users1 03.11.03, 17:00 Może ktoś mi podpowie, jaka jest różnica pomiędzy pigwą, a pigwowcem i gdzie można kupić sadzonki pigwy pordr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pauli7 Re: Pigwa 03.11.03, 19:10 Hej! Roznica jest zasadnicza:)) (niech zyje precyzja wypowiedzi!). Sa to dwa rozne rodzaje, podobne do siebie raczej srednio, najbardziej podobne sa polskie nazwy:) i owoce. Pigwa (Cydonia oblonga) to wielki krzak, teoretycznie nawet do 6m wysokosci, ale w naszym klimacie raczej do 3m, pigwowiec (Chaenomeles, jest kilka gatunkow pigwowcow)to krzak do okolo 1-1,5m wysokosci. Pigwowiec ma ciernie, pigwa nie. Roznia sie liscie (ksztaltem), kwiaty-pigwa ma bladorozowe, pigwowiec - zaleznie od gatunku i odmiany - od pomaranczowych, ceglastych do czerwonych. No i owoce: podobne, bo to ta sama rodzina -pigwa ma gruszkopodobne, duze (5-10cm dlugosci) zolte i bardzo aromatyczne, pigwowiec ma owoce raczej w ksztalcie jablka, mniejsze, tez zolte, ale nie pokryte kutnerem. I z jednych i drugich chyba robi sie jakies przetwory, ale pigwa czesto nie zdazy dojrzec w naszym klimacie, czesto tez marznie caly krzew. I jedno i drugie kupic mozna w szkolkach, sklepach ogrodniczych (np w szkolce mojego taty, ale juz zamknelismy na zime...)ale nie zawsze - bo marznie. Ludzie zawsze pytaja o pigwe, ale jak im pokazuje, okazuje sie, ze chodzilo im o pigwowca i jego kwiaty, a prawdziwa pigwa jakos nie wzbudza entuzjazmu... Pozdrawiam, udanej uprawy:) Odpowiedz Link Zgłoś
users1 Re: Pigwa 03.11.03, 20:26 Dzięki za informację. Rozwiało to moje wątpliwości, a jednocześnie utwierdziło moje wiadomości na ten temat. Myślę że kiedyś będzie wiosna , dlatego proszę o adres szkółki Twojego Taty może być na forum lub na adres users_post@wp.pl Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pauli7 Re: Pigwa 04.11.03, 23:45 zapraszam, oczywiscie:) jak wiosna puszcza sniegi, to sie odezwij na forum, powiem ci, czy juz ruszylismy ze szkolka i sklepikiem a szkolka jest w warszawie, na ursynowie, tuz pod lasem kabackim, ul Moczydlowska Odpowiedz Link Zgłoś
users1 Re: Pigwa 05.11.03, 10:14 Dzięki za zainteresowane, w tym również za wskazane namiary. Wprawdzie jestem kawałek drogi od Warszawy, ale napewno jak śniegi rószą to się odezwę. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
barbinator Re: Pigwa 05.11.03, 12:34 Bardzo mnie ta informacja zainteresowała. Od dawna poszukuję drzewka pigwy, jednak nie tzw pigwy s czy pigwy c (tych uzywa się głównie jako podkładki do szczepienia grusz) tylko odmianowej pigwy szczepionej. W sieci chodzą słuchy, że robi ją jakiś szkółkarz spod Warszawy - czy to może twój tato? Odpowiedz, pliiis... Pozdr. B. Odpowiedz Link Zgłoś
users1 Re: Pigwa 05.11.03, 12:59 barbinator napisała: > tylko odmianowej pigwy szczepionej< Może byłem nie kontretny, ale mnie też o taka pigwę chodzi. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Pigwa 05.11.03, 14:05 To ja w takim razie wolę jednak pigwowca. Mąż kupił w zeszłym roku pigwę, teraz zebrałam takie duże gruszkowe owoce i moim zdaniem ich aromat nie umywa się nawet do silnego aromatu małych, okrągłych owoców pigwowca. Taka sobie grucha, zrobiłam z tego nalewkę (taką samą jak robiłam z pigwowca) i jest jakaś taka nijaka. Na przyszły rok posadzę sobie jednak pigwowca! Odpowiedz Link Zgłoś
pauli7 Re: Pigwa 05.11.03, 14:21 Witam! No niestety, ten ktos od odmian to nie moj tata:), znam sporo szkolkarzy, ale nie kojarze, kto to moze byc, wiec nie pomoge:( My mamy kilka drzewek pigwy (szczepiona na pienku okolo 150cm wys), tak, zeby byly na potrzeby sklepu, nie sa to zadne godne polecenia odmiany, tylko takie najpospolitsze a co do pigwowca - ja tez go wole:) jest ladniejszy i pokrojem i kwiatami, ma bardzo dlugo utrzymujace sie ciemnozielone listki... a pigwa to taki zwykly krzaczor (hihi, jakby mnie jakis znajomy po fachu przeczytal, to by sie oburzyl na bardzo profesjonalen okreslenie "krzaczor" :)) pozdrawiam wszystkich serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
users1 Re: Pigwa 06.11.03, 13:05 A ja i tak chcę pigwę, choćby tylko jedną. Jak wspominałem wyżej na wiosnę naweno zjawie się przypomnę o naszej rozmowie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pauli7 Re: Pigwa 08.11.03, 13:20 users1 napisał: > A ja i tak chcę pigwę, choćby tylko jedną. > Jak wspominałem wyżej na wiosnę naweno zjawie się przypomnę o naszej rozmowie. > Pozdr. OK:). Ale koniecznie daj wczesniej znac, ze sie wybierasz, bo szkoda by bylo, jakby sie akurat wszystkie sprzedaly - cala podroz na marne! A tak zatrzymam jedna dla ciebie:) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
users1 Re: Pigwa 08.11.03, 20:57 Dzięki. Aby nie przegapić to może zaproponuj jakiś zupełnie nie obowiązujący termin (miesiąc). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pauli7 Re: Pigwa 10.11.03, 22:58 no to proponuje: marzec ALE oczywiscie moze sie zdarzyc tak jak w tym roku, ze ziemia byla zamarznieta duzo dluzej, wogole zima byla strasznie dluga... jak juz wszystko rozmarznie (najlepiej wbic lopate w wiecznie ocienionym miejscu w ogerodzie, tam jest zamarzniete najdluzej:) ) to znaczy, ze juz:)) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
users1 Do pauli7 20.03.04, 18:17 Zgodnie z naszą listoipoadawą umową, chciałbym zapytać jak ma się sprawa pigwy Pozdrawiam W. Odpowiedz Link Zgłoś