Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

New England Patriots zdobyli Super Bowl

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 10:15
    co jak co, ale to sport dla Amerykanów....
    Obserwuj wątek
      • Gość: Freaky a ogladales kiedys ten sport? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.05, 10:30
        czy nie znasz zasad i nie chce ci zapoznawac z tym sportem?
        • Gość: k Re: a ogladales kiedys ten sport? IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 07.02.05, 10:45
          Dziwna rzecz ,ale całemu światu nie chce się poznac dokładniej tego sportu:) MYślę ,że przycznyna tego jet bardzo prosta. Świat ma tej całej Ameryki po prostu za dużo we wszystkich dziedzinach życia. Chociaż ulubiony sport chce miec jakiś inny. I mam wrażenie ,że dlatego wielu ludzi irytuje to ,że gazety piszą o tym wydarzeniu trochę zbyt dużo ,jak na zainteresowanie w Polsce.
          I tak jest ze wszystkim
          Wystarczy jak ktoś w ameryce się pośliźnie , a już w naszych mediach realcje z tego zdarzenia wraz z komentarzami ekspertów. Święto dziękczynienia relacjonowane conajmiej jak 3 maja itp. Super Bowl to dodatkowy kamyczek do tego ogródka. Dlatego niektórzy reagują na ten niewinny sport w sposob dośc gwałtowny i może zbyt przesadzony ,ale trzeba ich trochę usprawiedliwic
        • Gość: kaka Re: a ogladales kiedys ten sport? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 10:57
          no więc - oglądałem cały meczyk (mogę ci powiedzieć jakie piosenki McCartney
          śpiewał w halfshow), mam nagrane 2 finały, między innymi ostatnie zwycięstwo,
          które odnieśli Giganci, zadziwię Cię, ale znam zasady... Co tydzień oglądam
          skróty z meczów (canal+ ma taki programik, jabyś nie wiedział)

Stwierdzam jednak, że to to sport dla Amerykanów.... nie wierzę, aby np w
          Polsce ludzie masowo zaczęli grać w ten sport (podobnie z baseballem).
          A dlaczego?? Bo to część ich kultury. Jakbyś się trochę interesował, to byś
          wiedział, że większość Amerykanów zapytana, dlaczego AF to ulubiony sport w ich
          kraju odpowiada: bo to nasz narodowy sport.

Tak więc Freaky... wiem co piszę...
          • Gość: Freaky odpowiadam zatem: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.05, 11:45
            NIE,NIE JEST TO SPORT TYLKO DAL AMERYKANÓW! nie wiem czy wiesz, ale np w
            Niemczech i Francji istnieją ligi AF, i sa b.popularne... a u nas sie to nie
            przyjęło, bo:po 1. przez 40 lat byliśmy odcięci od zachodu i nie znaliśmy tej
            gry; po 2. niestety u nas nie ma pieniędzy nawet nas narodowy sport jakim jest
            p.nozna, a co dopiero mowic o zalozeniu jakiejkolwiek namiastki ligi AF. co do
            baseballa-mnóstwo dzieciakow zaczelo w to grac tam, gdzie zrobiono boiska do
            gry (istnieje dziecieca liga baseballa). poza tym przeczytaj post Pilita...moze
            nasze spoleczenstwo jest zbyt glupie zeby zrozumievc o co chodzi w af...
            • Gość: kaka Re: odpowiadam zatem: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 13:00
              propo baseballa - wiem na jaką skalę jest on rozwinięty w Polsce. Jedyny
              porządny ośrodek jest w Kutnie, ogólnie gra garstka drużyn (np w Wawie Centaury
              i Zbójcerze z Piaseczna coś próbują ogólnie robić).
              Ale nie oszukujmy się, dzieciaków liczyć można w setki... a to jest malutko:/

co do Niemiec... wiesz, tam każdy sport znajdzie swoje miejsce (sporty
              samochodowe, piłka nożna, sporty zimowe, itd itd). Głównie jednak kasa. Wiem,
              grają w Football tam, ale jednak grono odbiorców jest specyficzne. Jeśli chodzi
              o Francję, to prawda jest taka, że tam króluje rugby jednak, AF daleko do rugby
              jeśli chodzi o popularność.

Wiadomo, najfaniej by było, jakby każdy mógł wybrać coś dla siebie, to byłoby
              super, nic nie mam do AF, ale jednak nie widzę szans dużych na zadomowienie się
              tej dyscypliny na kontynencie. (może to przez tą nazwe? :/)

Co ważne, to fakt, że możemy w Polsce zobaczyc na żywo Super Bowla, to się
              liczy, dobrze, że Canal + daje jakiś wybór. Super, że można kosza oglądać w
              różnych wydaniach, zagraniczne ligi piłkarskie itp - jak już powiedziałem -
              najważniejsza jest możliwość wyboru.

Świetnie, że Eirosport zrbił drugą stację, będzie miejsce dla innych dyscyplin.

Tak więc należy się tylko cieszyć:), no ale zdania propo popularności AF nie
              zmienię:)
              • Gość: Freaky ale ty nie pisales o popularnosci!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.05, 15:38
                napisales ze jest to sport tylko dla amerykanow...ergo:sugerowales, ze dla
                innych bedzie on nieciekawy!!! a ja ci gwarantuje-gdyby jakakolwiek stacja
                ogolnodostepna pokazywala mecze AF o normalnej porze, ogladaloby je wiecej osob
                niz np lyzwiarstwo figurowe!!!
      • Gość: Pilit Re: New England Patriots zdobyli Super Bowl IP: *.foo.org / *.centercorporation.pl 07.02.05, 10:35
        to super gra, szachy na boisku. Jeśli wiesz o co chodzi to oglądasz mecz z
        zapartym tchem.
        Pozdro dla Patriotów i Red Sox'ów. Nowa Anglia rządzi.
        Yankee suks.
        • Gość: KURACHO Patriots & Red Sox rules IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 10:41
          NEW ENGLAND's TEAMS RULES This Year!!! and Yankees still sucks!!!!!!!!
          • Gość: Greg Dallas Cowboys Rullzz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.05, 15:45
            !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: stp Najlepsi są REDSKINS!!!!! IP: *.exec.lublin.pl / 212.182.117.* 07.02.05, 14:41
        i basta
        • Gość: Bobo REDSKINS to szmaty!!!!! IP: 216.217.131.* 07.02.05, 15:05
          Nawet sie niezakwalifikowali do ply-off.
        • Gość: Go New England Re: Najlepsi są REDSKINS!!!!! IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 07.02.05, 15:50
          A w czym? Chyba w ciaglym zawodzeniu fanow.
          Co rok to samo:duzo szumu,obietnic,nadziei a potem
          klapa.
      • Gość: dawg Re: New England Patriots zdobyli Super Bowl IP: *.icpnet.pl 07.02.05, 14:44
        Jak sama nazwa dyscypliny wskazuje: Futbol AMERYKANSKI.
        Wiec nie widze powodu zeby sie tym pasjonowac w innych krjac a juz napewno nie w
        Polsce. Proponuje skupic sie na rozwoju rugby i popularyzacji tej gry w naszym
        kraju, ktora jest IMO o wiele ciekawsze niz FA. Zeby nie bylo obejrzalem kilka
        spotkan, zapoznalem sie z zasadami, jednak nie moge tej gry zrozumiec. A
        najsmieszniejsze ze sami Amerykanie twierdza ze to najprostsza gra swiata. :D
        Natomiast jedno co mi imponuje to ogladalnosc. Tegoroczny final ogladalo ponad
        140 mln widzow czyli prawie polowa wszystkich mieszkancow Jueseju (ok. 290 mln).
        Niezle.
      • Gość: Bimbo Mieszkam w USA 23 lata, ta gra mnie nieinteresuje. IP: 216.217.131.* 07.02.05, 15:02
        Patrze troche na to ale tylko dlatego ze w moim biurze sa zaklady na lige
        football wiec musze sie orientowac ktore zespoly sa dobre a ktore nie. I moge
        z duma sie pochwalic ze bije moich amerykanskich kolegow "ekspertow tej gry" na
        glowe i wygralem w tym roku najwiecej pieniedzy. A dlaczego? Bo ja nie mam
        ulubinych zespolow i analizuje ich gre na zimno. A oni? Stawiaja, ze ich
        ulubiency zawsze wygraja, co niestety przewaznie sie niesprawdza i ja zwijam
        kase.
      • Gość: mowiak Szkoda IP: 5.6.* / 12.33.108.* 07.02.05, 15:26
        Szkoda mi Filadelfi bo od tylu lat tak ciezko pracuja aby zdobyc puchar. Trzy
        lata pod rzad odpadli w finalach dywizji. Tym razem myslalem ze im sie uda.
        Oby tylko przez lato duet McNabb i TO sie nie rozpadl to za rok beda mieli
        jeszcze jedna szanse.
        • Gość: Go new England Re: Szkoda IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 07.02.05, 15:55
          To prawda.Szkoda ich.Ale walczyly dzielnie,zagrali swietny mecz.Braklo zimnej
          krwi i wyrachowania.Maja kolejne bezcenne doswiadczenie.To zaprocentuje!
          Tzw. "clock management" byl zalosny.Braklo tych kilku minut,straconych w bardzo
          niefrasobliwy sposob w 4 kwarcie.

• Gość: Kiks Piłka nożna jest zdecydowanie numerem 1. IP: *.zacisze.zgora.pl 07.02.05, 16:39
        Futbol europejski ma wszystkie cechy jakie powinna posiadać BARDZO DOBRA GRA:
        - ma niezwykle proste zasady (w przeciwieństwie do futbolu amerykańskiego,
        hokeja czy koszykówki)
        - posiada wiele dróg do odniesienia zwycięstwa (można grać bardziej ofensywnie,
        bardziej defensywnie)
        - posiada bardzo dobry stosunek porządku do chaosu (piłka nożna nie jest grą
        zbyt matematyczną jak koszykówka, ani zbyt przypadkową jak baseball)
        - jest grą niezwykle naturalną (mało sztucznych przepisów typu 24 sekundy na
        rozegranie akcji)
        - grać w nią może w zasadzie każdy (koszykówka i siatkówka jest dla wysokich,
        hokej i futbol amerykański dla silnych)
        - nie wymaga skomplikowanych środków technicznych (nie trzeba kosza, siatki,
        lodowiska, wystarczy kawałek placu, jakaś piłka, kilka kamieni do oznaczenia
        bramek i można grać)
        - w piłce nożnej jest sporo remisów (to wbrew pozorom jest plusem, tabele
        ligowe są ciekawsze, słabsze drużyny mają większą szansę urwać punkty
        potentatom)
        • Gość: Jets Re: Piłka nożna jest zdecydowanie numerem 1. IP: 147.106.1.* 07.02.05, 17:45
          zyje w hameryce i 99 % zgody: brutalnosc czasem jest ciekawa :D
      • Gość: Epsilon Re: Przepisy gry? IP: *.chello.pl 07.02.05, 18:17

Gdzie mozna je znależć.
        • Gość: Kiks Re: Przepisy gry? IP: *.zacisze.zgora.pl 07.02.05, 18:33
          oaklandraiders.republika.pl/
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka