośliny nie jest racjonalne a cynamon posiada właściwości bakteriobójcze, jest tani, powszechnie dostępny i sprawdzony przez właścicieli storczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
hunti70 Re: bakteriobójczy! 06.06.08, 08:29 czytałem też że świetnie się sprawdza sproszkowany węgiel, taki jak można dostać w aptece na żołądek.... należy pastylki zmiażdżyć i tym proszkiem posypywać.... POWODZENIA Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_0808 Re: bakteriobójczy! 07.06.08, 10:08 wybrałam cynamon :D nie będę dokładała do tego i tak drogiego kwiatka :( Odpowiedz Link Zgłoś