szadoka 08.02.09, 11:56 Czy juz mozna oglosic wiosne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kazikowa1 tak, ale "p o k o j o w ą " :)))))))) 08.02.09, 12:57 zima na pewno jeszcze nie raz się przypomni (i może nas nawet nieźle zaskoczyć)!! Na mojej działeczce (wczoraj było w słońcu ca 15 st.C) raczej nie widać wyraźnych zwiastunów wiosny - przebiśniegi tylko powoli wysuwają swój "szczypiorek". Zadołowane (w donicach)dotychczas konwalie powędrowały do mieszkania(okazało się, że w ziemi pełno małych ślimaków - już widzę, że z tymi golcami na działce będzie ostra walka). Pierwsze gałązki mojej forsycji są już w wazonie-jak rozkwitną, to będzie wiosna - pokojowa. Aby do WIOSNY !! Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: tak, ale "p o k o j o w ą " :)))))))) 08.02.09, 13:26 Przebiśniegi wcześniej zakwitają w cieplejszych miejscach w ogrodzie i na lekkiej, szybko nagrzewającej się glebie, ale szybciej tam tez przekwitają.Podobnie inne np. ranniki u mnie w żywopłocie pod którym jest ściółka z opadłych liści od strony południowej zakwitają wcześniej niż w innym miejscu gdzie gleba jest chłodniejsza i do południa cień.Można sobie w ten sposób 'przedłużyć' kwitnienie wielu roślin wiosennych, które z reguły krótko kwitną.Rannik np. jak go raz 'odwiedzi' pszczoła przy temp. ok 12 stopni na plusie to już praktycznie następnego dnia mimo iż jest słonecznie zaczyna przekwitać. Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: tak, ale "p o k o j o w ą " :)))))))) 09.02.09, 11:56 Moje rosna od poludniowej strony na piasku. I maja normalne kwiaty, zaden tam szczypiorek. Ale przykryje je jeszcez galazka swierkowa, mo zimno ma byc. Na szczescie zdazylam podlac moje zimozielone w sobote. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Tylko bczoły żal ... 09.02.09, 13:00 {Gabuli} słowa: [...Rannik np. jak go raz nawiedzi pszczoła (...) to już praktycznie następnego dnia, mimo iż jest słonecznie, zaczyna przekwitać...] Więźmy pszczoły wiosną [?] - kwiatom ku dłuższemu kwitnieniu ;-) Trzmiele na przednówku są szybsze, {Gabulo}. * * * Meldunek: Strona pn, w cieniu - przebiśniegów sztuk 7 na wirchu... Temp. gleby 2 na minusie - całodobowa +/- 0 stp. Śnieg stopniał. Zapas bomb antygrypowych [dżem z pigwowca] - też... Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 wiosna na działce... 09.02.09, 13:30 U mnie na działce obrazki włoskie mają liście wielkości dłoni, kwitną prymulki. Szczypior kosaćców cebulowych sięga wysokości 20 cm. Kwitnie obficie biały ciemiernik. Inne kolorowe mają na razie tylko pąki. Kwitną obficie fioletowe polne brateczki. Przyleciały także szpaki. Zauważyłam u mnie na działkach duże stadko tak ok. 40-50 szt. Odpowiedz Link Zgłoś