Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czym jest dla Was KOLEJORZ?

IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 06.07.02, 11:17
    czy ttylko klubem? czy czymś więcej....

Dla mnie to pewna ideologia tożsamości z miastem, regionem...

Poznań, Poznań hej Kolejooorz
    Obserwuj wątek
      • Gość: grzeda Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.wsb.poznan.pl 06.07.02, 11:52
        Ciekawe pytanie!

Na pewno nie da się tak łatwo udzielić wyczerpującej odpowiedzi, ale się
        postaram:)

Zapewne odpowiedz na to pytanie zmienia się wraz z wiekiem kibica i
        jego "stadionowym" stażem. Dla mnie to kiedyś był po prostu klub, piłkarze
        itd... choć sam nie wiem dlaczego na hasło "Lech" serce biło szybciej, mimo ,że
        na mecze jeszcze nie chodziłem. Może dlatego, że dziadek i ojciec pracowali na
        kolei, może dlatego, że o Lechu się nasłuchałem jak oni opowiadali.... Pamiętam
        jak jeszcze byłem przedszkolakiem i dziadek w ramach organizowania mi wolnego
        czasu zabierał mnie na "wycieczki" po mieście no i w końcu przyszła kolej na to
        magiczne odtąd już dla mnie miejsce-BUŁGARSKĄ. Wtedy to było ogromne przeżycie
        i pewnie szybko tego nie zapomnę. Odtąd Lech zaczął mi się już kojarzyć także
        ze stadionem. Wtedy zaczęła się rodzić wielka miłość. Pózniej przyszedł
        pierwszy mecz i tak już się dalej potoczyło......
        Dla mnie KOLEJORZ to klub, drużyna, piłkarze, historia, stadion na Dębcu i
        ukochana Bułgarska. To wreszczie kibice, niebiesko-białe barwy, mecze, od
        jakiegoś czasu wyjazdy... TO MÓJ SPOSÓB NA ŻYCIE!!! Kolejny "wybuch" mojej
        miłości nastąpił gdy powstawać zaczęła nasza grupa UL'01, dzięki niej mogę coś
        robić dla tego klubu, mogę się odwdzięczyc jakos za te wspaniałe chwile
        radości, których dzięki Lechowi zaznałem...

Jak to jest w tej piosence: "...Lech to jest to czym żyję każdego dnia, każdy z
        nas...". To słowa to moja odpowiedz:)

Pozdr
      • Gość: Radost Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.02, 12:16
        Gość portalu: guerra napisał(a):

> czy ttylko klubem? czy czymś więcej....
        >
        > Dla mnie to pewna ideologia tożsamości z miastem, regionem...
        >
        > Poznań, Poznań hej Kolejooorz

Moja jedyna milosc to Kolejorz...ech ile plci pieknej sie oburzalu gdy to
        otrzymywaly sesemesem:) a taknaprawde to nie wiem co bym zrobil gdyby Lecha nie
        bylo...
        • Gość: vivacee nie wiesz co byś zrobił? IP: *.cgs.poznan.pl 09.07.02, 00:11
          chodziłbyś na Warte...
          :)
          pzdr
          viv
      • plastic2 Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? 06.07.02, 13:40
        wlasciwie to moglbym zyc bez lecha ale... tak jak jest to z alkoholem: mozna
        sie bez niego bawic ale po co sie tak meczyc :P
        :)
      • Gość: kolumb Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 06.07.02, 16:38
        W sumie na mecze LECHa chodze dopiero od 6 lat.Opusciłem od tamtego czasu
        tylko pare spotkań.Przed kazdym meczem czuje sie szczesliwy, czuje sie
        inaczej.LECH nie jest tylko dla mnie klubem, pilkarzami i stadionem, jest dla
        mnie czyms co sie nie da opisc(ale ze mnie poeta ;) hehehe).To mój sposób na
        życie,taki jestem i to juz sie nie zmieni :)
        POZDR
      • Gość: K_K_S Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.02, 17:07
        "Lech to jest to co czuje każdego dnia każdy z nas!
        Lech to jest to czym żyje każdego dnia każdy z nas!
        To co chciałbym widzieć..."

ZNACIE????
        • plastic2 Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? 06.07.02, 17:10
          K_K_S byles szybszy o kilkanascie setnych sekundy ;)
      • plastic2 Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? 06.07.02, 17:07
        "lech to jest to co czuje kazdego dnia kazdego kazdy z nas
        lech to jest to czym zyje kazdego dnia kazdy z nas"
        te slowa to strzal w "10", przynajmniej jesli chodzi o mnie...
        • Gość: Lech Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.02, 17:45
          Można żyć bez Lecha... ale po co ?
      • Gość: rado Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.in-addr.btopenworld.com 06.07.02, 19:14
        czasami wydaje mi sie ze lech to wszystko co mam!dzis mam 29 lat pamietam
        jednak ten pierwszy raz to bylo 1983rok kiedy zabral mnie na mecz ojciec i od
        tego dnia juz wiedzialem ze lech to powietrze niezbedne mi do zycia,od tych9-
        ciu lat jezeli tylko moge to zawsze wybieram sie na mojego kochanego kolejorza
        na mecz,dzis od 3 miesiecy jestem w londynie i kazdy pobyt w cafe internet
        zaczynam od wejscia na strone lecha a nastepnie na te forum!
        zal mnie sciska jak se pomysle ze nie zobacze inaguracji lecha w i lidze, ale
        mam nadzieje ze na nastepny mecz jaki sie wybiore w poznaniu ogladac juz bede
        pod dachem!
        koleeeeeeeeeejoooooorzzzzzzzz!!!!!!
        pozdrowienia dla wszystkich fanow kolejorza przesyla z londynu rado
        • Gość: apcio Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 06.07.02, 22:57
          Lech czym jest dla mnie ???? Nawet jakbym sie bardzo staral to nie znalazl bym
          tak pieknych i odpowiednich slow zeby to opisac. W skrocie jest wszystkim !!!!
        • jacniew Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? 07.07.02, 09:47
          Ale rok 1983 był 19 lat temu ;-)
          ???
      • energ Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? 06.07.02, 23:04
        Nie znajduje słów żeby to wyrazić. Wszystkie które mi przychodzą na myśl są
        niecenzuralne. kolejarz to *&%^$%&$^%$*&$#$%#$@$%@%%$$%^#$&#%$#$%#%$#%^ i ..wno.
        • Gość: Radost Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.02, 00:04
          Przemyslalem sprawe i przejrzalem wszystkie slowniki swiata. Otoz nie ma takich
          pieknych slow ani srodkow stylistycznych aby opisac czym jest dla mnie Lech.
          KOLEJORZ ...
      • Gość: Josher Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.02, 01:30
        Czym?- jednym slowem brak mi slow, ale.....jest wszystkim. Na nim sie
        wychowalem i dlatego jest @ll.
      • jacniew Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? 07.07.02, 09:55
        Historia, tradycja. Symbol miasta. Na pewno nie chodzi o piłkarzy, trenerów,
        stadiony (chociaż to oni tworzą współczesność klubu, obecną czy dawną) bo ci
        sami zebrani pod innym szyldem nie przyciągali by takich tłumów. Myślę że tym
        czym dla Polaków jest Grunwald, Częstochowa, Mickiewicz, Sienkiewicz, tym dla
        wielu Poznaniaków i Wielkopolan w tzw. mikroskali regionalnej jest właśnie
        Lech. Może uderzam w zbytni patos ale stąd biorą się właśnie kibice którzy całe
        życie chodzą na Lecha, zabierają ze sobą swoje dzieci, a wcześniej sami
        przychodzili ze swoimi rodzicami. I ta właśnie rzesza ludzi to moim zdaniem
        Lech. Bo piłkarze, działacze, trenerzy, przychodzą, odchodzą a ci ludzie są
        zawsze. I bez nich tego klubu (zjawiska) by nie było.
        • Gość: misza Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.02, 16:55
          Jacniew- dokładnie tak- jednym słowem jest uosobieniem lokalnego patriotyzmu.
          Utożsamianie się z regionem, miastem, jego tradycją, to wszystko można zmieśćić
          w dwóch wyrazach Lech Poznań. Manifestowanie przynależnosci do pewnej grupy,
          społecznośći- to kibicowanie Lechowi. A tak w ogóle to dla nas wszystkich jest
          na pewno częścią, mniejszą lub większą częścią życia, sposobem spędzania
          wolnego czasu itp itd. Pewny irracjonalnością wkradającą się w nasze
          codzneienne sprawy, oderwaniem od codziennych problemów. Na Bułgarskiej liczy
          się tylko Lechi i basta
      • Gość: Daras Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.piastlan.net 07.07.02, 23:08
        KOLEJORZ to czesc zycia. Klub z ktorym sie utorzsamiam, ile to nerwow juz
        stracilem a ile jeszcze strace nie raz juz mowiliem ze nigdy wiecej nie pojde a
        i tak wracalem za kazdym razem i trwa to juz ladnych pare lat.
        • feelgood Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? 08.07.02, 08:47
          Sposobem na życie.
      • Gość: Jacek Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.02, 14:45
        wszystkim...

• Gość: vivacee well... IP: *.cgs.poznan.pl 09.07.02, 00:10
        na przełomie grudnia i stycznia, kiedy żona kopnęła mnie w dupe, zastanawiałem
        się co dalej. Miałem możliwość wyjazdu w parę ciekawych miejsc; USA, UK,
        Australia, ale gdy moje plany zaczęły się krystalizować, pomyślałem sobie:
        zaraz motyla noga, Lech wrócił do pierwszej ligi, a ja mam wyjechać?
        Odpuścić sobie mistrzostwo i NOWY, PIĘKNY STADION???
        No i zostałem.
        to chyba wszystko w temacie...
        pzdr
        vivacee
        • Gość: sumak Re: well... IP: *.wa.pl.tetrapak.com / 151.183.96.* 09.07.02, 14:13
          ... Lech to symbol lokalnego patriotyzmu ... i tyle ... ktoś kto identyfikuje
          się z Poznaniem i Wielkopolską, interesuje się z piłką ten jest kibicem Lecha,
          bądź Warty ... kibice Olimpii (o ile tacy jeszcze w ogóle istnieją) to zupełnie
          inna sprawa ...
          nARECZKA
          • Gość: Loki a wiec... IP: *.natpool.uc.edu 10.07.02, 03:18
            dla mnie Lech jest tym, czym dla amerykanina hamburger- nie moge bez niego zyc,
            jest sensem zycia,dla niego moglbym zrobic bardzo wiele, dzieki Niemu zmianiam sie
            (ja na lepsze, amerykanie tyja...), dla Niego wroce do Polski.
            Jak mowie tutaj innym Polakom skad jestem i komu kibicuje to slysze wypowiedzi w
            samych superlatywach , wiec w dume obrastam!
            LECH MOIM ZYCIEM!
            PS-sorki za brak polskiej czcionki ale nie mam tu takowej
            nARKA
      • Gość: szach Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.02, 13:04
        LECH
        Początek lat 80-tych - w Polsce "króluje" widzew i w mojej licealnej klasie
        wszyscy są za rts widzew, poza mną jednym. Jestem z Turku (77 km do Łodzi, 135
        km do Poznania). Podczas rozmów o sporcie muszę słuchać wielu docinek i
        doświadczać ze strony kolegów wielu upokorzeń. W tym okresie jedynie brata
        udało mi się zarazić miłością do Lecha. I nadchodzą wreszcie lata 1983 i 1984 -
        Lech nr 1 w Polsce NIEPODWAŻALNIE! Lech na ligowym szczycie! Ogromna ulga i
        satysfakcja, koniec upokorzeń. Wojciech Łazarek, Piotr Mowlik, Hieronim
        Bartczak i in., ale przede wszystkim Mirosław Okoński - mój idol lat
        licealnych, och łezka się kręci.
        KOLEJORZ
        Właśnie obiecałem moim synom (5 i 6 lat), że na pierwszy mecz piłkarski zabiorę
        ich do Poznania 02 sierpnia; nie na mecz Tura Turek, który właśnie awansował do
        III ligi i którego trenuje Piotr Mowlik, ale zabiorę ich właśnie na mecz LECHA.
        Dla nich to będzie olbrzymie przeżycie, a ja będę tuż obok nich i będę
        szczęśliwy.
        Czym dla mnie jest Kolejorz?
        - to najwspanialsze wspomnienia i przeżycia
        - to duma, że już niedługo moi synkowie będą czuli to "co czuje Każdego dnia
        każdy z nas", chociaż ten młodszy to już to czuje :))
      • Gość: Jedras Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 10.07.02, 13:43
        Dla mnie Lech jest religia, jedna z najwazniejszych spraw w zyciu ktora pozwala
        choc na moment zapomniec o problemach codziennego, szarego zycia. Nic nie
        zastapi mi tego uczucia gdy budze sie razo z mysla ze dzis znow jest mecz, znow
        odwiedze moja swiatynie! Lech jest dla mnie takze symbolem mojego miasta! Jestem
        dumny z tego ze jestem poznaniakiem i co najwazniejsze wiernym kibicem Lecha.
        KOCHAM LECHA CALYM,MOIM MLODYM SERCEM!!!
        P.S. Nawet w VIII lidze Lecha sie nie wstydze!!!!!!!!!!
        • Gość: Jacek Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.02, 14:10
          Gość portalu: Jedras napisał(a):

> P.S. Nawet w VIII lidze Lecha sie nie wstydze!!!!!!!!!!

ale pojechałeś po bandzie...
      • Gość: sttetiner Re: Czym jest dla Was Lech? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.07.02, 17:04
        Lech to niezły browarek. Acha jest jeszcze podobno jakiś klub o takiej nazwie w
        Czaplinku i chyba w Poznaniu, ale słyszałem,że to jakiś straszny shit!!!
      • go-go Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? 11.07.02, 20:57
        KOLEJORZ to cioty w gaciach w amorki .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka