Dodaj do ulubionych

Co z winogrona?

15.08.18, 13:57
Zawalilo mnie

Wino
sok
dzem
rozdac ( juz rozdaje)

cos jeszcze znacie?

(w zeszlym roku ktos mi tu podal genialny pomysl na pigwe w postaci membrillo ktore zuzywa mase pigwy to moze i na winogrona sa pomysly)
Obserwuj wątek
    • chatgris01 Re: Co z winogrona? 15.08.18, 13:59
      Z winogron, sorki.

A jako owoce nie da sie jesc? (bo nie kazde sie nadaja)
      • princesswhitewolf Re: Co z winogrona? 15.08.18, 14:12
        da sie choc one sa male ale w tym roku slodkie, no ale ile mozna zjesc zwlaszcza ze ja na diecie, babcia nie moze, dziecko troche, ojciec dziecka malo... wiec rozdaje

A czemu winogron?. Bo jesli jest w l. pojedynczej "to winogrono" no to mozna chyba uzyc tez w liczbie pojedynczej dla duzej ilosci? Cos na zasadzie "co ze sliwki?" "co z banana?" i wiadomo ze nie chodzi o jedna sliwke . Bo tak sobie kombinuje ze to winogrono to jedna wielkia roslina... , <=Nie kwestionuje tylko pytam grzecznie z ciekawosci jak to z ta gramatyka jest w tym przypadku?
        • chatgris01 Re: Co z winogrona? 15.08.18, 14:16
          Winogrona-przewaznie wystepuje w liczbie mnogiej. Na pojedynczy owoc mowi sie "winne grono" albo tylko "grono".
          • princesswhitewolf Re: Co z winogrona? 15.08.18, 14:28
            dobra.

a co u was we Francji jeszcze robia z winogron poza wymienionym wyzej?
            • chatgris01 Re: Co z winogrona? 15.08.18, 14:32
              We Francji to prawie wylacznie wino. Soki i dzemy to margines, sporo sie tez jada jako owoce na deser, ale to odmiany deserowe (nie na wino) i przewaznie importowane z Wloch.
              Jak masz komu, to najlepiej rozdaj (jesli juz masz zapas soku, dzemu i ew. domowego wina).
            • andaba Re: Co z winogrona? 15.08.18, 14:35
              Ja robię soki, ale u nas soków idzie mnóstwo.
              Poza tym można wino.
              No i zjeść.
              Dżem z winogron? No nie wiem, chyba że przetarty, toto ma mnóstwo pestek.

Gdzie jesteś, że już ci winogrona dojrzały? (moja mama ma mnóstwo, ale w stanie absolutnie zielonym).
              I drugie pytanie - jakie te winogrona?
              Najlepiej daj fotkę, one fotogeniczne są bez względu na gatunek.
              • princesswhitewolf Re: Co z winogrona? 15.08.18, 14:40
                Mieszkam w UK. Sa wczesniej ale bo ja wiem z 2 tyg? zawsze zrywalam w koncu sierpnia. Jest ich wiecej jeszcze i slodsze.

Sa male takie jak na wino ale duze kiscie i w tym roku slodkie. A zazwyczaj...takie sobie z ta slodkoscia.

• andaba Re: Co z winogrona? 15.08.18, 14:58
                  No to jednak dużo wcześniej niż w polskich górach, a nawet na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej smile
                  My mamy winogrona we wrześniu, nawet na początku października, bywa, że po przymrozkach się zbiera. W tym roku może będą szybciej, ale nie w połowie sierpnia...
                  • princesswhitewolf Re: Co z winogrona? 15.08.18, 15:02
                    Na pd Francji jezdze zawsze w ostatnim tygodniu sierpnia. Tam wtedy sezon w pelni i sa juz te wielkie ich winogrona. Nie bardzo wiem kiedy sie sezon tam zaczyna...
                    • princesswhitewolf Re: Co z winogrona? 15.08.18, 15:04
                      sprawdzilam, we Francji jest wrzesien- listopad sezon na zbior. No to tu pewno podobnie bo lagodny klimat tez. A ze przypier... w tym roku slonce i jest ciut wczesniej. No i zrywam bo albo my albo osy i mewy.
                      • andaba Re: Co z winogrona? 15.08.18, 15:06
                        Mi sie wydaje, ze UK na północy i ze tam powinno być zimno. Tak, wiem, że ciepłe prądy znad Atlantyku, ale i tak zawsze sie dziwię smile
                        • princesswhitewolf Re: Co z winogrona? 15.08.18, 15:28
                          Sa rozne czynniki klimatyczne i nie tylko szerokosc geograficzna sie liczy bo na dobra sprawe to w Szkocji zima powinno byc tak jak w Norwegii patrzac tylko na szer geograf.

UK to wyspa a sam fakt, ze sa morza wokol powoduja ze klimat jest taki ze zimy sa cieplejsze a lata chlodniejsze niz na kontynencie i to jest w sumie wazniejsze niz prady nawet. Ale to tylko dziala jezeli jest odpowiednia wysokosc nad poziomem morza.

Wplyw Gulf Streamu cieplego pradu z zatoki meksykanskiej tez ma wplyw ale nie wiecej niz same morza.

Wiatry skad leca tez sie liczy a leca tu z nad Sahary i mamy czasem istne burze piaskowe czyli wylazisz i zastanawiasz sie czego niebo krwiste a samochod nastepnego dnia w jakims pyle.
              • princesswhitewolf Re: Co z winogrona? 15.08.18, 16:43
                https://ibb.co/fGAko9
                • princesswhitewolf Re: Co z winogrona? 15.08.18, 16:44
                  Lee no nie wkleilo.sie.... ale jest link do zdjecia moich winogron
                  • andaba Re: Co z winogrona? 15.08.18, 17:14
                    Bardzo apetyczne smile
                    Aż żal, że musimy na winogronka z miesiąc poczekać...
                    • princesswhitewolf Re: Co z winogrona? 15.08.18, 18:01
                      niestety ani w UK ani w Polsce nie rosna takie fajne jak na pd Europy. A te Bulgarskie tu nie docieraja wcale
    • berdebul Re: Co z winogrona? 15.08.18, 14:39
      Galaretka. Żeluje na pektynę. Pyszna.
      • princesswhitewolf Re: Co z winogrona? 15.08.18, 14:40
        a jak sie to robi?
        • berdebul Re: Co z winogrona? 15.08.18, 21:36
          Wrzucasz do gara winogrona i trochę wody, gotujesz aż popękają. Przecierasz przez sitko (idealny jest przecierak na korbkę), dosypujesz cukru do smaku, mieszasz (zrobią się rzadsze, tak ma byc), posypujesz pektyną (ilośc zalezy od tego jak gęstą galaaretkę chcesz) i mieszasz, albo dodajesz żelatyny, na gorąco do słoików bo pózniej cieżko idzie. Pyszne. Zwłaszcza z masłem orzechowym.
    • spirit_of_africa Re: Co z winogrona? 15.08.18, 14:42
      Można jeszcze ocet zrobić albo ususzyć i mieć rodzynki. Nie przepadam za wytworami z winogron ale czurczela gruzińska mi smakowała i fruit rollsy z winogron. Podejrzewam ze na obie te rzeczy schodzi ich duzo
      • princesswhitewolf Re: Co z winogrona? 15.08.18, 14:44
        ale na rodzynki to chyba sie nie nadaja takie z pestkami?
        • katriel Re: Co z winogrona? 16.08.18, 00:04
          Ja mam (rosną u rodziców w ogródku) winogrona, które się na mało co nadają, bo są drobne, kwaśne i z pestkami. Suszę je i zimą karmię nimi ptaki - mają w ten sposób od razu i węglowodany z miąższu, i tłuszcz z pestek.
    • majenkir Re: Co z winogrona? 15.08.18, 16:25
      Zamrozic. Ja lubie jesc takie zamrozone kuleczki smile, ale to takie bez pestek.
      • princesswhitewolf Re: Co z winogrona? 15.08.18, 16:44
        Te maja pestki niestety
    • arwena_11 Re: Co z winogrona? 15.08.18, 17:38
      A dasz ten przepis na pigwe
      • princesswhitewolf Re: Co z winogrona? 15.08.18, 18:05
        ja uzywam ten www.simplyrecipes.com/recipes/membrillo_quince_paste/

ktos tu puscil nazwe i poszukalam takiego z dobra ocena. Wiec jest to swietne do sera i to zalatwia problem nader bujnego urodzaju pigwy
        • arwena_11 Re: Co z winogrona? 15.08.18, 19:05
          Dzięki. A da się to przechować?
          • princesswhitewolf Re: Co z winogrona? 15.08.18, 23:42
            taa to cos jak dzem tylko taki ostrzejszy. Cosik jak zurawina do mies i serow
          • mysiulek08 Re: Co z winogrona? 16.08.18, 00:01
            dulce de membrillo to cos w rodzaju 'sera' z owocow (typu litewskiego sera jablkowego pl.wikipedia.org/wiki/Ser_jab%C5%82kowy), wiec dobrze sie przechowuje.

lokalny przasny przepis:
            www.chilerecetas.cl/joomla/index.php/reposteria/dulces-y-mermeladas/76-dulce-de-membrillo
            dodaje sie tez sok z cytryny i do gotowania laske cynamonu
        • mysiulek08 Re: Co z winogrona? 15.08.18, 23:55
          Pewnie ja puscilam, bo dulce de membrillo bardzo popularne u nas.

Teoretycznie dulce da sie z robic z kazdego owocu bogatego w pektyne. Zrob galaretke jak radzi Berdebul, jesli uda Ci sie mocniej odparowac to i dulce wyjdzie smile

• jola-kotka Re: Co z winogrona? 16.08.18, 05:34
      Zrob sobie kosmetyki jak masz za duzo winogron sa super i latwo zrobic. Przepisy sa w sieci. Robilam i polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka