sierpniowska 30.03.09, 12:00 czy istnieje jakis srodek ktorym sie zrobi psik psik i pokrzywy magicznie znikna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leloop Re: pokrzywy 30.03.09, 12:02 pokrzywa to bardzo pozyteczne stworzenie, robi sie z niej srodek na mszyce, nawoz do pomidorow a nawet zupe. zaluje, ze tak mam jej malo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna4511 Re: pokrzywy 30.03.09, 12:55 A do tego świadczy o tym, że gleba jest urodzajna. I niektóre motyle składają na niej jaja. I przefermentowana służy nie tylko do odstraszania mszyc, ale także jest świetnym nawozem dla róż. Ja mam dużo i przygotowując teraz teren pod trawnik, wykopuję ją i przenoszę w kąt ogrodu, niech tam sobie rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: pokrzywy 30.03.09, 15:26 odzywa się następna wielbicielka pokrzyw, chyba nie o to Ci chodziło:-)Jest idealnym nawozem dla pomidorów(też w postaci gnojówki).I tak pięknie pachnie w upały, przaśnie i jakoś...kresowo. Nie korzeni się głęboko i rośnie na ogół w próchnicznej glebie, więc sądzę, że teraz, wiosną, za pomocą wideł amerykańskich, można zrobić z nią porządek i przesadzić tam, gdzie nie będzie przeszkadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: pokrzywy 30.03.09, 21:29 To ja do kompletu: cholernie się ucieszyłam, jak mi zaczęły rosnąć pokrzywy, bo to znaczy, że piach uległ wzbogaceniu... :) Odpowiedz Link Zgłoś
berita Re: pokrzywy 30.03.09, 22:01 zamiast "psik, psik" zrób "ciach, ciach" i na kompostownik ją! :) Przekompostowana jest jak "doppel herz" dla roślinków! I oczekuj z niecierpliwością odrośnięcia na następne "ciach, ciach". Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: pokrzywy 30.03.09, 22:04 A biedna dziewczyna ma pewnie bagnistą łąkę pełną wylącznie pokrzyw... :) Odpowiedz Link Zgłoś
bamboo Re: pokrzywy 04.04.09, 19:26 lepiej scinaj i rob gnojoweczke z pokrzyw, podlewaj, a twoje roslinki beda rosly pod niebiosa ;) Odpowiedz Link Zgłoś