Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    23.02.04, 03:36
    troche nie te forum, przepraszam, nigdzie indziej nie pasowalo . Otoz jestem
    czlonkiem klubu jaskiniowego, ale w kraju zagranicznym. I co rusz mnie pytaja
    o jaskinie w Polsce, strasznie mi glupio, ale na przyklad nie mam pojecia w
    jakich skalach sa te jaskinie ( w tennessee gdzie mieszkam to wapien), jakie
    zwierzeta tam zyja (rak jaskiniowy, slepe ryby, swierszcze(te sa w zasadzie w
    kazdej jaskini), szczury jaskiniowe, z trzy rodzaje salamander, raz widzialem
    zabe ozarka, nietoperze).
    Dziekuje z gory za odpowiedz
    Obserwuj wątek
      • aard To odpowiednie forum :-) 02.03.04, 16:03
        W koncu szambonurstwo jest jedna z odmian wspinaczki :-)

W Polsce jaskinie wystepuja rowniez glownie w wapieniu (przynajmniej jesli
        chodzi o jaskinie krasowe), ale rowniez np. w granicie (te nazywaja sie chyba
        rozpadlinowe albo bardzo podobnie). O faunie i florze ze mna nie porozmawiasz,
        ale poszukaj na stronach, gdzie pisza o Jurze Krakowsko-Częstochowskiej i
        Tatrach Zachodnich.

Google rulez! :-)
      • animek18 Re: jaskinie 15.10.04, 17:40
        jaskiniowcy wszystkich krajów łączcie się!!!
        dla mnie jaskinie to największa extrema na ziemi-ze względu na warunki i
        psychę,którą trzeba mieć twardą jak stal.
        pozdrawiam jaskiniowców z Poznania i Częstochowy!
        • Gość: rpa Re: jaskinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.05, 20:16
          dzieki za pozdowionka :)
          i wzajemnosci (:
      • detroit Re: jaskinie 04.02.05, 07:54
        Jaskinie w Polsce przede wszystkim spotkać można w skałach węglanowych:
        wapieniach, dolomitach, marglach, a także w gipsach, kredzie. Rejony ich
        występowania to Wyżyna Krakowsko-Częstochowska, Kielecko-Sandomierska, Tatry
        Zachodnie, i niektóre rejony Sudetów jak Góry Kaczawskie Maswy Połomu i Miłka.
        Oprócz tego w Polsce natkniemy sie na jaskinie w piaskowcu dość dużo jest ich w
        Beskidach ... a po co sie tak rozpisywać tu masz świetny link gdzie zanajdziesz
        opisy niemal wszystkich jaskiń w Polsce z planami i zdjęciami i dokładną
        lokalizacją www.panda.bg.univ.gda.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka