Gość: guerra IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 06.07.02, 11:17 czy ttylko klubem? czy czymś więcej.... Dla mnie to pewna ideologia tożsamości z miastem, regionem... Poznań, Poznań hej Kolejooorz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: grzeda Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.wsb.poznan.pl 06.07.02, 11:52 Ciekawe pytanie! Na pewno nie da się tak łatwo udzielić wyczerpującej odpowiedzi, ale się postaram:) Zapewne odpowiedz na to pytanie zmienia się wraz z wiekiem kibica i jego "stadionowym" stażem. Dla mnie to kiedyś był po prostu klub, piłkarze itd... choć sam nie wiem dlaczego na hasło "Lech" serce biło szybciej, mimo ,że na mecze jeszcze nie chodziłem. Może dlatego, że dziadek i ojciec pracowali na kolei, może dlatego, że o Lechu się nasłuchałem jak oni opowiadali.... Pamiętam jak jeszcze byłem przedszkolakiem i dziadek w ramach organizowania mi wolnego czasu zabierał mnie na "wycieczki" po mieście no i w końcu przyszła kolej na to magiczne odtąd już dla mnie miejsce-BUŁGARSKĄ. Wtedy to było ogromne przeżycie i pewnie szybko tego nie zapomnę. Odtąd Lech zaczął mi się już kojarzyć także ze stadionem. Wtedy zaczęła się rodzić wielka miłość. Pózniej przyszedł pierwszy mecz i tak już się dalej potoczyło...... Dla mnie KOLEJORZ to klub, drużyna, piłkarze, historia, stadion na Dębcu i ukochana Bułgarska. To wreszczie kibice, niebiesko-białe barwy, mecze, od jakiegoś czasu wyjazdy... TO MÓJ SPOSÓB NA ŻYCIE!!! Kolejny "wybuch" mojej miłości nastąpił gdy powstawać zaczęła nasza grupa UL'01, dzięki niej mogę coś robić dla tego klubu, mogę się odwdzięczyc jakos za te wspaniałe chwile radości, których dzięki Lechowi zaznałem... Jak to jest w tej piosence: "...Lech to jest to czym żyję każdego dnia, każdy z nas...". To słowa to moja odpowiedz:) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radost Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.02, 12:16 Gość portalu: guerra napisał(a): > czy ttylko klubem? czy czymś więcej.... > > Dla mnie to pewna ideologia tożsamości z miastem, regionem... > > Poznań, Poznań hej Kolejooorz Moja jedyna milosc to Kolejorz...ech ile plci pieknej sie oburzalu gdy to otrzymywaly sesemesem:) a taknaprawde to nie wiem co bym zrobil gdyby Lecha nie bylo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vivacee nie wiesz co byś zrobił? IP: *.cgs.poznan.pl 09.07.02, 00:11 chodziłbyś na Warte... :) pzdr viv Odpowiedz Link Zgłoś
plastic2 Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? 06.07.02, 13:40 wlasciwie to moglbym zyc bez lecha ale... tak jak jest to z alkoholem: mozna sie bez niego bawic ale po co sie tak meczyc :P :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolumb Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 06.07.02, 16:38 W sumie na mecze LECHa chodze dopiero od 6 lat.Opusciłem od tamtego czasu tylko pare spotkań.Przed kazdym meczem czuje sie szczesliwy, czuje sie inaczej.LECH nie jest tylko dla mnie klubem, pilkarzami i stadionem, jest dla mnie czyms co sie nie da opisc(ale ze mnie poeta ;) hehehe).To mój sposób na życie,taki jestem i to juz sie nie zmieni :) POZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K_K_S Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.02, 17:07 "Lech to jest to co czuje każdego dnia każdy z nas! Lech to jest to czym żyje każdego dnia każdy z nas! To co chciałbym widzieć..." ZNACIE???? Odpowiedz Link Zgłoś
plastic2 Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? 06.07.02, 17:10 K_K_S byles szybszy o kilkanascie setnych sekundy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
plastic2 Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? 06.07.02, 17:07 "lech to jest to co czuje kazdego dnia kazdego kazdy z nas lech to jest to czym zyje kazdego dnia kazdy z nas" te slowa to strzal w "10", przynajmniej jesli chodzi o mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lech Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.02, 17:45 Można żyć bez Lecha... ale po co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rado Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.in-addr.btopenworld.com 06.07.02, 19:14 czasami wydaje mi sie ze lech to wszystko co mam!dzis mam 29 lat pamietam jednak ten pierwszy raz to bylo 1983rok kiedy zabral mnie na mecz ojciec i od tego dnia juz wiedzialem ze lech to powietrze niezbedne mi do zycia,od tych9- ciu lat jezeli tylko moge to zawsze wybieram sie na mojego kochanego kolejorza na mecz,dzis od 3 miesiecy jestem w londynie i kazdy pobyt w cafe internet zaczynam od wejscia na strone lecha a nastepnie na te forum! zal mnie sciska jak se pomysle ze nie zobacze inaguracji lecha w i lidze, ale mam nadzieje ze na nastepny mecz jaki sie wybiore w poznaniu ogladac juz bede pod dachem! koleeeeeeeeeejoooooorzzzzzzzz!!!!!! pozdrowienia dla wszystkich fanow kolejorza przesyla z londynu rado Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: apcio Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 06.07.02, 22:57 Lech czym jest dla mnie ???? Nawet jakbym sie bardzo staral to nie znalazl bym tak pieknych i odpowiednich slow zeby to opisac. W skrocie jest wszystkim !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jacniew Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? 07.07.02, 09:47 Ale rok 1983 był 19 lat temu ;-) ??? Odpowiedz Link Zgłoś
energ Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? 06.07.02, 23:04 Nie znajduje słów żeby to wyrazić. Wszystkie które mi przychodzą na myśl są niecenzuralne. kolejarz to *&%^$%&$^%$*&$#$%#$@$%@%%$$%^#$%$#$%#%$#%^ i ..wno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radost Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.02, 00:04 Przemyslalem sprawe i przejrzalem wszystkie slowniki swiata. Otoz nie ma takich pieknych slow ani srodkow stylistycznych aby opisac czym jest dla mnie Lech. KOLEJORZ ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Josher Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.02, 01:30 Czym?- jednym slowem brak mi slow, ale.....jest wszystkim. Na nim sie wychowalem i dlatego jest @ll. Odpowiedz Link Zgłoś
jacniew Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? 07.07.02, 09:55 Historia, tradycja. Symbol miasta. Na pewno nie chodzi o piłkarzy, trenerów, stadiony (chociaż to oni tworzą współczesność klubu, obecną czy dawną) bo ci sami zebrani pod innym szyldem nie przyciągali by takich tłumów. Myślę że tym czym dla Polaków jest Grunwald, Częstochowa, Mickiewicz, Sienkiewicz, tym dla wielu Poznaniaków i Wielkopolan w tzw. mikroskali regionalnej jest właśnie Lech. Może uderzam w zbytni patos ale stąd biorą się właśnie kibice którzy całe życie chodzą na Lecha, zabierają ze sobą swoje dzieci, a wcześniej sami przychodzili ze swoimi rodzicami. I ta właśnie rzesza ludzi to moim zdaniem Lech. Bo piłkarze, działacze, trenerzy, przychodzą, odchodzą a ci ludzie są zawsze. I bez nich tego klubu (zjawiska) by nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misza Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 07.07.02, 16:55 Jacniew- dokładnie tak- jednym słowem jest uosobieniem lokalnego patriotyzmu. Utożsamianie się z regionem, miastem, jego tradycją, to wszystko można zmieśćić w dwóch wyrazach Lech Poznań. Manifestowanie przynależnosci do pewnej grupy, społecznośći- to kibicowanie Lechowi. A tak w ogóle to dla nas wszystkich jest na pewno częścią, mniejszą lub większą częścią życia, sposobem spędzania wolnego czasu itp itd. Pewny irracjonalnością wkradającą się w nasze codzneienne sprawy, oderwaniem od codziennych problemów. Na Bułgarskiej liczy się tylko Lechi i basta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daras Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.piastlan.net 07.07.02, 23:08 KOLEJORZ to czesc zycia. Klub z ktorym sie utorzsamiam, ile to nerwow juz stracilem a ile jeszcze strace nie raz juz mowiliem ze nigdy wiecej nie pojde a i tak wracalem za kazdym razem i trwa to juz ladnych pare lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.02, 14:45 wszystkim... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vivacee well... IP: *.cgs.poznan.pl 09.07.02, 00:10 na przełomie grudnia i stycznia, kiedy żona kopnęła mnie w dupe, zastanawiałem się co dalej. Miałem możliwość wyjazdu w parę ciekawych miejsc; USA, UK, Australia, ale gdy moje plany zaczęły się krystalizować, pomyślałem sobie: zaraz motyla noga, Lech wrócił do pierwszej ligi, a ja mam wyjechać? Odpuścić sobie mistrzostwo i NOWY, PIĘKNY STADION??? No i zostałem. to chyba wszystko w temacie... pzdr vivacee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sumak Re: well... IP: *.wa.pl.tetrapak.com / 151.183.96.* 09.07.02, 14:13 ... Lech to symbol lokalnego patriotyzmu ... i tyle ... ktoś kto identyfikuje się z Poznaniem i Wielkopolską, interesuje się z piłką ten jest kibicem Lecha, bądź Warty ... kibice Olimpii (o ile tacy jeszcze w ogóle istnieją) to zupełnie inna sprawa ... nARECZKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loki a wiec... IP: *.natpool.uc.edu 10.07.02, 03:18 dla mnie Lech jest tym, czym dla amerykanina hamburger- nie moge bez niego zyc, jest sensem zycia,dla niego moglbym zrobic bardzo wiele, dzieki Niemu zmianiam sie (ja na lepsze, amerykanie tyja...), dla Niego wroce do Polski. Jak mowie tutaj innym Polakom skad jestem i komu kibicuje to slysze wypowiedzi w samych superlatywach , wiec w dume obrastam! LECH MOIM ZYCIEM! PS-sorki za brak polskiej czcionki ale nie mam tu takowej nARKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szach Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.02, 13:04 LECH Początek lat 80-tych - w Polsce "króluje" widzew i w mojej licealnej klasie wszyscy są za rts widzew, poza mną jednym. Jestem z Turku (77 km do Łodzi, 135 km do Poznania). Podczas rozmów o sporcie muszę słuchać wielu docinek i doświadczać ze strony kolegów wielu upokorzeń. W tym okresie jedynie brata udało mi się zarazić miłością do Lecha. I nadchodzą wreszcie lata 1983 i 1984 - Lech nr 1 w Polsce NIEPODWAŻALNIE! Lech na ligowym szczycie! Ogromna ulga i satysfakcja, koniec upokorzeń. Wojciech Łazarek, Piotr Mowlik, Hieronim Bartczak i in., ale przede wszystkim Mirosław Okoński - mój idol lat licealnych, och łezka się kręci. KOLEJORZ Właśnie obiecałem moim synom (5 i 6 lat), że na pierwszy mecz piłkarski zabiorę ich do Poznania 02 sierpnia; nie na mecz Tura Turek, który właśnie awansował do III ligi i którego trenuje Piotr Mowlik, ale zabiorę ich właśnie na mecz LECHA. Dla nich to będzie olbrzymie przeżycie, a ja będę tuż obok nich i będę szczęśliwy. Czym dla mnie jest Kolejorz? - to najwspanialsze wspomnienia i przeżycia - to duma, że już niedługo moi synkowie będą czuli to "co czuje Każdego dnia każdy z nas", chociaż ten młodszy to już to czuje :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jedras Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 10.07.02, 13:43 Dla mnie Lech jest religia, jedna z najwazniejszych spraw w zyciu ktora pozwala choc na moment zapomniec o problemach codziennego, szarego zycia. Nic nie zastapi mi tego uczucia gdy budze sie razo z mysla ze dzis znow jest mecz, znow odwiedze moja swiatynie! Lech jest dla mnie takze symbolem mojego miasta! Jestem dumny z tego ze jestem poznaniakiem i co najwazniejsze wiernym kibicem Lecha. KOCHAM LECHA CALYM,MOIM MLODYM SERCEM!!! P.S. Nawet w VIII lidze Lecha sie nie wstydze!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 10.07.02, 14:10 Gość portalu: Jedras napisał(a): > P.S. Nawet w VIII lidze Lecha sie nie wstydze!!!!!!!!!! ale pojechałeś po bandzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sttetiner Re: Czym jest dla Was Lech? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 11.07.02, 17:04 Lech to niezły browarek. Acha jest jeszcze podobno jakiś klub o takiej nazwie w Czaplinku i chyba w Poznaniu, ale słyszałem,że to jakiś straszny shit!!! Odpowiedz Link Zgłoś
go-go Re: Czym jest dla Was KOLEJORZ? 11.07.02, 20:57 KOLEJORZ to cioty w gaciach w amorki . Odpowiedz Link Zgłoś