Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pani Szewińska i asics

IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.08.02, 10:57
    Słyszałem że Pani Szewińska ma indywidualny i dożywotni kontrakt z asicsem i
    to
    może być powód jej oburzenia faktem iż niektórzy ze sportowców zaklejali
    sobie
    logo asicsa.Przecież Pani Szewińska psuje sobie w ten sposób swoje
    układy.Szkoda tylko że te układy działają na szkodę polskim lekkoatletom
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jaro Re: Pani Szewińska i asics IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.08.02, 20:41
        Dziwię się że polski związek nabija kabze jakiemuś producentowi strojów
        sportowych.To że Szewińska ma z asicsem kontrakt może być tego prostym
        wytłumaczeniem.
        Przecież taka firma ma wielką promocję na tak dużej imrezie którą oglądają
        setki milionów ludzi i powinna być zainteresowana tym żeby ubrać reprezentację
        a w szczególności taką która zdobywa tak wiele medali jak Polacy.
        Widać tu dużą nieudolność działaczy związku lekkoatletycznego.
        A może Szewińska chce za dużo do kieszeni i nie godzi się na kontrakt z inną
        firmą tylko z asicsem z czego ma z pewnością profity.
      • Gość: kataryna Re: Pani Szewińska i asics IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.02, 20:46
        A skąd to wszystko wiecie? Macie jakieś sensowne podstawy na formułowanie tak
        poważnych zarzutów przeciwko jednej z najlepszych polskich sportsmenek?
        • Gość: Piotrek Re: Pani Szewińska i asics IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.02, 01:05
          Gość portalu: kataryna napisał(a):

> A skąd to wszystko wiecie? Macie jakieś sensowne podstawy na formułowanie tak
          > poważnych zarzutów przeciwko jednej z najlepszych polskich sportsmenek?

Droga Kataryno, choć Twoja wypowiedź jest co do swego sedna słuszna, to od razu
          po jej przeczytaniu poczułem mocną chęć jej skrytykowania. A to dlatego, że
          powielasz powszechnie uznawany niestety stereotyp - że na rzecz Szewińskiej
          jako działaczki przemawiają jej sukcesy sportowe.

A prawda jest niestety taka że jedno z drugim nie ma żadnego zwiąku. Faktem
          jest, że powyższe wypowiedzi i zarzuty nie mają podstaw, bo niby skąd mamy coś
          wiedzieć o prywatnych kontraktach Szewińskiej, ale nie ma tu nic do rzeczy, że
          była ona jedną z najlepszych polskich sportsmenek.

Piszę o tym, bo jest to szerszy problem - zwłaszcza w mediach panuje swoiste
          uwielbienie dla pani Szewińskiej oparte głównie na jej przeszłych sukcesach, a
          nie na znajomości z obecną Szewińską. A ja trochę bliżej znam sprawy i osobę
          pani prezes i wiem, że nie jest ona szanowana wśród działaczy tak w Polsce jak
          i za granicą. A i w kierowaniu związkiem ma spore problemy i popełnia wiele
          błędów i gaf - a sprawa z asicsem to po prostu kolejne jej, nazwijmy to tak,
          niemądre zachowanie.

Bo najzwyczajniej nie ma tu ona racji. Polacy nie mieli obowiązku występować z
          logiem asicsa i mogli je zaklejać, bo asics nie jest sponsorem PZLA. Po prostu
          związek kupił stroje tej firmy, ale nic poza tym. Gdyby Januszewski zakleił
          Żywca, to to byłoby wykroczenie, bo Żywiec jest oficjalnym sponsorem, ale
          asicsa i PZLA nic nie wiąże. A gadanie o tym że zaklejanie asicsa to zakłócanie
          jednolitości strojów Polski to po prostu śmieszny argument. Nikt z EAA na pewno
          nie zwróciłby na to uwagi, a nawet gdyby zwrócił to nic by nam nie zrobili, bo
          nie można takiego plastra traktować jako zmianę wyglądu stroju.

Dlatego zachowanie pani prezes, która rozmawiając z Januszewskim przed finałem,
          zamiast zagrzać go do walki, grozi mu odebraniem stypendium z jakichs
          wydumanych przyczyn, jest po prostu dziwne. I Szewińska jest sama sobie winna,
          że potem pojawiają sie takie zarzuty, bo ludzie po prostu szukaja przyczyn jej
          postępowania. Tyle że mnie jest bliższa hipoteza, że racjonalnych przyczyn tu
          nie ma, że przyczyną są raczej, by tak rzec, błędy intelektualne pani prezes.
          Ale cóż, może jej nie doceniam... Ale fakt jest faktem, że jej oburzenie na
          zaklejanie asicsa jest po prostu niesłuszne i tyle.
          • Gość: kataryna Re: Pani Szewińska i asics IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.08.02, 10:21
            Gość portalu: Piotrek napisał(a):

> Gość portalu: kataryna napisał(a):
            >
            > > A skąd to wszystko wiecie? Macie jakieś sensowne podstawy na formułowanie
            > tak
            > > poważnych zarzutów przeciwko jednej z najlepszych polskich sportsmenek?
            >
            > Droga Kataryno, choć Twoja wypowiedź jest co do swego sedna słuszna, to od
            razu
            >
            > po jej przeczytaniu poczułem mocną chęć jej skrytykowania. A to dlatego, że
            > powielasz powszechnie uznawany niestety stereotyp - że na rzecz Szewińskiej
            > jako działaczki przemawiają jej sukcesy sportowe.

Wcale nie uważam, że za Szewińską jako działaczką przemawiają jej sukcesy
            sportowe bo to dwie różne rzeczy, nie mam wątpliwości, że Szewińska-działaczka
            nie umywa się do Szewińskiej-sportsmenki. Moja wypowiedź nie była oceną
            skuteczności (lub nie) Szewińskiej jako działaczki tylko reakcją na szarganie
            jej dobrego imienia bez jakichkolwiek dowodów. Można Szewińską krytykować i z
            pewnością jest za co, natomiast przed postawieniem tak poważnych zarzutów o
            nieuczciwość i przedkładanie własnej kasy nad dobro naszej lekkiej atletyki
            każdy kibic powinien się ugryźć w język, choćby właśnie z szacunka dla tego co
            jako zawodniczka zrobiła dla tej dyscypliny.

> A prawda jest niestety taka że jedno z drugim nie ma żadnego zwiąku.

Zgadza się, nie ma, to dwie różne role wymagające zupełnie innego rodzaju
            umiejętności.

Faktem
            > jest, że powyższe wypowiedzi i zarzuty nie mają podstaw, bo niby skąd mamy
            coś
            > wiedzieć o prywatnych kontraktach Szewińskiej, ale nie ma tu nic do rzeczy,
            że
            > była ona jedną z najlepszych polskich sportsmenek.

Tak.

> Piszę o tym, bo jest to szerszy problem - zwłaszcza w mediach panuje swoiste
            > uwielbienie dla pani Szewińskiej oparte głównie na jej przeszłych sukcesach,
            a
            > nie na znajomości z obecną Szewińską. A ja trochę bliżej znam sprawy i osobę
            > pani prezes i wiem, że nie jest ona szanowana wśród działaczy tak w Polsce
            jak
            > i za granicą. A i w kierowaniu związkiem ma spore problemy i popełnia wiele
            > błędów i gaf - a sprawa z asicsem to po prostu kolejne jej, nazwijmy to tak,
            > niemądre zachowanie.
            >
            > Bo najzwyczajniej nie ma tu ona racji. Polacy nie mieli obowiązku występować
            z
            > logiem asicsa i mogli je zaklejać, bo asics nie jest sponsorem PZLA. Po
            prostu
            > związek kupił stroje tej firmy, ale nic poza tym. Gdyby Januszewski zakleił
            > Żywca, to to byłoby wykroczenie, bo Żywiec jest oficjalnym sponsorem, ale
            > asicsa i PZLA nic nie wiąże. A gadanie o tym że zaklejanie asicsa to zakłócani
            > jednolitości strojów Polski to po prostu śmieszny argument. Nikt z EAA na
            pewno
            >
            > nie zwróciłby na to uwagi, a nawet gdyby zwrócił to nic by nam nie zrobili,
            bo
            > nie można takiego plastra traktować jako zmianę wyglądu stroju.

Ale przecież jedna z naszych sztafet wystąpiła w zupełnie innych strojach
            (firma, wzór), różnili się między sobą!

> Dlatego zachowanie pani prezes, która rozmawiając z Januszewskim przed
            finałem,
            >
            > zamiast zagrzać go do walki, grozi mu odebraniem stypendium z jakichs
            > wydumanych przyczyn, jest po prostu dziwne.

Fakt, to było beznadziejne, nie powinna takiej rozmowy przeprowadzać przed
            startem, koniec, kropka. W ogóle to, że takie coś wyszło akurat na tak ważnej
            imprezie świadczy o tym, że nie dzieje się dobrze. Przd startem każdy zawodnik
            powinien dokładnie wiedzieć ile dostanie i za co (i dlaczego tak mało).

I Szewińska jest sama sobie winna,
            > że potem pojawiają sie takie zarzuty, bo ludzie po prostu szukaja przyczyn
            jej
            > postępowania. Tyle że mnie jest bliższa hipoteza, że racjonalnych przyczyn tu
            > nie ma, że przyczyną są raczej, by tak rzec, błędy intelektualne pani prezes.
            > Ale cóż, może jej nie doceniam...

No i dochodzimy do sedna. Szewińska popełnia błędy, których trudno nie
            dostrzec, jest wspaniałą postacią ale na razie głównie ze względu na przeszłe
            zasługi. Pytanie tylko, czy te błędy wystarczają, żeby formułować zarzuty o
            nieuczciwość i nabijanie sobie kasy kosztem lekkoatletów? Moim zdaniem nie
            wystarczają, bo podobnie jak Ty, przyczyn upatruję raczej w jej nieudolonści -
            chociaż może to za duże słowo - i braku talentu do kierowania związkiem. A jako
            się rzekło na początku, wybitna sportowa przeszłóść nie daje wystarczających
            kwalifikacji do kierowania związkiem sportowym.

Ale fakt jest faktem, że jej oburzenie na
            > zaklejanie asicsa jest po prostu niesłuszne i tyle.

Tego nie wiem. Na czuja wydaje mi się, że jeśli stroje zostały kupione i firma
            nie jest sponsorem reprezentacji to sportowcy mogą sobie nazwę zakleić (Sampras
            jak mu się skończył kontrakt sponsorski naszywał na logo firmy małą flagę USA i
            nikt nie miał pretensji). Ale może rzeczywiście te przepisy na które Szewińska
            się powołuje są takie precyzyjne i nie dopuszczają takich zmian? Nie wiem.

Pozdrawiam
      • Gość: ilaugh Re: Pani Szewińska i asics IP: *.pool.mediaWays.net 13.08.02, 21:54
        Prawda jest taka,ze od kiedy Szewinska przejela wodze nad polska lekkoatletyka
        Polacy zaczeli zdobywac medale.Przed jej czasem polska lekkoatletyka byla na
        samym dnie ,a teraz nalezy do najlepszych w Europie.
        Sprawdzila sie jako zawodniczka i jako dzialaczka.Oby wiecej takich ludzi w
        Polsce

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka